icon

Veľké výdaje za opravu auta

20. jún 2025

uplne som zdrvena cely rok setrime na dovolenku a teraz nas vysla oprava auta 1000 euro a dalsie 400 za daky dalsiu chybu budeme platit
to je normalne tolke peniaze platit v servise?
autorizovany
smutna som :( setrime ledva každý mesiac
len menili aj brzdy a kotuce tak no ...dovolenku su asi tak neuzijeme vo velkom ako sme chceli.
clovekl setri a potom taketo vydaje.

Strana
z2
karlamon
20. jún 2025

Moje bolo 10 🤔 ale tiež už pomaličky každý rok vyžadovalo väčšiu investíciu 😔

saxana000
20. jún 2025

Nuz kto sa chce vozit musi ratat aj s investiciou.brzdy a kotuce su snad zaklad..moje auto servisuje uz roky dedinsky pan ale tak ako by to robil vlastnej dcere.prekutre mi tam vsetko vymeni opravi dotiahne este aj baterky v centrali mi da nove.sam mi zavola toto a toto treba spravit tolkoto a tolkoto to bude stat.toto je priorita a toto je len kozmeticka vada napriklad nejaky odhnity kablik na automatickom zasvieteni interieru. ked tam vozim dve deti denno denne bezpecnost je mi urcite prednejsia ako dovolenka..

som_realistka
20. jún 2025

no, všetko má svoju životnosť, tiež som minulý rok nechala v novembri pálku v servise - nová sada pneu + komplet brzdové obloženia, teraz mi budú meniť ďalšie diely - cca 1000EUR, auto má 8 rokov, najazdené 100tis, ale viem že ďalších 6 rokov to budú zase len bežné servisy - olej, náplne príp nejaké stierače.

chrobak7
20. jún 2025

Problém je, že servis zvyčajne do nie starého auta dáva originál náhradné diely. Najmä v prípade financovania opravy cez poisťovne. Však poisťovňa to zaplatí.

Problém nastane, keď opravu má financovať vlastník. Nedávno som mal na 20 ročnom aute nehodu - áno, ja som neubrzdil a rozbil som si predok. V servise narátali originálne diely a prácu a vyčíslili mi to na 3500 €. Tak som cez inzerát našiel presne také isté auto, ako to moje - aj farba aj rok výroby boli rovnaké, nepojazdné so zachovalou karosériou za 300 €. Priviezol som to do servisu, že nech si prehodia potrebné plechy z toho starého. Nakoniec oprava aj s tým náhradným autom stála niečo cez 1000 €. Zvyšok starého auta som ešte predal za stovku.

Chcel som tým povedať, že ak si má človek sám platiť opravu, tak niekedy sa dá ušetriť, keď si kúpi nové, ale neoriginálne diely (originálne sú niekedy dvojnásobne drahšie, ako tie neoriginálne), alebo keď si kúpi diely z druhej ruky - napr. kapotu z nejakého iného, havarovaného auta. V servise potom zaplatí už len za prácu. Servis nebude hľadať pre klienta najlacnejší náhradný diel, kúpia podľa číselníka originál.

tundra
20. jún 2025
@chrobak7

Problém je, že servis zvyčajne do nie starého auta dáva originál náhradné diely. Najmä v prípade financovania opravy cez poisťovne. Však poisťovňa to zaplatí.

Problém nastane, keď opravu má financovať vlastník. Nedávno som mal na 20 ročnom aute nehodu - áno, ja som neubrzdil a rozbil som si predok. V servise narátali originálne diely a prácu a vyčíslili mi to na 3500 €. Tak som cez inzerát našiel presne také isté auto, ako to moje - aj farba aj rok výroby boli rovnaké, nepojazdné so zachovalou karosériou za 300 €. Priviezol som to do servisu, že nech si prehodia potrebné plechy z toho starého. Nakoniec oprava aj s tým náhradným autom stála niečo cez 1000 €. Zvyšok starého auta som ešte predal za stovku.

