Výhody a nevýhody spoločného účtu manželov
Často počúvam, že manželia majú len jeden - spoločný účet. Priznám sa, že mňa takáto voľba ani len nenapadla, lebo obaja pracujeme a obaja máme príjem a každý niečo hradíme v spoločnej domácnosti, približne porovnateľným podielom. Ani netuším, koľko peňazí má manželka a ona takisto nemá prehľad o mojich financiách - a vôbec to neriešime. Nešafárime a teda ani nestrádame. Príde mi to takto normálne. Ale stretávam sa s názormi, že rodinná kasa má byť spoločná. Tak ma napadlo, či má taký model spoločnej kasy nejaké výhody...
Jeden účet pre manželov je nevyhodný.Napríklad aj jeden nahle zomrie ten druhý sa k peniazom nedostane až po dedičskom konani.Môj sused mlada rodinka mal z manželkou spoloční účet a manželka išla autom do roboty a žiaľ zabila sa na aute.Ostali mu 3 deti a banka učet zablokovala do dedičskeho konania.
Pozor na to, co pokladas za spolocny ucet. Jedina banka, ktora aktualne na Slovensku ponuka moznost uctu s dvomi rovnocennymi vlastnikmi je mBank (ak sa nemylim a dalsia tu moznost nezaviedla). Vo vsetkych ostatnych bankach sa ponuka len moznost spoludisponenta, no majitel uctu je len jeden. Nezda sa to byt problem, pokial majitel uctu nezomrie, vtedy banka ucet zablokuje, kym neprebehne dedicske konanie a spoludisponent (vacsinou pozostaly partner) zostane nahraty, najma ked na ten ucet chodi aj jeho vyplata.
Jeden účet pre manželov je nevyhodný.Napríklad aj jeden nahle zomrie ten druhý sa k peniazom nedostane až po dedičskom konani.Môj sused mlada rodinka mal z manželkou spoloční účet a manželka išla autom do roboty a žiaľ zabila sa na aute.Ostali mu 3 deti a banka učet zablokovala do dedičskeho konania.
@alickapusinka to nebol "spolocny ucet", v tom pripade patril ucet manzelke a manzel bol len spoludisponent.
@pako24 my nemáme spoločný účet ale presne vieme kto má koľko peňazí na účte a máme oddelené čo kto platí a na ktorom účte sa viac šetrí. Nemáme spoločný účet z takých praktických dovodov, každý má na svojom účte inú hypotéku a energie a prenášať to všetko - to sa nám nechce. Inak by to pre manželov nemal byť problem mat spoločný účet. Výnimku by som radila len v tom prípade ak jeden z manželov je oveľa viac šetrnejší ako druhý. Určite nechceš aby ti muž otrepal o hlavu každú kávu, nove nechty, kadernícku a pod.
@alickapusinka tak to je uzasne nastavene... takze na nasom modeli nic nemenim, ostavame pri dvoch uctoch ako doteraz...
Treba rozlišovať spoločný účet kde sú obaja rovnocenný majitelia, to teraz ponúka už len mBank
a účet kde je jeden majiteľ a druhý je len disponent
V prípade smrti majiteľa účtu v prvom prípade banka zablokuje 50% zostatku na účte a zvyšok ide do dedičského konania a v druhom prípade zablokuje banka celý účet, zruší disponenta a všetok zostatok ide do dedičského konania.
@maranco Presne tak...Ja nechápem, čo tu píšu ženy, že majú "spoločný" účet? Účet je vždy na jedno meno a jeho rodné číslo...druhý je len disponent🙈
@maranco Presne tak...Ja nechápem, čo tu píšu ženy, že majú "spoločný" účet? Účet je vždy na jedno meno a jeho rodné číslo...druhý je len disponent🙈
@mandarinka555 v mBank existuje spolocny, dvaja rovnocenni majitelia. V pripade smrti jedneho z nich dojde k zablokovaniu polovice prostriedkov pritomnych na ucte v case oznamenia umrtia.
@mandarinka555 @selenka7 nechapem, preco taku moznost nemaju vsetky banky
@mandarinka555 @selenka7 nechapem, preco taku moznost nemaju vsetky banky
@pako24 uz dlhe roky je pre mna mBank bezkonkurencna. Mam tam niekolko uctov odkedy su na slovenskom trhu. Jedine krive slovo nemozem povedat.
@mandarinka555 v mBank existuje spolocny, dvaja rovnocenni majitelia. V pripade smrti jedneho z nich dojde k zablokovaniu polovice prostriedkov pritomnych na ucte v case oznamenia umrtia.
