icon

Ako sa nezblázniť z babyboomu v okolí, keď nám sa nedarí otehotnieť?

nata_lienka
5. aug 2021

Ahojte ženy. Máte podobné skúsenosti ako ja, a teda, že vo vašom okolí nastal babyboom, všetky ženy v okolí sú tehotné alebo čerstvé mamičky a vám sa nedarí otehotnieť? My to aktuálne zažívame s manželom. Snažíme sa o bábätko 11 mesiacov a nedarí sa nám, a to aj napriek tomu, že mám pravidelný menštruačný cyklus približne 28-30 dní bez akýchkoľvek komplikácií. Podľa gynekológa nemám žiadne gynekologické problémy. Nikdy som nebrala HAK, nemávala som ani výraznejšie gynekologické problémy. S manželom sme boli aj v centre asistovanej reprodukcie na základné vyšetrenia, všetko vyzerá byť v poriadku. Obaja už niekoľko týždňov užívame výživové doplnky - ja Inofolic, manžel Folandrol. S ich užívaním sme začali preto, lebo sa nám doteraz nedarilo. Užívam aj alchemilkové čaje prípadne kvapky, najmä v čase menštruácie a v predovulačnej fáze. Ovuláciu doslova cítim, no zatiaľ sa nám nepodarilo otehotnieť. Najviac ma mrzí, že sa o tejto situácii nemám s kým porozprávať. Ženy v mojom okolí, ktoré problém s otehotnením nemajú/nemali, tak ma nechápu a to málo, čo takýto problém má sa o tom rozprávať nechce, resp. my nejako nevieme nadviazať túto tému alebo dokonca sa otvorili, až keď sa im podarilo otehotnieť. Aj keď je môj manžel veľmi chápavý, rada by som sa poradila so ženami, ktoré sú v podobnej situácii. Ako ste zvládali takýto tlak zo strany okolia, aj keď nepriamy (niekedy aj priamy vo forme hlúpych otázok zo strany rodiny), nemožnosť porozprávať sa s niekým, prípadne, čo ste užívali, robili pre to, aby sa vám podarilo otehotnieť? Snažím sa pristupovať k tejto téme pozitívne, robiť aktivity, ktoré mám rada, cvičiť, zdravšie sa stravovať, mám aj prácu, ktorá má baví, a len veľmi málo stresových situácií, manžel je veľmi nápomocný, chápavý, taký anjelik. No nevieme, čo ďalej. Len veľmi ťažko sa dá nemyslieť na niečo, čo veľmi chcete. Budem vám vďačná za každú radu.

miskamicha
5. aug 2021

@raja95 ano take otazky poznam. Niektori a dokonca aj cuzdi ludia su absolutne neuvedomuju ze niekto moze mat aj problem.

mattkapd
5. aug 2021

@nata_lienka áno poznám ten pocit.. Mam už chlapca o ktorého sme sa pokúšali skoro 1,5 roka.. V tom čase si moja sestra nasla priateľa s ktorým ostala hneď tehotná.. Ja som sa tak nenávidela za to ze jej tak neskutočne závidím.. Do toho aj moja najlepšia kamarátka sa vrátila k bývalému a sup hneď tehotná.. Ja som to obom priala aj chcela byť snimi šťastná ale vtedy to išlo moc ťažko.. Nakoniec sa chvalabohu zadarilo.. Keď sme sa ale opäť začali pokúšať o druhé bábätko bol to boj.. Po 2 rokoch sa konečne podarilo a v 3 mesiaci som potratila.. Bolesť, smútok a hnev chvíľu som sa bila s týmito emóciami lebo som si to dávala za vinu.. Nakoniec som si odpustila, zahnala smutné myšlienky a ze ideme ďalej.. Prišla jedna menštruácia a ja som ostala opäť tehotná.. Teraz som v 7 mesiaci a tak pekne verím ze to už dotiahneme do konca.. Tebe prajem veľa síl.. Sama som si tým obdobím prešla a nebolo to nič príjemné

