icon

Výhody a nevýhody spoločného účtu manželov

pako24
15. máj 2025

Často počúvam, že manželia majú len jeden - spoločný účet. Priznám sa, že mňa takáto voľba ani len nenapadla, lebo obaja pracujeme a obaja máme príjem a každý niečo hradíme v spoločnej domácnosti, približne porovnateľným podielom. Ani netuším, koľko peňazí má manželka a ona takisto nemá prehľad o mojich financiách - a vôbec to neriešime. Nešafárime a teda ani nestrádame. Príde mi to takto normálne. Ale stretávam sa s názormi, že rodinná kasa má byť spoločná. Tak ma napadlo, či má taký model spoločnej kasy nejaké výhody...

veronicka1901
16. máj 2025

My sme mali spolocny ucet len dva roky, ked sme zili v zahranici. Buduci mesiac to bude 18 rokov, co sme manzelia :D. Ku stastiu spolocny ucet netreba. Ale je pravda, ze ked som bola na materskej (mame tri deti, dokopy som bola mimo prace 8 rokov prerusovane, ale medzitym som vzdy pracovala), tak vsetky velke vydavky tahal manzel.

vevapeto
16. máj 2025
@selenka7

@vevapeto a ten "poducet" je na cie meno? Ak na tvoje, zablokovali by aj ten. Manzelovi chodi vyplata na tvoj ucet? Velka chyba 🙈

@selenka7 nie, je to detský účet a nezablokujú ho.

cyberk
16. máj 2025
@selenka7

@cyberk len je dolezite nemat tu rezervu na "spolocnom" ucte, ak je ten ucet realne vedeny len na meno jedneho.

@selenka7 v pripade umrtia jedneho z nas mame kazdy dostatocnu rezervu aj na svojich uctoch…neboj my mame vse poriesene 😅

michaela329
16. máj 2025

@pako24 my napríklad máme AJ spoločnýlé účty (hypo, sporo, bežný - karty obaja) a aj svoje vlastné na naše veci. Mne by vadilo kupovať mužovi darček z účtu, na ktorom vidí pohyby 😃 A obaja máme teda aj svoje financie, s ktorými si bačujeme podľa potreby🤷 Ak vám dvom vyhovuje ako to máte, tak nerieš. Keď to hociktorý z vás bude pociťovať ako krivdu, tak riešte.

alickapusinka
16. máj 2025
@pako24

@alickapusinka tak to je uzasne nastavene... takze na nasom modeli nic nemenim, ostavame pri dvoch uctoch ako doteraz...

@pako24 hej aj my to tak amme mame aj spoloční ale hlavne každý ma svoj

pako24
autor
16. máj 2025

Ďakujem všetkým za názor a zdieľanie skúseností, argumenty teda vychádzajú v prospech dvoch, resp. aj troch účtov (z nich jeden zdieľaný a po jednom osobnom), alebo potom variant naozaj spoločného účtu, ktorý je registrovaný na oboch a nebude predmetom celkového blokovania v prípade nečakanej udalosti majiteľa účtu... ozaj, ako je to s ručením v manželstve? Keď sa zaručí jeden z manželov, ručí sa celým spoločným majetkom oboch?

katusiik
16. máj 2025

My máme 2 účty s manželom. Jeden kde chodí jeho výplata a ja posielam z mojej malú časť s ktorého platíme všetko a druhý, kde chodí moja výplata a tých peňazí sa viac menej nedotýkame. Je to taký “šetriaci” účet. Tento spôsob nám veľmi vyhovuje.

miniatura14
16. máj 2025

Keďže sme sa brali už vo "vyššom veku" 😁, mali sme každý svoj účet, svoje peniaze, svoje úspory, ani nás nenapadlo riešiť spoločný účet. Máme dva účty (s dispozičným právom, keby náhodou), ale berieme to tak, že sú to spoločné peniaze. Inak presne ani neviem, koľko má manžel na účte, ani on nevie koľko mám ja 🙂. Platíme každý niečo, ako čo príde, neriešime koľko kto zaplatil.

