Zvýšené náklady počas tehotenstva
Podobnú tému som nenašla, a teda (hlavne pre seba a svoje zamyslenie) pokúsim sa zhrnúť, koľko nás finančne vyšlo naše tehotenstvo a sestonedelie... Tehotná som bola prvýkrát, všetko som plne využila a nic mi nebolo zbytočne. Zároveň som sa snažila neminat na blbosti. Keby som tehotná zas, asi to robím presne rovnako.
Zaujima ma váš názor, či ste to mali podobne alebo inak...A budem rada, keď sa nad tým zamyslia aj potenciálne maminy...
Tehotenstvo som mala relativne bezproblémové, kvôli vyššiemu veku som užívala všeličo možné... nemám však dostatok mlieka takže náklady stúpajú.
(Samozrejme vieme, že dieťatko je neocenitelny dar, ale z lásky si nutrilon nekúpim...všakže...) 😉to len keby chcel dakto rýpať.
0. IUI, IVF hormóny čaje a všetko možné rátať nebudem, pretože sme nakoniec počali spontánne. Ale ten, kto otehotnieť nemôže...ráta aj tu.
1. Ovulacne a tehotenské testy. Ja som si kúpila len dva tehotenské, ale predtým som pominala na mraky testov. 5€
2. Ročný poplatok za tehotnú u gynekológa. 190€
3. Vitamíny a potravinové doplnky, vrátane magnezia a liekov na tlak, 50€/mesačne, prípravok proti nevoľnosti 40€
4. Morfologicky ultrazvuk u Holana 30€
5. Lymfaticka masáž 60€/mesačne (kvôli opuchom a tlaku)
6. Najnutnejsie tehotenské oblečenie (nohavicky 6ks, leginy 3ks, dve tričká, dve tielka, dve nočné košele, jedna prechodná bunda) 200€, pas do auta 20€, tehotenský vankúš 40€
7. Cesty na kontrolu u lekára (gyn, obvodný, internista) 20€/mesačne
8. Výbava do pôrodnice (vložky, sieťové gatky, Podložky, kojace nočné košele) 100€
9. Kurz predporodny 60€
10. Nadštandard v pôrodnici 60€
11. Laktacna poradkyňa 3x30€
12. Nutrilon na prvé dva mesiace (asi 60€)
13. Byliny a čaje na podporu kojenia (senovka, Benedikt a Costi)
150€/mesacne, mušt, vinea,a podobe, radšej ani nerátam.
14. Olejcek na ranu po sekcii 90€
15..vybavicka pre bábätko - to je hrozne individuálne, nás napríklad kočík stal.600€, šatka 140€....
@andrejka1974 jasne. Celé je to o tom, že sa treba pripraviť na rôzne možnosti
Je úžasné ze máš toľko detičiek
Som.zvedava, pri akom počte skončíme my...
@ckatka tak niekoho stoji tehotenstvo tisice, ak sa roky nedari, mna nastastie nestalo nic. V porovnani s neskorsimi vydavkami tak, ako si pisala - skoly, skolky je to takmer zanedbatelne. Tych par kuskov oblecenia by si zena kupila, aj keby tehotna nebola. Ak sa pre dieta rozhodnem, tak toto neriesim, tak ako neriesim vydavky na konicky, ktore nam sposobuju radost a naplnenie zivota. Samozrejme, je ine, ak si da zena porobit vysetrenia, ktore jej nehradi poistovna, ak hrozi narodenie choreho dietatka. Ako som pisala, su pary, ktore sa k tomu stavaju zodpovedne a mas aj tu na MK kopu zien, ktore cakaju na rodicak uz od prveho, maju exekucie, muz nerobi, pripadne este len koncia skolu, ale snazia sa o dietatko. Take zeny neriesia, co bude zajtra, o rok, tym je zbytocne nieco pisat. Pred rokmi som citala krasny pribeh zeny, ktoru zadkocilo druhe tehotenstvo (prve sa im roky nedarilo), prislo v case ked koncila VS popri zamestnani a stavali dom. No lenze na prvom sone lekar povedal, ze deticky budu dve...o nejaky cas sa ukazalo aj tretie. Mala obrovsky strach, ako to zvladne financne, co skola, dom. Posledne tyzdne bola v nemocnici, ale s pomocou rodiny skolu dokoncila a s domom pomohli kamarati, takze tri batozky uz priniesla do noveho. Zakoncila to krasnou vetou, ze lasku, ktoru chcela delit dvomi, nasobi teraz styrmi.