Chcel som tým povedať, že ak si má človek sám platiť opravu, tak niekedy sa dá ušetriť, keď si kúpi nové, ale neoriginálne diely (originálne sú niekedy dvojnásobne drahšie, ako tie neoriginálne), alebo keď si kúpi diely z druhej ruky - napr. kapotu z nejakého iného, havarovaného auta. V servise potom zaplatí už len za prácu. Servis nebude hľadať pre klienta najlacnejší náhradný diel, kúpia podľa číselníka originál.

@chrobak7 žiadny autorizovany servis toto nespravi,co si opisal.

ik70
20. jún 2025

Mne odišiel štartér na citroene C3, 10 ročne 80 000km, a v autorizovanom servise chceli za nový štartér 800 € a za repasovaný 500€ plus práca. Tak manžel povedal dakujem skúsim to inak poriešiť. Na internete zohnal nový štartér za 75€ a vymenil si ho sám. Pôvodne to nechcel robit ked videl ako je schovaný že musí poodmontovávať kopu súčiastok okolo aby sa k nemu dostal. Ale ked mu povedali v servise tú nehoráznu cenu ta sa nakoniec do toho pustil a opravil to. cca 2 hodiny roboty. A s tým olejom je to pravda ako to tu niekto spomínal cca 3 až 4 krát drahšie ako z eshopu.

tanyan
20. jún 2025
@madeincssr

@tanyan preto nie je rozumne kupovat exoticke znacky/konfiguracie aut a za mna ani starsie jazdenky (rozumej nie zanovne 3-4-5 rocne) s akymikolvek automatickymi prevodovkami. Pri vysokanskom najazde (50 az 100 tis.km rocne) by som nekupoval ani v azijskych autach sa vyskytujuce CVT (bezstupnove) automaty.

@madeincssr Aby sme sa vyhli nedorozumeniam... Som už 15 rokov hrdou majiteľkou VW Lupo 1.7 SDi college v belasej, aktuálne kúsok pod 300.000 km a neľutujem ani jedno €, ktoré sme doň dali.

gas1201
20. jún 2025

aj tak je to stále o tom že ten kto má na to chodiť do autorizovaku tak pôjde. ten kto na to nemá resp. nechce platiť toľko peňazí "zbytočne" tak pôjde inou cestou. ja som chudobný takže si aj rekonštruujem byt aj opravujem auto sám holt 🙂

zuzinabila
20. jún 2025

V dnesnej dobe uz aj bezny servis auta je toto normalna suma..

autor
20. jún 2025
@ik70

Mne odišiel štartér na citroene C3, 10 ročne 80 000km, a v autorizovanom servise chceli za nový štartér 800 € a za repasovaný 500€ plus práca. Tak manžel povedal dakujem skúsim to inak poriešiť. Na internete zohnal nový štartér za 75€ a vymenil si ho sám. Pôvodne to nechcel robit ked videl ako je schovaný že musí poodmontovávať kopu súčiastok okolo aby sa k nemu dostal. Ale ked mu povedali v servise tú nehoráznu cenu ta sa nakoniec do toho pustil a opravil to. cca 2 hodiny roboty. A s tým olejom je to pravda ako to tu niekto spomínal cca 3 až 4 krát drahšie ako z eshopu.

@ik70 nie kazdy si na taketo trufa.

tundra
20. jún 2025
@ik70

@ik70 vidim,ze ceny,ako vo Švajciarsku🙈.U mna alternator na Toyotu Avensis cca.850fr + praca,spolu cez 2000fr.Auto malo cez 360k km.
Denso alternator 250€,vymena cca.5 hodin.
Stary som dal repasovat za 100€.

autor
20. jún 2025
@tundra

@ik70 vidim,ze ceny,ako vo Švajciarsku🙈.U mna alternator na Toyotu Avensis cca.850fr + praca,spolu cez 2000fr.Auto malo cez 360k km.
Denso alternator 250€,vymena cca.5 hodin.
Stary som dal repasovat za 100€.

