Aké sú šance na tehotenstvo po potrate u 46-ročnej?
Ahojte..chcela by som sa opytat na vase nazory pripadne skusenosti od tych ktore si nieco podobne prezili..o par mesiacov mam 46rokov a mam za sebou cerstvy potrat v 7tyzdni..vyplavilo sa vsetko samo tak nebola nutna ziadna operacia. Moj gynekolog mi odporucil skusat hned znova..nedal mi ziadne odporucenie na IVF..ze to nie je potrebne kedze som bola schopna otehotniet. Aky mate nazor? Mam strach ze sa potrat znova zopakuje alebo ze bude nejaka chromozomova chyba vo vyssom stadiu kedze sme uz obaja vo vyssom veku..manzel ma 47 rokov a 2 zdrave deti z predchadzajuceho manzelstva. Poradili by ste mi skusit to znova prirodzene tak ako mi to odporucil lekar alebo si myslite ze su vyssie sance pri IVF ? Aka vysoka je moznost dalsieho potratu? Dakujem
@la_dolce_vita toto su zas opacne extremy. To je zavcasu. Ale v 46 ke rozmyslat nad dietatom? Cely cas by som rozmyslala ze co ked zomriem 65 rocna, tak 20 rocne dieta tu zostane same na svete. Nebodaj sa starat o rodicov ked by malo chodit na VS,uzivat si zivot. Ked si predstavim ze cca v 20 tke by som mala 65 rocnych rodicov to je hrozna predstava.
@podbel2512 ja si to radsej ani nepredstavujem 🙂. Ale chapem, ze to chce autorka aspon skusit, hoci mohli trosku skor zacat, do tych 45 sa este da. Tu uz kazdy mesiac znamena vela casu.
@podbel2512 lenze to posledne dieta v drvivej vacsine nie je prve dieta, ale 3-5 v poradi. A porazka ta moze chytit aj zajtra, nikde nie je garancia, ze si vychovas vlastne deti do dospelosti...
@vevesh jasne aj mlady clovek moze zomriet. Ale ja mat takych starych rodicov vkuse myslim nato aki su uz stari,ze uz mozu ochotiet,ze nebudem moct studovat,cestovat ale mat skoro 70 rocnych rodicov na krku.A autorka v 46 este len planuje prve dieta.
@podbel2512 stale to beries ako to bolo kedysi. Kedysi boli ludia uz v 40tke zrobeni a v 50tke vyzerali na 80tku a uz aj na dochodku. Dnes je doba ina- medicina pokrocila, ludia sa o seba staraju (a ludia, co mali deti v neskorom veku o 100% naviac), predlzil sa priemerny vek dozitia ( z nejakych 62 na 86 u zien), do dochodku sa odchadza pomaly v 70tke (a budu dalej predlzovat), cize aj ked porodis v 40tke, este stale budes dost dlho ekonomicky aktivna plus vsade sa zlepsuju sluzby o starostlivost v neskorsiom veku - v nemecku chodi namiesto vlastnych deti sluzba platena zdravotnym poistenim a ti pomahaju v domacnosti/s nakupami /popripade s chodzkami po lekaroch....
Ono je to aj o tom,,aky zivotny styl clovek vedie. Ja.mam 40, nevyzeram, vzdy som aktivne sportovala, kondicku som mala vzdy . Mam doma.rocnu,,rodila.som v 41. Starsia ma.8. Presli,sme.si kadecim, kedze prve dieta mame.z.ivf. za mladi sa nedarilo.
A.v.40 ke som otehotnela.ani meviem kedy. Tiez,som bezala.vystrasena za.lekarom, ze.stara.baba.,....a on sa.len zasmial. ......ze co si myslim, ze keby to moje telo nezvladlo, neotehotnela.by.som......vysledky som mala.lepsie ako v 30-ke....
Cize.autorka, netrap sa, skusaj. Ak to vyjde, bude.to super, dieta.ta.este.viac nakopne......nevravim , ze.to bude.jednoduche, no ak si o tom presvedcena,,tak,sa.nevzdavaj.