lydia86
5. aug 2021

@nata_lienka jasné môžeš. 😊 Bolo toho viac na hematologii zistili mutáciu takže som pichala celé tehotenstvo injekcie. Vlastne už pred vkladom. No najväčší problém sa nakoniec zistil mimo centra v reprodukcnej imunologii. Moje telo neprimalo embryo. Čiže skôr ako to začalo to skončilo. Keď to zistili tak som už bola po dvoch vkladoch. Takže aj mňe spravili v centre na všetko vyšetrenia. Aj imuno...vždy bola odpoveď "ved ste zdravý". Tak som im verila a čas utekal. Pomohla zmena centa a vyšetrenia mimo centra. Nasadili liečbu a hneď to vyšlo. Po 11r. mám 5 mesačnú dcérku. 😊

juliet86
5. aug 2021

@nata_lienka potvrdzujem ze na ozaj hormonalny profil potrebujes odbery vo viacere dni cyklu presme ako hore pisali kocky. prefuknutie.Hycosy Hyfosy chapes ako zasah do tela ok. kazdopadne ak tam mas zrast je to skor ako ked ti zarastie dierka v uchu a potrebujes si dat nausnicu. mozte byt obaja zdravi ale kazdy mediac prezivas sklamanie zbytocne... na neprijemne otazky odpovedaj ako to citis podla osoby a situacie.. "neviem kedy dieta planuje zavitat k nam". "vazim si ze sa zaujimate. ked budem chciet nieco zdielat dam vediet. " " citim sa neprijemne ohladom twjto temy tato tema je pre mna neprijemna. moja oblubena ked po diplomatickych 4pokracuje 5ty krat dookols snazite sa? poviem pytate sa ci sa moj manzel do mna?????

tamara456
5. aug 2021

@lydia86 ahoj a môžem sa spýtať kde na imunologii si bola?

lydia86
5. aug 2021

@tamara456 imunovital BA. Nie každý je s imunovital spokojný áno majú taký troška čudný prístup...No ja som to celé už brala ako poslednú možnosť zatala zuby a začala liečbu. Mňe pomohli takže ja nemôžem nič zlé povedať.

tamara456
5. aug 2021

@lydia86 a v čom čudný prístup? ...a kolko sa zato vlastne platí?

nata_lienka
autor
5. aug 2021

@juliet86 Budem sa určite pýtať aj na prefúknutie vajcovodov. Ďakujem za rady. 🙂

lavienocka
5. aug 2021

@nata_lienka ahoj, my tak podobne ako vy, snažíme sa rok a antiku som nikdy nebrala. Vyšetrenia zatial nemáme žiadne, ale ideme začať s Naprotechnology snáď na niečo prídu. Prezivame to veľmi ťažko,😪😪😪 keďže už roky predtým ako sme sa vzali sme túžili po deťoch. Sme v tom spolu. Modlím sa aj za ostatne páry. 🙏🙏🙏♥️♥️♥️Drzim palce.

joannita
5. aug 2021

@tamara456 imunovital je najhorsia klinika na akej som bola. Chodila som tam asi 2 roky, alebo 3, nechala som tam dokopy asi 2000eur. Zial tazia z toho, ze si jedini az po Nitru..... Nedvihaju telefony, objednat sa tam je priam nemozne, o vysledky clovek musi doslova prosit, ceny predrazene a mozem pokracovat, je toho naozaj vela.
Prvy dojem bude pravdepodobne dobry, ale casom pridete na to co su zac... 🤷‍♀️

lavienocka
5. aug 2021

@lavienocka zabudla som dodať, že naokolo sú tiež kamošky a rodinné známe tehotné. Čiže chápem ta uplne co prežívaš. 😐

zulazu
5. aug 2021

11 mesiacov ešte nie je nič také hrozné...ako základ je poznať svoj cyklus, kedy prebieha ovulácia..ja som používala ovu testy, ale je to s nimi docela komplikované..takže som sa pozorovala, hlien, krčok..časom som už presne vedela kedy sa už blíži a kedy prebieha..Pár dní pred ovuláciou sme si dali celibát, aby na deň D bolo čo najviac spermií dozretých..a použili sme conceive plus gél...a teda zaplať pán Boh vyšlo to...Nemyslieť nato sa nedá...Pomôže jedine otehotnenie...