@ckatka celkom pekna tema, lebo pred otehotneni som tiez nieco take hladala 😊
1. Test som robila 1, tyzden po tom co meskala MS, asi 6 e
2. platim rocny poplatok u gynekoloficky 90 e, to do tehu neratam.
3. Brala som femibion celych 9 mesiacov, dvojmesacne balenie vyslo na 37e. V druhom trimestri az do konca 600 nedelia Globifer ( zelezo) krabicka 18 e ( nepamatam kolko tabletiek je v baleni)
4. Do 4m som neskutocne zvracala, takze kopu lizatiek, zazvorovych cukrikov, roztok kulisek a zo zufalstva homeopatika. Nevladala som chodit do prace, tak pol mesiaca som vibec nefakturovala. Dost velky mecacny vypadok.
5. Oblecenie, dvoje leginy, letne saty asi troje, silonky asi 6 ks, potom kojo podprsenky a tielka.
6. Do porodnice nohavicky 4ks 8 e, vlozky 25e (do konca 600nedelia) podlozky asi 5e,
7. Caje na kojenie, to nieje vela, senovka benedikt je zbytocnost, laktacna 2 stretnutia 30 e, UM na mesiac vychadza 80 e
8. Prehliadka porodnice 20e, kurz v porodnici 20e
9. morfologicky screening u holana 30e + 75 , flometria 30e + 35e
Najviac lutujem , ze sim nebila na predporodnim kurze a priprave na kojenie s vertifikovanou PA alebo laltacnou.
Dufam, ze som na nic nezabudla a kazdy ma asi individualne vydavky pocas tehotenstva,
To si este v pohode 😀 ja som si to naratala na nejakych 5000 eur vsetko dokopy 😆 len lekar bol 50€ kazda poradna a 500€ nifty. ale neriesim, na dietati urcite setrit neplanujem.
Plues teda 300€ porodnik, nadstandard, predporodny kurz 100€, laktacna 40€ hodina, tehotenske oblecenie... ale ja do.tej final sumy co som hore napisala pocitam aj detsku komplet vybavu...
@queen_mary jejda vidíš trisomy som.zabudla 490...bo.som už "stará" a.amnio som.nechcela..
@ckatka ja osobne som rodila velmi velmi davno za cias, ked sa tehotenstvo az tak neriesilo ziadne specialne poplatky za gynekologa sa neplatili. Akurat nejaku fotku z ultrazvuku som zacvakala, kupovala som si mesacne femibion a vapnik, ktory som uzivala. Slovo "peniazky" neznasam, takze pouzijem slovo sumy za tehotenske testy sa mi zdaju tak zanedbatelna zalezitost, ze skoda to aj spominat. Ved ked neminies 5 euro ako tehotna, tak ich minies na kave s kamoskou ako netehotna.
Kupila som si tusim jedny tehotenske gate a inak som fungovala v beznom obleceni. Ten jeden kusok nohavic by som si mozno kupila aj tak. Pri narodeni deti sa veci dedia v nasej rodine, a bolo toho fakt dost, a ja som minimum kupovala. Vtedy sa neriesili ziadne znacky, ani lindexy ani pepco, takze kvalita bola bezna a standardna. Kupovali sme len kocik, ktoreho znacka sa vtedy neriesila. Jednoducho pred 20 timi rokmi nebola doba znackova. Kojila som deti do 1,5 roka a druhe do 3 rokov, takze tam som financne naklady nemala.
Ale suhrn je, je sumy tehotnej zeny su rozhodne mensie ako vydaje pri starsich detoch napriklad. V kazdom zivotnom obdobi su nejake vydaje...