@snowflakenel ja si myslím že ženy sa tu nesnažia poukázať na to že jej telo nezvládne pôrod ale to dieťa bude potrebovat ešte rodiča minimálne 18 rokov. Nehanbím sa povedať že ja som aj staršia potrebovala ešte rodičov. Mať 65 rokov a 18 ročného no neviem nedala by som sa na to. A tiež súhlasím s názorom vyššie že mnoho ľudí sa 65 ani nedožije… nespravila by som svojmu dieťaťu to že na maturitnom plese by som bola dôchodca a s najväčšou pravdepodobnosťou by som sa nedožila vnúčat a nedokázala by som tomu dieťati byt opora. Ale to je len môj názor. @autorka plne ta chapem že ešte nemáš dieťa a chcela by si❤️ akurát mala by si zvážiť pre a proti. Ak sa rozhodneš pre držím ti palce nech všetko dobre dopadne a užiješ si materstvo naplno ❤️
@viktoriaal ano, v tomto mas pravdu, vsetko treba zvazit. Dnes sa.sice ludia dozivaju vyssieho veku ako v minulosti, no stale je to na zvazeni. Misi,si stanovit priority, ci bude.schopna sa.dietatu venovat.aj vp vyssom veku. Stat sa bohuzial moze vselico. No ak,sa.rozhodne pre.doeta, mech to aspon skusi, ako,si zvysok zivota vycitat, ze sa nepokusila.
@viktoriaal ja to vidim rovnako. Otehotniet, vynosit a porodit dnes zvladaju aj 50-nicky. A vacsina zdravych ludi dnes nezomrie v 65-ke. Cize toto argumenty nie su…ale ak tu clovek chce byt pre svoje deti co najdlhsie, v 65-ke mat doma 16 rocneho pubertiaka nebude uz skvele ani pre rodica, ani pre dieta. Alebo mat pred 70-kou este nezaopatreneho vysokoskolaka, ci ist na svadbu dietata v 80-ke. To uz je skoro dvojgeneracny rozdiel a netreba to podcenovat. A tiez je rozdiel, mat 55 rokov a dieta na VS, alebo mat 55 rokov a doma 9 rocneho skolaka. Autorka ma 46 rokov. Ak keby pocala hned dnes, porodi zhruba ako 47-rocna. V tomto veku by uz clovek Mozno mal naozaj rodicovstvo zvazit🤷🏻♀️. Ja este napriklad skor chapem, ak ide do materstva mladsia zena so starsie muzom, alebo starsia zena s mladsim partnerom. Tam ma dieta aspon sancu mat jedneho mladsieho rodica, „partaka“. Ale kombi dvaja tesne pred 50-kou, to uz nejak skor nie.
Moja svokra mala manžela ako 39 ročná a švagra ako Štyridsaťdvaročná a veru bolo to cítiť a je to cítiť. Takže podľa mňa je to dosť nezodpovedné za prvé a za druhé keď si predstavím že si mohla byť už babkou a budeš len mamou je to veľmi divné. Napríklad moja babka je taká stará ako môj svokor čo je riadne za zvláštne… Aj chlap povedal že to je strašné lebo mal najstarších rodičov na stužkovej
Dievčatá, ja sa autorky nezastávam - v takom veku by som už určite do plánovaného tehotenstva nešla (a popravde, možno ani do neplánovaneho…). Ale je to nakoniec iba jej volba (a názor na vek si tu nepýtala).
Čo ma ale “fascinuje” - že niektoré tu ešte aj v r2025 majú potrebu argumentovať v každej druhej diskusii stuzkovou 🙄😂. Síce mimo temu, no môj brat nemal rodičov (btw styridsiatnikov) na jeho stužkovej už ani pred 20 rokmi - proste ich žiaci nepozvali a mali to len s pedagogmi. Takze mnohe, ktoré sa budete chciet na stužkovej svojho dieťaťa o 18rokov predviesť v plnej sile a paráde, mozno by ste si mali nájsť nový životný cieľ 😂.
@mirkam3 mne to tiež pride extrémne trápne s tou stuzkovou, ako keby to bol vrchol života... keď to niekto spomenie, tak ho ani neviem brat vážne.
Celkovo nechápem, prečo by mal niekto inému určovať, kedy by mal mať dieťa. Tiež môžem tvrdiť napríklad, že dvadsiatnicky zase nie su emocionálne zrelé, ale mňa do toho nič. Akurát neviem, preco ženy, ktoré mali deti skoro, potrebujú pchať nos do cudzieho života, ako keby len ich voľba bola jediná správna.
