Vrátili by ste otcovi peniaze za svoje vysokoškolské štúdium?
Zdravim. Chcela by som len nestranny nazor. Ide o to, ze ma pred par rokmi ako maturantku otec viacmenej nanutil ist na VS. Ja som si povedala, ze pojdem, aspon skusim a ked nic, tak pojdem pracovat. Lenze VS bola pre mna nezazivna, nebavil ma odbor a ani priprava.. proste to nebolo pre mna. Po dvoch rokoch som skoncila. Moj otec sa velmi nahneval, zavolal mi, ze si mam prist pre veci a vyhodil ma z domu. Uz rok spolu takmer nekomunikujeme a posledne odo mna zacal ziadat, aby som mu vratila vsetky peniaze, ktore do mna pocas VS studia investoval (internat, strava, doprava atd..). Ja s tym vobec nesuhlasim. Bola to predsa jeho dobra vola a navyse aj povinnost ma vtedy zivit. Biedu netru, to by bolo o inom, ide len o jeho povahu a hnev. Myslite si, ze je toto od neho normalne? Co by ste robili na mojom mieste?
Toto bohvie, co je za cloveka, mozno to je problem na probleme......, bohvie co ako on vedie celkovy zivot a kazdy den. Pripomina mi to jedneho, ktory mal velke problemy a to cely zivot a uplne s kazdym.
Vmanipuloval ťa na VŠ aby si zdvihol ego, ukázal pred kamošmi že aha moja dievka študuje, ja na to mám.
Teraz keď si prejavila svoju vôľu a išla svojou cestou, tak si mu pošahala jeho ego, ješitnosť, že sa nemá čím chváliť, dcérou inžinierkou, tak zúri.
Holt mužské ego, takých je mrte.
Nie nevratila
smiala sa cez slzy
No chudacik sklamany otecko. Nesplnila si jeho sen o vysokoskolsky vzdelanom decku🤷♀️.
To sa stava, ale pokojne nech si dorobi maturitu a moze zacat chodit na univerzitu tretieho veku sam...
Nie, nevratila...
Toto nebude jediny problem vo vasom vztahu. Empaticky a milujúci rodic sa takto k dietatu nesprava. Mohol byt nastvany, sklamany, ale toto nie je na vyhodenie z domu a neopravnene vymahanie penazi od teba za nieco, co bola podla zakona jeho povinnost. A kedze to trva uz rok (extremne vela casu na upokojenie vasni), tak pan otec pravdepodobne bude mat aj nejaky osobnostny problém...
Vratili by som a odstrih!a sa...a mala pokoj...
ak by si chcela klud vratila by som mu v splatkach polovicu sumi a odratala danove bonusy na dieta ...plus ak na teba este daco poberal .. druha polovica skolneho isla aj od mamy a ta to nazad nechce.. ale s tym,ze uz by som otca asi nemala... pripadne mu odkaz nech sa obrati na sud ale mamu nech do toho netaha
tak mu povezd ,ze nevrátiš , ale môžeš mu zaplatiť večerné maturitné štúdium.
Ja by som mu to hrdo vratila nech vidi, ze sa mam dobre a mozem si to dovolit. Ale kazdopadne chovanie ma hrozne, emocne na urovni 5 rocneho decka.
Ved tak keď tuzi po VS, nech ide študovať on, uni tretieho veku, ze mu to zaplatíš 2 roky, haha. Nech si užije nesplneny sen. Keď sa hnevá, co už, je to jeho hnev, nie si plnic jeho snov.
A to si potrebovala az 2 roky aby si prisla na to, ze to nie je nic pre teba? Zjavne si ti studentsky zivot pacil...
On vychladne. Bude to trvat par rokov, ale vychladne. Nic mu nevracaj, zrejme akakolvek suma by mu bola malo. Mal.voci tebe vyzivovaciu povinnost. Velmi ma mrzi, co sa stalo, velmi to zaboli od najblizsieho cloveka, tiez som si takym presla, nebolo to kvoli VS... musi respektovat tvoju zivotnu cestu..vysvetli mu, ze si nesla robit prostitutku ani neberies drogy, zijes normalny zivot, robis to, co ta bavi... neni kazdy zrodeny pre VS, on ti to asi chcel dopriat, ked sam to nema. Casom jeden druheho pochopite, odpustite si, ale bude to chciet vela rokov.
@beata_k Vobec nemas pravdu. Ja som nikdy na VS ist nechcela, na jeho naliehanie som sla. Uz po prvom semestri som vedela, ze nie.. ale stale som si hovorila, ze este jeden semester, ze aspon Bc., ale uz mi to slo tak na psychiku vsetko, ze som to proste vzdala. Nechodila som sa ozierat, nezurovala som, neflakala som, atd… takze ak si mala toto na mysli, tak to vobec. Neviem, co je take nepochopitelne na tom, ze nie kazdy musi mat VS.
Urcite by som vratila peniaze a spravila by som kobiec vo vztahu. Na druhu stranu ak by som na vs ist necgcela nesla by somy ziadne ze ma niekto ovplyvnil.
Ja by som peniaze vrátila, aj keby si mam pôžičku na to zobrať. Ale ten vzťah k otcovi už by nikdy nebol taký aký má byť
Nie, nemusi mat kazdy. Ale aby si na to za 4 semestre neprisla? Nie, vracat mu nemusis, ale ano, nejake to € to stalo to si priznajme.
Z tej sumy by som od rátala pridavky, daňový bonus a sumu mu vrátila ale tým by bol definitívny koniec s nim a ako otcom....
Ale zas by som sa ani nedala donútiť...
@beata_k Neviem, kde si vycitala, ze som na to prisla az po 4 semestroch… Ja som na to prisla uz po prvom, ale snazila som sa to dotiahnut…
@stanulienkat Tak to máš ty, niekto iný by sa možno rozhodoval inak.
vobec sa tym netrap nekontaktuj sa s nim a s mamou sa stretavaj mimo ich domu neries to ze niekto je rodicom neznamena ze ma patent na rozum
Vyrastala by som si kolko.mi mesačne posielal mínus prázdniny,prídavky,daňový bonus a so vztýčenou hlavou by som mu ich položila na stôl(hoci aj n a trikrát)a mamke povedala že je u mňa kedykoľvek vítaná.
Ja by som mu povedala, že ok a vrátila.
A ked potom ocko pride s tym ze chce financie aj za strednú? Potom základnu? Vyuctuje aj plienky? 😂
Rodič živí dieťa pocas studia, nikde nie je pravidlo ze musi byt úspešne ukončené. Ocino nech ide k psychologovi, su aj horsie veci.
Ta ked raz na VS nechcem, tak nechce a nevyhovaram sa na otca. Ci ti drzal zbran pri hlave 2 roky (4 semestre) ? Ale prosim ta. Dobre ti tam bolo a ked si to chcela dotiahnut na Bc., tak si mala.
Vrátila a s radosťou

Nech ti on na oplátku daňový bonus a rodinné prídavky čo na teba ako studentku poberal