icon

Výdavky na stravu pre 5 člennú rodinu

trojnasobnamama
11. okt 2019

Prosím vás aktuálne,koľko miniete na stravu pre 5člennu rodinu?Ďakujem

fatima99
11. okt 2019

na troch si myslim, ze 350/400 je taka primerana suma, neviem, ako zalezi, ako mate obedy ci v praci, v skole alebo sa proste neustale vari. co varite, ako varite, alebo sa stravujete niekde vonku

chovancova27
11. okt 2019

ja sa snažím zháňať domáce, nakupujem dosť aj v DMke alebo vo farmárskom obchode, sme 4 a okolo 500€ určite.

lavender21
11. okt 2019

My kupujeme úplne všetko, myslím aj mäso, zeleninu, ovocie, vajíčka a 4-členná rodina máme výdavky okolo 550€. Ale počítam tam aj drogériu a plienky pre najmenšiu...

nice202
11. okt 2019

Sme 4 a minieme 500 až 600e.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
oli18
11. okt 2019

To ako tak presne viete, koľko miniete práve na stravu? My sme dvaja a keď ma zabijete, tak neviem. Lebo sa to ani nedá. Veci kupujem aj do mrazničky, napr.maslo v akcií, mäso. Múku, cukor, cestoviny, olej, strukoviny, zemiaky, mrkvu, závareniny.... mám v zásobách. Ako to mám z nich vybrať a urobiť priemer na mesiac? Takže naša spotreba jedine podľa štatistického úradu 😉

marsmykkok
11. okt 2019

@evamarek77 nepocítime, už dnes bolo že hydinári sú v strate, zvýšia od budúceho roku ceny hydiny a vajec, pekári tiež sú v strate kvôli cene nočnej práce a chcú zvýšiť ceny a tak dalej 😂

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
oli18
11. okt 2019

@marsmykkok Každé zvýšenie tovarov a služieb má na svedomí zvýšenie minimálnej mzdy. Lebo každý chce svoj zisk.

jankafran
11. okt 2019

Sme 5 ale teda 3 mesačne bábo pije iba mlieko.Chodím na nákup raz za týždeň platím cca 60€ max70€ keď nakúpim aj prkotiny.Snažím sa naplánovať si 3-4 hlavné jedlá ,ktoré navarím cez týždeň.Jeden čas som plánovala na každý deň.Robila som jedálniček na celý týždeň a podľa toho kupovala čo bolo treba ale nestíhali sme to zjesť.Teraz idem do obchodu a kúpim čo je v akcii a podľa toho varím hlavné jedlá + nejaké rýchle večere-teplé,studené.Keď je sezóna snažím sa narobiť do zásoby čo najviac zaváranín(lečo s fazuľou, pomazánky, kompóty a podobne)+ zamraziť čo sa dá.Máme záhradu tak dokupujem len málo vecí.Zemiaky kupujeme 2 vrecia po 50kg a máme v pivnici.Vydržia nám skoro do ďalšej sezóny, potom kujem v obchode.Ovocie zo záhrady, kupujem väčšinou len banány, citrusy.Sladkosti kupujem málo ale vždy máme doma niečo sladké upečené.Varim polievku aj druhé jedlo a na večeru niečo iné.Ranajky klasika rožok s niečím,kaša, praženica atď.Takže mesačne minieme cca 240€ na jedlo(do domácnosti,nerátam obedy čo má muž a deti v škole/škôlke) a teda často je ho dosť a priznám sa, že niečo ide aj do koša, lebo sa to nestíha skonzumovať.Vždy hovorím, že by sme z toho aj prasa vychovali.Musím sa polepšiť.

majkeel
12. okt 2019

Strava doma sa da odhadnut 150 eur na jednu (prvu) osobu, 100 eur na dalsieho dospeleho a 50-70 eur na dieta (podla veku).
Podla toho, ci sa kto stravuje bezne, vegetariansky, alebo bio, cerstvo,... vie/chce kupovat prevazne v akciach do zasoby, alebo nie, potom prenasobit 2-4 ci az n-nasobne. Chlieb sa da kupit za 0,5 eur aj za 4, flasa vina sa da kupit za 2 eur v supermarkete, aj za 200 eur vo vinoteke.
Restiky, kantyna,... osobitne.

monikakralik
14. okt 2019

.