Ale snad tvoje vypocty, ked si ich uz spisala, niekomu pomohli🥰
@ckatka nechce sa mi citat odpovede, ale teda spadla som na zadok po tvojom zozname. Ja som si kupila jeden tehotensky test, chodila som na tehotenske cvicenia a potom vybavicka pre dieta, tot moje vydavky. Mala som normalneho gynekologa, kde sa neplati, nic specialne som neuzivala, a kedze som mala male brusko a vrchol tehotenstva bol v zime, nemala som ani jedno tehotenske oblecenie, normalne elasticke gate a bunda ma tiez obisla... nemala som pocit, ze mi nieco chyba alebo som nieco zanedbala
@ckatka aha, tak to potom súkromný doktor to samozrejme môže mat takéto veci za poplatok, moja doktorka nie je súkromná takze o takejto položke som netušila 🤷♀️
Je pravda že veľa žien sa zamera na bábätko a nejak automaticky nerátajú s výdavkami aj na seba, a mnohé povedia že ani vlastne žiadne špeciálne výdavky nemali (ani ja som nemala) lebo mali tehotenstvo ani nevedeli ako... rýchlo, bez komplikácií, bez ťažkosti ... samozrejme vždy sa môže hocičo pokaziť takze určite treba byt pripravený aj na väčšie výdavky, nehovoriac o maminach čo sa snažia roky a už len samotné otehotnenie ich stojí kopec času a peňazí (mám take známe a kamarátky, takze viem že tie sumy môžu ísť závratne vysoko) ... ak si ale nejaká budúca mamička chce teda spraviť prehľad čo ju bude obdobie tehotenstva a pôrodu stať tak za mna by som asi povedala že najviac peňazí som minula na veci do pôrodnice, čo som nakupovala presne podľa zoznamu od nemocnice (ale nabudúce už nebudem lebo polku veci som nepotrebovala a iné som si musela dať ešte dokupit🤦♀️), potom v nemocnici platba za nadštandard, tam som nechala 150€ (oplatilo sa,určite odporúčam) a potom som mala problémy s kojenim takze som poskusala čo sa dalo a nakoniec po 4 tyzdnoch trápenia sme prešli na nutrilon, krabička nutrilonu za 14€ nám aktuálne vydrží cca týždeň (mala má 3 mesiace)
@ckatka inak nabuduce ak by si este bola tehotna tak si kup balonik aniball, usetris na olejceku na hojenie hradze + kopec bolesti
@queen_mary Ano,aj ja som mala Trisomy po predchadzajucich skusenostiach-nakoniec ten za 390 eur,lebo mikrodelecie mi nevedeli otestovat.A aniball,ten aj s prislusenstvom a olejom na masaz hradze cca 80eur.Moj rozpocet bol 3000 eur aj s vybavou,ale aktualne som niekde na minutych 1800 eurach (termin mam o 3 dni).Niekto z toho pada na zadok,ale tak len za porod v Kochu rodicky vysolia 1700eur (poznam aj taku,ktora ma plat 570eur v cistom a sla do toho,a nie,neplatil jej to ziaden chlap).Ja som si teda vsetko ohladom tehotenstva a vybavy financovala sama,moj muz zas ale kupoval elektrokotol a radiatory do domu a maka aj viac osobne na prerabke nez ja,aby mala rodina kde byvat 🙂
Podľa mňa je čisto zbytočné si hlavu plniť informáciami o tomto. Stačí, ak má človek normálnu prácu a výplatu a potom na tehotenstvo má. Fakt nevidím zmysel rátať náklady na nutrilony, akupuntury, keď ani neviem, či to budem potrebovať. Zaklad (práca) je a zvyšok sa dá doladiť bez rozmýšľania. Človek vie aj bez počítania, či si zaobstara tehotenské oblečenie z nejakej darovacej skupiny alebo niečo exkluzívne, nové. A tak so všetkým. U mňa bola v obidvoch tehotenstvach najväčšia jednorazová položka 2000€ pôrodnej asistentke za domáci pôrod. To je jediné, nad čím som sa zamyslela, aby tieto peniaze na účte boli a aby po odpočítaní neostala rovno nula. Ale chápem, ak to má niekto inak a má každých 5€ rada pod kontrolou a premyslených.
@ckatka podla mna ide nie len o to,ci mas na paradne veci pre dieta,pre seba,na drahy kocik.ide o to,ze niekto tie peniaze aj ma a nedal by ich na to,pretoze jeho priority su inde.to len k vybave.a rovnako je to aj s ostatnymi vecami.viem si predstavit,ze inak hlta tabletky a vitaminy zena,ktora je konecne po rokoch tehotna alebo o nejake dietatko prisla, a inak zena,ktorej sa po par pokusoch zadarilo.aj s kojenim-niekto tomu nepripisuje dolezitost a rovno prejde na nutrilon,ak da nedari a niekto da desiatky eur laktacnej,na senovku a vineu a mozno tiez nakoniec pri tom nutrilone skonci.a niekto by mozno darovanymi vecami pohrdol,pre niekoho to znamena ze nebude zbytocne zatazovat zem dalsim vyrobenym oblecenim.niekto by nedal tych 2000 za domaci porod,pre niekoho je to dolezite.
