icon

Ako sa vyrovnať s neplodnosťou a inzulínovou rezistenciou?

6. apr 2026

Rok a pol snaženia. Inzulínova rezistencia bez menzesu. Nasadený Metformin už 5 mesiacov. Žiadna zmena. Iba ležím v posteli a nemám chuť zit. Vôbec nič ma nebaví ani Veľká noc Vianoce žiadne sviatky. Nič pre mňa nemá žiadnu atmosféru. Chcem iba to jedno mať v brušku bábätko. Je to ťažké veľmi 😢 Všetko som už skúšala vitamíny, zmena stravy, cvičenie ale mám pocit, že je to len horsie. Čo ďalej ? Do centra nemá zmysel ísť lebo mám ešte stále vysoké BMI určite má nebudú chciet riešiť a asi ani gynekológ nie. Predtým som otehotnela aj s vysokou obezitou prirodzene a nechápem prečo už to nejde. Preto mám pocit, že to nebude spôsobené váhou. Ja si myslím, že mám PCOS ale gynekológ povedal, že som tie hormóny hodnoty mala celkom dobre ale bral mi ich iba raz počas cyklu na ten 3.den potom už nie. Merala som si aj bazalnu teplotu ale neovulujem podľa toho. Moze naozaj byť za tým len tá rezistencia ? Ochlpenie nemám ani na sone nevidel nič zle. Tak ja už neviem. Ale tie nálady mám brutálne únava tiež.

anonym_1680f5
6. apr 2026

To, ze si raz s vyraznou obezitou otehotnela neznamena, ze sa Ti to podari znova a ze to nie je velky problem. Bud rada za ten prvy zazracny raz.

Prepac ale Ty nie si uplne strateny pripad a adept na zufalstvo. Za prve je to rok a pol, a za druhe tam mas hned prvy krok co MOZES pre to aj Ty sama urobit. Tak sa konecne nakopni a zacni chudnut. Chciet otehotniet ked mas vyraznu nadvahu nie je vobec bezpecne ani pre Teba ani dieta.

"Ty si myslis".... To je pekne ze Ty si myslis. Bud sa zver do ruk lekarom a nehladaj hypotezy a diagnozy ked nie si lekar, alebo zacni tam, kde mozes zacat aj sama, a vyrazne vsetkemu pomoct - chudnutim. Obezita je jeden z vyraznych negativnych faktorov, ktore ovplyvnuju plodnost. A v zivote d detmi budes mat neskor ovela vacsie problemy kedy sa bude treba zapriet, nez zapriet sa teraz, tu, a pre jasny ciel.
A nemyslim to cele necitlivo, ale take su fakty.
Drzim palce.

ivkav5
6. apr 2026

@anonym_autor v prvom rade, ako radí koment nado mnou, začni so sebou niečo robiť. Hlavne, už si mala skôr. Viem o čom hovorím. Schudla som 28kg a ver mi, bolo to to najlepšie, čo som pre seba mohla spraviť. Otehotnela som po tomto schudnutí na prvú šupu. Doslova.

autor
6. apr 2026
@ivkav5

@anonym_autor v prvom rade, ako radí koment nado mnou, začni so sebou niečo robiť. Hlavne, už si mala skôr. Viem o čom hovorím. Schudla som 28kg a ver mi, bolo to to najlepšie, čo som pre seba mohla spraviť. Otehotnela som po tomto schudnutí na prvú šupu. Doslova.

@ivkav5 a tiež si mala takéto podobne problémy s menzesom ? A po koľko schudnutých kg si videla zmenu ? Ja som dala dole 13 a potom ma to prestalo baviť lebo som nevidela žiadnu zmenu.

anonym_1680f5
6. apr 2026
@anonym_autor

@ivkav5 a tiež si mala takéto podobne problémy s menzesom ? A po koľko schudnutých kg si videla zmenu ? Ja som dala dole 13 a potom ma to prestalo baviť lebo som nevidela žiadnu zmenu.

