icon

Zdražovanie potravín - zvládate to?

maialeo
12. júl 2022

Všimli ste si to brutálne zdražovanie? Ja síce nemám malé deti ale neviem si predstaviť, ako toto bežná rodina zvláda.

Strana
z3
deti95060810
12. júl 2022

normálne.. musím.. inak to nejde.
vždy som bola triezva v míňaní e...
deti 4 .

maialeo
autor
12. júl 2022

Dnes som si v Lidli všimla kuracie prsia za 8€, to sa mi zdá už trochu prestrelené. Netuším aké sú ceny detských potravín, ale tam to asi išlo tiež poriadne hore.

tenerifka
12. júl 2022

@maialeo mozno len treba prehodnotit jedalnicek, kuracina z Lidla nie je nic, co ludske telo potrebuje k zdravemu fungovaniu. Zaradit do jedalnicka sezonnu zeleninu a ovocie, strukoviny, domace vajicka….kupovat menej masa, vylucit udeniny… na jednej strane to financne pomoze a na druhej prida na zdravi

nikiska_13
12. júl 2022

Mňa zarazila v nedeľu pri nákupe cena margarínu - Flóra v Kauflande 3,99. Ukazovala som aj manželovi nech verí, že ako strašne zdraželo.

maialeo
autor
12. júl 2022

@tenerifka ja sa nepýtam na systém stravovania ale na pomer zdražovania. Kuracie prsia som uviedla ako príklad. Kľudne môžem uviesť X iných cien... smotana, syry, vajíčka... jednoducho všetko išlo skokovo brutálne hore.

maminkadeticiek
12. júl 2022

Zvladame.Ovela viac miniem na benzin do prace a rozvoz deti ako na potraviny.Nezarabame malo,ale vzdy som tak bola vychovana z detstva pozriet sa co a za kolko nakupujem.To sa mi teraz osvedcuje.Napr v Tescu nakupim urcite lacnejsie ako v Jednote ci Bille.Na velmi vela veci,ktore nakupujem vedia mat este aj nizsiu cenu cez Club card a ked sa mi vynimocne nieco fakt ze nezda,tak vezmem nieco ine.Urcite sme to pocitili,vnimam ceny, ale nie je to nic tragicke ak clovek nenakupuje hocikde a hocico.Ucim aj deti vnimat ceny.Mna ovela viac trapia dvojnasobne vydavky za benzin.

marsmykkok
12. júl 2022

Potraviny aj áno zatiaľ, nakupujem v Lidli hlavne akciové a tam majú celkom fajn ceny v akcii. A varím aj lacné jedlá alebo polievky raz týždenne. A ovocie napríklad je brutálne drahé a preto im to nik nekúpi za premrštené ceny a potom dajú 70 percent dole, minulý týždeň som tak kúpila v Bille hrozno bezkôstkové červené 0,5 kg balenie po 0,59 eur, v Lidli nektarinky za 1,19 kg a čerešne za 1,30 euro kg. Horšie je že hore ide všetko, kúrenie, benzín, granule pre psa, drogéria atd. Ale nešla som na doraz, vždy som niečo ušetrila, tak teraz menej ušetrím a odložím.

tenerifka
12. júl 2022

@maialeo ja viem, ze vsetko islo hore, ale pri troche sikovnosti sa to da. Proste mame dve moznosti-prisposobit sa, naucit sa nakupovat a varit lacnejsie....alebo si najst este brigadu popri praci na vyrovnanie tych rozdielov predtym a teraz.
Ano, je to hrozne. A lepsie to nebude.

jumama
12. júl 2022

Mna naviac od zdrazenia udivuju aj prepocty v spravach - ze napr. olej zdrazel ako potravina najviac a sice o 40%. Slnecnicovy olej liter stal kedysi 1,99 dnes stoji 3,49 - 3,99 - to je o viac ako 75-100% zdrazenie! Tak isto som vcera cumela ako puk v Lidli, kolko zrazu stoji maso, tiez to je mozno aj o 100% hore, nie o menej... Je velmi vela veci v zlavach, ktore potom maju akoby predosle ceny, ale naozaj musi clovek velmi sledovat, co dava do kosika, nie automaticky ako pred tym.

