icon

Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?

3. jan 2024

Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR

Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?

drake122
3. jan 2024

Ano, 9000 žalostne málo, zváž rozvod a nájdi si perspektívnejšieho.

maminkadeticiek
3. jan 2024

To si aj nieco doprajete ked len takto skrblikujete?Dnes ste sa spoznali ked si nevedela kolko ma nasetrene.Ste divni,aj vas vztah je divny.

minenkak
3. jan 2024

My keby sme mali nasetrenych 9000€,tak som rada

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
iwesska
3. jan 2024

Tak ty si zila v zahranici ako pomaly asocial, tu zarabas viac ako on a chces od neho,aby mal nasetrene tolko co ty? To nejako nevychadza🤔 Tak si si mala najst bohateho podnikatela,ked sa ti mali, kolko usetri. Neviem inak,ked si setrite na byt,naco ste mali drahu svadbu so 70-hostami. Teraz ste uz mohli mat viac.

sasa1310
3. jan 2024

a inak jak rátam tak rátam, tak má našetrených 17 000 eur 😀

minenkak
3. jan 2024

On si možno chcel aj niečo dopriať a nežit v pivnici

minenkak
3. jan 2024

@sasa1310 tlieskam ,si jej dala trúbe

tykat
3. jan 2024

@sasa1310 no tak berie sa ciastka ktoru nadobudli pocas manzelstva. Cize ak mala nejaku cast z 25tis nasetrenu pred manzelstvom, tak sa zo spolocneho majetku odrata az potom sa rozdeli na polovicu. Ak mala nasetrenych 25tis tak jej z "muzovych" patri 4,5tis.

nelca84
3. jan 2024

@sasa1310 nepovedala by som, uspory spred manzelstva nespadaju do BSM

lelelienka
3. jan 2024

Keby sme brali, ze setril len tych 6 rokov, co pracuje, tak 9000€ za 6 rokov znamena 125 € mesacne. Ano, to je malo, zalostne…

aandrea9
3. jan 2024

Nuž žena takto to dopadne, ak si nezoberieš šetrílka 🤷‍♀️ tebe je ľúto, že nemáš chlapa s úsporami minimalne 25000. A mne je ľúto tvojho manzela.

nykkushka
3. jan 2024

A teraz si zober, ako by si sa cítila ty, keby ti manžel, ktorý zarába viac a robil XY rokov v zahraničí, po 6 rokoch manželstva začne vyčítať, že máš málo našetrene 🤦🏼‍♀️. Asi by si tu od nervov skákala meter dvadsať a zvažovala by si rozvod, lebo s takým chrapuňom žiť 🤦🏼‍♀️

sasa1310
3. jan 2024

@tykat
@nelca84 ale veď sa nejdú rozvádzať. To keby som si teraz pri prípadnom rozvode mala pamätať, kto z nás mal koľko našetreného pred manželstvom 😀

anita6666
3. jan 2024

Máte medzi sebou značný finančný nepomer a preto by si si mala hľadať niekoho iného "rovnejsieho" k sebe,je to logické.

sasa1310
3. jan 2024

@anita6666 aké jednoduché. Autorka sa čarovným prútikom do rána odmiluje a zamiluje sa hneď do takého, ktorý má rovnaký príjem ako ona. Fakt logické

kikaaa444
3. jan 2024

Kks chudák tvoj chlap . Ty hrndinka prídeš zo zahraničia s 25 000 eurami kde si zila v otrasných podmienkach a chudák on viedol normalny život na Slovensku s nižšou mzdou a ma podľa teba našetrené len “9000” a to nehovoriac o tom že platil polovicu svadby . Na 31 ročného muža je 9000 veľmi slušná suma. Ty si fakt mimo normálne by som sa necudovala keby sa chcel s tebou po tomto rozviesť takéto veci mu vyčítať čo ty hrdinka si bola v zahraničí ? A mimochodom len tak na zamyslenie prečo si asi tak do toho zahraničia isla ? 😉

