Môže 14 ročná dcéra chodiť sama do fitka?
Dcéra má 14 a teraz prišla s tým, že chce chodiť do fitka, lebo tam začali chodiť aj dve spolužiačky. Športuje normálne, nejde o žiadne chudnutie, chce hlavne skúšať stroje a cvičiť.
Len teda vôbec netuším, ako to funguje pri takomto veku. Pustia ju tam samu alebo musí byť s dospelým? A je 14 už v pohode na fitko?
Takisto vo fitku, kam chodím ja, je vstup deti do 15 len s dospelým, ktorý zaňho preberá plnú zodpovednosť.
@anonym_380054 nehovorim, ze nieco pises o vahach, pisala si sport fitness, to uz vahy aj zahrna, pokial to nespecifikujes. Nic si nedomyslam, len vychadzam z toho, ze ak je niekto fitnessak, tak cvici aj s vahami. Samozrejme, ze viem, ze to nie je len o tom.
@lindusss2016 pisem tam, ze bez dozoru by som ju nenexhala ist. Trener ktory ma nato skolu a nie len nejake certifikaty bude vediet ako s dietatom trenovat.
Zalezi ake maju pravidla. Ale bezne chodi mladez sama, aj ked maju pisane ze do 15 len pod dozorom
@lindusss2016 pisem tam, ze bez dozoru by som ju nenexhala ist. Trener ktory ma nato skolu a nie len nejake certifikaty bude vediet ako s dietatom trenovat.
@anonym_380054 ja som skor narazala na to, ze si spominala tie 11-12 rocne dievcata. 14 rocna pod dohladom trenera je uz celkom v pohode. Aj ked nechcem tu dehonestovat trenerov, ale uprimne ti poviem, ze casto pouzivaju praktiky, nad ktorymi sa fyzioterapeutom len rozum zastavuje. Tiez som mala spoluziakov, ktori mali vystudovanu ftvs, ale oni maju len minimalne znalosti o anatomii a fyziologii cloveka. To pisem len ako upozornenie pre ludi, ktori si myslia, ze ak ma niekto vystudovanu skolu, je hned doveryhodny.
@anonym_380054 ja som skor narazala na to, ze si spominala tie 11-12 rocne dievcata. 14 rocna pod dohladom trenera je uz celkom v pohode. Aj ked nechcem tu dehonestovat trenerov, ale uprimne ti poviem, ze casto pouzivaju praktiky, nad ktorymi sa fyzioterapeutom len rozum zastavuje. Tiez som mala spoluziakov, ktori mali vystudovanu ftvs, ale oni maju len minimalne znalosti o anatomii a fyziologii cloveka. To pisem len ako upozornenie pre ludi, ktori si myslia, ze ak ma niekto vystudovanu skolu, je hned doveryhodny.
@lindusss2016 14 rocna nech ide behat vonku,liezt kopce a nie dvihat conky ,co aj tak k nicomu nie je.Vserky tie baby co sledujem vo fitku co tam dihaju cinky a roboandrepy aju nie sportovu ale skor oblu postavu s velkym zadkom a hrubymi stehnami.
@anonym_autor pre 14 rocnu nie su ešte vhodné cviky vo fitness. Zaplat jej trénerku, ktorá odborne posúdiť co, koľko, kedy tam môže cvičiť.
@lindusss2016 ved to je logicke ze je o ludoch ale vystudovala som sportove gymnazium a tam uz neviem ako sa volal predmet lebo ja som ho nemala ale mohli ziskat zo svojho sportu licenciu trenera a ten predmet si vyberali najma ti, co pocas studia mali 3-4 na vysvedceni takze asi si vies predstavit tu uroven toho celeho predmetu... Rovnako tak co su rozne platene kurzy su aj kvalitne a aj take, co realne nic nenaucia. A predsa na VS ak ju vystuduje niekto kto sa o to zaujima a nie len aby presiel tak ziska tych vedomosti za 5 rokov najviac, navyse ak aj pocas celej vs niekde brigaduje s detmi. Ale co viem ziaden vseobecny kurz na fitness trenera sa nezameriava na trenovanie deti, mozno su este nejake podkurzy ale je mala sanca aby niekto odborne vedel, co dieta moze trenovat a ako a co nie kedze sa zameriavaju na dospelych klientov.
@lindusss2016 14 rocna nech ide behat vonku,liezt kopce a nie dvihat conky ,co aj tak k nicomu nie je.Vserky tie baby co sledujem vo fitku co tam dihaju cinky a roboandrepy aju nie sportovu ale skor oblu postavu s velkym zadkom a hrubymi stehnami.