@anonym_autor a kolko mas? Je dost rozdiel dat 13kg dole z 80, a zo 130. Si anonym, tak ked chces rady, daj normalne informacie. Ja som tiez chudla, este pred prvym dietatom, 20kg dole. Nic lepsie sa mi nestalo. A uz by som po detoch najblizsie roky na to cas veru nemala.

anna777115
6. apr 2026

Mam PCOS a metabolicky syndróm, inzulinovu rezistenciu ktora sa mi rokmi prehupla do diabetes 2 aj napriek tomu ze dodržiavam životosprávu a uzivam mettformin. Vdaka metforminu mavam nirmalny menzes aj ovulaciu a schudla som na zaciatku užívania 10 kg.Takže ak metformin nezabera treba zvýšiť davku. Minimalna davka pri tejto diagnoze je 1500 mg denne. Ja som na začiatku začínala s davkou 500mg 3×denne. Dnes mi je uz tato davka slabá a beriem 2000mg denne, keďže organizmus si casom zvykne a prestane reagovať. Chcela by som aby sa zdržali vyjadrení mudrlantky z modrého koňa, ktoré maju 50 kg lebo pre seba " niečo robia". Keby ste mali takúto diagnózu tak verte, že sa môžete aj uštvať s cvičením a stravovaním a efekt žiadny. Veď je to logické, keďže je to metabolicka porucha.

autor
6. apr 2026
@anna777115

Mam PCOS a metabolicky syndróm, inzulinovu rezistenciu ktora sa mi rokmi prehupla do diabetes 2 aj napriek tomu ze dodržiavam životosprávu a uzivam mettformin. Vdaka metforminu mavam nirmalny menzes aj ovulaciu a schudla som na zaciatku užívania 10 kg.Takže ak metformin nezabera treba zvýšiť davku. Minimalna davka pri tejto diagnoze je 1500 mg denne. Ja som na začiatku začínala s davkou 500mg 3×denne. Dnes mi je uz tato davka slabá a beriem 2000mg denne, keďže organizmus si casom zvykne a prestane reagovať. Chcela by som aby sa zdržali vyjadrení mudrlantky z modrého koňa, ktoré maju 50 kg lebo pre seba " niečo robia". Keby ste mali takúto diagnózu tak verte, že sa môžete aj uštvať s cvičením a stravovaním a efekt žiadny. Veď je to logické, keďže je to metabolicka porucha.

@anna777115 ja užívam 2000XR a nemám menzes ale HOMA som mala až 6,3. Pôjdem v blízkej dobe aj na diabetologiu ale gynekológ mi tiež hovoril, že pacientkam nabehol menzes ja som prvé dva cykly mala 45dni a druhý 38dni to som bola šťastná, že to ide k lepšiemu. Potom som začala chudnúť a odvtedy menzes nedošiel. Zachvilu to budú 3 mesiace.

januska12323
6. apr 2026

Nadváhu by si mala riešiť ako prvú, keď otehotnieš priberieš ešte viac a môžeš mať horšie problémy. Pekne sa obleč, zober partnera a choďte sa prejsť, spravíš niečo pre svoje fyzické aj psychické zdravie. Ak nevieš chudnúť sama vyhľadaj odborníka, tu máme rôzne skupiny kde ti baby pomôžu a hlavne sa nevzdávaj ak to pôjde ťažšie.

anonym_298a5f
6. apr 2026
anonym_80ba12
6. apr 2026

Ti nestacilo, co ti tu vcera (a 10x predtym) pisali? Schudnut a hlavne psychiater, kedy to uz konecne pochopis?

anna777115
6. apr 2026
@januska12323

Nadváhu by si mala riešiť ako prvú, keď otehotnieš priberieš ešte viac a môžeš mať horšie problémy. Pekne sa obleč, zober partnera a choďte sa prejsť, spravíš niečo pre svoje fyzické aj psychické zdravie. Ak nevieš chudnúť sama vyhľadaj odborníka, tu máme rôzne skupiny kde ti baby pomôžu a hlavne sa nevzdávaj ak to pôjde ťažšie.

@januska12323 Pri tejto diagnóze chudnutie proste nejde tak jednoducho ako u ludi ktori nemajú metabolicku poruchu. Veď metabolizmus je spaľovanie cukrov, tukov a ked!e je narušený tak to nejde bežnou úpravou životosprávy. Preto sa predpisuju lieky na metabolizmus ako je napr. metformin.

anna777115
6. apr 2026
@anonym_autor

@anna777115 ja užívam 2000XR a nemám menzes ale HOMA som mala až 6,3. Pôjdem v blízkej dobe aj na diabetologiu ale gynekológ mi tiež hovoril, že pacientkam nabehol menzes ja som prvé dva cykly mala 45dni a druhý 38dni to som bola šťastná, že to ide k lepšiemu. Potom som začala chudnúť a odvtedy menzes nedošiel. Zachvilu to budú 3 mesiace.