margotka17
16. máj 2025

@pako24 každý máme svoj ucet, ale aj také bočné naše financie. Obaja vieme PIN toho druhého, vieme si posunúť peniaze kedykolvek. Z môjho ide SIPO a mobily. Z jeho poistky a nákupy aj údržba jeho a môjho auta. Firemné sú spolocne financie. Takto nám to vyhovuje a sme spokojný.

bubuzu
17. máj 2025

My máme každý svoj plus jeden spoločný. Na ten ja posielam časť rodicaku a muž výplaty, tak aby tam bolo vždy dosť na bežné výdavky. Je tam aj nejaká rezerva. Svoje veci sú platíme so svojho, spoločne zo spoločného.

zuzanockamt
17. máj 2025

@pako24 Presne takto to máme. Spoločný účet je hlúposť, nikdy v živote. Kým nedôjde k nejakej smutnej, problémovej udalosti, tak je to v pohode. Jediné rozumné riešenie sú oddelené účty.

margitkaemka
17. máj 2025

@pako24 my máme každý svoj a jeden spoločný (zriadený na dieta), kam posielame obaja cca 90% svojej výplaty na spoločné vydavky- z neho sa platia (alebo preplacaju) všetky rodinné výdavky (bývanie, auta, poistky, dovolenky, krúžky, skrátka vsetko čo treba). Riešili sme to tak od spoločného bývania. Je to tak fér, myslím % výplaty, napr. v čase rodicaku.
Takto mame aj svoje financie a aj prehľad na čo koľko ide a neexistuje tak, že by mohol mat jeden z nás pocit, že viac dopláca, ako keď jeden chodí na nákupy (co rastie neskutocne) alebo platí bývanie (aj výška hypo môže kolísanie hore dole o nemalé peniaze).

saxana000
17. máj 2025

My mame jeden ucet spolocny idu tam obe vyplaty a vsetko sa z neho plati.ale je na iba moje meno nakolko uz nebolo mozne aby mal jeden ucet dvoch rovnocennych majitelov.kedysi to islo v slsp moji rodicia to este maju.ak by sa mi nedajboze nieco stalo tak je este jeden ucet s rezervou sporiaci a ten je na muzove meno aby po zmrazeni uctu nezostal s detmi bez penazi do dedicskeho konania.clovek proste nikdy nevie co sa moze stat..

nelka93
17. máj 2025

Na môj účet chodia obe výplaty a mame k nemu obaja kartu, na partnerov sa posiela určite čiastka ako sporenie a odchádzajú odtiaľ platby ako elektrina a paušály oba. Nam to takto vyhovuje a názory ostatných ma nikdy nezaujímali. Čiže, keď vám systém vyhovuje tak ho nemente. My mame peniaze spoločné a rozhodujeme o nich spolu

zuzanockamt
17. máj 2025
@nelka93

Na môj účet chodia obe výplaty a mame k nemu obaja kartu, na partnerov sa posiela určite čiastka ako sporenie a odchádzajú odtiaľ platby ako elektrina a paušály oba. Nam to takto vyhovuje a názory ostatných ma nikdy nezaujímali. Čiže, keď vám systém vyhovuje tak ho nemente. My mame peniaze spoločné a rozhodujeme o nich spolu

@nelka93 Chudák partner, keď sa tebe niečo stane a ani vlastnú výplatu neuvidí. A to nie ste ani manželia?

nikaeli
17. máj 2025

Mala som manžela, ktorý dva roky nepracoval a trajdal s mojimi peniazmi. Áno s mojimi. Aj keď sme boli manželia a mnohí mi tu budete oponovať, že zo zákona je všetko spoločné. Ja som zarábala ešte aj mimo prácu a on sa zatiaľ doma nudil a míňal. Neporiešil ani domácnosť, ani dcéru. Bol ako moje veľké decko, ktoré som živila. Nedokázal si nájsť ani brigádu. Ako dlho by ste to tolerovali a s úsmevom sledovali, ako míňa vaše peniaze? Nehovorím o bokovkách, ktoré pozýval na kávu tiež za moje peniaze. Je pekné mať spoločný účet a spoločné výdavky, keď je manželstvo harmonické a usporiadané.
S druhým manželom máme každý svoj účet plus jeden spoločný v Mbank, kde obaja posielame rovnakú čiastku na spoločné výdavky (inkaso, energie, základné nákupy - potraviny, kozmetika, tiež výlety, dovolenky,...). Ostatné si rieši každý sám (svoje vlastné rozmary).

maranco
17. máj 2025
@margotka17

@pako24 každý máme svoj ucet, ale aj také bočné naše financie. Obaja vieme PIN toho druhého, vieme si posunúť peniaze kedykolvek. Z môjho ide SIPO a mobily. Z jeho poistky a nákupy aj údržba jeho a môjho auta. Firemné sú spolocne financie. Takto nám to vyhovuje a sme spokojný.