@anonym_bb5f95 ja s tebou uplne suhlasim. Je kopec vhodnejsej fyzickej aktivity pre deti ako toto
@biba_18 Takže namiesto správneho cvičenia si mu to radšej úplne zarazila... seems legit.
No pozri sa. Mne tiež rodičia v cca 15-16 zarazili posilku, lebo "chcem byť silný, aby som mohol mlatiť mladších súrodencov" a tak som začal piť a fajčiť. Zrejme boli potom spokojnejší. Fajčím dodnes. Neviem sa toho zbaviť. Chlastu som sa zbavil mávnutím ruky.
@thirstymonk závislosť na fajčení zhadzujes na rodičov, mal by si sa toho zbaviť a zároveň aj hluposti. Prepáč
@anonym_bb5f95 ja s tebou uplne suhlasim. Je kopec vhodnejsej fyzickej aktivity pre deti ako toto
@lindusss2016 ale tvrdiť že fitko je na nič lebo ženy nemajú športovú postavu ale veľké zadky je trochu od veci ... 😒
@anonym_autor u nas v NZ sa napriklad nemoze - musi byt v sprievode osoby starsej ako 16r. Mne takto chodila dcera so synom kedze samu ju nepustili.
@anonym_autor pre 14 rocnu nie su ešte vhodné cviky vo fitness. Zaplat jej trénerku, ktorá odborne posúdiť co, koľko, kedy tam môže cvičiť.
@magdalienka11 Jasné, že sú vhodné. Cviky sú vhodné od narodenia až po prirodzenú smrť pre každého. Len ich treba robiť rozumne. Nerobia už deti drepy? Na telesnej vychove? V školke dokonca? Je to úplne normálny prirodzený pohyb. Samozrejme, to robíš len tak, ale keď ideš po svaloch, tak si dáš na krk 100kg činku. To asi 14 ročné dievča robiť nebude. Ale inak nie je nič toxické na "fitness pohyboch".
Moja zacala v 9rocniku chodit v sept., ale zaplatili sme jej normalne trenera. Ono to treba aj vediet a nie sa tam len hrajkat na strojoch. Zo zaciatku chodil s nou niekto z rodiny tiez, ale uz chodi sama. Ako je to predpisovo neviem, ale urcite by som len tak dieta do fitka nepustila chodit na zabavky.
@magdalienka11 Jasné, že sú vhodné. Cviky sú vhodné od narodenia až po prirodzenú smrť pre každého. Len ich treba robiť rozumne. Nerobia už deti drepy? Na telesnej vychove? V školke dokonca? Je to úplne normálny prirodzený pohyb. Samozrejme, to robíš len tak, ale keď ideš po svaloch, tak si dáš na krk 100kg činku. To asi 14 ročné dievča robiť nebude. Ale inak nie je nič toxické na "fitness pohyboch".
@thirstymonk no len fitness pohyby bez zataze mozes robit aj doma, nepotrebujes na to stroje 😃
Vo fitku, kde som byvala ja, som bezne videla aj 14 rocne dievcata. Hoci na to potrebovali suhlas rodica. Dievcata skor robili kardio, ak aj nejake silove, tak nic tazke. Ak sa bojis, objednaj dcerke trenera na par hodin, ktory ju nauci, ako spravne cvicit, aby si neublizila. Je to skvely navyk a ak ma mlada chcenie, ja by som ju podporila.
@lindusss2016 ale tvrdiť že fitko je na nič lebo ženy nemajú športovú postavu ale veľké zadky je trochu od veci ... 😒
@biba_18 ja som to pochopila tak, ze tie, ktore tam dvihaju velke vahy. Samozrejme, ze do fitka chodi kopec stihlych zien. Toto nehodnotim. Chodia tam chude, tucne, vysportovane, rozkysnute, rozne. Super je, ze sa hybu. Skor som to pochopila tak, aby ta 14 rocna nezacala drepovat s velkymi vahami, aby zodpovedala dnesnemu idealu krasy - osi driek a rit ako kamion.
@thirstymonk no len fitness pohyby bez zataze mozes robit aj doma, nepotrebujes na to stroje 😃
@lindusss2016 Hej, to je pravda, ale zas zariadenia na cvičenie s vlastnou váhou, čo je úplne bezpečné, to doma nemáš... Napríklad rebrinu. Máš doma rebrinu? Hrazdu, bradla? Ja nemam :D A to mám veľký dom.