@anonym_autor Môžeš napísať kolko máš rokou? Píšeš ze si bola tehotná ake vyšetrenia si podstúpila po potrate. Treba to riešiť na odbornych miestach a nečakáť na zázrak. Máš už dieťa alebo si nikdy nerodila? To su kĺučove fakty od ktorých sa dá odraziť.

ivkav5
6. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor mala som milión problémov v tom čase. Rozdiel som realne videla možno po 20kg. Chudla som ale zo 100kg, rozdiel je, keď máš 100, keď máš 80 alebo 150kg. Takže ti reálnu radu dať neviem, každopádne toto je tvoja jediná cesta. Začni chudnúť. Ver mi, že sa všetko zlepší.

anonym_1680f5
6. apr 2026
@anna777115

@januska12323 Pri tejto diagnóze chudnutie proste nejde tak jednoducho ako u ludi ktori nemajú metabolicku poruchu. Veď metabolizmus je spaľovanie cukrov, tukov a ked!e je narušený tak to nejde bežnou úpravou životosprávy. Preto sa predpisuju lieky na metabolizmus ako je napr. metformin.

@anna777115 pozri, zadavatelka iba lezi v posteli, ako sama napisala. Tak neschudne ani s davkou 5000mg/d. Kym nezmeni svoj postoj, zbytocne sa bude skryvat za diagnozu, s ktorou je to chudnutie narocnejsie, no nie nemozne. PS: nemam 50 kg a precitaj si predoslu autorkinu temu, na ktoru tu dali link. Potom jej mozes radit ako na otehotnenie s vyraznou obezitou a muzom co ma milenku a nazyva ju hlupou kravou.

autor
6. apr 2026
@anna777115

@anonym_autor Môžeš napísať kolko máš rokou? Píšeš ze si bola tehotná ake vyšetrenia si podstúpila po potrate. Treba to riešiť na odbornych miestach a nečakáť na zázrak. Máš už dieťa alebo si nikdy nerodila? To su kĺučove fakty od ktorých sa dá odraziť.

@anna777115 o chvíľu budem mať 30 rokov a ano mám už dieťa. Vtedy som otehotnela úplne bez problémov. Cyklus som už vtedy mala dlhší ale ovuláciu som mala a nebol to takýto extrém ako teraz.

januska12323
6. apr 2026
@anonym_1680f5

@anna777115 pozri, zadavatelka iba lezi v posteli, ako sama napisala. Tak neschudne ani s davkou 5000mg/d. Kym nezmeni svoj postoj, zbytocne sa bude skryvat za diagnozu, s ktorou je to chudnutie narocnejsie, no nie nemozne. PS: nemam 50 kg a precitaj si predoslu autorkinu temu, na ktoru tu dali link. Potom jej mozes radit ako na otehotnenie s vyraznou obezitou a muzom co ma milenku a nazyva ju hlupou kravou.

@anonym_1680f5 neuvedomila som si, že je to ona. Tu každá rada zbytočná.

anna777115
6. apr 2026
@anonym_1680f5

@anonym_1680f5 Tak ja som sa vyjadrovala konkretne k tejto diagnóze keďže sa tyka aj mňa . V takom vzťahu by som sa o dieťa nepokušala, ani keby som nemala ziadne zdravotne problémy, nakolko už jedno dieta má a manzelstvo ide dole vodou.

anonym_135579
6. apr 2026

Ja budem asi hnusna, prepac. Ale v tvojej situacii je to, ze nemozes otehotniet, najlepsim riesenim. Daj si do poriadku hlavu a popremyslaj, ci je dobry napad mat dalsie dieta s niekym, kto ta podvadza. To, ze ty chces, je irelevantne. Dieta potrebuje oboch rodicov. A ak nie, tak aspon psychicky zdravu matku. Vies, ako sa bude to dieta citit v takom nahovno vztahu? Deti nie su blbe. Ak to medzi rodicmi neklape, deti trpia najviac. A tym, ze ty mas depresiu a chlap vtaka na prechadzke, co dobre dokazete tomu dietatu ponuknut? V akom prostredi bude vyrastat?
Nechcem ta hanit a pridavat ti dalsie trapenie, viem, ake to je, ked sa nedari, viem dokonca, ake to je, ak dieta zomrie este pred porodom, ale ber toto, co sa ti deje, ako znamenie, aby si si dala zivot do poriadku a ak je to mozne, urcite vyhladaj psychiatra. Pre vlastne dobro a pre dobro toho dietatka, ktore uz mate. Drzim palce.

anonym_bb8bc0
6. apr 2026

Nemáš chuť žiť a to mas muza a dieťa
To bude iný problém
Psychicky