Rozpočet pre dvoch
Ahojte chcela by som sa spýtať koľko mesačne máte na stravu teda koľko miniete ako dvoj alebo trojčlenná rodina. Chcela by som niečo ušetriť lebo sa mi zdá že míňam vela.. len neviem kde začať.. ďakujem 🙂
@filipal v hrubom je to ....
mala som jednu známu, ktorá bola v podobnej pozícii ako gregova dcéra- mala dobré vzdelanie, prácu síce mala, ale nebola to ktovieaká práca hoci ten titul na nu bol potrebný a robila tam cele desaťročia a ako to vyzeralo bez tužby po zmene ... narodila sa rodičom až ked boli starší, bola jedináčik, takže ich doopatrovala a fakt všade chodila pomaly prvych 40 rokov života s nimi ... z mojho pohľadu začala "naozaj" žiť až potom ked sa s nimi rozlúčila, našla si veľmi zmysluplneho a zabavneho koníčka, hodný kus po 40-ke konečne aj priateľa a pred 45 sa vydávala ... je pravdepodobné, že deti už mať nebudú, ale s tym mužom akoby sa našli a tú prácu ktorú robí teraz- normálne sa jej dá závidieť 🙂 ... myslím, že každy človek si žije tak ako to vyhovuje jemu, takže by sme asi nemali komentovať či je to tak alebo onak vhodnejšie, na šťastie neexistuje nejaké objektívne meradlo ... Kto som, aby som povedala že ked mám 4 deti a prácu ktorú milujem, tak som šťastnejšia ako tá moja známa ktorá doopatrovala rodičov a až potom sa vydala a našla si poriadnu prácu? Dá sa to merať? Nedá.... Takže len želám @greg22 všetko dobré a dakujem za recept na kuraciu falošnu sviečkovú 🙂
@macamac ved to su oficialne tabulky, ktore som stiahla z netu. preco je to tu? lebo sme sa dotlkli temy, ze kolko by mlada zena s PaeDr dostala, keby ucila.
napisem ti do IP, pre ostatnych je to ucitelka z 1. stupna zakladnej skoly, z Race z Bratislavy, veduca MZ, s doktoratom, s 2. kvalifikacnou skuskou.
podla tabulky ma plat v hrubom 769 plus 158 € za 25 rokov praxe. cize 927 €. plus ma priplatok za triednictvo, plus osobne ohodnotenie. to neviem kolko, bolo mi trapne sa jej pytat, ale sama mi povedala, ze uz to nie je take zle s platmi a ze ma ciste okolo 900 €. co zodpoveda tomu co som nasla v tabulkach. v decembri dostali odmeny (vyssie ako ja) a na konci skolskeho roka tiez.
naozaj nemam zaujem skreslovat fakty, ale myslim, ze uvadzam jasne dôkazy, tabulky su na stiahnutie. http://www.minedu.sk/data/att/5657.pdf
@svetluska82 viem, ze to co som uviedla prve je v hrubom. ved tam som pisala o zacinajucom ucitelovi. to je jasne, ze ma menej. ale praxou sa môze pohnut dalej. aj my sme zacinali tazko.
@svetluska82 uz som tu raz pisala ze ked clovek musi, tak si zvykne aj na sibenicu - jasne, ked ma clovek 200 euro tak musi carovat - otazka je ci naozaj v tom case ma nenormalne super priority, alebo skor skrti kde sa da a je stale nespokojny - u mna by to bol ten druhy pripad.
neviem, ja nemam problem napisat ze chcem zit urcity standart, mat zo zivota nieco, nielen vecer pivo a k tomu telenovelu a zvysok casu sa prehadat o peniazoch ktore na kazdom konci chybaju... ja si na tych dovolenkach nenormalne uzivam, rada cestujem, spoznavam, mllujem vyborne jedlo a uzivam si aj toto, mam rada krasne veci a rada krasne vyzeram - som zato horsia ako tie co sa o seba nestaraju? ja svoj zivot milujem a snazim sa ho zit ako najlepsie viem, nielen prezivat...
