icon

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Mať tajnú finančnú rezervu vo vzťahu?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 10:12

Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod. Po 24 hodinách odpovede zosumarizujeme a autorovi v komentári pomôžeme rozhodnúť sa na základe väčšiny. Ak by si volil/a možnosť A, reaguj 👍, ak možnosť B 💙 a ak možnosť C 😄. Ak chceš, aby sme aj za teba založili diskusiu, ktorá ti pomôže rozhodnúť sa, pri jej vytváraní zaškrtni možnosť „Nechcem vystupovať v diskusii, prajem si, aby diskusiu založil za mňa Modrý koník“ a v texte uveď, že chceš hlasovanie s 3 možnosťami.

S partnerom fungujeme spolu už niekoľko rokov a väčšinu vecí máme nastavených férovo. Máme spoločný účet na domácnosť, z ktorého idú všetky výdavky, a zvyšok si nechávame každý na svojom. Problém je, že posledný rok som si začala odkladať bokom väčšie sumy, o ktorých partner nevie. Nie je to nič nelegálne ani podvodné, jednoducho som si vytvorila rezervu „pre seba“, lebo som si začala uvedomovať, že keby sa niečo stalo, nechcem zostať úplne odkázaná na spoločné peniaze alebo riešiť veci pod tlakom.

On je typ človeka, ktorý ide úplnú transparentnosť a už viackrát povedal, že vo vzťahu by sa nič nemalo skrývať, hlavne nie peniaze. Ja to na jednej strane chápem, ale na druhej strane mám pocit, že určitá finančná nezávislosť je normálna a zdravá. Nemám pocit, že robím niečo zlé, skôr sa chránim, ale zároveň si uvedomujem, že keby na to prišiel, môže to vnímať ako zradu dôvery.

Neviem, či to mám otvoriť a povedať mu pravdu, alebo si to nechať pre seba ako vlastnú istotu. A tiež neviem, kde je vlastne hranica medzi zdravou rezervou a tajomstvom, ktoré už do vzťahu nepatrí.

A: Povedať mu o tom a byť úplne otvorená 👍
B: Nechať si rezervu pre seba 💙
C: Nastaviť nové pravidlá o peniazoch a riešiť to nepriamo 😄

anonym_b8a82f
Dnes o 10:15

ja fungujem podľa A - vieme o sebe všetko

anonym_a31387
Dnes o 10:26

@pytame_sa_za_teba 💙-B.Z vlastnej skúsenosti viem, že časom sa môže pokaziť aj vzťah založený na dôvere až natoľko, že partner začne míňať bez rozmyslu,bez toho aby bral do úvahy potreby svojej rodiny.Stava sa neraz aj to, že financuje niekoho a tí, ktorých by mal z morálneho aj právneho hľadiska podporovať, tým sa už peniaze neujdú. Je potrebné rátať aj s takými životnými zmenami a nebyť nepripravenou

anonym_31daa7
Dnes o 10:29

@pytame_sa_za_teba veľa informácií chyba. Prečo si to v prvom rade tajila? Odkladať si peniaze je predsa úplne normalne.
U nas funguje A - každý z nás má rezervu, ale nie tajnú.

anonym_77b111
Dnes o 10:32

Otázne je, či ty vieš o stave jeho účtu a o jeho rezervách, ak áno, nie je fér, že to pred ním tajíš. Ak nevieš ani ty a máte to tak nastavené, tak nerieš a rob tak ako doteraz. My nie sme manželia, ani spolu nežijeme v jednej domácnosti ale vieme o financiach všetko 🤷‍♀️ dokonca sa aj radíme o väčších investíciach.

anonym_ba61cc
Dnes o 10:37

Je úplne v poriadku a správne mať rezervu a je to logický a rozumný krok, navyše sú to iba tvoje peniaze, keďže nie ste manželia, ak dobre chápem… nevidím význam to tajiť, nemusíme sa vôbec baviť o tom aká je to konkrétne suma a koľko tam ide mesačne, to sme rozoberali, až keď sa majetky spájali, ale priznať, že som finančne gramotná a šetrím je hádam normálna vec… otázne je odkiaľ tie väčšie obnosy zrazu máš a či to nie je niečo, o čom by mal vedieť

anonym_3a2e31
Dnes o 10:47

Myslím si že v zdravom vzťahu by malo byť ok mať každý vlastné peniaze/rezervu ale vedieť o tom navzájom.

anonym_5dbcc2
Dnes o 11:02

Ak nie ste manželia, dala by som B

biba_18
Dnes o 11:02

keď nie ste manželia tak akože čo tajíš?? jasne sa tu píše: "Máme spoločný účet na domácnosť, z ktorého idú všetky výdavky, a zvyšok si nechávame každý na svojom."
mne chýba ďalšia odpoveď, A-C mi nevyhovuje, A je v pohode, ale akože načo a prečo?? a odpovediam B a C vôbec nerozumiem...

marsmykkok
Dnes o 11:05

Ak spolu nehospodárite, lebo píšeš že máte každý svoj účet a len na spoločný posielate peniaze na výdavky domácnosti tak je podľa mňa v pohode aj nepovedať, dohodnutý podiel na domácnosť pošleš a či zvyšok uložíš niekde alebo si kúpiš kabelku za 500 eur je na tebe.
@pytame_sa_za_teba Dosť nejasne formulovaný príspevok, lebo je dlhý a po prvom rýchlom prečítaní som mala pocit že hospodária spoločne-až potom som zbadala že nie, len majú spoločný účet na výdavky, teda neviem nakoľko budú výsledky relevantné a kto to pochopí.

anonym_fa2d17
Dnes o 11:08

Mám peniaze bokom na svojom účte, muž vie, že mám peniaze bokom, nevie koľko 🙂. Rovnako to má on. Neriešime to, lebo z tých peňazí platíme darčeky, dovolenky,… nemala by som potrebu mu to hovoriť, keď potrebuješ “pre istotu” mať niečo svoje

biba_18
Dnes o 11:19

@marsmykkok presne. iné by bolo ak by mu zatajovala peniaze a on by potom musel dávať do spoločného za ňu ... ale takto?

anonym_106b37
Dnes o 11:27

Ak je zdravy vztah naozaj tie tajomstva nepatria do vztahu,takze byt uprimna a povedat mu to,resp.opytat sa aj jeho kolko on ma.Aby ste vedeli obaja a navzajom.
My sme manzelia,1ucet,2 setriace poducty,kde sa financie odkladaju a setria.
Takze ja som za A.