icon

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Mať tajnú finančnú rezervu vo vzťahu?

pytame_sa_za_teba
18. máj 2026

Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod. Po 24 hodinách odpovede zosumarizujeme a autorovi v komentári pomôžeme rozhodnúť sa na základe väčšiny. Ak by si volil/a možnosť A, reaguj 👍, ak možnosť B 💙 a ak možnosť C 😄. Ak chceš, aby sme aj za teba založili diskusiu, ktorá ti pomôže rozhodnúť sa, pri jej vytváraní zaškrtni možnosť „Nechcem vystupovať v diskusii, prajem si, aby diskusiu založil za mňa Modrý koník“ a v texte uveď, že chceš hlasovanie s 3 možnosťami.

S partnerom fungujeme spolu už niekoľko rokov a väčšinu vecí máme nastavených férovo. Máme spoločný účet na domácnosť, z ktorého idú všetky výdavky, a zvyšok si nechávame každý na svojom. Problém je, že posledný rok som si začala odkladať bokom väčšie sumy, o ktorých partner nevie. Nie je to nič nelegálne ani podvodné, jednoducho som si vytvorila rezervu „pre seba“, lebo som si začala uvedomovať, že keby sa niečo stalo, nechcem zostať úplne odkázaná na spoločné peniaze alebo riešiť veci pod tlakom.

On je typ človeka, ktorý ide úplnú transparentnosť a už viackrát povedal, že vo vzťahu by sa nič nemalo skrývať, hlavne nie peniaze. Ja to na jednej strane chápem, ale na druhej strane mám pocit, že určitá finančná nezávislosť je normálna a zdravá. Nemám pocit, že robím niečo zlé, skôr sa chránim, ale zároveň si uvedomujem, že keby na to prišiel, môže to vnímať ako zradu dôvery.

Neviem, či to mám otvoriť a povedať mu pravdu, alebo si to nechať pre seba ako vlastnú istotu. A tiež neviem, kde je vlastne hranica medzi zdravou rezervou a tajomstvom, ktoré už do vzťahu nepatrí.

A: Povedať mu o tom a byť úplne otvorená 👍
B: Nechať si rezervu pre seba 💙
C: Nastaviť nové pravidlá o peniazoch a riešiť to nepriamo 😄

anonym_b8a82f
18. máj 2026

ja fungujem podľa A - vieme o sebe všetko

anonym_a31387
18. máj 2026

@pytame_sa_za_teba 💙-B.Z vlastnej skúsenosti viem, že časom sa môže pokaziť aj vzťah založený na dôvere až natoľko, že partner začne míňať bez rozmyslu,bez toho aby bral do úvahy potreby svojej rodiny.Stava sa neraz aj to, že financuje niekoho a tí, ktorých by mal z morálneho aj právneho hľadiska podporovať, tým sa už peniaze neujdú. Je potrebné rátať aj s takými životnými zmenami a nebyť nepripravenou

anonym_31daa7
18. máj 2026

@pytame_sa_za_teba veľa informácií chyba. Prečo si to v prvom rade tajila? Odkladať si peniaze je predsa úplne normalne.
U nas funguje A - každý z nás má rezervu, ale nie tajnú.

anonym_77b111
18. máj 2026

Otázne je, či ty vieš o stave jeho účtu a o jeho rezervách, ak áno, nie je fér, že to pred ním tajíš. Ak nevieš ani ty a máte to tak nastavené, tak nerieš a rob tak ako doteraz. My nie sme manželia, ani spolu nežijeme v jednej domácnosti ale vieme o financiach všetko 🤷‍♀️ dokonca sa aj radíme o väčších investíciach.

anonym_ba61cc
18. máj 2026

Je úplne v poriadku a správne mať rezervu a je to logický a rozumný krok, navyše sú to iba tvoje peniaze, keďže nie ste manželia, ak dobre chápem… nevidím význam to tajiť, nemusíme sa vôbec baviť o tom aká je to konkrétne suma a koľko tam ide mesačne, to sme rozoberali, až keď sa majetky spájali, ale priznať, že som finančne gramotná a šetrím je hádam normálna vec… otázne je odkiaľ tie väčšie obnosy zrazu máš a či to nie je niečo, o čom by mal vedieť

anonym_3a2e31
18. máj 2026

Myslím si že v zdravom vzťahu by malo byť ok mať každý vlastné peniaze/rezervu ale vedieť o tom navzájom.

