Ako sa zamestnať v školstve bez skúseností?
Už druhý rok si hľadám dlhodobú prácu v školstve (učiteľka na prvom stupni) a stále ju nemám. Vyštudovala som Učiteľstvo pre primárne vzdelávanie. Bývam na východnom Slovensku. Tento rok som bola na 15tich pohovoroch na rôzne pozície - asistent učiteľa, vychovávateľka ŠKD, učiteľka MŠ a učitelka 1.st. So životopisom mi pomáhala aj kamarátka, ktorá sa dostala do školstva a sem tam sa dozvedá info o ich preferenciách. Drvivá väčšina pohovorov dopadla tak, že hľadajú niekoho už so skúsenosťami. Ja mám krátkodobé skúsenosti s ŠKD (3 mesiace na skrátený úväzok) a pracovala som aj ako animátorka v tábore. Ake ďalšie skúsenosti mám nabrať, aby som mohla fungovať v školstve? Čo všetko ešte rozhoduje na pohovore o prijatí? Som zúfalá lebo počas štúdia som bola veľmi zodpovedná a snažila som nabrať aj pracovné skúsenosti ale proste vždy je pretlak :( ani do centra voľného času sa nedostanem ľahko, vždy majú veľa uchádzačov na pohovore. Veľa známostí nemám a do Bratislavy sa nechcem sťahovať kvôli cenám nájmov. Poraďte čo by ste robili vy.
@smoothie045 Zrejme mas zly prejav. Na pohovor ta zavolaju aj ked nemas skusenosti, ale dalej sa nedostanes.
Pozri edujobs. Trnava stale hlada prvostupniarov. Znamej syn tak byval v serovanom byte. Zacat treba. Vychod to ma tazke v skolstve, na zapade miest vela a stale volnych.
Na východe si miesta v školstve držia a keď niekoho hľadajú tak cez známosti.
Ale to už vieš.
@smoothie045 skus predsa len viac tie ine casti Slovenska, kde hladaju ludi do skolstva viac.
Ak nemas este deti, dom/byt, vztah, tak vyuzi moznost a chod.
Ak ta vezmu, byvat mozes v podnajme, alebo v zdielanom prenajme pre zaciatok.
Tiez sme tak fungovali v prvej praci.
Ak najdes pracu, uchytis sa, mozes napriklad nakoniec ostat.
Alebo so skusenostami a praxou uz tvoj zivotopis bude aj u vas na vychode vyzerat lepsie. Aj ty budes sebavedomejsie a sebaistejsie vystupovat na pohovoroch. Budes hovorit o sebe uz z praxe. Budes vediet, co zvladas, co vies ponuknut a aj budes vediet, co v skolstve hlavne hladaju (nemusi ti zistovat kamoska).
Hlavne, ak si budes novu pracu hladat s tym, ze stale este niekde pracujes. Takze ta nebude tlacit nudza, ze ju potrebujes. Vysledok pohovoru ta nebude uplne az tak trapit. Budes posobit kludnejsie a uvolnenejsie.
Teraz proaktivne posielaj zivotopisy i na skoly, kde zrovna nie su inzeraty. Nikdy nevies odkial sa mozu ozvat, lebo im zrovna niekto vypadne a prides im vhod.
Ja som kedysi ucila. Ale pocas materskej som odisla robit inu pracu. A ked som vodila deti do skoly, oslovila ma zastupkyna rovno na chodbe, ze sa dopocula, aku mam aprobaciu a ze niekoho takeho potrebuju, lebo im odchadza jedna ucitelka na rizikovu matersku.
A to este nebol nikde oznam. To bola situacia, co im zrovna v ten den rano nastala.
Takze preto je fajn sa ozyvat skolam aj preventivne.
Na východe je to najťažšie. Máš možnosť sa presťahovať ?
Ako písali baby na západe majú málo učiteľov. Alebo ešte skús pozrieť niekde na dedine, tam tiež bývajú občas voľné miesta. Skús pozrieť dediny v okrese.
Pozri stránku edujobs.
@emjee no ja neviem…plat začínajúcej učiteľky je všade rovnaký (tabuľkový), ani okolité obce BA by ju nezachránili. Plus koľko by precestovala….😵💫 ja som minulý školský rok cestovala…. Plat v cistom okolo 900€, cestovanie 230€…. V BA možno nemá kto učiť, ale za tie platy sa im ani necudujem, radšej sa usmievať z kapusty v Kauflande, tam viac zarobia.
@anonym_e495cf kolko by precestovala ak bude byvat v tej istej obci kde bude pracovat?
V BA prácu nájdeš. Môžeš buď preferovať zamestnávateľa, ktorý ti poskytne ubytovanie- napr. v Petržalke mali služobné byty, neviem, či to stále platí. Alebo choď do okrajovej časti, kde bude aj podnájom lacnejší. Alebo aj inde do dediny, kde nikto nechce a majú tam služobný byt pre učiteľku, ale taká dedina môže byť na depresiu. 🙈Nikto nevraví, že v BA aleni inde musíš ostať. Rok, dva na získanie skúseností, pokiaľ je to ti, čo ti na východe bráni a môžeš stále skúšať a hľadať na východe.