lydia86
5. aug 2021

@tamara456 celkovo všetko im dlho trvá. Dovolať sa tam, objednať, domáhať sa výsledkov...troška viac by človek očakával za tie peniaze to je pravda. Mňe nepomohla prvá liečba až druhá. Nechala som tam dokopy cca 1000 možno viac. Už som to nesledovala. Platíš uz aj za to že sa s tebou vôbec začnú baviť. (Ale to už asi skoro všade).😏 Napr. výsledky krvi tuším to bolo 85eur. Samozrejme za rok ideš viac krát...

miskamicha
5. aug 2021

@nata_lienka jansom zas mala 2x po sebe biochemicke a tretie bolo zrejme vo februari. Ked som zacala patrat ze preco, tak vsade kde sme boli nieco nasli. Ja mam znizenu ovarialnu rezervu a manzel nie 2x najlepsi spermiogram, uz nam lekar nedaval sancu ze to pojde prirozdene, ale do nicoho nas nikto netlačil. A ked som uz prestala na to ako tak mysliet, bola som uzrozumena s tym ze ideme do IVF a blizi sa konzultavia v CAR tak vtedy to prislo. Ale uzivala som vceliu matersku kasicku, C,D vo vyssich davkach, myoinozitol, kys.listovu, macu peruansku. Cvicila som cviky podla ludmily mojzisovej a pila tej "jej" caj. A vtedy som aj otehotnela. Skus zacat poctivo cvicit mojzisku a pit ten cajik. Mnohym zenam to pomohlo 🙂 drzim palce!

miskamicha
6. aug 2021

@nata_lienka a v CAR robili manzelovi halosperm?

gabca025
6. aug 2021

@nata_lienka uplne chapem tvoje pocity. Nam sa nedarilo 4 roky. Po 2 rokoch snazenia som bola tehotna, ale potratila som v prvom trimestri (vtedy som sa z toho takmer zblaznila). Nasledne sme sa zacali znova snazit, ale bez uspesneho vysledku. Ja som bola otvorena aj adopcii, ale manzel nechcel o tom ani pocut. Na otazky blizkych kamaratov a rodiny sme odpovedali pravdivo, ze sa nam nedari a mozno budeme len my dvaja. Po takychto odpovediach vacsina uz do nas nerypala a nevypytovala sa sproste otazky. Najhorsie boli take pary, ktore pomaly ani nevedeli ako ostala zena tehotna. S jedymi kamosmi sme sa aj na chvilu prestali stretavat, lebo neustale rypali, ze nevieme spravit dieta (neprajem im, aby si prechadzali takym psychicky narocnym obdobim). Nam najviac pomohlo, ked sme sa obaja vnutorne zmierili s myslienkou, ze budeme len my dvaja. Bolo narocne sa vyrovnat s touto myslienkou. Zacali sme stavat dom, naplanovali sme si dovolenku v USA (po covide). Spisali sme si nase najtajnejsie sny a snazili sme sa ich realizovat. Manzel tuzil po sportovom aute, tak neustale pozeral ponuky a ked mal uz vybrate a dohodnuty termin stretnutia, tak sme den predtym zistili, ze som tehotna. Bali sme sa to niekomu aj povedat. Rodine sme to oznamili az zaciatkom piateho mesiaca. Vsetko dobre dopadlo a teraz vedla mna lezi nas vytuzeny drobcek.
Prajem ti vela sil bojovat s tymto problemom. Ak chces, tak kludne mi mozes napisat spravu.