anonym_5dbcc2
18. máj 2026

Ak nie ste manželia, dala by som B

biba_18
18. máj 2026

keď nie ste manželia tak akože čo tajíš?? jasne sa tu píše: "Máme spoločný účet na domácnosť, z ktorého idú všetky výdavky, a zvyšok si nechávame každý na svojom."
mne chýba ďalšia odpoveď, A-C mi nevyhovuje, A je v pohode, ale akože načo a prečo?? a odpovediam B a C vôbec nerozumiem...

marsmykkok
18. máj 2026

Ak spolu nehospodárite, lebo píšeš že máte každý svoj účet a len na spoločný posielate peniaze na výdavky domácnosti tak je podľa mňa v pohode aj nepovedať, dohodnutý podiel na domácnosť pošleš a či zvyšok uložíš niekde alebo si kúpiš kabelku za 500 eur je na tebe.
@pytame_sa_za_teba Dosť nejasne formulovaný príspevok, lebo je dlhý a po prvom rýchlom prečítaní som mala pocit že hospodária spoločne-až potom som zbadala že nie, len majú spoločný účet na výdavky, teda neviem nakoľko budú výsledky relevantné a kto to pochopí.

anonym_fa2d17
18. máj 2026

Mám peniaze bokom na svojom účte, muž vie, že mám peniaze bokom, nevie koľko 🙂. Rovnako to má on. Neriešime to, lebo z tých peňazí platíme darčeky, dovolenky,… nemala by som potrebu mu to hovoriť, keď potrebuješ “pre istotu” mať niečo svoje

biba_18
18. máj 2026

@marsmykkok presne. iné by bolo ak by mu zatajovala peniaze a on by potom musel dávať do spoločného za ňu ... ale takto?

anonym_106b37
18. máj 2026

Ak je zdravy vztah naozaj tie tajomstva nepatria do vztahu,takze byt uprimna a povedat mu to,resp.opytat sa aj jeho kolko on ma.Aby ste vedeli obaja a navzajom.
My sme manzelia,1ucet,2 setriace poducty,kde sa financie odkladaju a setria.
Takze ja som za A.

sissy27
18. máj 2026

@pytame_sa_za_teba mne nepríde ok komukoľvek oznamovať, koľko mám na účte alebo čo si za svoje peniaze kúpim. Účty sú zaplatené tak ako to máme doma nastavené a ďalej nevidím dôvod, prečo by som sa mala starať do zostatku na účte niekoho ďalšieho a niekto do môjho. VIeme, aký máme životný štandard, čo si môžeme a nemôžeme dovoliť, sme normálne uvažujúci ľudia, takže nie som v strese, že má partner na svojom účte viac ako ja alebo čo.
Nerozumiem, ako to u vás vyzerá - to si zdieľate zostatky na účtoch? Prečo? Medzi transparentnosťou a kontrolou je veľmi tenká hranica. Pochopila by som, ak by si si prešla nejakou závislosťou a hrozí, že pôjdeš točiť ovocká alebo prefetuješ výplatu s kamošmi "z mokrej štvrte", že je v strehu, či sa niečo nedeje. Ale inak naozaj nevidím dôvod, aby mal niekto prehľad o tvojich financiách, ktoré si si zarobila poctivou prácou.
Takže za mňa - nech sa nestará do toho, čo máš ty na svojom účte. Nemusí byť tajomstvo, že máš svoje úspory, ale ani nie je dôvod mu oznamovať koľko to je.

anonym_53d02a
18. máj 2026

Trosku tomu nerozumiem, ved ak o sebe viete, ze zvysok penazi po zaplateni uctov, si nechavate na svojom ucte, tak ake tajnosti, aka tajna rezerva? Je predsa na tebe, co si so svojimi peniazmi spravis. Ci ich do posledneho centu rozflakas alebo nechas na ucte, ci investujes. Alebo mu musis dokladovat svoj zostatok na ucte? Lebo to je potom ine.

marsmykkok
18. máj 2026
@anonym_53d02a

Trosku tomu nerozumiem, ved ak o sebe viete, ze zvysok penazi po zaplateni uctov, si nechavate na svojom ucte, tak ake tajnosti, aka tajna rezerva? Je predsa na tebe, co si so svojimi peniazmi spravis. Ci ich do posledneho centu rozflakas alebo nechas na ucte, ci investujes. Alebo mu musis dokladovat svoj zostatok na ucte? Lebo to je potom ine.

