icon

Šetrenie v začiatkoch pracovnej kariéry

20. feb 2022

Dobrý deň,

som po VŠ, pracujem reálne 6 mesiac na trvalý pracovný pomer. Som z BA. Plat mám cca 800 v čistom. Platím rodičom za nájomne a stravu 150 e. Zvyšné výdaje ako obedy v práci, iné jedlo, oblečenie, zábavu, lieky, lekárov (hlavne zubár) si platím sama. Koľko je vhodné z tohto príjmu vs výdavky ušetriť ? Alebo ako ste na tom boli vy, keď ste začínali a koľko ste šetrili z prvých výplat ?

Strana
z2
jaja20
20. feb 2022

@sivana09 Ale nás zaujíma konkrétny odbor,v ktorom pracuješ. Nie takéto všeobecné omáčky. A keď píšeš, že máš 29 rokov a za tých pár rokov od skončenia VŠ si už vystriedala "mnoho firiem a pozícii",to je už podľa mňa čistá fluktuácia...

sisa_s
20. feb 2022

@jaja20 v inej teme pise, ze ma plat 2700 v IT oblasti

buberova
20. feb 2022

Inak keď si písala že máš nejaké výdavky na dentálnu a zubára, určite využi príspevok na zuby, ktorý ponúka tvoja zdravotná poisťovňa... Aspoň niečo ušetríš... V niektorých článkoch som čítala že aspoň 10% by malo byť "zaplať sám sebe" ušetrených, nedotknutých..

A k tomu platu a realite.... Tiež by som to brala tak že tá ktorá písala ten komentár to myslela tak že na Slovensku je to na zaplakanie.. a aj keby nie... Nič si z toho nerob.. na koníku nájdeš kopec super mega ultra úspešných žien, manažériek, riaditeliek, v 19 s bytom bez hypotéky, z ktorých všetci môžeme padnúť na riť... Ale hlavné je zaplatiť si čo potrebuješ, ideálne aj čo chceš a porovnávanie sa by ťa mohlo len zbytočne deptať...

jaja20
20. feb 2022

@sisa_s Tú tému som nečítala. Ale keď je to táto oblasť,tak sa potom nečudujem. Lenže nie každý vysokoškolák študuje IT odbor.

vler
20. feb 2022

Gratulujem k financnej zodpovednosti a vnimania potreby setrit, na rozdiel od inych ktori ked zacnu zarabat tak premrhaju celu vyplatu. Ale v Tvojom veku treba uvazovat nielen nad setrenim ale aj investovanim aby sa Tvoje peniaze rokmi zhodnotili

dkethe
20. feb 2022

Mne po VS bolo prioritou nasetrit co najviac na byvanie. Nekupovala som ani oblecenie, ani auto a pod.. Prvy vystrelok bola fotovybava po ktorej som celu vs tuzila, samozrejme po skusobnej dobe 👍 a potom asi zo 6teho platu som si kupila salatovu misu za 30€ 🙈 to si dodnes pamatam, ako som si dovolila vyhodit z kopytka.
mala som trosku viac nez ty (aj prijmov aj vydavkov) , a vpodstate 50% som mesacne odlozila. Treba mat ciel setrenia. Nie len tak, ze na ucet, nech je.

marca12
20. feb 2022

Odkladaj si co najviac z tvojho prijmu si mozes odlozit aj 400€ kludne aj viac

stanulienkat
20. feb 2022

@michal711 je to v Ba uplne bezny plat aj vysoloskolakov. Bohužiaľ v zdravotníctve je takýto plat bezny aj po odpracovanych dvadsiatich rokoch. A nieto ešte vysokoškolák hneď po škole. To niektorí si myslia, že v Bratislave padajú ľuďom pečené holuby do úst.

