Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?
Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR
Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?
Sikovnost si tak stoji za svojou sikovnostou az zmazal svoj koment
30 ročný človek a ešte nič nemá? Len tých 9000? Pracuje len 6 rokov?
@ivik4 A kto povedal, ze ich vyciciava? Poskytli mu "startovne" ze moze u nich byvat na zaciatku kym sa rozbehne v zivote. Chalan sa rozbieha a zaraba si sam. S jasnym cielom, kupit si byt. Uz tu je myslenim dovolim si tvrdit, pred 80 percent slovakov. Potom sa prestahuje, vypracuje sa karierne a mozno v tej 30tke si vdaka hypo bude kupovat dalsi byt. A mozno bude robit nieco ine. Dolezite je, ze ma uplne iny mindset ako "neda sa , neviem, je to tazke". A zmazal som to preto, lebo nejdem tu roznecovat vasne, a pisat o sebe uplne detaily, internet je nebezpecne miesto a nikdy nevies kto to tu cita.
Ale ak chces pre Teba to zopakujem. Ja v mojom okoli poznam desiatky ludi, ktori maju niekolko nehnutelnosti vo veku okolo 35 rokov. Nie je to nic nezvycajne pri ludoch, ktori premyslaju a pracuju. Vsetci sa vypracovali sami. Nikto nic nezdedil.
@tttbb napisal si v 30tke 2 nehnutelnosti.
Aj Ti co maju najlepsie pracovne pozicie museli nespocetne mnozstvo rokov studovat a nie nemaju v 30TKE O KTOREJ BOLA REC, 2 nehnutelnosti. Mozno niektori podobny Tebe ak byvali v mamahoteli aj to jednu.
Ale ESTE RAZ,TO NIEJE SIKOVNOST NARODIT SA DO RODINY KTORA TA BUDE U NICH TOLEROVAT DO 30TKY. TO JE STASTIE !
@iwesska priemerna hruba mzda je aktualne vyse 1400e
Pre tych , co sa pohorsuju, ci smeju , ze " v 30 niektori kupuju druhy byt" napisal NIEKTORÍ, no niektori aj na SVK áno(hlavne ked boli nizke uroky) vzdy mate aj rodiny, co sa maju dobre, dali byt zo socíku dietatu(hlavne ak rodicia nemali surodencov, ci iba jedneho, nedrobi sa pôvodny majetok) a to si zoberie na hypo neskôr dalsiu a prenajima ju a staci ze je po zdaneni na 0. Aj tak sa da vytvorit generacny majetok. A na SVK potom zavidi sused, dalej aj susedove deti jeho detom a neskôr budu aj vnuci, ak sa nenajde v susedovej rodine sikovnejsi a nezacne menit svoju rodinu k kepsiemu. Ale trva to, pokial nepodnikas, lebo je to formou dedenia a majetok sa nabaluje ak dotycny este v ramci zivota cosi nainvestuje. 🤷
Ja musím súhlasiť s tttbb. Ja, moji súrodenci a bratranci (všetci okolo 30tky) máme prvú, poniektorí už aj druhú nehnuteľnosť. A nemáme ani bohatých rodičov, ktorí nás financujú a kde možeme bývať, ani dedictvo po babke. Každý z nás sa v práci snaží niekam posunúť a zvýšiť si príjem, poprípade zmeniť prácu keď sa vyskytne príležitosť. Peniaze šetríme (ale vieme si aj užívať života nielen živoriť) a investujeme. Na nehnuteľnosti sú samozrejme hypotéky, ktoré postupne splácame (niektoré boli už aj splatené). A sme všetci rozne po Slovensku (takže nie je to len Bratislava, alebo zahraničie) a máme rozne povolania.
Neviem prečo na neho tak útočíte že to nejde atď., asi preto že ste sa v tom našli a štve vás že ste to sami nedosiahli. Inak by ste si to nebrali tak osobne.
Ideálny stav ako čítam - pracovať, užívať si, mať rodinu, neškrečkovať, všetko stíhať a na všetko mať - som zvedavá, koľkým z tých, čo sú toho názoru, to naozaj tak v živote ide. Logika ani matematika ani realita nepustí. Začala ma bolieť hlava. Autorka rozmýšľa úplne logicky.
