Aké sú šance na tehotenstvo po potrate u 46-ročnej?
Ahojte..chcela by som sa opytat na vase nazory pripadne skusenosti od tych ktore si nieco podobne prezili..o par mesiacov mam 46rokov a mam za sebou cerstvy potrat v 7tyzdni..vyplavilo sa vsetko samo tak nebola nutna ziadna operacia. Moj gynekolog mi odporucil skusat hned znova..nedal mi ziadne odporucenie na IVF..ze to nie je potrebne kedze som bola schopna otehotniet. Aky mate nazor? Mam strach ze sa potrat znova zopakuje alebo ze bude nejaka chromozomova chyba vo vyssom stadiu kedze sme uz obaja vo vyssom veku..manzel ma 47 rokov a 2 zdrave deti z predchadzajuceho manzelstva. Poradili by ste mi skusit to znova prirodzene tak ako mi to odporucil lekar alebo si myslite ze su vyssie sance pri IVF ? Aka vysoka je moznost dalsieho potratu? Dakujem
@beri2505 jedna vec je otehotnieť, vynosit a porodiť zdravé dieťa a druhá keď si vyratas koľko budeš mat rokov len v jeho 18ke. Ja som mala posledné dieťa v 33ke a aj napriek tomu, ma občas prepadnú výčitky, že to mohlo byt oveľa skôr. O koľko rokov s deťmi som sa takto pripravila... Proste keby som mala tento rozum skôr, deti by som mala hneď po 20ke. A to ani nejdem rozoberať možné zdravotné riziká vo vašom veku, takmer dvojgeneračný rozdiel, v tomto veku už žena väčšinou rieši iné veci, treba určité veci v kolobehu života rešpektovat. Za mňa tehotenstvo v tomto veku už nie. Prepáč.
@luccija "Kto mal dieťa v 25 r a v tom veku má deti na VŠ samozrejme, že si myslí, že je stará." Ano, taky clovek ma presne tých 45-50 a vie najlepsie posudit, ako stare to telo je a koľko zvladol za mladi.
Ja jej to prajem, len nechapem, že niektore si myslia, že si to bude musiet oddriet, pripadne sa zodriet ako ony.
moja mamka mala 44 ked sa narodila sestra. Hlavne tu ide o teba. ak chces babo chod do toho prirodzene 🙂
Definitivne by si si pri dalsom tehotenstve mala vypytat progesterone ak na to tvoj lekar zabudne. A tiez si pozri nieco o myo-inositol. Vela stastia ;)
@bystrozraky neviem, ci je to az taka dobra rada. progeston by mal zvazit lekar. niekedy sa tie tehotenstva nekoncia len tak same, casto je to genetickou vadou plodu.
preto treba skor preventivne vysetrenia ako neskor progesteron.
a myo inozitol ma preukazanu ucinnost pri pcos a na zlepsenie spermii, pre zenu bez problemov nema ziadny benefit.
@kiwi3 No vsak presne to som napisal - ma to predpisat lekar...a myo inositol zlepsuje produkciu progesteronu hlavne po 40 🙂
@luccija ja to vobec nevnimam negativisticky, sama patrim skor do skupiny „geriatrickych“ matiek (prve dieta v 35-ke) a citim sa fit. Modelka Gisele Bündchen porodila 3. dieta v 44. rokoch. A ak sa predsa podari, tak telo to asi este da. Clovek si ale musi predstavit ak to, ako sa mu bude v 55-ke vychovavat 8-10 rocny skolak. Tiez mam zopar kamosiek, ktore v 45-porodili zdrave deti. Jedna dokonca bez IVF. Teraz, o 5 rokov neskor, na ne uz ale nemaju nervy, ani energiu a ten vek je vo vykonnosti uz citit, napriek tomu, ze sa o seba staraju a vyzeraju dobre.
@elzena2 ale ved ja netvrdim, ze v 50-ke nevylezie na kopec😊. Tie sa o mna starala 55-rocna babka. Ale par hodin, nemala ma nonstop na krku ako vlastne dieta, nemusela ku mne vstavat v noci, dojcit, hrat sa, robit domace ulohy, sprevadzat pubertu. Ale to je jedno, autorka sa pytala, ci ist do IVF, alebo skusit prirodzene. Tak ak je zdrava, polroka moze skusat prirodzene, potom sa odporuca IVF🤷🏻♀️.
Ja mam 2 zdravé deti ,v 31 potrat a ďalšie zdravé dieťatko po roku snaženia.
Mohla to byť len veľmi smutná náhoda. Určite užívaj aspoň kyselinu listovú. Vzhľadom na vek ,by som si dála vyšetriť krv aspoň zrazanlivost a tieto veci ,ktoré tiež velq krát sú zodpovedné za potrat ,plus hormonálny profil. Ak sa podarí hneď volať dr aspoň minimálne nech sa nasadí progesteron .
A po pol roku nedarenia sa ,by som už iska do Ivf .
Drz sa
šla by som do toho prirodzene ako radí lekar, pol roka / rok a potom možno ivf
zase potratit môžeš aj po ivf,
@luccija prvú dcéru som porodila v 19,druhú v 20 . Tretieho v 33r.
Je to sadra rozdiel . To telo nie je stroj a má svoje limity .samozrejme sú aj výnimky a vek nepocituju ..ja áno. Po 30 aj potrat ,aj ťažké tehotenstvo ,porod ,unava atd ,ale zas si ho viac užívam 🙂 všetko má svoje plusy aj mínusy.
autorke fandím a držím jej palce . 🙂
tak napríklad ja mám 50 rokov a 7 ročného syna. Starám sa o seba ako najlepšie viem ,cvičím , behám , udržujem sa v max kondícii ale napriek tomu na sebe cítim že už to je iné ako keď som mala deti medzi 20-30. Preto píšem že tehotenstvo a pôrod je ešte ako tak ok , ale potom je to už zložitejšie . Autorke však držím palce nech je to vyjde.
