Život v nájme
Ahojte, ste tu niektoré mamičky ktoré žijete s priateľom a detmi v najme? Žiaľ my hypotéku teraz by sme nedostali a momentálne nám ani nevadí že sme v nájme, finančne sa máme dobre nič nám nechýba. Máme jedno dieťatko a chceli by sme ďalšie tak o rok, dva len stále váham že či teda počkať kým nám dajú hypotéku o 5,10 rokov alebo nikdy :D alebo kašľať na to nestresovať sa a v kľude žiť aj s dvoma deťmi v nájme 🙂
Zijem v Spanielsku, mam 2 deti s sme v podnajme. Zmluvu mame min na 5 rokov. Ak odstupime skor, platime pokutu, ak bude chciet odstupit majitel skor, plati pokutu plut musi zhanat novy byt. Chce tu mat dlhodobych najomnikov, nie kazdu chvilu niekoho ineho. Ano, rada by som mala vlastne byvanie, ale covid nam velmk zmenil plany. Kvoli veku sme s druhym dietatom necakali.
Ak to dieťa chcete a môžte mať,smelo do toho. Veľa ľudí aj má vlastné bývanie a nemôže mať deti. Ja som napr.vyrastal v dobe kedy nikto nevlastnil byt,len pár vyvolených dom a som tu živý a zdravý (zatiaľ). Vlastné bývanie a ešte k tomu na hypotéku naozaj nie je zárukou šťastného života. To si len dotyčný snažia nahovoriť.
Kľudne by som mala ďalšie, byvanie ešte doladite neskôr. Malým deťom je to jedno
Podla mna je nezodpovedne mat deti ked si na Slovensku nemozete dovolit vlastne byvanie, vsetky argumenty preco je to super su len na zalepenie oci. Realita je taka, ze s 2 detmi, respektive starsi par s odrastenymi detmi, nedajboze dochodcovia!! (z coho budete platit najom na dochodku?) nie su ani nahodou skupina, ktora moze na SK bez problemov prezit v podnajmoch... Kolko mate rokov? Vy svojim detom nechcete nic zanechat? Maju sa potom s byvanim trapit rovnako ako vy? Nebolo by lepsie snazit sa pomoct v zivote aspon tomu jednemu dietatu co uz mate?
Pouvazovala by som nad zvysenim kvalifikacie a platov, muz aj ty. Hoci aj v zahranici. 3 rocna materska vas v otazke vlastneho byvania posunie o X rokov spat.
@nepic tu ale vôbec nejde o to, či je to zárukou šťastného života alebo nie. Čím budú starší a čím ich bude viac, tým horšie až nemožné podmienky pre získanie hypo budú mať a vyššiu splátku. A na dôchodku bude pre nich veľkým problémom ten nájom zaplatiť, ešte kým sú dvaja, tak sa to dá, jednému ťažko, lebo príjem klesne o polovicu (ak vôbec na nejaké dôchodky bude) a výdavky väčšinou stúpnu - lieky, lekári. A ak chceš porovnávať dobu pred revolúciou, tak porovnávaš neporovnateľné, žila som v nej tiež. Domy nemalo len pár vyvolených, skóre bolo podstatne iné, ani ťa z bytu nikto nemohol o rok, o dva vyhodiť, ani si nemal problém, ako zaplatiť nájom na dôchodku.
keď si spokojná celý život splácať niekomu hypotéku namiesto toho, aby si ju splácala sebe, tak OK a užívaj si život. Ty si zakladala tému, my ti odpisujeme náš názor, že by sme tak nebývali. Ja chcem zabezpečiť svoje deti a nie deti majiteľa bytu, v ktorom napr. aj ty bývaš.
Treba si to aj zrátať, či by si vedela platiť podnájom keby si ostala sama s 2 deťmi trebárs aj na rodičovskom.