V Ba a hlavne dedinkách okolo Ba ponúkajú aj bývanie a doplácajú cestovné.Odid si mladá nezahrab sa v kraji kde je problém s prácou raz to tak budu mať aj tvoje deti.
15 životopisov je málo na kraj kde niet práce
Pozri si edujobs.sk a odsťahuj sa
Mala som kolegynu z vychodu a urad prace jej niekolko mesiacov vyplacal prispevok za cestovanim za pracou.
Nemusíš ísť do BA, v okolí ZA je tiež problém nájsť kvalitné prvostupniarky. Ale Ty píšeš, že v škole si aj robila, no nikdy si Ťa nenechali - mne toto príde zvláštne. U nás ak sa niekto dobre zavedie, tak sa snažia mu prácu podržať - keby aj ako asistentku. Aké spätné väzby si po skončení pracovného pomeru dostala?
ak je pre teba ba draha chod do hociktoreho mesta v okoli - cely bratislavsky kraj ma nedostatok ucitelov na primarnom stupni. napr. aj nasa skola pri ba. ziskas skusenost a o rok dva sa vies vratit ak ti to tu nebude vyhovovat. drzim palceky
Nemusíš ísť do BA, v okolí ZA je tiež problém nájsť kvalitné prvostupniarky. Ale Ty píšeš, že v škole si aj robila, no nikdy si Ťa nenechali - mne toto príde zvláštne. U nás ak sa niekto dobre zavedie, tak sa snažia mu prácu podržať - keby aj ako asistentku. Aké spätné väzby si po skončení pracovného pomeru dostala?
@michaela329 to bolo v menšej škole, dohodnuté len na zástup PN 3 mesiace, s tým že finančne si dalej nemohli dovoliť zamestnávať ma
Učitelia chýbajú - ale len na prírodovedné predmety, ktoré je náročné vyštudovať, prípadne na angličtinu. Žien, ktoré si po slabej strednej škole alebo dokonca učňovke s nadstavbou dorobili, zvyčajne externe, vzdelanie na Katolíckej univerzite v Ružomberku,alebo podobnej inštitúcii, kde vyštuduje aj opica, je dnes nadbytok.
Je tu obrovská devalvácia vzdelania, keďže VŠ majú aj ľudia, ktorí by nezvládli ani gymnázium. A takmer všetko sú to učiteľky pre primárne vzdelávanie, sociálne pedagogičky, asistentky a podobné odbory. Je len dobre, že trh to takto riedi a mnohé nikdy neskončia pri deťoch.
@anonym_4cb2be ako vieš že tieto sa nikdy nedostanú do školstva? Práve naopak myslím že ich tam musí byt požehnane. A pritom to prvotne vzdelávanie v útlom veku je to najkritickejšie a najviac citlivé na chyby
@smoothie045 netreba ísť do BA, možno sa len kúsok posunúť smerom napr. k Žiline, tu na okolí nonstop niekoho hľadajú. Príp. by som si našla inú prácu a do školstva by som šla až ,,na staré kolená''. Ver mi, v hocijakej inej práci máš väčší plat ako v škole, môžem posúdiť z vlastnej skusenosti.
@michaela329 presne, tiež píšem v komentári o Žiline
Učitelia chýbajú - ale len na prírodovedné predmety, ktoré je náročné vyštudovať, prípadne na angličtinu. Žien, ktoré si po slabej strednej škole alebo dokonca učňovke s nadstavbou dorobili, zvyčajne externe, vzdelanie na Katolíckej univerzite v Ružomberku,alebo podobnej inštitúcii, kde vyštuduje aj opica, je dnes nadbytok.
Je tu obrovská devalvácia vzdelania, keďže VŠ majú aj ľudia, ktorí by nezvládli ani gymnázium. A takmer všetko sú to učiteľky pre primárne vzdelávanie, sociálne pedagogičky, asistentky a podobné odbory. Je len dobre, že trh to takto riedi a mnohé nikdy neskončia pri deťoch.
@anonym_4cb2be Áno, s Katolíckou máš pravdu, odtiaľ nič dobré nevychádza, no zato UMB by som radila medzi tie lepšie, takže nie každá učiteľka je opica 😁
Sleduj ponuky. Niekedy vybehne uprostred roka kvôli PN. Ja som na rodičaku viedla krúžok Veselá veda, aby som mala niečo v životopise. Skus sa ja tam zaregistrovať, možno budú potrebovať lektorov

Skus aj trencin , okolie - okres Ilava. Dobre sa tu žije, všade sa dobre dostaneš autobusmi,vlakmi.kusok do ba a aj na východ chodia vlaky.