bibianatrnkova
20. feb 2022

Dobrý deň, ja som to spravila tak, že keď mi príde výplata, 10% si odložím na sporiaci účet. Na konci mesiaca si tam zase pošlem peniaze, ktoré mi ostali pred ďalšou výplatou 🙂 Samozrejme mám aj prehľad o mojich mesačných príjmoch a výdavkoch. Na sporiacom účte držím len ,, železnú rezervu,, pre prípad núdze, ostatné peniaze investujem do fondov. 🙂

zoeeoz
20. feb 2022

Premyyyyyslam ako som to mala pred 7 rokmi, myslím, že sa mi každý mesiac podarilo ušetriť inak.. viac som ušetrila cez zimu ako cez leto, zarábala som menej ako ty ale neplatila som nič rodičom tak sme na tom cca rovnako.. vždy ale bolo lepsie poslať si nejaké peniažky ktoré chceš ušetriť na začiatku aby si vedela s koľko peniazmi budeš operovať zvyšok mesiaca a nebude ta to lákať míňať viac (ak ostanú dopošleš na sporiaci)🙂 aj keby si len 20e ušetrila je to vždy lepšie ako 0! 🙂 držím palce, je super, ze myslíš na šetrenie

zoeeoz
20. feb 2022

@stanulienkat presne do kelu, toto milujem keď mi zadre niekto: ale ty si z Bratislavy, vám sa inak žije... vtedy myslím s prepáčením len na jedno: no ne*ebe vám ľudia? Lebo my mame len výplaty a nie výdavky a aj tie výplaty nam chodia len tak za nič a rovno 5 tisic eur🤣

kattrin5
25. feb 2022

Ten plat je strasna bieda, Ja teda nezijem na SR, som stale na vyske, minuly rok som zacala Entry level Analytics job( mam ekonomicku so zameranim ma Data Science a statistiku) a teda plat ma 7 krat vacsi. Snad sa to na SR tiez pohne hore s platmi, ale k teme, mala by si si dokazat odlozit 10-30% z platu, pokial byvas s rodicmi tak to je uplne realne.

kiwi3
25. feb 2022

aj ja som z bratislavy. kolega raz spominal, ako sa mu nejaky robotnik z vychodu chvalil, ze kolko on zaraba a ze co potom on musi zarobit v bratislave s vysokou skolou. sme sa zasmiali... pracujeme v statnej sprave. ale teda, tiez neviem o poziciach, kde by sa po skole zarabal majland.
autorka, tiez som zarabala zhruba ako ty a za desat rokov som si odlozila na polku trojizboveho bytu. dost dlho som ale byvala u rodicov a snazila som sa nejak nehyrit, krcmy ma uz nastastie prestali bavit. jedina priorita bola aspon po europe nieco pocestovat, ale to neboli ziadne palky. akurat zial, odvtedy stale idu ceny nehnutelnosti hore.

suge
25. feb 2022

Pravdu povediac, ja som prvých 5 rokov v TPP hneď po VŠ neušetrila takmer nič. Skrátka som rozhadzovala, najmä na koníčky.😄 Zarábala som asi 600 eur v čistom v BA. Potom som zobrala hypotéku a nastúpila externe na ďalšiu VŠ a bolo koniec puberťáckemu hýreniu. Neľutujem, hoci tú hypotéku som si mohla zobrať aj trochu skôr.😁 Na druhej strane, z 800 eur v čistom mesačne by sa mohla dať ušetriť aspoň aká - taká rezerva. Jeden nikdy nevie.

zuzikq91
25. feb 2022

@michal711 lepsie ako urad prace ci?… zbytocne urazlivy koment zase.

luckastar
25. feb 2022

20% cca na začiatku 🙂

akvi
25. feb 2022

Tak ja keď som bola tesne po škole a byvala u rodičov, tak som usetrila takmer celú výplatu. ( Radšej sem nenapíšem sumu, lebo je to az neuveriteľné, že som za tie prachy vôbec vstala ráno z postele 😂) Rodičia odo mna nic nechceli, stravu som si platila obedy a desiatu, zvyšok jedla ma financovali naši. Ale zase, pomahala som otcovi vo firme a neplatil ma, cize som si to byvanie odrobila. A nejaké iné extra vydavky som nemala, obcas nejake oblečenie a pod. V tom veku som ani zubára nepotrebovala, mala som jeden jediný kaz. Na "dovolenku" sme šli na brigádu do Británie 😅 A teda musím povedať, že som vtedy usetrila za dva roky tak, že keď sme kupili s mužom byt, tak som ho dokazala zariadit. Ach, to boli krásne časy 😊 Inak ja celkom nerozumiem niektorým ľuďom, že dokážu rozflakat celu výplatu. Máme takú osobu v rodine, býva stále u rodičov, deti nemá a furt plače, ze nema prachy. Nemá auto, nikam na dovolenku nejde ako je rok dlhý, nemá náročné koníčky, proste nič.