A okrem toho podnájmy pôjdu brutálne hore. Hypotéky rastú, menej ľudí si bude môcť dovoliť vlastné bývanie, tak bude väčší dopyt po podnájmoch a tým pádom si budú majitelia môcť vyberať a ver mi, že rodiny s 2 deťmi to nebudú.
Autorka a teraz koľko platíte za nájom koľko izbového bytu? Z vášho príjmu by vám vyšlo aké maximálne úverové zaťaženie? Koľko stoja podobné byty ako ten, v ktorom aktuálne bývate vo vašom meste? Na akých pozíciách pracujete s mužom - nie je možnosť ani pre jedného zvýšenie príjmu?
Choď do ďalšieho dieťaťa, peniaze sa dajú zarobiť aj neskôr, ale prírodu neoklameš. Poznám veľa párov čo čakali kopec rokov kým sa zabezpečia a deti sa im už nepodarili, to je pre mňa omnoho väčšia tragédia
@amelie2017 tak u vás je asi iná legislatíva. Tu len "blbec" dá zmluvu na viac rokov rodine s deťmi. Nebudú platiť a pri platnosti zmluvy sa môže majiteľ s nimi aj zblázniť . My dávame max. na rok zmluvu a žiadna rodina s deťmi, práve z legislatívnych dôvodov
Ak ste na SR, tak vlastne byvsnie je prakticky nutnost. Na zapade to tak nie je, lebo maju dobre dochodky. Vy ked budete na slovenskom dochodku, z coho chcete platit ten najom?
Chcem ti napisat, ze aj ked ti tu zeny budu pisat, ako sa nemas stresovat a mas ist s frajero do druheho dietata a budete niekde platit najom v cudzom byte - akykolvek problem si potom budes riesit ty sama a ked sem das temu o tom, ako frajer ma uz frajerku c. 2 a ty dve deti na krku, ziadne uspory, ziadne vlastne byvanie, zeny tu ti budu oplieskavat o hlavu, ze si nezodpovedna, a ze si davno mala mat uz vlastne byvanie. Toto tu je bezne.
Z mojho uplneho nadhladu bez akeho citoveho zainteresovania sa:
- byvas so svojim frajerom (lahsia moznost pre neho odchodu z vasho vztahu),
- slabe prijmy oboch, ak vam nedaju hypoteku - uz teraz zivite jedno dieta, ak pride druhe, situacia bude horsia, pravdepodobne ani jeden z vas nema nejaky potencial na lepsi job a lepsi prijem
- uz mate jedno dieta, vzdy sa da zivot lepsie potiahnut s jednym dietatom ako s viacerymi
Nepises svoj vek, ale skus vazne pouvazovat nad tym, co by sa stalo, kebyze mate dve deti a priatel sa s tebou rozide a ty sa musis postarat o dve deti, nemas strechu nad hlavou, mas nizky prijem... Mozno si povies ze prilisna negativita - toto sa vsak deje na dennej baze
Ono postup:
- najprv manzelstvo
- potom kupa nehnutelnosti (ano, staci aj dvojizbak a uz vobec nemusi byt dom, lebo susedovie Kata si vzala najbohatsieho gazdu z chotara)
- potom deti
MA SVOJE OPODSTATNENIE
A este jedna drobnost: vzdy ked budes v najma, budes platit dovolenky, ci hypoteku niekomu inemu. Cize ak sa trojizbak prenajima za 600 eur + 200 eur energie, v tych 600 eurach splacas niekomu hypoteu. Plus sa mu zvysuje hodnota nehnutelnosti, cize dajme tou za 15 rokov hypo splatena a cena bytu zvlastla zo 120 tis na 280 tis. a tebe zamava a ty mozes hladat dalej a mas holu rit...
PS: neporovnavaj to so zahranicim, nemozes vytiahnut jednu vec a na zaklade nej robit kompletnu analyzu a hlavne zavery. V zahranici je uplne iny zivot, v zahranici by si sla od polrocneho babatka do prace a mohla snivat o ocrkach a podobne...