@margotka17 * Obaja vieme PIN toho druhého, vieme si posunúť peniaze kedykolvek. *

Mal by mať každý svoj vlastný PIN na svoju kartu aj prihlasovacie údaje do IB/mobilu a dať sa navzájom ako disponenti. Jednak zdieľaním PIN porušujete zmluvné podmienky banky a aj keby sa niečo stalo s mobilom/kartou tak na pobočke ty nič nevybavíš na druhom účte ak nie si disponent.

princezna_bosorka
18. máj 2025

@pako24 vyhoda - usetris, nevyhoda - vsetko ostatne (napr. by ma zaujimalo, ako je to v pripade smrti jedneho z manzelov, ak je ucet vedeny na oboch: zablokuje banka ucet, kym sa nedoriesi dedicstvo?). Z mojho pohladu je blbost mat peniaze v jednej banke (ak banka krachne, ste totalne bez penazi). Vo by mi davalo zmysel v niektorych domacnostiach, su tri ucty - manzelov, manzelkin a spolocny, z kt. sa hradi prevadzka domacnosti...

zuzanockamt
18. máj 2025
@princezna_bosorka

@pako24 vyhoda - usetris, nevyhoda - vsetko ostatne (napr. by ma zaujimalo, ako je to v pripade smrti jedneho z manzelov, ak je ucet vedeny na oboch: zablokuje banka ucet, kym sa nedoriesi dedicstvo?). Z mojho pohladu je blbost mat peniaze v jednej banke (ak banka krachne, ste totalne bez penazi). Vo by mi davalo zmysel v niektorych domacnostiach, su tri ucty - manzelov, manzelkin a spolocny, z kt. sa hradi prevadzka domacnosti...

@princezna_bosorka Účet nie je vedený na oboch. Majiteľ je len jeden. Takže po smrti majiteľa sa účat automaticky blokuje, banka dostáva info elektronicky. A k peniazom sa nedostane cca 3 mesiace. Už banky nerobia účty s dvoma majiteľmi. Naši taký účet ešte mali.

natalka13
18. máj 2025

.ame kazdy svoj ucet, aj spolocny ucet na zakladne kazdomesacne platby, nechapem k comu dnom sobasa ludia zrusia svoje ucty a zakladaju 1 spolocny.

margotka17
18. máj 2025
@maranco

@margotka17 * Obaja vieme PIN toho druhého, vieme si posunúť peniaze kedykolvek. *

Mal by mať každý svoj vlastný PIN na svoju kartu aj prihlasovacie údaje do IB/mobilu a dať sa navzájom ako disponenti. Jednak zdieľaním PIN porušujete zmluvné podmienky banky a aj keby sa niečo stalo s mobilom/kartou tak na pobočke ty nič nevybavíš na druhom účte ak nie si disponent.

@maranco áno, máme to aj takto zabezpečené. No mi nevrav, že nikdy nikto nedá žene kreditku, keď potrebuje narýchlo vybehnúť z auta kúpiť chlieb a niet kde zaparkovať. Kým muž otočí okolo kruhaca, ja už čakám na chodníku s chlebom a jeho kartou. Ak nakupujeme oblečenie, kým ja ešte niečo obzerám, dám mužovi kartu, nech vyplatí oboje botasky. Len keby sa horšie veci nediali na Slovensku, ako to, že niekto zaplatí muzovou či zeninou kreditkou 😳.

maranco
18. máj 2025
@margotka17

@maranco áno, máme to aj takto zabezpečené. No mi nevrav, že nikdy nikto nedá žene kreditku, keď potrebuje narýchlo vybehnúť z auta kúpiť chlieb a niet kde zaparkovať. Kým muž otočí okolo kruhaca, ja už čakám na chodníku s chlebom a jeho kartou. Ak nakupujeme oblečenie, kým ja ešte niečo obzerám, dám mužovi kartu, nech vyplatí oboje botasky. Len keby sa horšie veci nediali na Slovensku, ako to, že niekto zaplatí muzovou či zeninou kreditkou 😳.