Dá sa cvičiť aj s činkami a strojmi, ale záťaž musí byť primeraná veku. Tzn. moj 8 ročný chlapec dakedy chytí činky a cvičí. Ale cvičí s prázdnou tyčkou, ktorá má 2,5kg a aj to má dosť.
@lindusss2016 dnes tam chodia deti nie len kvoli hybaniu sa, ale aj kvoli spolocnosti, Taka novodoba socializacia :D
@biba_18 Je to uplne nevhodny pohyb pre 14cv 14 r nech si oestuje vztah k veciam ktore jej v zivote budu viacej na osoch,nie drepovat v predychanej,zasmrasenej ,prepotenej a klimatizovanej posilovni.Aj ti chlapci velke svaly ale kondicka nula bidov,potom nejaka narocnejsia aktivita a odpadavaju ako muchy.A co si naozaj vsimam,tak tie bqby co drepuju maju velke zadky ale sa necudujem ked pol dna tam prestoja,keby sli na nejaky kopec maju viacej zdraveho pohybu.
@lindusss2016 Hej, to je pravda, ale zas zariadenia na cvičenie s vlastnou váhou, čo je úplne bezpečné, to doma nemáš... Napríklad rebrinu. Máš doma rebrinu? Hrazdu, bradla? Ja nemam :D A to mám veľký dom.
Dá sa cvičiť aj s činkami a strojmi, ale záťaž musí byť primeraná veku. Tzn. moj 8 ročný chlapec dakedy chytí činky a cvičí. Ale cvičí s prázdnou tyčkou, ktorá má 2,5kg a aj to má dosť.
@thirstymonk ako dieta som mala rebriny aj hrazdu 😉 otec mi vyrobil... Ale teraz su uz asi v kazdom meste workoutove ihriska, aspon my chodime cvicit tam. Je to zadarmo. Ale stale sa da cvicit s vlastnou vahou aj doma. Alebo zapojit gumy, lopty...
@lindusss2016 dnes tam chodia deti nie len kvoli hybaniu sa, ale aj kvoli spolocnosti, Taka novodoba socializacia :D
@simca06022011 ano, tomu rozumiem a to je asi celkom fajn aspekt, lepsie ako spoza displeja kukat na stenu 😂
ja by som jej trenera zaplatila, pripadne aj s tou kamoskou obe nech sa zlozia, aby si neposkodili zdravie
@thirstymonk btw, aj ja cvičievam vo fitku s vlastnou váhou - dá sa to aj doma, ale fitko je fitko - a presne tak, že aj rebriny, aj činky ak náhodou treba - a hlavne - keď som už tam tak to neflákam ako doma 😂
@biba_18 no estr to tak trenera 14 rocnej, nejaky 20 rocny uchyl
@klotildabazarik môj tréner bol môj rovesník - a ak by aj nebol, bola som tam predsa ja, bol to môj tréner
Ja by som dieťa samé nepustila, nakoľko to vidím denne ako zle ľudia ( nie len mladí) cvičia.
Lenže keď bude zle cvičiť mladý človek, môže si dorýpať napríklad chrbticu naveky.
Ste tu niektore fest dramaticke - nie 14r dievca si nehodi 50kg na robenie mrtveho tahu ani na nohy. Zvycajne sa tam prehraju a aspon sa chvilu hybu, lebo ano je velmi jednoduche presvedcit 14-15r kozu, zeby mala ist behat ked ti radikalne povie, ze behat ani za toho. Ziadny skupinovy sport. Obcas bike a ani to moc nie. Naozaj som radsej ked sa dohodnu dve 14-15r a idu do fitka ako keby sa mali tulat niekde a chlastat.

Vsak sa nechaj inspirovat a prihlas sa s dcerou - vobec nemusite byt pocas tej chvile vo fiku pri sebe ako siamske dvojcata, ale uz nebude chodit bez dozoru. Budes volakde v sale alebo na hodine a ona bude s kamoskou. Mozte vyskusat na 1-2 mesiace. U nas tak bolo baby do mna hucali aby som ich prihlasila do fitka, nakoniec som nasla jedno co je blizko pri dome a ma rodinnu kvotu - cize je jedno ci chodievame 2alebo 4 platime rovnako. Nakoniec baby isli asi 20x a my s mm chodievame vdaka tomu pravidelne uz 2 roky. Dcera ta chodieva obcas s kamoskou - nie je to take pravidelne akoby sa mi pacilo ale aj to je lepsie ako nic