mable123
3. jan 2024

Pre mňa osobne je to málo ak zarábal 6 rokov. (nehovoriac o tom ak pracuje od 18tich). Toto je predsa vek na hypotéku, zakladanie rodiny a pri týchto cenách bytov nehovoriac o byte budete mať čo robiť. Každý sa snaží inak, ale predsa do prdele keď som sám a vidím, že sa tu šetrí mizerne, tak vypadnem do zahraničia. A keď som na Slovensku, ťahám. Ale to je všetko o človeku. Proste buď chceš alebo nechceš. A keď má dievča viac ušetrené ako chlap, tak je to bieda. Záleží od histórie človeka - sú ospravedlniteľné prípady. Zlé sa šetrí teraz a s hypotékou a deťmi ešte horšie. Si šikovnejšia proste. Už to nie je čo kedysi, že chlapi sa išli zodrať, aby zabezpečili rodinu. Šetrenie je ťažké, ale keď sa človek rozhadzuje - ťažko sa to dobieha neskôr. Užívať si človek môže keď má nato financie...

kristiii
3. jan 2024

Ťažko povedať či je to veľa či málo. Nevieme ako a za koľko bývate, či si kupoval za tú dobu dajme tomu auto, koľko mesačne prevozí...Ženy to tu prepočítali na mesiace, ale predpokladám, že 6 rokov dozadu zarábal menej než teraz. Ak narozdiel od teba aj žil a nielen hrabal a prežíval, mi to pri nižšej mzde nepríde tak málo. Ale ako hovorím, záleží od okolností.

saxana000
3. jan 2024

Ono zalezi aj kolko zaraba.ak 2500.ako veduci tak je to malo.ak niekde v zavode za 1000e.tak.je to.pekne.a preco ma on svoje a ty svoje?preco nemate spolu 34000?my sme mali kazdy svoje peniaze.ale.po svadbe islo.automaticky vsetko.dokopy a nimto nikomu nevyhadzoval na oci ze ja som mal.7000 a ty len 2000 a na svadbe sme vybrali.6000 tal.tri su moje a.tri tvoje.to je vztah?manzelstvo?a naco ste sa vlastne brali?a v tom byte.budu dve izby a kuvcyna tvoje a.obyvacka jeho? A keby to bolo naopak on mal nasporene a.ty.menej a keby ti to vyhadzoval na oci. .
Peniaze.na.ucte nie su zarukou spokojneho zivota.je.pekne mat rezervu ale treba vediet zit.co ak pridu pridu problemy? choroba? neplodnost? Chore dietatko?vies kolko stoja rehabilitacie.lieky.terapie?nezelam.ti naozaj nikdy nic zle ale peniaze sa tak strasne rychlo rozkotulaju ked pridu zle casy..
Teba sere to ze si si odtrhala od huby makala.jak.srob a nenasla aj druheho takeho sprosteho..

oslo1
3. jan 2024

Je to Malo.
Podla mna sa na hypoteku zacina setrit minimalne 5 rokov pred jej ziadostou. Manzel vedel o Tom, ze budete chciet kupovat nehnutelnost, obidvaja ste Mali mat nadcasy, druhu robotu, aby ste Mali dokopy aspon 50 K eur nasetrene.
Ja som dvakrat kupovala nehnutelnost, prvykrat byt, tam ma Len okolo 5 K Stali papierovacky a Dan. druhykrat sme kupovali Dom, tam Nas toto stalo okolo 10 k.
Takze ano, aj ja by som Bola rozcarovana.
A nie, nie som mamonarka, Len mam financnu zrucnost. Teraz som vdova s Malym dietatom a Len vdaka mojmu dovtipu a financnym zrucnostiam nam to financne vychadza.

h2
3. jan 2024

Ak ste manželia, tak nie, že on má našetrené 9000 a ty 25000, ale vy spolu máte 34000.

katarinka89
3. jan 2024

Podľa mňa si vypocitava a materialistka......

abdn16
3. jan 2024

mna skor zaujima ako vobec nasetril tych 9tisic s nizsim platom ako priemer. Ja s mojim nadpriemernym platom neviem nic usetrit, to by si ma uz davno asi opustila :D ale hej no 9tis na 31 rocneho je malo, no zas pri slovenskych platoch obdivuhodne.

