icon

Prenájom verzus vlastné bývanie

zaxinka
3. máj 2017

Ahojte žienky. Ani neviem ako začať. Som mamina 2 krásnych dievčat, jedna má 5 a druhá bude mať 3 roky a mám problém s manželom. Nechce kupovať so mnou spoločný byt. Stále hovorí, že on sa v banke nikdy viazať nebude, že hypotéka je zlo ale vidí, že v dnešnej dobe si človek na bývanie v hotovosti nenasetri ak neberie prezidentský plat. Bývame v Nitre, tu su podnájmy drahé, za posledných rok sme sa 2x sťahovali, a viete ako to je s malými deťmi. Bývame vždy v 1 izbivom byte, 2 izbový je predražený, navyše manžel aj do jedenástej pozerá telku a deti sú mrzuté a nemôžu spat. Teraz nás čaká zas sťahovanie, lebo majiteľ sa rozhodol byt predať, dokonca 2x bez upozornenia nám sem prišli cudzí ľudia z realitky keď som práve kúpala deti, úžasné. Už u nás boli známi čo majú hypotéku, aby manžel videl, že sa to dá a viete čo spravili? Zavolal spolužiaka čo hypotéku splácať nezvláda, lenže tam bola situácia iná. Spolužiak mal prosperujucu firmu, postavil obrovský dom a firme sa prestalo dariť. Pýtala somsa v bankách, podmienky na hypo spĺňame
Manžel prácu má a ja sa od augusta vraciam do práce,pýtala som sa a rátajú so mnou. Ja viem, že takých 30 rokov je dlhá doba ale tak keď človek tu hypo ma tak sa ju snaží splatiť a prípadne si ju poisti. Ale im zase hľadá prenájom namiesto toho, aby obehaval realitky a zháňal so mnou byt, vysmieva sa z ľudí čo majú rozum, že hypootroci ktorým nie je pomoci, stále mi tu omiela, že naše to nebude do poslednej splátky je byt majetkom banky ale v podnájme platíš ako blázon, byt nikdy nebude tvoj a si závislá na majiteľovi čo s tebou bude a to je veľká nevýhoda v tom. Rozmýšľam, že keď sa neumudri tak pôjdem s deťmi k rodičom. A on si ďalej chodí po podnájmoch keď je mu tak dobre.

matricia
10. máj 2017

Veru, uroky este budu stupat, len ludia su naivni, nizke cislo sa im zda nizky urok, ale z akej sumy sa to plati a za ake obdobie? Hm?

alaguema
10. máj 2017

@zaxinka tvoj muž má problém s matematikou 4 ročník zš, alebo/a zároveň mu unikajú zjavné životné fakty a súvislosti. V zahraničí dnes už nie je zlatá baňa pre robošov z východného bloku ako kedysi. Na byt v Nitre (ceny idú a pôjdu hore, ako už bolo spomenuté niekoľkokrát - Land Rover), ak ho chce zaplatiť v hotovosti plus mínus 7000, na ktoré si je ochotný vziať úver, bude zarábať minimálne 7-8 rokov. Vaše deti si ho síce budú pamätať v zmysle, že budú vedieť, ako vyzerá a to je asi tak všetko. Kde budete bývať zatiaľ vy? U rodičov? Vaše deti budú v tom čase vstupovať do puberty, väčšiu časť detstva a výchovy budete mať za sebou. Pred sebou plány, štúdium, postupne z domu odídu. Vy sa za ten čas pravdepodobne odcudzíte. Načo vám bude ten byt? Na tvojom mieste by som si kúpila sama byt na hypo akonáhle nastúpiš do práce. Prvé dva - tri roky ho môžeš prenajímať, nech sa spláca, ak máš možnosť byť u rodičov a trochu si pomôcť. Potom sa s babami presťahujete a manžel a otecko nech robí čo chce.

kvetinka75
10. máj 2017

@matricia ale zakladateľka už má 2 deti, takže rady že šetriť a našetriť v hotovosti u nich veľmi neprichádzajú do úvahy.

