Rozpočet pre dvoch
Ahojte chcela by som sa spýtať koľko mesačne máte na stravu teda koľko miniete ako dvoj alebo trojčlenná rodina. Chcela by som niečo ušetriť lebo sa mi zdá že míňam vela.. len neviem kde začať.. ďakujem 🙂
@zvolsiinylogin to stavebne sporenie je super! to je najvyhodnesjie sporenie na byvanie, mas zarucenu statnu premiu. ale pozor, ustriehni si sumu, ktoru musis za rok vlozit. na rok 2013 to bolo 660 € rocne. tento rok to bude zase ina suma. pri stavebnom sporeni mas aj moznost vziat si medziuver na byvanie. v tomto pripade by bol uver rozumny. je omnoho vyhodnejsi ako hypoteka.
drzim ti palce s pracou. 🙂 nevzdavaj sa, urcite nieco najdes. napriklad v sluzbach su vzdy nejake ponuky.
@dai pekne si to napisala, akurat na Slovensku , clovek este aby sa pomaly aj ospravedlnil za to,ze si chce uzivat zivot a dopriat si. To je este pozostatok komunizmu, ked sa do nas hucalo o skromnosti, ked vsetci mali byt na rovnakej urovni, ked bola hanba priznat, ze chce niekto zit a nie prezivat. A to pokracuje - z nudze sa robi cnost. Je to smutne, ze ludia maju nizke prijmy a naklady na zivobytie su vysoke a preto sa musia snazit skrtit vydavky kde sa da a uskromnit sa, ale tvarit sa, ze je to v pohode a staci my 6, ci kolko eur na den, lebo som nenarocna/y .... to je silne café.
Ja som tiez kedysi setrila, kde sa dalo, aj nakupovala v secondhande, aj lacne potraviny kupovala, aj setrila cely rok na jednu pos...u dovolenku, ale nikdy som z toho nebola nadsena, ani som sa netvarila, ze mi to ku stastiu staci. Mne teda nie a to ma vzdy hnalo/zenie dopredu - mat sa lepsie .... a konecne sa nam to aj podarilo, ze si mozeme dovolit kupovat kvalitne potraviny, cestovat, kupit si, co chceme, pekne si zariadit dom, kupit drahe auto .... skratka dopriat nam i detom ... Toto ale povedat na SLovensku, tak sme plytki, zenieme sa len za majetkom, nepozname skutocne hodnoty a urcite nemozeme byt stastni, lebo peniaze este nikoho stastneho nespravili ....
Inak vsetkym, co musia vyzit z malych prijmov drzim palce, ale osobne by som sa vybrala cestou zvysovania prijmu nez znizovania nakladov ...
@filipal bola som sa spytat na stavebne, na uver...v kazdom pripade, kym mam exekuciu, ziadna banka neda uver, a pri mojom prijme, pri predbeznom prepocitani - pracovala som ako upratovacka za 150 mesacne, by mi dali 18000 maximalne, co by bolo na 30 rokov uz neviem po akej sume ale po mojom predbeznom prepocitani by som za tu dobu im splatila 54 000, tolkosom si zapametala....ale ked sa dozvedela o exekuciu, tak povedala, zeurcite nic zo stavebneho nebude....a pri minimalnej ciastke, ktora sa tam ma dat za rok, nie je bonita..takze, ak by som chcela kupit byt ( co by bolo mozne iba keby nebola exekucia), priklad za 70 000 eur, tak by som musela vkladat ciastku aspon 400 eur mesacne, aby som mala bonitu....aspon to tak cele chapem
@mima4 ale som odrazená 😀 neboj 😉
ono zas nikde nie je písané, že ne/šikovnosť záleží od typu vyštudovanej VŠ 😉
ak niekoho jeho práca baví a preto študuje, môže byť šikovný
ak niekto študuje kvôli titulu, tak možno nie je šikovný vo vyštudovanom odbore, ale v niečom inom. alebo v ničom 😀 😀 😉
ja som si nešla predĺžiť detstvo, ale keďže som od prenatálneho vývinu chcela byť učiteľka, tak bohužiaľ, inak to nešlo 😀 😀 😉
@zuzkat1 tvoja mama musi mat viac, fakty nepustia, pozri si tabulku. ludia neradi priznavaju presny prijem. ja sa nejdem hadat, aj tak su ucitelia nedoceneni. ja som pisala tuto info v celkom inych suvislostiach, ze 28 rocna absolventka pedagogiky je doma, spolu s oboma starsimi rodicmi maju 550 € prijem, cize im by pomohol aj 500 € plat, aj 600 €, vsak to je uz skoro jedno v tomto kontexte. 🙂
@zvolsiinylogin nooo, bonita klienta sa urcuje podla toho, kolko zaraba, kolko ma na ucte, pripadne podla majetku, ktorym môze rucit...to, ze mas exekuciu je pri uveroch problem. ale plati to aj pri stavebnom sporeni? tu sumu, ktoru ti uviedli to je skôr medziuver, ktory ti môzu poskytnut pri sume, ktoru budes mat ty ako cielovu usetrenu. to, co ti pisem, nie je presne, pisem to len priblizne, zo svojich skusenosti, nie je to môj odbor.
halooo KOCKY, nepomozete niektora?? 🙂
@aliza Vy to nechápete, ľudia si v prvom rade majú budovať vzťahy...to je priorita života.