damianadam
14. okt 2019

My cca 400€(možno aj viac nepočítam to) . Dvaja dospelí, dve deti v škôlke a škole. Varím cca 3x do týždňa. Deti jedia v MS a ZŠ, manžel v práci a ja si robím doma. Plus donášky to je cca 100e mesačne

dai
14. okt 2019

@oli18 tak vieš koľkokrát približne ideš do týždňa nakupovať a koľko asi minies🙂 my napr. Každú sobotu robíme nákup okolo 200 euro a cez týždeň dokupujem pečivo, ovocie ak sa minie, pripadne ak niečo specialne mi napadne uvarit/upiecť... Takže mi to vyjde plus mínus 1000 euro🙂 1 mesiac ak mame oslavu to môže byť výrazne viac, inokedy keď sme mimo domova zas menej, ale ten priemer zostáva...

rawmamka
14. okt 2019

@littleslovak Presne ako u nás, sme piati a stravujeme sa kvalitne a pestro (lokálne potraviny od tunajších pestovateľov a chovateľov) a vyjdeme do 450- 500 eur mesačne. Ak ale chodíme viac po dobrých reštauráciách, sme na dovolenke, víkendových pobytoch a pod. tak je to samozrejme o niečo viac..... ale s trochou rozumu sa to nejako dramaticky (x násobne) nezvyšuje, skôr to zdvihne mesačný priemer v roku tak o stovku (teda cca 1200 eur na jedlo počas výletov, dovoleniek za rok, keďže aj tam sa snažíme o regionálne tradičné jedlá nie hotelový štandard, ktorý chutí všade + - približne rovnako) . Ak by sme museli, vedeli by sme vyžiť aj za menej - raz som to skúsila na mesiac ako experiment bez použitia svojich zásob a zmestili sme sa bez pocitu hladu do 300 eur, ale teda kupovala som napr. Rajo jogurty, vajcia z klietkového chovu z reťazca, Cessi cestoviny, najmä hydinu, menej rýb, žiadne teľacie,....... no prežiť sa dalo a chutilo to tiež v pohode.

suzitok
14. okt 2019

@oli18 Ja som pisala, kolko miniem mesacne na nakupy, ale to neznamena, ze to vsetko aj spotrebujeme, tiez mi kopa ostava v mraznicke, v komore v zasobe, postupne dokupujem co treba...takze podla tohoto sa cista spotreba len prejedeneho neda vyčísliť ani u nas

luciferkax
14. okt 2019

My sme 5clenna rodina, deti sú ql väčšie 11,8 a3roky a na stravu minieme minimálne 500eur, z toho zemiaky mame zadarmo a polovicu mäsa tiež..

luciferkax
14. okt 2019

My sme 5clenna rodina, deti sú ql väčšie 11,8 a3roky a na stravu minieme minimálne 500eur, z toho zemiaky mame zadarmo a polovicu mäsa tiež..

derdia
14. okt 2019

No ja som doma, dcera 2 roky a starsia 12....ta starsia obeduje v skole...my dve doma a manzel v praci...ale ked budem ja robit a dcerka bude v skole tak varit o ked budem len v sobotu a nedelu....mam rozpocet 85 eur na tyzden....ale mala by som z toho aj usetrit...da sa...ale musela by som chciet...a ja z toho kupujem vsetko co treba nie len stravu....ale stravu kupuje aj manzel...tazko povedat kolko presne ale min.50 na tyzden....minimalne...mozno tak 70 eur...dame dokopy obaja na jedlo do domacnosti za tyzden...

zuzkaz91
14. okt 2019

5 =650eur

pseudomonas87
14. okt 2019

@trojnasobnamama neviem koľko na svk, my zijeme v nemecku sme dvaja a prejeme cca 600 až 800 mesačne

danielkka
14. okt 2019

@horalka1986 jete psie konzervy? 😀 prepac, strasne mi to prislo smiesne, lebo ked som robila v tescu, tak sa ma zakaznik pytal, ci moze psie konzervy platit stravnymi listkami. Tak som mu so smiechom povedala, ze ked to bude jest, tak moze 😀

oli18
14. okt 2019

@suzitok je to rozdiel, ako píšeš, koľko minieš na nákupy potravín a koľko z toho aj reálne mesačne spotrebuješ. Takže vyčísliť spotreba sa nedá. A ak áno, tak veľmi pracne. Toto, čo tu píšu baby, sú hausnumera, teda od buka do buka 😨

renatka1985
14. okt 2019

My sme dvaja plus 13 mesacny syn - kazdy piatok okolo 80-100€ v potravinach minieme.