@selenka7 Chápem....ale to všetky ženy tu majú M-bank, keď píšu o "spoločnom" účte? Pokiaľ viem, iné banky to nemajú...
My síce 2 účty, ale prístup mame obaja k obom, rovnako aj platobnú kartu.
@gab1sol
nejako takto fungujeme aj my... niekedy keď jeden príde s nápadom niečo kúpiť, tak o tom povie a následne to aj zaplatí... z odpovedí mi to vychádza tak cca 50 na 50 samostatné účty : spoločný účet
@pako24 ja okrem už spomínaného (napr. aj v prípade tej smrti a iných vecí), vnímam aj bezpečnosť - predsa nie sú financie uložené na jednom účte, ale na dvoch/viacerých. A potom úplná banalita, ale keď kúpim mužovi darček, dozvie sa o ňom, až keď ho dostane a naopak. Obaja si transakcie kontrolujeme, takže ak by mi kúpil darček zo spoločného účtu, hneď by som to vedela…
@selenka7 Chápem....ale to všetky ženy tu majú M-bank, keď píšu o "spoločnom" účte? Pokiaľ viem, iné banky to nemajú...
@mandarinka555 určite nie, skôr je to o tom “spoločnom” ako píšeš. Dôležité sú tam úvodzovky. Lebo síce je účet zmluvne len jedného, ale vnímajú ho ako “spoločný”, lebo ho obaja využívajú, obom tam chodí príjem,… To je ale asi všetko.
@pako24 My mame kazdy svoj ucet a treti je "spolocna penazenka" na potraviny a drogeriu. V podstate tiez v kazdej chvili nevieme, kto kolko ma, ale raz za cas na to pride rec a povieme si to. Do nakupov sa jeden druhemu nestarame, ked treba nieco vacsie spolocne, tak sa dohoneme, kto kolko da. Nam to vyhovuje takto.
Máme 3 účty, každý svoj a jeden spoločný
Ani my nemáme spoločný účet ... každý hradí čosi iné ... manžel má vyšší príjem, väčšinu povinných výdavkov hradí on, zlomok ja ... keď mám neočakávané výdaje, bez problémov mi peniaze dá ... už roky tak fungujeme, nemáme s tým problém.
@dzulli1980 presne takto fungujene obaja😊
@kvetinka_2 hej, znie to rozumne, niečo na spôsob @cyberk koľko percent príjmu by si navrhla ponechávať si ako "vreckové" na svojom účte? možno tak 50 na 50?
@pako24 ja ti poviem takto - kazdy si nechavame po 300e z vyplat a ostatok davame na spolocny ucet, takze je irelevantne kolko kto zaraba (pokym sa zaplatia mesacne naklady a aj sa rezerva robi) lebo mame na svoje konicky rovnake mnozstvo penazi 🙂
@pako24 ja ti poviem takto - kazdy si nechavame po 300e z vyplat a ostatok davame na spolocny ucet, takze je irelevantne kolko kto zaraba (pokym sa zaplatia mesacne naklady a aj sa rezerva robi) lebo mame na svoje konicky rovnake mnozstvo penazi 🙂
@cyberk len je dolezite nemat tu rezervu na "spolocnom" ucte, ak je ten ucet realne vedeny len na meno jedneho.
@pako24 my nemame spolocny ucet ale v apke ho mam v svojem chlap apku nema iba kartu a ja si z uctu presuvam na svoj ak potrebujem aj vidim vsetky pohyby..fio

kazdy vlastny ucet sa vobec nerovna oddelene financie... Znamena to len jedno a to, ze kazdy ma na meno (vlastni) jeden (alebo viac) uctov...
To, co sa deje s peniazmi na nich je druha a nezavisla vec...
Oddelene ucty su podla mna vecou bezpecnosti:
1, oddelene financie ako take (nie vsetky vajicka v 1 kosicku)
2, kazdy z manzelov ma "kreditnu historiu" (keby sa daco stalo... rozvod / smrt a nutna pozicka / hypoteka / kreditka
3, v pripade smrti okamzity pristup k peniazom (okrem uctu v mBank a starych uctov v SLSP
Nakladanie s usporami (spolocnymi v pripade manzelstva / BSM) je ina vec
A teda "z praxe"... mame kazdy vlastne ucty (bezne, sporiace)... s rozdelenymi financiami rovnomerne... plus mame kreditky, z ktorymi platime vydavky a uhradzame na konci obdobia...