@tundra slovensko uz ma v mnohom ceny ako v zahranici.

tundra
20. jún 2025

Ano,vidim pri kazdej navsteve Slovenska...

banalu
20. jún 2025

No, nase 8-9 rocne (mame ho od nova) malo tiez prvu velku sumu zo servisu za sebou, a tiez len brzdy a olej kdesi presakoval... ale teda uz treba ocakavat, ze lepsie to nebude, uz bude stale nieco. Brat nechal nedavno v sevise dokopy 3.000€, ked si pozries fora, presne mu poodchadzali veci co aj inym na xy km.
Musite si urobit dalsi poducet - sporenie na "keby nieco"

chrobak7
20. jún 2025
@tundra

@chrobak7 žiadny autorizovany servis toto nespravi,co si opisal.

@tundra Autorizovaný servis to neurobí pri záručných opravách a opravách v rámci poistných udalostí. V ostatných prípadoch aj autorizovaný servis vie namontovať neoriginálny náhradný diel, ktorý si prinesie zákazník. Je len na servise, či takú zákazku prijme alebo nie. To, čo som popisoval, bol autorizovaný servis,. Pôvodnú poistnú udalosť mi nacenili tak, ako keby to mala hradiť poisťovňa. Aj v minulosti mi už opravovali poistné udalosti hradené cez poisťovňu. A je to autorizovaný servis, autá tej značky aj predávajú a poskytujú záručný servis.

A pri 20 ročnom aute je šuma fuk, či ti ho opravujú v autorizovanom servise, alebo neautorizovanom. Nemyslím tým garážových opravárov.

Logicky, na takto namontované diely, ktoré si prinesie zákazník, záruku neposkytujú. Ale kľudne budem mať štartér bez záruky za 70 €, ako štartér so zárukou, čo ma bude stáť 250 €. V podstate záruku mi poskytne predajca, od ktorého diel kúpim.

chrobak7
20. jún 2025

Mať auto - to nie je len cena, za ktorú ho kúpiš. Ak kúpiš nové auto, tak človek by chcel k nemu aj poistenie - teda Kasko, PZP logicky musí mať. Takže to je ročne hneď 1 - 3 tisíc €.
Potom od 4. roku pravidelné STK a EK - každé 2 roky cca 90 €.
Každý rok, neskôr, ak chce človek ušetriť, tak každé 2 roky prehliadka a výmena oleja - hneď skasírujú 300 €.

A po pár rokoch sa začnú opotrebúvať súčiastky, ktoré treba vymeniť - brzdy (platničky, disky) , spojka, štartér, výfuk, radiátor chladiča, ložiská, ... atď.

Takže nakoniec, za celú existenciu a používanie auta má majiteľ náklady, možno aj prevyšujúce kúpnu cenu auta.

katulienocka999
20. jún 2025

My sme práve pre toto našli u nás servisaka s ktorým sme spokojní. Vysvetli, opyta sa ci áno nie, opraví a fičíme ďalej. Ani neviem co sme minule menili za cca 300e pričom v autorizovanom by sme zaplatili raz toľko, keďže oni majú o dosť vyššiu hodinovu sadzbu a nevravím,že používajú väčšinou najdrahšie diely. Pritom násš servisak nám aj vysvetľoval,že sú riadne kategórie a dodávatelia a on ide vždy strednou cestou, co nám vyhovuje.

vevesh
20. jún 2025
@tanyan

@vevesh Niektoré naozaj nie sú, aj keď hľadáš. Mám síce VW, ale v SR sa s mojou motorizáciou ani nepredávalo a celkovo je ich veľmi málo (aj na šrotoviskách), prípadne je daná súčiastka nepoužiteľná.
Keď som sa pýtala pred pár rokmi na moju prevodovku, tak mi ponúkli na 20-ročné auto prevodovku za 4 tisíc novú a za 3 tisíc repasovanú, pričom aktuálna trhová hodnota vozidla je pri dobrom stave asi 2 tisíc. 😀

@tanyan to sa viac oplati kupit stare auto, vybrat spojku a zvysok dat zosrotovat🫣🫣🫣

1kubo1
20. jún 2025

Len tak pre zaujimavost, ake znacky/modely mate ze riesite tak drahe opravy?

matusformanek
20. jún 2025

S autom to tak býva. Hodnota auta klesá k nule. A náklady na opravy budú v čase len stúpať.