mima4
10. máj 2017

@majkeel ale oni maju dve male deti, za prve a za druhe ak nemaju prijem z ktoreho odlozia apon 3 litre, mozu setrit donekonecna. My sme si tiez brali hypo na 30 rokov ale splatili ju za 7

dorottka
10. máj 2017

@matricia mozno sa da za par rokov 'pekne nasetrit', ale zabudla si na dolezity fakt - nesmu porast ani ceny bytov, co ti asi nikto nezagarantuje, skor naopak. A damy tu pisali, ze sa da hypo poistit, pripadne byt, ktory sa neda splacat, predat. A to je co za hypo, ze tam clovek preplati aj za dva byty? To sa mi zda hodne pritiahnute za vlasy. Ja hypo sice nemam, ale vsetci v okoli ano, kazdy bral na 30 rokov, aby platili male sumy, ale dako to kazdy splaca predcasne, rad radom. Dokonca mam kolegu, ktoreho zena je uz 10ty rok na materskej s tretim deckom, uz stacili hypo za byt vymenit za hypo na dom a normalne existuju, dokazu to splacat uplne v pohode, s tym, ze vdaka rastucim cenam tak vyhodne predali ten byt, ze sa im ani dako extra hypo nenavysila. Zjavne sa to da. Chlapec bude musiet byt v zahranici sialene dlhe roky, aby zarobil na byt v hotovosti. Naklady na byvanie, stravu, cesty, poistky atd atd, mu zozeru velku cast prijmov a predpokladam, ze roky nebude chciet byt na sackovych polievkach. A za tri roky budu ceny bytov opat niekde uplne inde.

popolusska
10. máj 2017

@mamutka velmi dobre napisane...presne toto mi tiez napadlo...ze ten muz je podla popisu asi vcelku lenivy a radsej zduchne so slubmi zo zahranicia a bude splietat o buducnosti, ako keby sa mal situacii postavit zoci-voci a zabezpecit rodinu tu a teraz...

mima4
10. máj 2017

@matricia prezrad nam ako ste si vy a kolko a za aky cas nasetrili na byvanie

kvetinka75
10. máj 2017

@popolusska presne, odtiaľ pošle nejaké peniaze čo mu zvýšia s tým, že viac sa nedá a vo voľnom čase si bude vegetiť a vymýšlať kraviny a manželka doma s deťmi bude sa o ne starať aj po fyzickej,psychickej, materiálnej stránke. Na všetko bude sama a manželík bude čakať čo bude časom ako sa to vyvinie.

mamutka
10. máj 2017

ostava zakladatelke len dufat, ze tento geroj nebude mat pri praci v zahranici nejaky uraz, lebo pri tom aky je rozhladeny a snazivy a zije v utkvelej predstave, ze vsetko bude aj tak zle, sa mu to celkom moze pritrafit. A potom si bude cela rodina musiet zobrat uver s inak srandovnymi urokmi, aby poplatili liecenie a ine srandy v zahranici. Vsak ked moze on splietat katastroficke scenare o nebezpecnych zakernych hypotékach, moze iny clovek vymysliet scenar aj o tomto.

obsadenemeno
10. máj 2017

@matricia problem je, ze manzel zakladatelky vela rozumu asi nema, no.....😒

matricia
10. máj 2017

@dorottka a kto ten byt preda? Nie nahodou banka, ktora je stale vlastnikom a ma zalozne pravo? A schopnost splacat zavisi od prijmu. Ceny bytov rastu, kedze je o ne velky zaujem vdaka hypotekam, tie ceny su riadne nafuknute za posledne obdobie. Teraz nie je spravne obdobie kupovat byt, ved za tu cenu ma clovek pomaly mensi domcek niekde na dedine.

matricia
10. máj 2017

@obsadenemeno a zakladatelka je chudiatko nevinne... staci, ze porodila deti, to je vsetko.

kvetinka75
10. máj 2017

@matricia menší domček do ktorého treba vraziť kopu peňazí takže nakoniec ťa to víde ako byt + auto alebo peniaze na dochádzanie do mesta - práca, škola a sama žena v dome v staršom. To už len by bolo riešenie.

a zakladateľka bola doteraz na materskej a po nej chce situáciu riešiť a tak, ako to rieši kopa iných rodín. A bývajú vo svojom.

majkeel
10. máj 2017

@mima4 Chyba mi informacia, kolko maju rokov, ako DLHO takto ziju v podnajme, kolko si odlozili predtym, ako sa rozhodli mat deti ... 🙂 Aj popri detoch sa da pracovat, cim su vacsie, tym su samostatnejsie. 🙂
@popolusska Da sa ist spolu do zahranicia. Schopny spolahlivy kvalifikovany pracovnik vie v at, de zarobit 3-4 tis. Eur v cistom, povedzme ze pracuje aj zena, pricom bude robit tak na 60% a 40% sa venovat detom a zarobi 2-3 tis.Eur. Potom vedia polozit na stol 5 az 7 tis eur kazdy mesiac, pri nakladoch 1000-1500 eur (prenajom 2 izb bytu v zahranici okolo 600 eur, zvysok jedlo, cestovne,...). Neda sa ale sediet doma, aj mat byvanie, dovolenky a nehnut prstom. Urcite je jednoduchsie zostat rozbit rodinu, zostat v pohodli zostat doma s detmi na sk, pripadne zobrat pracu za par eur a muz nech maka a nosi peniaze. Ak chcem nieco mat, musim vzdy nieco obetovat ... To ze on je ochotny ist do zahranicia a zarobit tam na byvanie, je prvy dobry krok... Sice bolo lepsie tam vypadnut obaja, ked boli bez deti, ale lepsie neskoro ako nikdy. 😉

mima4
10. máj 2017

@matricia no ved nam napis akomste s muzom byvanie riesili vy dvaja

andra77
10. máj 2017

@dorottka tvoj kolega je šikovný, ale.....asi robí v IT firme, kde plat sa pohybuje v inej sfére...či?