konikkon
6. aug 2021

@nata_lienka nam sa síce darí otehotnieť prakticky ihneď, ale potratila som vo vysokom štádiu tehotenstva v čase, keď švagriná bola práve tehotná. A to ti poviem, že to bola neskutočná skúška. Na jednej strane som sa tešila, že sa bratovi narodí dieťa, na druhej som sa išla zblázniť z toho, že mne nie a to moje je uz mŕtve. Rozhovory so svagrinou na tému materstvo som spočiatku nedavala vôbec. Možno to je ozaj klišé a nedarí sa nám to dodržať, ale aspoň z časti som sa snažila zamerať sama na seba, snažila som sa dostať do formy, venovala som sa psovi s dlhým prechádzkam, a samozrejme manželovi. Bola som 4mesiace na pn a stále som upratovala, varila, skusala recepty. Plánovali sme si dovolenku. Bolo to teraz v zime, čiže cez úplný lockdown a nedalo sa ani poriadne nikam vypadnúť... Proste venujte sa sebe ako keď ste boli slobodní. Iné sa ani nedá... Ja som otehotnela hneď prvý mesiac ako som sa vrátila do práce, t.j. do normálne kolobehu. Co ti tu odporúčajú bylínky a obulacne testy. Podľa mňa to moc nepomôže. 11 mesiacov už je celkom dlhá doba na to ze ste zdraví. Máš urobene stery aj na napr. na ureaplazmu.? Napr. Tato baktéria nepusti spermie cez krcok. Ešte by som si dala urobiť nejaké vyšetrenia, lebo častokrát za nedarenim sa stojí len nejaký banálny problém.

bombulka1987
6. aug 2021

@nata_lienka Myslím že si oprávnene zlá, nikto nemá právo sa pýtať druhého tak intímne otázky. A človek čo má aspoň trošku rozumu vytuší že ďalšou možnosťou okrem toho že pár nechce dieťa je to, že sa nedarí a nebude sa netaktne ako hlupák vypytovať.

nata_lienka
autor
6. aug 2021

@gabca025 Ďakujem za zdieľanie a podporu. ❤ Pred druhým otehotnením ste aj niečo užívali, zmenili, skúšali? Alebo to bolo z tvojej strany skôr také psychické vypnutie a zmierenie sa, ako píšeš?

nata_lienka
autor
6. aug 2021

@konikkon Ďakujem za zdieľanie skúsenosti. ❤ Boli mi robené stery z hlienu na krču, či spermie náhodou nezabíja, či je priespustný a toto vyšlo dobre. Ale po všetkých komentároch určite ešte pôjdem na vyšetrenia. Sama som zvedavá. Len to ma trápi, že človek naozaj nemá zdravotné problémy, ani ja ani partner, vôbec nebývame chorí, mne sa dokonca krásne zmiernili menštruačné bolesti, ktoré som mávala v minulosti veľmi výrazné až tak, že to dokážem prekonať bez akéhokoľvek lieku proti bolesti. To je pre mňa asi zázrak. 😅 A aj tak sa nedarí. Práve toto je také, že sa nemáš čoho chytiť, lebo nevieš, či je niečo zle. Tak tápam...Preto som aj tu písala ohľadom nejakých rád. Lebo niekedy je človek bezradný.

miskamicha
6. aug 2021

@nata_lienka mne aj sestre pomohlo cvicenie podla L.Mojzisovej plus ten čajik. Niekedy moze problemy s plodnostou sposobovat nedostatok vit.D. Viem podla seba,ze sa na to neda nemysliet, ale uvidis, ze to príde ked to budeš najmenej čakať. Mozno je to ozaj o psychike, stres robí svoje 🙂 urcite by som este nerobila predcasne zavery...vela parov otehotnie do roka..roka a pol 🙂 silno drzim palce aby sa co najskor zadarilo!

jani727
6. aug 2021

@raja95 toto je podla mna strašna drzosť. Ja som od teba staršia ale, mna by to nahnevalo.