@viki_lv platíme teraz 520e za nový byt 2 izbový so všetkým.. A priateľ zarobí 1600e v čistom ale žiaľ na papieri má minimalku a ja mam rodicak 🙂 takže o rok a pol by som chcela nastúpiť do práce ak malú zoberú skôr do školky
muž nech hľadá inú prácu, kde nebude mať na papieri minimálku. Stačí nešťastne zlomená noha, PN 6-8 mesiacov, ty na rodičáku, zdvihnú vám nájom a ste v problémoch aj bez druhého dieťaťa. Ty tiež nemusíš byť doma tri roky, môžeš ísť do práce skôr, budeš mať aj plat aj rodičák, takže aj na jasle bude. Viem, je to super byť s dieťaťom doma tri roky, ale vy nie ste v situácii, kedy by ste si to mohli dovoliť.
Este aj cierne peniaze…no to bude fajny dochodok, resp ziadna PN, snad teda aspon investujete na buducnost.
@elizabet173 tak pracuje v gastre už 8 rokov, pri inej práci by toľkoto nezarobil.. Takže iná možnosť nie je bohužiaľ.. Finančne sa máme dobre, nič nám nechýba prácu sme mali vždy len zatiaľ do prace sa nechystám nakoľko ešte stále kojím a chcem aspoň do 2 a pol roka, potom začnem uvažovať nad prácou 🙂
@ropucha6 takto sa žije v gastre bohužiaľ 🙂 my sme si toho plne vedomí že keby sa dačo stalo tak PN je zlá ale neprivolávame si také veci, a tak isto aj dôchodok vieme že sa nedožijeme ako polovica Slovákov 🙂
to je síce fajn, že "pekne" zarobí, ale je vám to tak na 2 veci. Na h... a na nič. Hypotéku mu nikto nedá s minimálkou NIKDY a NIKTO, PN o ničom, dôchodok tiež. Ešte k tomu je to aj priateľ, čiže keby sa mu aj niečo stalo, ty nemáš ani vdovecký nič. Ostane ti len dieťa a oči pre plač. Ja by som teda s kľudom nespávala ani pri jednom dieťati.
A rátať s tým, že sa nedožiješ dôchodku je fakt vtipné a z tvojej strany skôr alibizmus.
@sasa1310 jasne že ti dajú hypotéku, koľko takých poznám ale možno nie toľko koľko by si chcela. Tak to si ty😁 nedozijem myslela som tým že na dôchodku budeme pracovať tak či tak 🙂
Zenies sa do riadnych problemov... Nie, robit za minimalku na papieri nie je v poriadku, zit podla hesla "neprivolavame si zle veci" je, prepac, absolutne hlupe a dufat ze cely zivot prezijete s dvomi detmi v podnajme tiez nie je ok, rovnako ze sa nedozijete dochodku. Stale nepises kolko mate rokov, ale priemerny vek dozitia sa bude len zvysovat a ver tomu, ze do 90tky pracovat nebudete.
Staci si precitat ostatne diskusie tu na MK, myslis ze niektora z tych, ktore zostali same na deti bez uspor a byvania si to tak vysnivali? Tiez asi rozmyslali maternicou namiesto mozgu. V prvom rade treba zabezpecit seba a dieta ktore uz mate a postarat sa o to, nie robit si nezmyselne dalsie.
s minimálnou mzdou a ženou na rodičáku. Bonita klienta jak vyšitá a vidím, že aj finančná negramotnosť
kojiť môžeš aj popri zamestnaní, dvojročné dieťa nepotrebuje kojenie na požiadanie kedykoľvek počas dňa, no je na každom ako si určí priority. Ak robí kuchára, tak by som sa tej PN bála dvojnásobne. A vízia, že budeš pracovať na dôchodku je síce úžasná, ale nikto z nás netuší, v akom zdravotnom stave na tom dôchodku bude. Už vidím, ako sa zamestnávatelia trhajú o 78 ročných zamestnancov. Bolo by fajn, keby ste zostúpili z ružového obláčika a pozreli sa na život reálne.