rawmamka
14. okt 2019

@oli18 U niekoho je to možno taký hrubý odhad, u niekoho presnejší..... Ja si napríklad robím domáce účtovníctvo odkedy som sa vydala, s mužom sme boli mladí a potrebovali sme nejako začať "gazdovať" 😂 s peniazmi a tak som teda kúpila A5 notes a tam som si zadelila základné kategórie (potraviny, lieky, auto/cestovné, šaty/topánky, zábava, dary, dom, drogéria, ......), odhadom do 20 kategórií a na 99% pokrývajú všetko, na čo vynakladáme fin.prostriedky, výnimočne sa môže objaviť niečo, čo nezapadá nikam, ale to potom priradím k najbližšej kategórii.... celé mi to zaberie tak max.pár minút denne ( zoberiem kalkulačku, notes, bločky,....) a zaradím to do jednotlivých položiek podľa konkrétneho dátumu. Na konci mesiaca si nad to na 20 minút s mužom sadnem a vidíme ako sme "gazdovali", nepovažujeme to za blbosť, zbytočnosť...., jednoducho takto nám to funguje už roky rokúce a nečudujeme sa kam idú peniaze. No a koncom roka sa urobí taký priemer za rok - koľko sme mesačne priemerne minuli v každej kategórii (napr. december je brutálny na väčšinu položiek, ale február zasa naopak vychádza super - zväčša má 28 dní, takže to vychádza lepšie na mesiac ako celok, takisto je pôst - takže žiadne mäso, skôr také jednoduché strukovinové, zeleninové jedlá a pod., nikto z rodiny vtedy nemá žiaden sviatok, takže žiadne dary atď.). Preto aj keď som nakúpila nejaké potraviny v akcii, či do zásoby alebo naopak na dovolenke sme nehľadeli na peniaze za stravu, tak po ročnom zapisovaní výdavkov, viem povedať koľko minieme priemerne mesačne za jedlo 😉. Je to len otázka zvyku a vymyslenia systému ako sa mi bude najlepšie viesť domáce účtovníctvo a času to "zožerie" skutočne málo - za celý mesiac max. hodina a pol. To je ako jeden blbý americký film, samozrejme bez reklám 😀.

horalka1986
14. okt 2019

@danielkka tak, pes je clen rodiny a tie konzervy su zapovitane v nakupe cize pre predstavu si moze z neho 7 euro odratat. 😂🙈
A hej, robila som tiez na pokladni v tescu za mlada. Najlepsi su ti co sa strasne rozculuju lebo si na gastrace nemizu kupit cigy. 🙈

lenkajurgova
14. okt 2019

my 4členná 400 - 500 eur strava, 100 e drogeria, 100 e proste veci čo sa vyskytnu. odporučam 1 mesiac zaviest si excelovsku tabulku a tam si písať sprepáčením aj každý prd ktorý miniete.... zobrať domov každý bločik a tak.... potom presne uvidíte, kde sa míňa a na čo najviac... (môjho chlapa ide šlak trafit z mojej excelovskej tabuľky 🙂 ) ale ked sa rozculuje kde idú peniaze hned mu ukážem kde čo všetko stálo 🙂

simcika
14. okt 2019

my sme sli do obchodu a zaplatili sme 160 € za nakup! Maso nas vyslo na 45 € a drogeria na 30 € a boli v tom len baterky sa 7 € - zvysok si dodnes nevieme vysvetlit!!! Ale ked vsetko kupite za 0,99 centov a ma to 100 poloziek - tak to sedi. Fakt sme kupovali len jogurty, zeleninu... nic fajnove - este ani syr nejaky dobry. Zeny, ja som sa zlakla tej sumy!!! Je 14 steho a my sme minuli uz 300 € - takze tento mesiac je fakt blby!! Inak sme traja plus babatko - ale uz papa (kupujem jej vsetko farmarske a podobne. ale v malom. Inak mnozstve). Inak minieme aj 500 € aj 550 € mesacne.

oli18
14. okt 2019

@rawmamka takymto sposobom sa to da. To moze byt s prihliadnutim na zasoby na zaciatku a konci roka, presne na 98 %. Tak daj sumu za tvoju rodinu. Ja som si raz robila len cisto vydavky a prijmy, ale nezotrvala som dlho😀

simcika
14. okt 2019

@luciferkax a odkial ste ak sa mozem opytat. Lebo vela ludi vravi, ze v Ba je to drahsie - ale ja to neviem porovnat