@mima4 to akože naštartovalo k čomu..? ked on je spokojný, to len vaša predstava spokojnosti je odlišná od tej jeho.
@filipal len tak mimo temu...ale k tvojej vypovedi...ja ma doktorat a som v 10tke...doktorat ta totizo neposuva do vyssej triedy, len dostanes kredity (ak ti ich vobec priznaju, to je na riaditelovi).....a az na zaklade nich si mozes robit atest. skusku a po jej vykonani az ides do vyssej triedy...ze hned 12tka 😀 😒
najviac sa mi pacia ludia, kt. su mudrejsi ako radio, vedia tolko o teme a pritom nic....tabulky su ejdna vec, je ejasne, ze tie nepustia...ale tie okolnosti a suvislosti su u kazdeho ucitela ine..... napr. tebou spominane odmeny 2krat do roka... 😀 😀 to kde davaju?....hned by som si sla po ne.....lebo o odmenach rozhoduje skola a vacsina skol mimo BA totiz nazvys penaize prerozdelene nema, cize nema ani na odmeny....
a aby bolo ajsne, ja sa nestazujem, len upresnujem myslne dojmy.... 😉
@filipal kuk co pise @sorciera24 mama nema ani osobne ani odmeny ako je rok dlhy... Neviem na halier presne ale ma do 650e
Inak suhlasim,tiez sa cudujem ze sedi doma..od nicoho je aj 200lepsie
@sorciera24 ved citaj dalej, podstata problemu je trochu o inom. strasne ste sa chytili tej triedy, och joj 😝 , dievca je z Bratislavy, sedi doma, tu ma trochu lepsie moznosti aj v skolach, lebo kedze o ucitelsku pracu az taky zaujem nie je, su aj osobne aj odmeny. zalezi aj od skoly. ale podla tabulky ma narokovatelny zaklad. ja som v tom prvom prispevku pisala iba odhad! ze nemusi robit v kase za 300 €....
preboha, ucitelky a nevedia vyselektovat, co je podstata a co nie! 😝 😝 😝
nepomôze niekto zvolsiinyloging, ta potrebuje konkretne rady. dik.
@december12 ako nerozumiem, co si tym chcela povedat. to akoze ludia, ktori nezivoria a maju slusny zivot, si nebuduju vztahy? to snad nemyslis vazne 😕. A to, ze rodicia nepustia dospele, takmer 30 rocne dieta, nie je budovanie vztahov, ale zavislost.
@filipal sorry, viem selektovat a preto som napisala, ze reagujem na tie konk. veci...elbo fakt si uviedla fakty, kt. pravdive nie su a potom si Slovensko ymsli myslne dojmy.......nic viac....fakt som sa len k tym 2 konk. faktom vyjadrila....nic viac....
@sorciera24 ok 🙂
ano, kopla som sa s tym doktoratom, lebo to sa zmenilo, predtym to bolo inac. ale neskor som uviedla tabulky, presne linky, tak som to napravila. ten prvy koment bol strasne orientacny.
ufff, dufam, ze uz dnes nebudem musiet vysvetlovat 😉
@aliza akože kam ju majú poslať, ked to každému vyhovuje a tešia sa zo spoločného zdieľania života?
Ked mas exekúciu, uver v banke nedostanes, podla mna ani v stavebnej sporitelni. A medziuver všeobecne je hovadina, lebo tam clovek platí urok aj z vlastnych peňazí. ...
@zvolsiinylogin
ahoj, no priorita u vás je zbaviť sa dlhov, máte na dvoch ludí nepomerne vysoké zadlženie.. takže nateraz by som odložila plány na dieťatko aj na samostatné bývanie. Zaťať zuby a poplatiť čo sa dá.
druhú vec čo by som okresala sú výdavky - máte veľké výdavky na telefón, popozerajte sa po lacnejších službách, napr. balíček od jednej spoločnosti (nemenujem) je za 20 eur mesačne a máš tam wifi, televiziu aj pevnu linku s volnymi 30 minutami, sumy za mobil mas strasné.. ja napr. platím mesačne 12 eur a muž 17 eur a teda máme vyššie príjmy.