noone007
20. jún 2025

Zase netreba robit dramu. Ano. Auto stoji peniaze. Aj nove aj jazdene. Mal som aj aj. Treba spotrebny material vzdy. Nove musite v autorizak. Bezna spotreba Gumy. Olej filtre pravidelne. Brzdy, etc. Tak 300 su len filtre a olej. Rozvody okolo 1000 az po 3000 na beznom aute.to treba najneskor pri 200000km. Preto sa vela ludi zbavuje auta vtedy. Takze auto stoji rocne min. par stoviek resp skoro 1000ku a je jedno ci nove alebo stare ak ho drzite v dobrom stave

noone007
20. jún 2025

Btw to nie su ziadne velke sumy. Este skor lacne na to co si pisala. Suciastky su rovnako drahe na nove aj stare cca. Ak nejde o neoriginalne nahrady. Takze cena normalna. Treba s tym pocitat.

misanthropicdann
23. jún 2025

My za obyčajnú pravidelnú servisnú prehliadky kde sa mení olej a olejové filtre + ďalšie štandardna údržba platíme v rámci záruky v autorizovanom servise 600€ a to nám vychádza každý rok 1 prehliadka
V neautoritovanom by to bolo 200-300€.

Na druhú stranu vďaka tomu ze auto je v záruke a navštevujeme autorizovaný servis mame teraz servis v hodnote 1500€ zadarmo lebo je to stále na záruku.

autor
23. jún 2025
@misanthropicdann

My za obyčajnú pravidelnú servisnú prehliadky kde sa mení olej a olejové filtre + ďalšie štandardna údržba platíme v rámci záruky v autorizovanom servise 600€ a to nám vychádza každý rok 1 prehliadka
V neautoritovanom by to bolo 200-300€.

Na druhú stranu vďaka tomu ze auto je v záruke a navštevujeme autorizovaný servis mame teraz servis v hodnote 1500€ zadarmo lebo je to stále na záruku.

@misanthropicdann no to mate asi nejaku lepsiu znacku my sme v zivote nic nemali zadarmo, ani v zaruke?

misanthropicdann
23. jún 2025

Ide o poškodenia na ktoré sa vzťahuje záruka.
Silenbloky, chyby automatickej prevodovky (senzory/čidla).
Napríklad na brzdy sa logicky nevzťahuje záruka.
Ak by mi zistili ze Silenbloky sú poškodené mojou vinou jasne ze si ich platím. Ale kopu veci ide na záruku.
Napríklad asi užívateľ nemá ako poškodiť automaticku prevodovku pri 80.000km keďže nieje na ňu predpísaný žiaden servis v danom nájazde ktorý by som mohol vynechať.

Ak by sa ti rozthla reťaz pri 100.000km, a zničila motor tak to ide na záruku pretože jej výmena je predpísaná pri 200.000km a keďže sa roztrhla pri polovičnom nájazde je to ich chyba.
Takto sme mali meneny kus motora za 2000€ na predchádzajúcom aute.

zuzubb007
23. jún 2025

Pokým je auto v záruke treba autorizovaný servis, akonahle skončí záruka nešla by som do takého servisu len výmena oleja vyjde 2 x drahšie ako v hocijakom obycajnom, podľa mňa 1000 eur je ešte málo za auto dať, bežné ľudia dávajú odíde spojka hocičo 2000-3000 a viac ako nic

slniecko5
23. jún 2025

Ozvi sa mi, ak si z Ke, našla som poklad na servisovanie auta len pár km z mesta, tretinové ceny oproti Ke a výborná práca. Ak máš teda staršie auto a nepotrebuje autorizovaný servis.
Ak nie, tak hľadaj niečo podobne, mimo mesta, na dedinách sú v tomto šikovní ľudia.

autor
23. jún 2025
@slniecko5

Ozvi sa mi, ak si z Ke, našla som poklad na servisovanie auta len pár km z mesta, tretinové ceny oproti Ke a výborná práca. Ak máš teda staršie auto a nepotrebuje autorizovaný servis.
Ak nie, tak hľadaj niečo podobne, mimo mesta, na dedinách sú v tomto šikovní ľudia.

@slniecko5 zapad.

simona_vixen
23. jún 2025
@slniecko5

@slniecko5 napisete mi do spravy prosim🙏🏼

Strana
z2