roztlieskavacka
6. aug 2021

Viesco, my sme sa snažili síce “len” 4 mesiace ale počas tých 4 cyklov kedy to nevyšlo som bola úplne na nervy... každým mesiacom viac a viac proste som nechápala ani kde sa vo mne taká zlosť vytvorila na všetky tehotné ženy aj ženy s kocarmi... naštastie sa potom podarilo v 5. cykle (ked sme mali iba dva pokusy za cely mesiac a ani som nepočítala s tým, ze by to vyšlo, proste som uz bola za tie mesiace nejako zle naladená) no ale keby to nevyšlo asi by som bola uz na psychiatri .... proste nechápem co sa to vo mne dialo za tie 4 mesiace :D ja ta chápem tiež.. skús vyšetrenie priechodnosti vajcovovodov 🙂

tamara456
6. aug 2021

@lydia86 aha tak .....fuha tak až takúto cenu som nečakala ....človek aby začal kradnúť ked chce dieťa mám taký pocit

tamara456
6. aug 2021

@joannita to je strašné

rk123
6. aug 2021

uplne chapem co prezivas, boli sme na tom podobne. 2roky nic, vsetci v okoli tehotni ani nevedeli ako. samozrejme som im to dopriala, ale pri kazdom oznameni tehotenstva som plakala jak mala. vyskusali sme vsetko, od vsetkych doplnkov vyzivy co tu boli vymenovane, od dovoleniek, cez nesledovanie sa, az po sledovanie sa u lekara a planovanie styku atd .. nic. vsetky vysetrenia v norme, nechapal nikto preco to nejde. nakoniec sme isli na ivf, ktore vyslo. rok este nie je taka dlha doba, ale s odstupom casu by som uz necakala 2roky a riesila to o dost skor. v kazdom pripade drzim palce velmi, skor ci neskor to vyjde uvidis ❤️

lydia86
6. aug 2021

@tamara456 presne tak. Nestačí že sa človek trápi ešte je to aj finančne náročné. Ak sa vám bude dať finančne aspoň by ste mali ísť na prvé vyšetrenie aby ste potvrdila alebo vylučila problém. Kľudne mi napíšte do SS ak vás ešte zaujíma niečo. Mám všetky vyšetrenia za sebou.😊

nata_lienka
autor
6. aug 2021

@rk123 Ďakujem za zdieľanie, aspoň vidím, že nie som jediná, kto na iné tehotenstvá v okolí reaguje tak, že si to stiahne na seba, že jemu sa nedarí. Keď mi niekto v okolí oznámil tehotenstvo, chcela som sa tešiť, veď je to krásna vec, ale na druhej strane som potom bola smutná a aj nahnevaná, že nám sa nedarí. A človek si vždy kladie otázku prečo. Minule som sa na to pýtala manžela, ako to on vidí a povedal, že on má také isté pocity, že sa v ňom bijú emócie, keď nám niekto z blízkych oznámi tehotenstvo. Doteraz som si myslela, že som sebecká v tomto a hnevala som sa aj sama na seba, že sa z toho neviem tešiť. Teraz minimálne viem, že nie som v tom sama a že takto reaguje veľa žien.

martrle
6. aug 2021

@nata_lienka tak prispejem. Aj ja... V prvom rade chapem vsetky Co Sa snazime a biju Sa v Nas take pocity... Mna ale trapi ze ako by to bolo kebyze som tehu...mam za sebou ivf s dv... 41r...a v 38 zistena predcasna menopauza... Bol to sok... Pre mna... A dalsi sok ked som konecne teda otehotnela Cele mesiace som lezala a krvacala... AZ kym Sa maly v 17t nenarodil zivy... A musela som Sa pozerat ako zomrie... Nechcem aby to niekto zazil je to strasna trauma... A nielen to teraz Sa bojim ako by to bolo ak by som sla zas na ivf... Neviem ci by som to zas zvladla... Ale tuzba je vatsia... Och zienky drzte sa