Mna osobne toto nenapadlo ani riesit, neriesili sme ani kolko dame na ivf. Su veci ktore potrebujeme a ktore chceme a bohuzial bez peňazí to nejde 🙏🏽 A možno keby riešiš ivf ani ta nenapadne počítať niečo. Vždy to bude oproti ivf malá čiastka. A načo by som to aj rátala, tie peniaze by som nikdy lepšie neuviužila ako na ten malý zázrak.
@tehulka2011 zle čítas. Rana po sekcii
Aniball som mala a vidíš zabudla zarátať.
Keď tak nad tým rozmýšľam vyšlo na to aj cez 300 e. A to som si nekupovala tehu obkecko.ani neplatila gynekológa jedine prášok pri vyšetrení na cukrovku. Najviac boli náklady na stravu lieky a veci do pôrodnice a po pôrode. Inak magnezko si dajte preplatiť v poisťovni ak vám ho predpísal lekár. A o dojčení sa veľa docitate na nete tiež sa dá ušetriť.
@ckatka aha ano mas pravdu. Tak si ho mozes dopisat 🙂
@ckatka pre mňa je to napríklad absolútne irelevantné nakoľko skutocne náklady začínajú pri tvojom bode 15... A pokračujú až do vtedy kým si tie naše deturence nenájdu prácu. Popravde, nikdy ma to nenapadlo riešiť, áno ubudlo mi niekoľko tisíc eur z účtu ale oproti tomu čo investujeme do svojich detí a napr. ich vzdelania počas celého života v mama hotely mi to príde až smiešne riešiť, keďže s pribúdajúcim vekom rastú aj náklady a nároky na každé dieťa. A ratat koľko som dala za tehu test a popôrodné vložky fakt nemienim...každá mama sa aj tak prikryje len takou perinou na akú má a ako sama uzná za vhodné... Nič v zlom samozrejme...
@09041986 súhlasim jedna si kupi jeden test jedna si kupi testov 20. Jedna si kupi test za 50 centov jedna si kupi test za 10 eur. Jedna ide rodit do sukromnej nemocnice jedna si nezaplati ani pôrodníka. Jedna si zaplati trisomy testy jedna si ich nezaplatí (tiež sú rozne ceny za tie testy). Jedna si kupi taku značku niečoho ina si kupi inu. Jedna si kupi vitaminy mesacne za 100 eur jedna si nekupi žiadne. Jedna si kupi vankúš, inej ho niekto dá, niektora ho nepotrebuje vôbec. Jedna kupi len kočík za 3000 eur iná nedá ani za celú výbavičku 2000 eur. Je to strašne individuálne, každá si kúpi a zaplatí na čo s partnerom majú.
A neviem, nikdy nebudem riešiť čo som dala na svoje dieťa. Nikdy nebudú peniaze lepšie investované ako do vytúženého dieťaťa.
@ckatka Ahoj. Otehotneli sme zhruba v rovnakom obdobi, sranda porovnat co nas ako vyslo. Ja si pisem vydavky dost podrobne vzdy a najviac nas vysla vybavicka pre dieta, ale nemam to spocitane dokopy (aby som neodpadla z celkovej sumy 😀 ). Tehotenstvo nastastie bolo bez zavaznejsich problemov.
Ovulacne a tehotenske testy tazko ratat, nedarilo sa nam dlhsie, ale posledne mesiace pred tehotenstvom sme to uz vzdali, ze sa nebudeme az tak stresovat, takze prisne vzate som na toto tehotenstvo minule 4ks tehotenskych testov.
Poplatok u lekara neplatim. Platili sme 6€ za fotku z ultrazvuku a na 3D ultrazvuk sme boli inde, to stalo 60€.
Vec, pri ktorej som sa presne zamyslela, ze ake necakane vydavky moze priniest tehotenstvo, bol Globifer (zelezo), ktory som muselka brat, lebo ine zeleza mi robili zle, aj ked boli o dost lacnejsie. Jeden stoji okolo 18€, vydrzi 20 dni, ale neviem odkedy presne som ho brala. Myslela som na zeny, co si to mozno pocas tehotenstva doslova nemozu dovolit a musia brat zeleza, co im robia zle na travenie.
Nemala som prilis velke brucho, takze oblecenie som nastastie vynosila dost aj svoje, kedze nosim siroke. Par teplakov, dvoje rifle, dve ci tri tricka. A kojenecke podprsenky, ale to pouzivam az teraz. Ulohu tehotenskeho vankusa u mna splnila deka.