Výdavky na potraviny si naplánuj na celý mesiac a kupuj keď sú akcie (mraziť môžeš takmer všetko), rovnako drogerku kupuj vo väčších baleniach keď je v akcii . Obmedz alebo úplne vylúč kúpu sladkosti, sladené nápoje, chipsy, keksy a neviem čo - to keď si spočítaš sú strašné pálky, radšej upeč doma, na nete máš skvelé recepty..
a odporúčam si písať a sledovať kam idú peniažky, postupne sama zistíš kde máte rezervy... držím palčeky a určite to pôjde 🙂
to ma napadá
Občas kozmetika a klasicky štyri veľké nakupy popri tom ak niečo chýba myslím že sa dá do 300euro. Dalo by sa aj do dvesto ale to by si človek nič nedoprial. +nefajčime, žiadne reštaurácie ani diskotéky.
@sisaka velmi pekne si napisala svoj prispevok vyssie, lebo ak sa mas o trosku lepsie a neako sa tym netajis, tak si materialisticka svina co ide iba po peniazoch, nikto sa nepozera ze si tie peniaze zarabas sama. U nas sa bohuzial clovek musi tajit tym ze sa ma trosku lepsie a nikto sa s nim z toho nedokaze tesit, Je to velmi smutne
@mimikas je to aj tym, ze mzdy nie su u nas spravodlive. vela ludi musi hrdlacit za pasom za minimalnu mzdu. necudujem sa im, ze maju tendencie zavidiet ludom, ktori zarabaju lahsie a omnoho viac. alebo aj ludia vysoko vzdelani, maju v niektorych oblastiach podpriemerne mzdy.
stat prispieva k tomu, ze stale sa zvysuju rozdiely medzi najchudobnejsimi a najbohatsimi. vela spekulantov a podvodnikov ma vyssie prijmy ako poctivo pracujuci ludia.
zase naopak, ludia ktori su pracoviti a investovali do svojho vzdelania a maju opravnene vysoke prijmy sa citia sikanovani nenavistou a zavistou od ludi, ktori su lenivci a darebaci a vlastnou vinou zivoria.
je to zlozity sociologicky problem a neda sa to v skratke napisat.
@filipal medziuver stavebneho sporenia uz davno nie je vyhodnejsi ako hypoteka 😉 nedavno som sa informovala. PSS mi ponukala 6,6 urok a banka 2,76.
Co sa tyka zdravych potravin s tymi uz dnes nemame istotu nikde 😖 ja sa riadim tym ze ziadne polotovary, lebov tych je vacsinou najvacsi bordel. Kupujem zakladne potraviny, maso mam od sukromnikov a rodicov, mlieko z mliekomatu (aj ked aku mam garanciu ze ho dala krava nenadopovana hormonmi, ale tak aspon je plnotucne 😅 ), vajcia od rodicov od sliepok co sa prehanaju po luke, ked stiham chlieb upeciem sama a namiesto menicka alebo jedla zo zavodnej jedalne si zoberiem doma navarene. Zeleninu mam od rodicov, napr. paradajky musia aj oni postriekat inac by sa im prd urodil a stale ich chytala nejaka plesen. Su teda zdrave? Netusim, ale aspon chutia ako paradajky. Co sa tyka penazi tak minieme na cisto nakup potravin 250-300 eur a to takmer nekupujem maso. Sem tam bravcove a nejake morske ryby.
Zabudla som napisat ze sme 2+2, ale deti papaju este malo 🙂 inac tiez sa zmestime do 5-10 eur drogeria na mesiac (stomatologa do toho neratam a pracie prasky kupujem 2x do roka v dm ked mam 25% zlavu. Ziaden persil neperie lepsie ako denkmit z dm, ani ten rakusky 😀 )
@filipal netusim, ja tam mam len 5 rokov to sporenie, pytala som sa sice, ze ako sa mi zmeni urok ked prejdem z medziuveru na uver, ale uz si nepamatam presne cislo, ale aj tak to vychadzalo horsie ako v banke, co ma teda neprijemne prekvapilo 😅 ale ako alternativa kde sporit je stavebne sporenie stale asi najvyhodnejsie kvoli statnej premii...
@zuzkat1 a moja mama robila 25 rokov v štátnej správe mala zodpovednosť, musela sa učiť zákony chodila na služobné cesty, návala previerky, skúšky je ing a myslím že nemala nikdy viac ako 500 euro možno ku koncu. Viac. Je už na dôchodku. Nesmela ani na internet no teror. Na tieto učiteľské témy som haklivá. Čo by si chcela dať plat koľko. Veď dookola učia to isté. Môj názor.

@filipal ano, na tom, aby sme nebrali pozicky, trvaju aj nasi, aj mm rodicia...100 je exmanzelke na deti....tentoprijem je invalidky, ale zhanam si aj pracu navyse...hadam sa to podari....nas problem je aj v tom, ze byvame u nasich, ja by som chcela, aby sme mali uz aj nieco svoje....a este som zabudla, ked zvysia peniaze, odkladam 35 eur do banka, plus 100 na stavebne sporenia - mam dve, jedno je moje a jedno mamine, ale len ho nzalozila a ja ho platim, takze je moje...ked bude praca, budu peniaze, ja tomu verim, idem zajtra aj v piatok na pohovor, mam porozhadzovane siete, tak cakam na prilezitost....