co su to kvalitne potraviny a kde ich kupujem? no, ja mam vela od rodicov a svokrovcov ( mimo tych 500 euro co miname na potraviny ) - zemiaky, ovocie, domace kompoty a dzemy, zeleninu etc. ... maeso sa snazim kupovat bud od maesiara ktoreho poznam alebo priamo zo salasov - hlavne jahnacie a telacie, kuracinu mam tiez domacu, lososy od jedneho chovatela, detto pstruhy a kapre, pecivo sa snazim kupovat v pekarnach a sladke vyrobky v cukrarnach s tradiciou ( pokial nepeciem sama😉 ), samozrejme ze kupujem aj v obchodoch - vela veci nakupujem v rakuskom metre ( hlavne velke nakupy robime tam.... ono sa to nezda ale napr. persil z rakuska a ten isty zo slovenska zial uplne inak vyperie a aj vonia☹, a to iste mozem napisat o mozarrele, vajickach etc. ... ), u nas nakupujem v roznych obchodoch, vzdy ale pozeram na zlozenie potravin - v maesovych vyrobkoch obsah maesa a emulgatory, v mliecnych kde boli vyrobene etc. ... samozrejme ze cim mensiu predajnu navstivis, cim vaecsiu rodinnu tradiciu ma a kvalitnejsie suroviny pouziva pri vyrobe vlastnych vyrobkov, tym drahsie su ich konecne vyrobky - inak by neprezili
@filipal ja pracujem 5 rokov v specialnej ZS a teraz som sa horko-tazko preklenule do 600 v cistom....A to mam este 20 euro osobne a okolo 30 triednictvo z toho . 1. atestacnu este nemam najprv kredity zbierat potom predatestacne a az nakoniec pisat pracu a atestacia....
@macamac ale no 😀 tak sa odraz 😀
..ale myslim, ze chapes 😉
ruku na srdcô 😉 Kvoli titulu a predlzeniu si detstva kto skor ide na VS? ten čo ide na humanitne smery, hlavne pedagogika, socialne neviem čo... alebo techniku, výskum, vývoj,...?
Ja netvrdim, ze na humanitnych smeroch nie su sikovni ludia, su, a aj velmi sikovni, ale je ich podstatne menej ako na skolach technickeho zamerania a pod... Proste vela ludi uvazuje ist k titulu tou lahsou cestou...
@svetluska82 napis fakty, presne kolko mas podla tabulky. takto je to zavadzajuce, vsade aj v televizii ucitelky vravia ako maju 400 € a podobne. to potom znamena, ze im vyplacaju protipravne mzdy? ved tieto platove tabulky su pre zamestnavatelov statnych skôl zaväzne.
teba sa dokonca tyka ina tabulka vyssie mzdy, ktore su pre specialnych pedagogov. ved si vygoogli a zisti, kde ta okradaju.
@filipal urcite ma neokrádaju, to by si skola nedovolila.....Len ty asi nepracujes v ksolstve, tak nevies, ako to chodi...Hruby plat a cisty je riadny rozdiel....Som v 10 triede....
@dai
ja to tiez berem tak a nemam problem povedat, ze áááno, mam rada aj dovolenky, chcem chodit na dovolenky, tesim sa vypadnut niekam na dlhsie, nieco vidiet a pravdaze nebyt na pastikach a neodopierat si navstivit to a hento len preto, ze vstupne je drahe... 🙂
Zivorenia som si "uzila" dosytosti a vobec to nie je nic prijemne, ani ziadny dar, ani ziadna romanticka rozpravka... ani ziadna vysada, ani ziadne budovanie charakteru... ani ziadna hradost - moj nazor
@svetluska82 prepac ale vsetci zamestnanci maju riadny rozdiel medzi hrubou a cistou mzdou .... ak mas 600 EUR v cistom tak zarabas nadpriemerne na dany region .... 😉 a skola s odvodmi nic nema ... 😉
Nejako stracam pointu 😀, nazov temy je "Rozpocet pre dvoch" 🙂
@svetluska82 hruby a cisty plat je rozdielny presne rovnako ci v skolstve ci v inej sfere. ale asi si pri citani môjho prispevku nieco prehliadla. ja som nezamienala oba platy, len som zhruba odhadla a nerobila som kompletny vypocet zrazok a dani.
konkretne u teba - z tabulky cislo dva, ktora je pre specialnych pedagogov atd. :
654 € zaklad 33 € za 5 rokov praxe 20 € osobne, 30 € triednictvo - spolu 737 € v hrubom.
ano, ciste mas asi cosi vyse 600 €. je to malo, lebo mas este kratku prax a nemas este kvalifikacnu skusku.
po 1. kvalifikacnej skuske sa ti o dost zlepsi, ten zaklad je tam 732 plus 5 rokov praxe 37 €.
je naozaj dost velky rozdiel medzi triedami.
my robime mesacne nakupy...najskor sa zaplatia najnutnejsie - telefony,pozicka,energie,na deti ex, a zo zvysku nakupime nieco...hlavne aby boli zasoby v ladnicke...ja som si kedysi odkladala blocky, ale som zistila, ze sa v tom nevyznam potom, tak som toho nechala....varim iba doma, nechodime na ziadne akcie ani vylety....a stale nam chyba,poslednych 10 dni, sme vacsinou bez penazi...neviem, kde je chyba.. 😕
@zvolsiinylogin ahoj, daj viac info o vasom hospodareni, skusime poradiť 🙂
možno je chyba v tom že na začiatku mesiaca miniete viac a na koniec nezostane, treba to nejako rozložiť..