@chodec15 život im ukázal čo je sexi, ak sa nemýlim
@abcd432101 Tak napríklad mne to ide. S manželom rekonštruujeme nehnuteľnosť, neškrečkujeme, doprajeme si. Každý má priority inde, pre mňa nie je priorita sporiť za každú cenu. Chápať to nemusíš.
@ valeria_h ano, vazne je to sikovnost, @tttbb ma uplnu pravdu. Lebo presne ako pise, 90% mladych nenasetri nic ani kym byvaju u rodicov, co je idealna sanca na setrenie. Pokojne sa smej, ale ak clovek zacne brigadovat uz na strednej, neminie na kraviny, neopija sa kazdy tyzden, naspori si pekny zaklad. Pochybujem, ze nejaky rodic si vypyta “najomne” od studenta…ak vidi, ze si svedomito odklada. Pocas VS sa zamestnas, alebo minimalne brigadujes ked sa len trochu da, no a ked zacnes zarabat, mozes sa s rodicmi dohodnut ze im nieco budes platit, ale vzdy to bude menej ako v podnajme a ty si schopna setrit. Prvych par rokov a potom si kupis vlastnu nehnutelnost. Teda len ti sikovnejsi su schopni setrit, lebo opat - vacsina mladych povazuje byvanie u rodicov za ideal na “uzivanie si” rozumej minut vsetko tu a teraz a nehladiet na buducnost.
@lelelienka Nie je šikovnosť odkladať ak všetko platia rodičia. Ešte raz a naposledy, nepíšeme o ľuďoch, ktorí túto šancu nevyužijú. Píšeme o ľuďoch, ktorí majú v hlave a ktorí sporiť chcú, len nie každý má rovnaký štart a pomoc od rodičov. Neviem čo na tom nechápeš.
Ale tak fajn, idem rýchlo vynadať manželovi nech viac šetrí, lebo potrebujeme ešte jeden byt a budeme ho prenajímať ľuďom, ktorými budeme opovrhovať 😁 Byť takouto, grcala by som zo seba. Ešteže mi ukazujete akou byť nechcem. Ďakujem.
@valeria_h ide to aj mne, som sama s troma synmi, dvaja už pracujú a jeden z nich býva pri mne, tlačím na neho, nech sa osamostatní a ide na vlastné triko. Môžem ťa ubezpečiť, že som viac ako finančne gramotná a samostatná .- už od 15 rokov, mám 48. Užívala som si síce menej, lebo mi nemal kto stáť za chrbtom, ale už to pomaly naprávam. Rozmyslím si však dobre, kde dám svoje peniaze - zarobila som si ich totiž sama, nedostala od nikoho.
Strasne sa mi pacia tieto diskusie, kde podla vsetkeho kazdy ma nasetrene tak od 20k vyssie 😀
Skoda ze v realnom zivote co poznam ludi, take sumy nema nikto a ziju v rozostavanych domoch lebo nemaju proste na uplne dokoncenie, hypoteky a uvery na 40 rokov, od vyplaty k vyplate zivote..aj tu na mk furt sa ludia pytaju ako vyzit v tejto dobe ale tu je plna diskusia ze 9000€ je zalostne malo.
Kamoska s muzom su jedini co maju o dost viac nasetrene, ale su to tie typy co si kupia oblecenie raz rocne a setria vsade aj ked nemusia a teda obaja zarabaju nadpriemerne, inak sa odklada z vyplaty 3000€ a inak z vyplaty 1500€ napr
Som za setrenie a rezervu, ale nie ze teraz mam na ucte 25 tis nikde som nebola, cucim doma a je mi luto si kupit jogurt za 2€ …
Mala si si zobrat teda ineho muza, co ma nasetrene poriadne a nevyplakavat potom tu, co ti pomozu tieto rady ze niekto ma nasetrene viac? Sa rozvedies alebo nvm…mne je luto zas teba, riesis veci, ktore si si mala utriast predtym
Najdi si ineho manzela a mas po starosti. Ale vopred sa ho opytaj kolko ma nasetrene aby si nesla z blata do kaluze.