@margotka17 majte dve debetné karty k mužovmu účtu ty na svoje meno, banky to poskytujú a nepotrebuješ si požičiavať kartu
keď budete riešiť nejakú reklamáciu v banke a prídu na to že muž požičiava svoju kartu tak to môže byť problém

margotka17
18. máj 2025
@maranco

@margotka17 majte dve debetné karty k mužovmu účtu ty na svoje meno, banky to poskytujú a nepotrebuješ si požičiavať kartu
keď budete riešiť nejakú reklamáciu v banke a prídu na to že muž požičiava svoju kartu tak to môže byť problém

@maranco zatiaľ nám to takto vyhovuje.

drianaa
18. máj 2025

3 účty, každý má svoj ešte z obdobia pred spoločným bývaním, keď sme si vzali hypotéku, potom sme vyriešili spoločný účet. Výplata nám chodí každému na osobný účet, nechávame si rovnakú čiastku, zvyšok na spoločný a odtiaľ platíme spoločné veci, hypotéku, potraviny, všetko pre fungovanie domácnosti a pre dieťa. Každý má svoje peniaze na nákupy pre seba, koníčky , darčeky pre toho druhého. Funguje nám to roky, pri väčšej investícii sme prispeli na nákup, napr. pozemku aj z osobných účtov približne rovnakou čiastkou.

adonish
19. máj 2025

@pako24 kazdy mame vlastny ucet, o svojich financiach vsak vieme, mame pristupy k účtom.
Spolocny nechceme len z 1 dovodu - ked majitel uctu zomrie (druhy je len disponent... spolocny ucet vo vzťahu majitel-majitel ma myslim len mBank), účet sa zablokuje az do dedicskeho konania. Neodchádzajú platby, povinne splatky, poistky, nic. Disponent moze dokazovat, ze su tam aj jeho peniaze, ale je to na dlhe lakte. Pracovala som v banke, videla som to zufalstvo, ked zomrie milovana osoba a clovek sa nedostane k svojim peniazom. Dakujem, neprosim.

alkoholik
20. máj 2025
@adonish

@pako24 kazdy mame vlastny ucet, o svojich financiach vsak vieme, mame pristupy k účtom.
Spolocny nechceme len z 1 dovodu - ked majitel uctu zomrie (druhy je len disponent... spolocny ucet vo vzťahu majitel-majitel ma myslim len mBank), účet sa zablokuje az do dedicskeho konania. Neodchádzajú platby, povinne splatky, poistky, nic. Disponent moze dokazovat, ze su tam aj jeho peniaze, ale je to na dlhe lakte. Pracovala som v banke, videla som to zufalstvo, ked zomrie milovana osoba a clovek sa nedostane k svojim peniazom. Dakujem, neprosim.

@adonish dobre len tak pre zauijimavost, lebo kazda tu operujete ze ked sa nieco stane tak banka zablokuju ucet.
Ja zomriem v pondelok o 12:00 o 13:00 uz bude ucet zablokovany? Na zaklade coho( info od koho ) banka blokuje ucet?

cecilia29
20. máj 2025

Mame spolocny účet. Vyhovuje nám to tak .

zuzanockamt
20. máj 2025
@alkoholik

@adonish dobre len tak pre zauijimavost, lebo kazda tu operujete ze ked sa nieco stane tak banka zablokuju ucet.
Ja zomriem v pondelok o 12:00 o 13:00 uz bude ucet zablokovany? Na zaklade coho( info od koho ) banka blokuje ucet?

@alkoholik Tak rýchlo ho nebloknú, no na druhý deň určite. Do systému sa im dostane info.

memma
20. máj 2025

@pako24 my máme spoločný. Ešte sme len spolu chodili a už sme mali spoločný. Takto nám to vyhovuje. O väčších výdavkoch sa vždy dohodneme

lienka.7
20. máj 2025

@pako24 som svojpravna, takže spoločný účet nepotrebujem.