No my sme po Vianociach pochovali jedného uja 59 ročného a ďalší 60 ročný už ochorel na parkinsona. Za mna nie tehotenstvo po 45. Ale ok sirota pojde do decaku, keď sa dačo stane
@martul pytala sa co by sme jej poradili... tak niektore mame nazor aj taky, ze jej radime uz nerodit... napriklad... a riesit IVF v 46 a zacat... tak to ozaj skor prirodzene...
@subartic
Ja som pred prvým dieťaťom netušila, do čoho idem a tá realita ma neskutočne preplieskala. Tiež som nejako vnímala dieťa iba ako bábatko, nejako mi nedopínalo, že sa oňho budem starať ďalších cca 18 rokov. Teraz mám deti tri a s tým čo viem, by som ani nie že tehotenstvo a pôrod, ale začiatok materstva v 46-47 ani nezvažovala. Ale tak … nevysvetlíš, lebo trend je jasný. Keď je žena zdravá, vitálna, neviem čo, v pohode môže rodiť aj 50 ročná … no, tak asi toľko k tomu.
Ano,ja by som nechcela ist napriklad na stuzkovu svojmu dietatu ako 65rocna,ak by som tam vobec isla,kedze niektori rodinni prislusnici u nas sa nedozili ani 60.Ale kto sme my,aby sme sudili,autorka si musi zvazit vsetky mozne rizika a je to len a len jej rozhodnutie,drzim palce nech sa podari
@katulienkax preco do decaku, o dieta sa da postarat. Pozri, nikdy nevies ci sa dozijes dalsieho dna. Poznam ludi okolo 35 a zrazu bum a su prec. Clovek nema nic garantovane.
@beri2505 úprimne, tiež už by som do ďalšieho tehotenstva nešla. Ono to nie je len o tom, že otehotnieť, ale taký drobec vyžaduje veľa energie hlavne po narodení.
Ale odpoveď na tvoju otázku, ja som po IVF mala 5 embryí, ani jedno nebolo geneticky zdravé. Otehotnela som 3 mesiace po IVF a iba sa modlím, aby bolo tentoraz zdravé. Takže ak vieš otehotnieť, je za mňa IVF zbytočné, lebo nezaručí, že budete mať zdravé embryjko. Zaručí jedine to, že ak si dáte spraviť genetiku pred vkladom, vložia zdravé embryo. Nemusí sa chytiť a neznamena to, že sa niečo nepokazí neskôr pri vývoji....
@subartic presne toto som myslela, najst ten vek, kedy uz nemusi byt take skvele zvazovat zaciatok materstva. Lebo dieta pocat, vynosit a porodit zvladne aj zdrava 50-nicka. Ale naozaj ho potom sprevadzat cely zivot, je uz druha vec. Tu nejde o vyzor a casto ani o zdravie, dnesne sa o seba viac staraju, su dlhsie fit. Ja som tehotenstvo, aj babatkovske casy v 35-ke zvladla super. Teraz, ked si ale pomaly zacnem predstavovat skolu, pubertu a studium, som rada, ze sme s dietatom necakali este dlhsie. A tiez vidim na mojich svokrovcoch, ze aj ked su v 74-ke totalne fit, vyzeraju skvelo a vyjdu na kopec😊, s mojou 60-rocnou mamou to je neporovnatelny, hlavne mentalny rozdiel. Jej trojrocne dieta v pohode zverim, svokrovci uz vela veci rychlo pretazi. Cize vek nie je vzdy „len cislo“.
Vek nie je iba číslo.Do dieťaťa v tomto veku by som nešla ani omylom
Autorka, ja ťa aj chápem. Rozumiem tomu, že dieťa nemáš a rada by si ho mala. Moja najmladšia dcéra má 6 rokov, ja mám 40. Dnes som to rátala a hovorím si, pánečku, keď budem mať 50, ona nebude ešte ani dospelá. Tvoj muž má tiež dosť vysoký vek. Môj svokor bol najakčnejší človek akého si dokážeš predstaviť. Lietal za našími malými deťmi, hral sa s nimi, chlap silný, zdravý, fuuuurt v pohybe. Okolo 65 rapídny pokles energie až strata záujmu o takmer všetko, len tak posedkáva a vidíme na ňom, že proste chce mať svätý pokoj. Tiež mám kamošku, ktorá mala veľmi starých rodičov. My sme na vysokej žúrovali a ona lietala každú chvíľu domov, lebo s maminou bolo treba riešiť lekára, s tatinom bolo niečo zle a toto v jednom kuse. Riešila veci ako riešia 40+ ročné ženy okolo svojich rodičov. Bolo nám jej strašne ľúto. Dovtedy to boli zdraví ľudia. Ja len aby si sa aj nad takýmito vecami trochu zamyslela, lebo fakt vynosiť a porodiť, vynosíš aj porodíš, nie je problém. Ale potom … A uvažuj aj nad tým, že s ti narodí postihnuté dieťa a nad tým, čo v tomto prípade budeš činiť. Áno, viem, narodí sa aj mladej … kamoške má ťažko postihnutú dcéru, ktorú porodila ako 26 ročná. IVF tiež nie je úplne proces, ktorý by som chcela v tomto veku absolvovať. Je to neskutočná záťaž pre ženské telo. Kamoška si tým prešla a ja som ju len obdivovala, lebo to bolo neskutočne náročné pre ňu, fyzicky, psychicky. Ale opakujem, chápem túžbu … 🤞
@beri2505 fuha aj napriek tomu ze nemas dieta obdivujem ta ze chces do toho v tomto veku ist. Drzim palce