janinah
3. jan 2024

Je to málo.Moja 28 r.dcera s 1.5 r.dietatom na MD má nasporené viac .9000 je tak akurát na pohreb.Sorry.to mi len napadlo lebo starší ľudia majú asi toľko ako rezervu na pohreb.teda ti rozumnejši.
Otázka je čo s tým? Lebo ani tvoj postoj zgrložstva mi nepríde ideálny.

samimami777
3. jan 2024

A to ste naozaj NIKDY nekupovali napr auto, dáky nábytok , nechodili zubárom , nechodili ste na výlety , dovolenky ani nič počas tých niekoľkých rokov čo ste spolu keď vravíš že "nemal kde dávať peniaze" ? Vážne ? Lebo aj toto sú pomerne väčšie položky v x tisíc € ktoré ti pekne odrátajú z rozpočtu. A nuž , na Slovenské pomery je to docela ok ak nemá nejaký extra plat. To že nemáte deti a hypo neznamená že nemá výdaje . Však minimálne jedlo kupuje, dochádzanie do práce /benzín, lekárov , výlety /dovolenky , paušály, inkaso atď tiež asi aj niekde bývate (asi nájom) nie ? Tak čo ti povedať... Keď si tak moc orientovaná na peniaze mala sis "vybrať lepšie" a hľadať takého čo skrblí každý cent , sama sis vybrala a chápem že ho tvoja poznámka ranila

autor
3. jan 2024

Ako ste su niektore vypocitali, je to 125€ mesacne. 125€ mesacne, muz, ktory nikomu nic neplati len sebe. Ak by som isla na matersku, rodicak, mali by sme 2-3 deti, to clovek za 125€ neutiahne. O to mi ide, ze nie som ziadna zena ktoru by zivil manzel, deti nemame a od nebol schopny viac usetrit. Ano peniaze su spolocne ale niekto ich na tu spolocnu kopu nasypat musi a sypem hlavne ja. Ked pojdem na matersku uz sypat nebudem moct. Kedy ma podla Vas setrit ak nie teraz? Ved pri detoch to nebude jednoduchsie. A nie, nechcem ist po polroku do prace. Vam sa to dobre hovori ked mate manzelov, ktori sa o Vas postaraju.

anita6666
3. jan 2024

Načo si si ho brala? Nechápem....ty sama máš našetrené,načo ti bol takýto chlap? To si zistila teraz,že nemá nič?

danusa63
3. jan 2024

@autorka Fakt chceš dieťa s chlapom, ktorý sa o teba nedokáže postarať?

simca06022011
3. jan 2024

riesite prkotiny, pretoze ak pracuje 6rokov, tak jeho mesacne odlozene peniaze, na to ze ma 9t, je 125EUR. Ano moze to byt viac, moze to byt menej, ale zalezi aj na tom kolko presne zarobi a co financuje. Ak ma podpriemerny plat, platite byvanie, atd tak zase ta suma nie je nejak extra nizka co mesacne odlozi.
A zbytocne ti budem pisat, kolko som odlozila ja... bolo to viac, lenuze mne moj chlap vacsinu veci platit a vydavky sme nemali vobec vysoke kym sme nesli do domu, kedze zarobil 10x viac ako ja, neplatila som si ani len dovolenku, a popri praci som takmer nic nestihala, cize som zaplatila cca 250eur mesacne za byvanie, nieco na stravu a bezny nakup a v tej dobe to boli desiatky eur a nie stovky tyzdenne, a zvysok isiel na investovanie... cca 250eur mesacne.
POpravde keby sme sa doma mali hadat kovli usporam a preratavat peniaze, velmi rychlo by ma to prestalo bavit. A mna by tiez velmi urazil tvoj pristup. Nie kazdy odklada kazde euro, niekto chce aj zit, niekto aj veci platiti. Skor si kupte darcek a teste sa zo zivota ako zivorit a vyhadzovat si na oci ci niekto odlozi 500Eur mesacne albeo 100eur..