ja 238
mm 370
telefon moj - teraz 140,mm telefon 20 -telefony kolisu, takze okolo 80 eur,priemerne(teraz som to prehnala..),cetelemy oboch - 70 eur,exmanz - 100,exekucie - 70 eur, pozicka - 93, energie - 150, nakup bez mesa - 40,meso - 50,benzin -60, a zvysok na cigy 😠
@zabka88 to bolo pre teba
@zvolsiinylogin urcite dostanes podrobnejsie rady, ale hned vyskocil obrovsky ucet za mobil. 140 € je tvoj mesacny ucet? pouzivas ho na pracu, ci su to len sukromne hovory? nemozes si najst lacnejsu sluzbu? napriklad nejaky kredit, do ktoreho sa musis zmestit. nasla som si na webe, ze Celetem sa specializuje na poskytovanie uverov- splacate uver 70 €, plus mate pozicku 93 €?
Ked beriem stravu a drogeriu, tak mesacne pre 2 sa zvykneme zmestit do 160 eur. Nakupujeme raz za 2 tyzdne, mimo toho len ked naozaj nieco veeelmi chyba. Varime si doma a na viac dni, takze si mm nemusi kupovat stravu v robote.
@filipal 140 je vynimocne tento mesiac, inac mam pausal za 40....no trochu viac hovorov,a lezala som v nemocke, a tam som pouzivala internet cez mobil a zanho som platila....mm ma za 20....ale nikdy sa nevmestime...cetelemy su nas oboch,sme zobrali z datartu tovar, a pozicku mame od providentu, ktoru teraz splacame, ale malo by to byt do novembra....
@filipal ma nenapadlo zobrat nieco na kredit, akurat od tohto mesiaca som sa telekomu zaviazala na 30 eur, pausal happy...predtym pausal 40...
@zvolsiinylogin vy by ste si mali dat zaväzok, nebrat si pôzicky. tie su velmi nevyhodne. a hlavne z nebankoviek.
snazte sa splatit dlhy, aby sa vam nezvysovali uroky. ta suma exmanz. je vyzivne na dieta tvojho manzela?
vydaje mate velke oproti prijmom, takze skuste zatat zuby a snazte sa viac zarabat. nemozes si vziat nejake upratovanie? a manzel nejaku pracu navyse? na tvojom mieste by som planovane babo zatial odlozila, lebo dieta to su velke vydaje a ty nebudes môct pracovat. mate nejaku pomoc od pribuznych?
podla toho ako pises - nakupy 40 € a 50 € mäso, cize 90 € na potraviny na mesiac to je uz tak mala suma, ze z nej sa usetrit asi neda. jednoznacne musis setrit na inych veciach - telefony, vyvarovat sa dalsich pôziciek, cigariet a nakoniec aj benzinu. jednoducho jest musite. vseobecne sa da usetrit najviac tak, ked sa vari doma. jednoduche jedla z muky, zo zemiakov, z kapusty... zdrave a lacne su jedla z rôznych obilovin - pohanka, proso, kukuricna muka, krupica, sojove "mäsa", lacnejsia zelenina - kapusta, kel, mrkva, kysla kapusta. ryza, cestoviny...
@zvolsiinylogin no, pri tvojich prijmoch a zaväzkoch je aj 30 € na telefon vela. chapem, ze sa ti toho tazko vzdava, ale jednoducho na to nemas. napis si na jednu stranu prijmy a da druhu povinne vydaje, uvidis, kolko penazi ti zostane. s tym musis vyjst. najlepsie ked si rozdelis tu sumu na styri diely a kazdy si vyhradis na jeden tyzden. to maj stale na pamäti, ze pozicat si nesmies. bud na seba tvrda, inac sa z toho nedostanes.

tabulka je neprehladna, ale znamena to, ze zacinajuci ucitel ma plat 612€, ale uz po 1.kvalifikacnej skuske ma 686 € a po druhej 769€ a to samozrejme nejde bez praxe, takze za kazdy rok praxe ziskava cca 7 €. ked sa ucitel snazi, da sa plat celkom dobre upravit smerom hore. vidime podla tabulky, ze po 10 rokoch praxe ma ucitel po 2.kvalifikacnej triede 846 € bez priplatkov. skoro kazdy ucitel je triedny, plus 2x rocne mali ucitelia tento rok odmeny.
moja rovesnicka ma okolo 900€ v cistom. mimo Ba je to krasny plat.