natalienka12
25. feb 2022

Kocka, ale zase si mlada a 25 uz mat nikdy nebudes! Kedy inokedy si chces dopriat krasne oblecenie. topanky, moderny uces, upravene nechty, kvalitnu kozmetiku, make up, sperky ak nie TERAZ? Setrit ano, ale 800 eur plat nie je na setrenie, to je na prezitie. Ja by som odlozila bokom max 100.

vevapeto
25. feb 2022

@natalienka12 starať sa ma žena o seba stále, nie len keď má 25. Navyše, kedy bude vhodná doba na šetrenie keď nie teraz? Býva u rodičov to je veľká vyhoda. Ja bych dala bokom min.300€

natalienka12
25. feb 2022

@vevapeto Tak v 40ke si zena uz musi dopriat drahsie procedury, ale je to ok, ked zaraba povedzme 3000. Myslela som to tak, ze aj 25 rocna moze setrit, ale nie stylom handry od cinana, ale pekne kvalitne oblecenie a topanky si predsa moze dopriat. Teda nesla by som do extremov. A mimochodom, z 800 eur nenasetri na byt v Bratislave, ani keby zila 300 rokov.

jasminet
25. feb 2022

Odkladaj toľko, koľko by si dala za podnájom mimo rodičovského bytu.
Ja som prvé výplaty utratila za oblečenie do práce, potom som šetrila asi polovicu. Niekedy viac, niekedy menej.

lusi79
25. feb 2022

@natalienka12 fiiha, neviem kolko mas rokov alebo kde pracujes. Ale myslis ze zena v 40tke bezne zaraba 3000e? Ty mas tolko?...by ma potom zaujimalo co robis...

natalienka12
25. feb 2022

@lusi79 Mam viac ako 3000 a co robim nepoviem.

marsmykkok
25. feb 2022

@vevapeto A jedlo čo? Jasné mnoho to má tak že prispieva minimum alebo nič, nestravuje sa v práci ale doma čo navaria zo svojich peňazí rodičia, ale ak chce byť fér a platiť tretinu výdavkov za bývanie (elektrina, voda, fond, internet, tv atd) a rovnako aj nevyjedať rodičov, ale stravovať sa v práci a kupovať s rodičmi potraviny tiež tak podielom na tretinu ak sú traja, do toho nepredvídateľný výdavok ako zubár, tak ťažko ušetriť. Ale súhlas s @natalienka12 treba si aj užiť, aj nevyciciavať rodičov, ale aj si urobiť nejaký rozpočet a snažiť sa aspoň tých 50-100 eur mesačne odložiť dlhodobo, aby sa vytvoril návyk sporiť a nejaká rozumná finančná disciplína, teda nerozflákať všetko, ale ani nie naučiť všetko si odkladať a byť chorobne závislý na šetrení a vyciciavať niekoho-napríklad rodičov, potom partnera atd.

brendaa
25. feb 2022

Minimálne 150 až 200€

ouwecka
25. feb 2022

Drzim palce az stupas.platovo.. vraj je 10 lerc minimum ma setrenie ideal je 20 perc
.ak nemas extra vydaje tak by to malo byt tak,ze si nasetris co najskor polrocny prijem a roho sa nechytis
Potom si 10 perc odkladas.a.10. perc investujes niekam.. ak to ostava este tak aspoň 5-10 perc davat na charitu napr,nudznym

Zalezi na tom jak si no,drzim palce ♥️

ariana_30
26. feb 2022

@sivana09 zalezi od odboru ...v zdravotníctve asi tazko budes zarabat 5nasobok

ariana_30
26. feb 2022

@michal711 výsmech??? To ma super plat ešte..
Ja mám 15rocnu prax, VŠ, ovladam niekoľko odborov...a mam 900brutto... robím, to čo som vyštudovala a co ma baví,, zdravotníctvo,,
Co myslíš koľko zarába taký hasič??? Záchranár???
Lekár bez atestácie? Budíček!
Dnes sa maju dobre murari, stolári ,maliari ...atd.
Remeslo ma zlate dno

michal711
26. feb 2022

@ariana_30 no ja chcem byť hasič . Tak viem koľko majú nástupný plat 1100€ v hrubom . Len ťažko sa dostať ale snažím sa 🙂

Strana
z2