Len toľko - máme akurát od zajtra voľný byt. Bývali v ňom takýto istí experti. Rozišli sa, teda, chlap ju opustil, ona ide s deckom k matke - vraj tiež do podnájmu. Bola aj u právnika - nič sa nedá robiť, nevlastnili spolu nič, sú si prakticky cudzí ľudia, nikto ho nedonúti postarať sa o nich dve po rozchode, majú síce spoločné dieťa, ale nemá záujem starať sa oň a aj to výživné bude mať zrejme smiešne, veď mal oficiálne niečo málo nad minimálnu mzdu. Tak, hor sa rýchlo do plodenia. Hlavne, aby ste neoklamali prírodu!
@sasa1310
@elizabet173
@heleninamama
Cize on krasne zaraba neoficialne, jej spravi druhe decko a v pripade, ze ho to prestane bavit, ona sa bude sudit o alimenty s chlapom, ktory ma minimalnu mzdu.
Aj tu krasne vidiet, ze aj ked su mnohe zeny upozornovane na zavazne rizika, radsej ostanu slepe a hluche a potom po rokoch tu vypisuju v akych su srackach a davaju sa do role obete.
Nie, mnohe nie su obete, su len od prirody krepe a jednoduche.
Poznám veľa ľudí v gastre, takže viem presne ako to je. Všetci ktorí chceli hypo, si museli na tých pár mesiacov platiť sami odvody. Dohodnúť sa zo zamestnávateľom že im dá na papier napr 1500 v čistom ale odvody si zaplatí zamestnanec. Je to svinstvo aj kvôli hypo, pn, materskej, ale žiaľ 90 percent gastro podnikov dáva na papier minimálku a do ruky trikrát toľko..
moj nazor je ten, ze do podnajmu s priatelom by som si neurobila ziadne dieta, ale zobrala kludne aj 2 prace na rok - dva, aby mi vysla hypo, daco aj nasetrila, vydala sa, kupila vlastne a az potom by som rozmyslala o plodeni deti
@azzflo tak pozri, chlap to az tak nemusi riesit - je v podstate slobodny (neviem, ci teda maju aspon poriesene veci, ak by sa mu nieco stalo), ak by sa rozisli, vyzivne bude platit z toho, co ma na papieri. Do starostlivosti o deti by sa mozno tiez tak nehrnul. Cize bremeno ostava na zene. Ako vravim, pevne dufam, ze aspon zabezpecuje seba a dieta do buducnosti inou formou, ma podporu rodiny alebo snad aspon vie rychlo naskocit do roboty so slusnym platom. Lebo ano, poznam aj take zeny, ale splnaju minimalne jednu alebo aj vsetky tieto podmienky.
Autorka:
Nie, nebývala by som v nájme ani s jedným dieťaťom. Ako máte poriešený TP? Nie ste zobratí, čiže ak sa živiteľovi rodiny niečo stane, tak ostaneš bez príjmu.
Keďže už máte jedno dieťa, tak čo najskôr do práce, šetriť, kúpiť niečo svoje, vyriešiť vzťah a potom snáď druhé dieťa.
Len pre info, robila som od 1 roka kojila do 2.5, ale doma sa dobre sedi ,ze?
Potom co si napisala aj zvysok... minimalka,cierne prijmy, ziaden manzel, urobme si dalsi .... no white trash sa to vola.

@ummimaryam to ano, tam nie je pravidlo vlastniť byt, dom.. Tu keď nemáš niečo svoje každý ta odcudzuje hneď , ze on by do takeho nešiel s dieťaťom a podobne veci ale keď žiaľ situácia je taká aka je každý ma odlišný život, prácu, peniaze.. Tak bohužiaľ deti sú šťastné keď sú s vami a je jedno ci ste v podnajme 20 rokov alebo vo svojom 🙂