Nečítam diskusiu lebo sa už ubrala úplne iným smerom. Ale teda nechápem ako to niekomu môže prísť dobrý peniaz za daných okolnosti. Nemá deti a asi chce sporiť na byt. Vychádza to, že odložil 125€ mesačne, čo mne príde teda dosť malo na to aby sa tým chválil pred kúpou bytu. Veď keby chce ten byt kúpiť sám tak ho týmto tempom kúpi v 40ke
@milanemila nie kazdy z nas ma potrebu zhrozmazdovat peniaze na ucte a prehrabavat ich vidlami 🤷🏻♀️ To, co malo pred 10r hodnotu 10.000 je teraz zbytocne, ked za ten cas ceny nehnutelnosti stupli o kolko? 40%?
Mame nehnutelnost, ktoru sme si vedeli dovolit aj bez toho, aby sme uplynulych 10 rokov setrili kazdy cent. A zijeme si v pohode, doprajeme si, nehadame sa kvoli peniazom ani nepotrebujeme jeden druheho osocovat kvoli tomu, ze jeden ma na ucte 1000€ a druhy 50000. Fungovanie vztahu je aj o inych veciach ako o peniazoch a o tom, kto kolko naskrobil odkedy pracuje.
Btw, sme na tom rovnako ako ti, ktori roky setrili napr. 30000€ otrocenim v zahranici, neboli roky na dovolenke, jazdia na 25 rocnom hrdzavom aute, jedli suche rozky a vsetky peniaze dali do nehnutelnosti, ktoru by o 5 rokov skor kupili mozno lacnejsiu prave o tych 30k, takze v tom nevidim absolutne ziadny zmysel.
Mne sa páči ako sa tu píše, že nemá našetrených 9-tis. ale 34tis.
Neviem kde ste vyčítali, že tieto peniaze našetrili spolu až po svadbe? Ja to nikde nevidím. Z toho čo písala zakladateľka mi vychádza, že peniaze v zahraničí si zarobila ako slobodná. Čiže tie peniaze sú iba jej. To, že sa POTOM vydala, neznamená, že sú peniaze hneď aj jej manžela.
@sandrasstini ono velmi zalezi aj na tom, v akom okruhu znamych sa pohybujes…
Staci mat trochu lepsi plat, nemat velmi konzumny sposob zivota a mozes aj setrit aj si nieco dovolit. Aj cestovat a uzivat sa da rozumne.
Ale pravdu mas v tom, ze sposob nakladania s peniazmi si treba vydiskutovat hned na zaciatku. Alebo teda ono to je vacsinou hned zrejme…a ak tu chyba kompatibilita, tak to nebude robit dobrotu.
@valeria_h ani ja sa nestačím diviť čo za vzorku to tu je 🙈 po prvé zeprej slovaci su chudobní, no nevyzerá to tak 😂🙈 a po druhé, taká vypočítavosť a nadradenosť čo tu je… keby sa mám nato takto pozerať, tak si môjho muža zobrať nemôžem, lebo, pane a bože, on nemal nič našetrené!!! A hiiii, ani ja.. začali sme šetriť spolu, na svadbu a po svadbe.. mame byt, auto, dceru, malu rezervu a žijeme si úplne spokojne a pokojne.. ale chápem, každému nestačí “len” toto.. smutna doba 🙂
Keď bude debil, chrapun, grobian a blbec, ani 100 litrov na účte to nezachráni. Asi není až taky blb, keď si ho autorka vzala. Tak ma ine prednosti, a vlastnosti ako chorobne šetriť. Tak a teraz idem založiť diskusiu o tom kto nemá nasetrene nič. Nech si dvihneme aj my socky trocha náladu.

@tttbb to nieje sikovnost ale stastie narodit sa bud do bohatej rodiny alebo do rodiny ktora bude svoje deti tolerovat u seba doma a zivit ich napriklad hoc aj do tej 30tky.
Trepes uplne blbosti ty sikovnost
Sikovnost vyciciavat rodicov , wau