alison11
6. aug 2021

@nata_lienka Toto sme zažívali vyše 3roky kým sa nám podaril prvorodený syn.Nastavila somsa obrnila lebo svokra bola tá čo sa mesiac a mesiac pítala či bude a tlačila na mňa,že nieže jej synáčik nebude mať deti.... stále mňa vynila.My sme to už veľmi zle znášali až som mužovi navrhla rozvod,ak by z inou mal deti,on ma chcel aj bez detí,tak po čase som si tiež našla prácu ktorá ma bavila a od jednej už neviem ako ale dostalo sa mi že povedz každému kto sa spíta aj keď ma to bude žrať ale mám im povedať Keď má prísť príde tak bude ak nie nie. A potom bol kľud a prišlo to vtom momente čo sme sa rozhodli v októbri 2010 že ak do konca roka nič tak v januári 2011 podáme žiadosť na adopciu a prišlo ten mesiac v októbri sme ten zázrak splodili a v polovici novebra som ho videla na sone 🙂 Už má 10rokov,po ňom som zažila tlak znovu od sovkry kedy bude druhé a to náš Emko mal necelý pol rok 3 mi odišli :-/ kým sa podaril druhý syn a to som sa chystala že už pojdem do práce. Mala som aj strach že odíde ale ostal 🙂 Pred 3rokmi mi odišlo v 10tt som mala aj kyret :-/.A teraz v pondelok som začala 6tt a žiaľ v stredu oň prišla.Ale nevzdávam pre zmenu svokra tak vie že viac už nechceme,tak aspoň nemá blbé otázky kedy 🙂.Momentálne prácu mám dosť náročnú a ťažkú a kolektív dosť nie najlepší... Ale snažím sa myslieť pozitívne príde to keď tu bdue čas.Máme daný čas smrti tak iste aj narodenia 🙂 Snaž sa myslieť nato,že tam hore je to určené usmievaj sa čonajviac a užívaj si život ako by mal byť ten posledný deň 🙂 Vtedy to príde keď si len pomyslíš,teraz to určite nie pretomešká.... ja som vtedy vôbec neverila zvyklo mi meškať z vyčerpania,z prepracovanosti pri podchladení atď. a tak som si kludne bola že na malú chodím preto,lebo som prechladla v októbri sa nám bus pokazil a bolo otvorené chladné nadráno na rannú som cestovala a aj 12cky ťahala a tka som si bola,že to ztoho,nuž ale už ma bradavky svrbeli a kolegyňa čo mala vtom čase 3 synov,mi vraví ty si tehotná,vravím jej ale kdeže ja byť nemôžem mám pco a muž 40% životaschopných spermií vravím jej roky sa nedarí určite nie som,nuž endala mi pokoj na ďalší deň keď som zašla do lekárne kúpiť test tak vyšli //,tá radosť čo ma obliala vtom čase to bolo prvé tehtoenstvo čo som zaregistrovala predtým som nikdy netestovala,a veru som bola 5tt a 4dni hneď ma gyn. dal na rizikové prišli nevolnosti pol dňa som preležala čo len na sladenej colovej limonáde a slepačej polievke som bola do obeda len večer som vedela jesť aj iné ale len ovocie a zeleninu.Po 3potratoch som si to celé začala užívať viem keby som nemala vtom čase už prvorodeného syna asi by som sa zosypala jedine vňom som našla radosť vtom čase a pred ním som brávala krsného syna knám na prázdniny 🙂 A pred 3rokmi som musela k psychiatričke chodiť na antidepresíva zvládli sme to už 2roky neberiem nič. Aj teraz som motivovaná ale nei som upnutá že áno podarí sa a bude,dávam si šancu prijať a mať zdravé dieťatko,z tým,že som preň otvorená,ale ak nebude tak to budem brať tak,že pre nás už viac dušičiek niet ktoré by nás brali za rodičov. 🙂Ale sú tu a moc prajem takým čo nemajú detičky alebo majú len jedno a prajú si súrodenca aby im bolo dané a požehnané mať detičky lebo nič krajšieho nit na tomto smutnom svete .Dúfam,že môj príbeh ťa nakopne a bude pre teba motiváciuo a podarí sa Ti nastaviť na pohodu v duši tak aby si bola tiež otvorená prijať ten dar,lebotie dušičky chcúpokojnú,vyrovanú mamu a usmievajúcu sa na svet 🙂.