kvetinka75
10. máj 2017

@majkeel ono by bolo naj ísť tam celá rodina ale niekedy to nie je až také jednoduché. Neviem či zakladateľka vie jazyk a bez jazyka akú prácu nájde? Treba veľa zisťovať - škôlky, školy, deti asi teiž nevedia jazyk. Ono sa to dá ale nie každý je na takéto niečo. Ja by som neváhala išla by som. Môj muž napríklad vôbec. On chce byť iba na SK. Ale zase my už bývanie máme tkaže nemusím to riešiť. Ale viem že jeho by som von nedostala.

matricia
10. máj 2017

@mima4 my ho uz mame vyriesene, splatili sme zo stavebneho sporenia, ktore som mala ja a nasporili sme z muzovho platu, este sme nemali deti. Sli sme pol na pol do toho.

mamutka
10. máj 2017

@matricia ved ona cely cas chcela riesit byvanie, predpokladam, ze mali aj nieco nasetrene, ale on proste do hypoteky nepojde, keby aj len cast z ceny bytu mal zobrat.
Stale si nenapisala, ako ste to riesili vy, ked teda nemusite brat hypoteku. Ved porad. Nasetrili ste este pred detmi na cely byt? Alebo ste u rodicov?

mamutka
10. máj 2017

@matricia aha, teraz vidim, ze to pises. To akoze stavebko a muzove uspory stacili na byt? Ci prispeli aj rodicia?

kvetinka75
10. máj 2017

@matricia mňa by zujímalo čo vás vyšlo bývanie a koľko rokov si naň šetrila.

majkeel
10. máj 2017

@kvetinka75 Keby bolo vzdy vsetko jednoduche a prinesene na tacke, ze clovek sa nemusi ucit jazyk(y), snazit sa, rozmyslat dopredu, tak by nikto nepracoval, mali by sme sa luxusne, cely den by sme sa valali pri bazene, makali by na nas inteligentne roboty a migranti z Indie. 🙂
Ale chapem, co chces povedat. 🙂

matricia
10. máj 2017

@mamutka nie, neboli sme u rodicov, ale v podnajme. Rodicia neprispeli, kedze rodicov nemam a kupili sme dvojizbak a prerobili. Som rada, ze vtedy este za dobru cenu.

jasminet
10. máj 2017

@majkeel prenajom 2 izboveho bytu v zahranici stoji 600? mam znameho, robi v nemecku, byva v nejakom mini meste a 1 izba ho stoji 800€, 150€ dochadzanie vlakom do mesta, kde robi...+ strava, zabava, telefon... a rozhodne teda nezarobi 3-4tisicky...lenze on je sam, bez deti, zeny, priatelky...

mima4
10. máj 2017

@matricia prosim ta daj cisla a casove useky, leo takto to vyzera, ze ti setrili vasi, nasetrili aspon 50 tisic eur a tvoj manzel zaraba minimalne 3000 v cistom

44janica44
10. máj 2017

@matricia byt sa da predať aj s hypo. (predať, vyplatiť hypo) príp. dať do prenájmu nech sa spláca sam a isť zatial bývať do lacnejšieho prenájmu príp.k rodičom kým sa situácia nezlepší,

a jeden príklad
byt kupený pred cca 5 rokmi za 40000 - teraz ma hodnotu 60000..... za 5 rokov 20 000 v pluse. keby ho teraz predáme tak na tom zarobíme.....
ušetrené máme na vyplatenie skoro celej hypo ale vyplacať ju nejdeme - nechceme sa vyhádzať z penazí - predsa len človek potrebuje nejaku rezervu keby niečo. skôr uvažujeme o kupe menšieho a dať ho do prenájmu - nech nam spláca súčasnu hypo. ...... o pár rokov hypo vyplatené na konte 2 byty. ..........
ceny bytov závratne klesať nebudu - a potom byty sú ovela lahšie predajné ako domy.
za mna jednoznačne hypo. pri prenájme platíš platíš nič nie je tvoje, ,, hypo platíš platíš si vlastník bytu môžeš ho upravovať - pri najhoršej variante predáš za tolko kolko bola hypo - skončíš na nule - čiže je to rovnaké ako prenájom lebo tam tiež si na nule bez majetku, ak predáš drahšie ako hypo tak si v pluse, a ak dosplacaš do konca tak si v pluse o hodnotu toho bytu......... za mna jednoduchá matematika