Do porodnice podla zoznamu sme nakupili dost veci, polku som ani nepouzila, ale to sa dopredu neda povedat, ako sa zena bude citit a co bude potrebovat. Nadstandard som si neplatila, kvoli korone ani predporodny kurz. Laktacnu som musela volat zatial raz, to bolo 15€.
Cast tehotenstva som bola PN, takze som prisla o cast prijmu. Usetrili sme ale na vyletoch a podobne, lebo som teda nikam nemohla chodit. Mam viacere zdravotne problemy, takze hrozilo, ze vydavkov v tehotenstve bude ovela viac, nastastie vsetko bolo v poriadku nakoniec. Nemuselo to tak ale byt. Zena moze skoncit PN, co znizi prijem, mat viacere zdravotne tazkosti a s tym suvisiace vydavky na lieky, vitaminy a rozne procedury a to moze dost prekvapit. Vacsina presne rata s vydavkami na dieta, ale nerataju, ze aj v tehotenstve sa mozu zvysit. Ved tehotenstvo je "normalny stav, nie choroba". Ale nie vsetky zeny maju stastie na normalne bezproblemove tehotenstvo.
A gratulujem k babatku, sledovala som trochu tvoj pribeh, aj preto, ze sme otehotneli v rovnakom obdobi. A tesim sa, ze vsetko dobre dopadlo
@cervenaruza123 gratulujem aj ja tebe. Ano, samu ma to prekvapilo, keby sa stalo, že si niečo z toho nemôžem dovoliť, bolo by to oveľa náročnejšie. Vdakabohu všetko dobré dopadlo a my sme už vianoce trávili vo štvorici.
Co sa vybavicky týka, 90% mame z druhej ruky, investovala som len do merino oblečenia pre seba aj babatko (na nosenie k nezaplateniu) a kvalitnej satky. Vychytala som ale januárové zľavy tak ma to vyšlo tak normálne...
Nemám ani len postieľku, monitor, kadejaké kolotoče a podobne veci, spíme spolu v posteli a je nám tak dobre.
Kočiar možno niekto by povedal ze mam drahý, ale nový je len podvozok, vrch je tiež zanovny. Cena je aj s kvalitnym vajcom a adaptérmi. Chodím veľa sama a po schodoch, do auta, mhd...takže skladnost a váha a ovládateľnosť boli priority. Mam bugaboo cameleon.
Ale nie o vybavicke som chcela. Tých tém je dosť. Diskutovať som chcela o nákladoch v tehotenstve. Nie každý to pochopil 🤦♀️😉
Pre mňa napríklad ešte veľmi zvýšená položka bola, že som sa menej mohla presúvať na motorke (od istého štádia už mi to neprišlo bezpečné, keďže som sa do ničoho nezapla). Takže dosť ma stál taxík pripadne mhd po meste.
Zabudla som pripísať Epi -no balónik plus lubrikant.
Chrániče na matrac a nepremokavé plachty (v prípade prasknutia plodovej vody nechcela som si zničiť nové matrace).
Niekto investuje aj do tehu fotenia. My sme zobrali kamošku s iphonom a šli do lesa pofotiť sa.
Som zvedavá na čo si ešte spomeniem.
@ckatka Dakujem. My sme naopak Silvestra stravili v porodnici 😀 .
Do kociara sa oplati investovat, ak sa clovek vela hybe. my sme tiez vela veci zdedili, ale niektore sme radsej kupili nove, ake nam vyhovovali.
Ano a ja som zabudla, ze Aniball ani Epino som si nekupila. Hrozil mi aj predcasny porod, tak som najprv nemohla a potom som si vravela, ze uz nestiham. Bola to chyba, stihla by som to, ale pri porode som sa riadne dotrhala, lekarka vravela, ze keby som cvicila, az tak by som sa nedotrhala. Toto je teda vec, co lutujem, ze som na nu neminule peniaze.

@elizabet173 každá však rieši vybavicku a peniažky na potom a na škôlku...školy...
Málokomu napadne ze aj také tehotenstvo môže "niečo stáť". Mňa samu to prekvapilo keď som si to takto spísala...ze sa to rozkotula...
Tým chcem len povedat, ze treba byť pripravení. Naše deti sú to najlepšie čo sa nám v živote stalo. A dám im, čo potrebujú aj keby sama len chleba mám jest. Ale lepšie je, keď celá rodina má, čo potrebuje nie?