@mirkam3 a co je na tom zle sa ohanat stuzkovou?! Je to obrazne povedane,je to taky milnik,ze mate “skoro dospele dieta” a vy mozno uz ani zit nebudete,lebo budete mat skoro 70. Niekto je vitalnejsi,ale niekto nie a to,ze je niekto vitalny v 50,neznamena,ze bude aj v 70.ja som sa vyjadrila,ak si je autorka vedoma vsetkych rizik,ak si vie predstavit,ze by napriklad nemusela dozit dospelosti svojho dietata,ak si vie predstavit,ze ho dovychova niekto iny,je to stale jej rozhodnutie,je svojpravna osoba a nikto jej nemoze kecat do jej rozhodnutia
@kiwi3 nikto nikam nič nepchal. Mať dieťa skôr ako v 50 by som povedala je rozumne lebo každá žena vie že materstvo sa nekončí pôrodom. Mať 60 na krku a 10 ročne dieťa ? Naozaj nepotrebujem aby som mala 65-70 rokov a moje dieťa by najskôr prebalilo vnúča a potom mňa.
Za mňa v tom veku už nie. Voči deťom je lepšie byť mladým rodičom ako starým rodičom. Reprodukčný proces sa pomaly konči,prírodu neoklamete. Ale je to len a len na vašom rozhodnutí, vy to dieťa budete vychovávať.
@mirkam3 inak tá stužková je pre mňa tiež zábavný životný cieľ dnešného rodiča :D naozaj čakajú len na to? Napríklad spolužiačka mala mamu mladú, veľmi pretože ju mala v 16-17 a na stužkovej bola jej mama tehotná :D a akože tej spolužiačke to nebolo 2x príjemné, keď tam drindala jej mama v pokročilom štádiu tehotenstva.
Moja mamka ma mala po 40tke a vždy bola a stále je skvelá mama. Ale musím povedať, že moji rodičia sú aktívni a vitálni aj po 70, napriek tomu, že celý život pracovali manuálne. Nemôžeme všetkých ľudí 40+ 50+ hodiť do jedného vreca ako "nemohúce" osoby zničené životom, ktoré sa nedokážu postarať o dieťa. A som rada, že ma rodičia vychovali tak, aby posledné čo ma trápilo v teen veku bolo, že moji rodičia sú najstarší na stužkovej. Naozaj ma to vôbec netrápilo.
@nikpa na to sa nepýtala
@beri2505
V prvom rade sa mi hlava pozastavuje nad tými komentármi....pre niektorých ľudí je ťažké odpovedať na otázku a nedávať nevyžiadané rady.
Čo sa týka IVF ako ťa tu strašia, tak ja som mala dve IVF. Nie je to vobec také hrozné. Prvé v pohode, ťažká pohoda. Druhé viac ihiel, ale keď ti vie partner pomôcť, tak je to v pohode. Keby viem, riešim to oveľa skôr. Nie je to lacná záležitosť, ak máš viac embryí a genetika. Treba ísť do CAR na osobnú konzultáciu, ideálne aj s výsledkami a nechať si všetko vysvetliť, pýtať sa....kludne sa popritom môžete snažiť aj prirodzene, nezačnete proces IVF hneď na druhý deň.
A k tomu veku...budem mať 38, 8 rokov sa nedarí, tak teraz komentárov mám vyrátať, dokedy to skúšať? SMIEŠNE
@michaelaj174 a ja som sa teba co pýtala?
@nikpa tušé 😅 o tom presne hovorim
@elzena2 čože? A načo ma mat potom dieťa, aby sa o nho starali starší súrodenci, opatrovateľka, a jasle? Nechápem také zmýšľanie.....
Určite by som v takom veku už dieťa nemala
@beri2505 držím ti palce. Neviem, či prirodzene alebo radšej “umelo”. Ja som prvé dieťa mala v 20. Dnes mám menej čo ty a deti sú už dospelé. Ja by som sa na dieťa už neodhodlala, ale veľmi ťa chápem, že chceš a naozaj ti držím palce nech to vyjde.
Ja som po potrate otehotnela do pol roka prirodzene.

@deti95060810 moja teta v 35 rokoch babicka, ona v 18 tich a jej dcera v 17 tich dvojicky.