asia83
12. júl 2022

@tenerifka Tieto rady “milujem”: jesť viac zeleniny a strukovín. To by som chodila nafúknutá ako balón a vyzerala by som ako v piatom mesiaci tehotenstva. Nehovoriac o tom, že strukoviny a zeleninu nemám rada. Ďalšia vec, zelenina v súčasnosti tiež nie je najlacnejšia záležitosť.

marca12
12. júl 2022

@tenerifka to,co das za maso,takisto das za ovocie a zeleninu,pokiak nemas zahradu. Takze tadial cesta nevedie. Vsetko je drahe

zuzanockamt
12. júl 2022

@maialeo Zvládame. Máme 2 deti. Treba kupovať v akciách. Minulý týždeň jogurty bánovecké smotanové za 0,29€, maslo pod 2 € za 200 g atď

stanulienkat
12. júl 2022

Preco je tu tato tema obden?

cecilia29
12. júl 2022

Potraviny na najmenej trápia. Stále sa dá relatívne normálne kúpiť v akcií, teraz v sezóne ešte aj veľa vypestujems. Horšie to je s energiami, benzínom.

nikha2809
12. júl 2022

Včera v Kauflande 5l Raciol v akcii za 19.99 👎 Pred rokom som ho kupovala v akcii za 5€..ale tak nič sa nedá robiť, musíme si zvyknúť, jesť sa musí..zatiaľ zvládame ok, keď nebudeme tak obmädzíme výlety, jedenie mimo domu, a pod.

liljana
12. júl 2022

@stanulienkat Lebo vela ludi predtym nepozeralo nikdy na ceny, iba hadzali do kosika a teraz su vzdy zhrozeni z konecnej ceny na blocku.

loginexistuje
12. júl 2022

horsie bude s platbami za elektrinu plyn vodu kurenie benzin/nafta
a onedlho september jeden z najnarocnejsich mesicov pre rodiny so skolakmi

mikadooo
12. júl 2022

@maialeo Áno zvládame. Nemáme nejaké extra nároky a nikdy sme neboli s peniazmi natesno. Náš prístup je, že ak by bolo treba, radšej oželieme jeden rok dovolenky a podobne, aby sme si spravili akú takú železnú rezervu, ako žiť v strese, že by sme mohli ísť do nuly. S týmto prístupom nás nikdy neprekvapili ani náhle výmeny spotrebičov a podobne, jednoducho, vždy rezervu máme. Ja som v tomto roku po rd konečne nastúpila do, práce, a až o toľko tie ceny neustúpli, že by to tromflo môj plat. Skôr možno to môže byť zlé pre rodičov, kde žena práve teraz nastupuje na rd, ak muž mal aj predtým plat ltt... Ale viem, že my by sme sa však zariadili a prispôsobili situácii, aby to bolo v pohode.

stanulienkat
12. júl 2022

@liljana ale to chapem. Len stale riesit to iste? Aky to ma zmysel? Mozno mnoho ludi opusti konzumny zivot. Kupujem v akciach a teda mesacne miniem na nakupoch o 30 max 40e viac. Co nie je vela. Vacsi problem je benzin a energie.

lucinka1988
12. júl 2022

@maialeo zvládame, manžel si zdvihol ceny za svoje služby plus mu zvýšili plat a ja som si v práci tiež vypýtala viac €..Jedine, čo ma mrzí je to, že za iných okolností by človek ten vyšší príjem výrazne pocítil, takto ide väčšina na výdavky, kvôli cenám..Ale inak pohoda, máme dve malé deti, ja som na RD, ale tak- obraciame sa

missdiva
12. júl 2022

@tenerifka inak na slovensku uplne extremne zdrazovanie, spanielsko sa nechyta na to. 🙉

matqa411211
12. júl 2022

@tenerifka klasicka slováč, prisposobit sa, najst si este 2 roboty aby sme to zvladali a tvarit sa ako sme nad vecou a nic sa nedeje, to vazne toto niekomu pride normalne?

