Ako prekonať problémy s menštruáciou a otehotnením?
Ahojte, viem, že je tu toho popísaneho veľa… idem si sem ako poradu, tak sa aj “vyplakať”. S manželom sa snažime 10 mesiacov o babatko. Problém je, že mi v 17 rokoch predpisala gyn HAK na PCOS, keď som menila gyn mi nová gyn na preventivke povedala, že žiaden PCOS nemám, tak som ihneď vyhodila tabletky to bol začiatok decembra 2023. Odvtedy sa mi cyklus nedal dokopy niekedy bol 50 dňovy inokedy 70 dňovy. Prihlasila som sa na kurz hormonalnej jogi, pijem bylinky aj podľa receptu tu som si namiešala čajik na plodnosť. Rozumiem, že telo sa musí vyčistiť a zpočiatku sa aj čistilo mala som akné a nulovú chuť na sex.. hormony si robili čo chceli. Ale časom som sa aj odvodnila, metabolizmus sa naštartoval, 2x som mala ovuláciu, a raz som mala cyklus 32 dňovy. Všetko som riešila s doktorkou a nutričnou terapeutkou. Avšak teraz stojim na začiatku alebo bide mrazu?? Beriem aj kyselinu listovu aj myo inositol. Dnes je 60 deň cyklu a vystelka je 3,3mm vysoká, čiže bližiaca sa menštruacia je v nedohľadne, samozrejme anovulačne cykly.. povedala som si, že dam tomu pol rok a keď nič tak smer klinika (mam 25 rokov)… vedeli by ste mi prosim nejako poradiť. Naozaj to ani neriešim na dennej baze, hlavu zamestnavam hobby a koničkami ale je to veľmi ťažke. Ďakujem za prečítanie.
@nika_val ahoj, ďakujem ti veľmi pekne, vieš ako topiaci sa slamky chytá… mne nebolo odporučene nič. Viem že
Pred HAK som taketo problemy nemala.. samozrejme cyklus som nemala ako hodinky ale nebolo to tragicke niekde medzi 33-35 dni trval. Teraz to je pre mňa naozaj ťažke. Manžel mi je oporou, nemôžem sa sťažovať, ale je to ťažke hlavne ked všetci naokolo mňa su tehotní ako sa vravi ešte sa ani nevyzliekla a už bola v tom…
@tinka2233 ani nehovor..ja som bola pred 3 rokmi tehotna ale bohužiaľ dopadlo to MA a odvtedy sa nedarí, výsledky máme ok
A zrazu príde bývalá spolužiačka a bum tehotná, suseda z detstva bum tehotná a najlepšie svagnina a bum tehotná
Keď sme prišli kuk bábo tak prvá veta bola: ani neviem kedy ako sa stalo, povedala som mužovi nech sa do mňa urobí a na ďalší mesiac som už nedostala krámy 🫤 ono sa to nezdá ale to tak zabolí a zamrzí zároveň
Ja zatiaľ neskúšam nič extra čakám do konca roka pretože veľa stresu v práci tak keď sa to unormalni tak potom začnem intenzívnejšie riešiť
Ale ako som písala vyššie, mne odporučila vtedy dr ten pestrec a myslím že aj keď náhodou nepomôže tak ani neuškodí lebo viem že pestrec má silné čistiace účinky na pečeň tak to nič zle urobiť nemôže 🙂
Mne cyklus nabehol hned, bez problemov. Dr ti co povedala na dlzku cyklov ked ich mas take dlhe a bez ovu? Amh mas kolko? Mne to tiez pripada ako pcos, moze byt len hranicne. Tsh, t3, t4 mas tiez ok? Tvoja dr neskusala indukciu ovu gonadotropinmi, ze aka bude reakcia?