dorottka
10. máj 2017

@matricia to zalezi od priorit zasa, ja by som nechcela na dedine nic, ani domcek, nie kazdy o tom zasa sniva, aj ked znie to mozno pekne. Ceny su nafuknute riadne, ale ludi to dako nespomaluje... a kto preda byt, mozu aj samotni 'majitelia', ale samozrejme netreba cakat do poslednej chvile, vtedy sa toho uz chopi banka. Ako ja ti rozumiem, moj otec mal panicky strach z poziciek a zial tym nakazil aj mna, cize sa im snazim vyhybat ako sa da, ale co je podla teba najrozumnejsie v ich situacii? To zahranicie je blbost, ako tu uz kocky spominali, bude tam musiet byt dlho a byvanie u rodicov je hrozne o hubu, ako mozno by sa stal zazrak, ale vacsina rodin co tak zije, si ide po chvili hrozne na nervy - niet divu, ziadne sukromie, vela hlav na malom priestore, este ked dojde muz z fusky, tak to len bude sranda. Fakt neviem, ty by si co navrhovala?

matricia
10. máj 2017

@mima4 Ake cisla? Keby zarabal 3000, tak uz mame domcek.

popolusska
10. máj 2017

@majkeel nuz, na to, aby clovek v zahranici zarabal 3-4 tis. musi byt, ako si napisal, kvalifikovany, mat excelentne jazykove znalosti a chut pracovat viac, ako len nasich dobrych slovenskych 8 hodin. Netusim, kde si dosiel na tu spolocnu sumu 5-7 tisic...fakt netusim 🙂. Navyse ak manzelka jazyk neovlada, tak predpokladam, ze rakuska upratovacka 3 tisicky nezaraba 🙂). Nasej davame 12Eur/hod. a to je uz fakt nad hranicou toho, co zarabaju bezne. Realita vacsinou vyzera tak, ze Slovaci s velkymi ocami v zahranici napokon skoncia ako robosi a zarabaju len minimalnu mzdu...alebo zarabaju aj to len v LEPSOM pripade vysnivane 3 tis. v HRUBOM, co je pri nadhernych rakuskych, ci nemeckych daniach napokon fakt len minimalka. Potom si k tomu daj naklady+poistenie na auto (Rak./De casto nevyhnutnost), najom+energie (600-800+...), strava, skolka (len celodenna strava pre jedno dieta cca 200 eur), a som zvedava na tych 7 tisic na stole. Nuz a ked tento manzel travi svoj volny cas pozeranim televizie so 4 clennou rodinou v 1-izbovom podnajonom byt, no, neviem, ci je az taky schopny, pracovity a sikovny...moj muz po navrate z prace tusim ani nevie, ako sa nasa telka zapina, pretoze je stale zamestnany v zahrade, ma miliardu aktivit aj popri tej praci...a ked to uz konecne volno ma, tak ho fakt nezabija nicnerobenim.

majkeel
10. máj 2017

@jasminet Zalezi, kde byva. Velke mesto, centrum, siroke Centrum? Vyhoda rozvinutych zap.krajin je, ze tam funguje rychla regionalna doprava. Ze 2 izb byt v centre stoji cez 1000 eur, v prvej dedinke 2 km za mestom je 2 izbovy byt 60m2 za 600 eur, cesta trva 20 min a mesacnik stoji 60-80 eur. Ked pracujes v de, prve dva roky si mozes odpisat z dani (znizit zaklad dane) naklady na dvojitu domacnost, prestahovanie, naklady na cestovanie domov na sk, cestovanie do prace, podporu rodinnych pribuznych aj po tych 2 rokoch,... co Ti kludne pokryje polovicu ci vacsinu nakladov na byvanie.
Ak zalistujem v pamati, za 50m2 1+1 som 10 rokov dozadu platil 450 eur, 3 izbak 90m2 v sirsom centre mesta velkosti Düsseldorfu sme dva pary sharovali za 800+100 eur net/elektrika eur. A to sa nam este zdal predrazeny. Tie ceny prenajmov sa tam moc nezmenili, mozno treba k nim pridat 100 eur.
Zalezi na Tom, ci clovek si chce zit nad pomery v 100m2, ved som v zahranici, mozem si to dovolit, alebo chce odlozit na byvanie doma a staci mu 75m2 (co je velkost klasickeho panelaku 3izbak u nas na sk) ...