liljana
12. júl 2022

to horsie este len pride ...
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ekonom-pe...
Deset tisíc navíc za energie. Pět tisíc navíc za splátku hypotéky. České domácnosti může na podzim stát zachování životního standardu klidně i 15 tisíc korun navíc. Měsíčně. Alespoň to odhaduje hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek. „I pro středněpříjmové domácnosti to bude velmi tvrdý náraz,“ varuje v rozhovoru pro MF DNES.

Opakovaně se mluví o podzimu, že přijde hluboká krize. Není to ale spíš strašení?
Nemluvil bych zatím o krizi, ale pocit, že je a bude hůř, už domácnosti jednoznačně mají. Už nyní dochází k rapidnímu poklesu reálné kupní síly. Lidé kvůli vysoké inflaci reálně vydělávají méně, zatímco zálohy za energie se zvyšují. Většina domácností ještě neviděla konec toho nárůstu, neviděla konečné částky, které budou platit za elektřinu, plyn, teplo. Laicky by se to dalo přirovnat k šoku, který je sice rozložený v čase, avšak jeho finále se blíží. Odehraje se nejspíš už na podzim. Z pohledu posledních pěti let jde až o neuvěřitelné navýšení nákladů na bydlení, to si musíme říct na rovinu.

kormino
12. júl 2022

K tým kuracim prsiam,dnes kpoval manžel v Kauflande za 5,69.Kúpil tri kila ,kedže sme lendvaja a varím aj inémaso,tak nám to chvíľu vydrží,Treba pozerať akcie.Mňa tiež viac mrzí benzín a nafta,kedze denne využívame a tankujem dve auta

nwnw
12. júl 2022

@maialeo ano hlavne zelenina a ovocie... To nehovorim kolko sa nabeham, kym kupim cerstvu. Lebo nieco v Lidli, nieco v Bile, nieco na trhu.
Nuz a o tom zaradeni do jedalnicka. Toje teoria... Prax asi taka ze kupim krasny kel a akokolvek ho urobim... Obrblu. Karfiol zedia iba vyprazany. Starsi dvaja iba s tonou tatarskej. Mensi strukoviny este tak fazulove lusky.
Udeniny by som ani nekupovala, ale chlapi si ju kupia sami... Takze ja spravim na obed tekvicovy privarok s fasirkami a oni si daju chleba so salamou, lebo tekvicu nejedia... 🤦 Samozrejme, ze krpci to tiez nebudu jest.

tenerifka
12. júl 2022

@matqa411211 klasicka Slovac je bedakat a nic s tym neurobit

tenerifka
12. júl 2022

@matqa411211 nie, nie je to normalne, ale treba zit dalej, bud zamakas, alebo si ponadavas a nic sa tym nezmeni. A este mas moznost zorganizovat celosvetovu revoluciu, lebo toto nie je zalezitost len Slovenska. Zatial co my si priplatime viac, su krajiny, kde rapidne stupne umrtnost kvoli hladu

drobcek17
12. júl 2022

@maialeo keďže nemáme hypotéku nejako extra sme sa uskromniť nemuseli. Samozrejme, že sme pocítili zvýšenie cien za potraviny, ale nie je to niečo čo by nás zruinovalo. Čo mňa trápi viac je cena za ekohrašok (min rok sme v akcii kúpili za 200€ a tento rok 600€ za tonu). Keďže žijeme na Orave kúpiť musíme min 4t na zimu. A samozrejme benzín.

emily_666
12. júl 2022

@drobcek17 ekohrasok? Kvoli comu ho tolko spotrebujete?

matqa411211
12. júl 2022

@tenerifka to mam byt teraz rada lebo inde sa umiera od hladu? Este nieco mudre daj

Strana
z3