@xxemma AMH neviem v akych jednotkach sa udáva ale mala som čislo okolo 4,5 čo mi podľa tabuľky gyn povedal, že to ozaj ideál ak nie lepšie.Stitna vporiadku pred mesiacom som absolvovala vyšetrenie, s mojou nutričnou sme to riešili a tsh stiahli z 5,0 na 1.2 … gyn moja povedala, že niečo spôsobilo že mi vystelka v tomto cykle rastie veľmi pomaly a nemôže mi pacnúť len tak diagnozu, že to su polycysticke, takže povedala, že musim počkať keď pride menštruacia a spravíme znova hormonalny profil a na zaklade neho sa bude rozhodovať čo ďalej. Zatiaľ mi odporučila vitex. Čo sa týka zdravia ja sa citim úplne fit.. mam vyšportovanú postavu, žiadna obezita nič, snažim sa naozaj kvalitne jesť a veľa aby som nebola v zbytočnom deficite. Som vyštudovany chemik, čiže sa vyhybam toxickej kozmetike a pripravkom.. rozumiem, že telo sa po tej sračke ako je HAK musi spamatat - študie uvadzaju ze 6% žien moze mat ozaj zly post pill syndrome - čiže rozumiem, ze nie kazda si tymto prechadza, ale ako vravim, akne mi zmizlo, nezavodňujem sa, nenafukujen sa, nemam hormonalne migreny, čiže celý ten čistiaci ošiaľ už prešiel a myslela som si, že je to za mnou ale žiaľ asi nie. Prešla som si aj kurzom na meranie BT, avšak čakam na novy cyklus..
Ja som na tom podobne ako ty HAK som brala od 17 rokov. Keď som mala 28 sme sa rozhodli že chceme babo a to sa podarilo v pohode po 3 mesiacoch po vysadení HAK. Po pôrode som zasa začala brat HAK a vysadila som ju po 3 rokoch v decembri minulého roku no a odvtedy mam problém. Cyklus sa mi predĺžil na 47 dni ale niekedy v marci-apríli som začala brat kvapky gynex tie mi fakt hneď pomohli na skrátenie cyklu na 31 dni a cyklus mam odvtedy pravidelný. Doteraz som to nejak veľmi neprežívala že sa nedarí ale minuly mesiac ma to už začalo tak viac trápiť a tak som skúsila kúpiť pre seba inofolic a pre manžela folandrol. Skúsila som prvý krát kúpiť aj ovulacny testy aby som zistila či vôbec ovulujem a vyšli mi krásne pozitívne testy, s mužom sme sa vtedy snažili každý deň a ja som už tajne dúfala že teraz to vyšlo no a nič akurát dnes som dostala menštruáciu 😫😫
Tak baby niečo ma asi napadlo.. či to nemôže byť tym.. ako som teraz menila stravu, hrozne som sa zacyklila na to, že musim jest ozaj zdravo - kvoli zdraviu. Ziadne polotovary, len domace jedlo nanajvys objednavka kvalitmeho sushi, ziaden biely cukor, sladke vody, ziadne zhresenie až som sa v tom zacyklila tak, že radšej som si nedala nič a až doma sa napr najedla kým som navarila akoby som si mala dať dačo nezdrave, a suma sumarum boom bola som v kalorickom deficite. Je to mozne?
@tinka2233 Urcite to moze byt tymto, ja mam PCOS, v jednom obdobi som mala vsak super cyklus, potom som sla akoze na "zdravu stravu", ktora nakoniec bola velmi nezdrava, tiez v deficite (hladna som nebola, telo si na to zvyklo) a mega sa mi pokazil cyklus..pri kal.deficite, ale celkovo pri strese vystreluje kortizol a ten blokuje ovulaciu..preto sa stale hovori,ze treba vypnut hlavu, lebo tam sa to vsetko zacina a sami si tak blokujeme spravne fungovanie tela. Ale viem velmi dobre ako tazko ide vypnut hlavu🙂 Zdravo neznamena 100% ist dokonalnu cistu stravu, zdravo znamena dopriat telu vsetko, co si pyta, mat dostatok tukov, bielkovin, sacharidov a kludne zhresit, ked si to telo vypyta..lebo toto, co popisujes, za mna zdrave nie je.
Bohužiaľ HAK je veľká sviňa
No baby moje 🙂 som v 5 tyzdni tehotenstva a na ovuláciu ale aj tehotenstvo mi pomohol vitex 🙂 hneď ako som začala brať udiali sa nadherne zmeny.

@tinka2233 Ahoj, ja sa v týchto veciach nevyznám tak úplne ale ja keď som vysadzala antikoncepciu po 7 rokoch užívania mne moja dr odporučila užívať pestrec mariansky na prečistenie pečene. Neviem či toto nejak nepomohlo alebo dom práve ja mala taký bezproblémový prechod po vysadení ale hned druhý mesiac som mala krásne menštruáciu ako podľa hodiniek. Vraj je lepši ten nedrvený si kúpiť a každý deň si ho doma drviť sama čerstvý ako kupovať rovno nadrveny.