@anonym_53d02a Presne, však sú to jej peniaze ak si kúpi parfém za 100 eur alebo tenisky zo svojho účtu tiež mu to dokladuje? Iné je ak sú všetky peniaze spoločné a robí napríklad len muž a žena doma na materskej a poza chrbát muža objednáva veci alebo odkladá, ale ak sú peniaze len jej je na nej čo s nimi urobí.

anonym_f71f88
18. máj 2026

@pytame_sa_za_teba ak nie ste manzelia je to jedno, tvoj ucet tvoje peniaze,nepatria do bsm.
Ak je vztah pekny povedala by som ale konkretnu sumu asi nie

catherin4
18. máj 2026

Ja mam tiez nieco nasetrene a moj vie kolko. Ale kolko ma on ja neviem.

anonym_e9aed5
18. máj 2026

Nieste manželia,zvysok si nehavate každý vo svojom
Tak tiež nerozumiem aké väčšie peniaze bokom... podľa mňa nejaka informácia ešte chýba k tomuto všetkému

anonym_e9aed5
18. máj 2026

Jedine, že do tých peňazí na výdavky dávaš menej lebo nevie o tvojich moznostiach a preto ti to príde nefér
A to aj JE nefér
Inak si neviem predstaviť o čom inom píšeš

anonym_e9aed5
18. máj 2026

A čo sa týka MK
Anketa na základe neúplných informácií a tým niekomu pomôcť?
Tak to palec dole,sorry🤭

Modrý koník
Včera o 13:01

Výsledky hlasovania v tejto dileme boli pomerne vyrovnané, ale komunita sa nakoniec najviac priklonila k otvorenosti:

👍 A - Povedať mu o tom a byť úplne otvorená: 14 hlasov
💙 B - Nechať si rezervu pre seba: 10 hlasov
😄 C - Nastaviť nové pravidlá o peniazoch a riešiť to nepriamo: 1 hlas

Diskusia však ukázala niečo veľmi zaujímavé. Väčšina ľudí vôbec nevnímala problém v tom, že si odkladáš vlastné peniaze bokom. Skôr riešili otázku, či je to naozaj „tajná rezerva“, alebo jednoducho normálne fungovanie dvoch dospelých ľudí, ktorí majú oddelené osobné financie.

Veľa komentujúcich upozorňovalo na to, že ak máte spoločný účet len na domácnosť a zvyšok si necháva každý na svojom, potom sú tie peniaze v podstate tvoje a nemusíš nikomu vysvetľovať, či ich minieš, investuješ alebo odložíš. Viaceré ženy otvorene písali, že vlastnú rezervu považujú za zdravú vec a formu istoty, nie za zradu dôvery.

Zároveň sa ale veľmi často opakoval jeden dôležitý moment:
Tajomstvo nevzniká tým, že máš úspory. Tajomstvo vzniká až vtedy, ak partner žije v presvedčení, že o sebe viete vo financiách úplne všetko.

Práve preto veľa hlasov smerovalo k možnosti A. Nie preto, že by ľudia boli proti osobným rezervám, ale preto, že vo vzťahu považujú za dôležitú otvorenú komunikáciu. Mnohí písali, že aj oni majú vlastné peniaze bokom, ale partner o tom vie. Často zaznievalo aj to, že nie je nutné hovoriť presnú sumu alebo ukazovať stav účtu, skôr ide o princíp férovosti a dôvery.

Silná bola aj skupina komentárov podporujúcich možnosť B. Títo ľudia argumentovali hlavne životnými skúsenosťami. Viaceré ženy písali, že vzťahy sa vedia časom zmeniť a finančná nezávislosť môže byť v krízovej situácii veľmi dôležitá. Nešlo ani tak o nedôveru voči partnerovi, ale o pocit bezpečia a vlastnej stability.

Zaujímavé bolo aj to, že viacero diskutujúcich malo pocit, že v príbehu chýbajú informácie. Niektorí sa pýtali, či partner očakáva úplnú kontrolu nad financiami, alebo či problém vznikol len preto, že si sama v hlave začala vnímať rezervu ako niečo „tajné“. Práve toto podľa mnohých mení celý pohľad na situáciu.

Čo teda z celej diskusie vyplýva?

Komunita vo väčšine nepovažuje vlastnú finančnú rezervu za problém ani za niečo nefér. Naopak, veľa ľudí ju vníma ako zdravú a rozumnú vec. Väčšina sa však priklonila k tomu, že vo vzťahu by o existencii takej rezervy partner vedieť mal, hlavne ak je pre neho transparentnosť dôležitá hodnota.

Najčastejší odkaz z komentárov bol v podstate tento:
Mať svoje peniaze je v poriadku. Ale dôvera vo vzťahu často nestojí na tom, koľko máš na účte, ale na tom, či druhý človek nemá pocit, že pred ním žiješ dvojitý život.

liusa82
Včera o 13:53

jasné A čko aj keď ani B by nebolo odveci a možno aj C lebo ja by som aj nove pravidla zaviedla možno po nejakej úvahe ale nie že riešiť nepriamo ale priamo 😁