Ako si udržať psychickú pohodu, keď sa nedarí otehotnieť?

leila432
3. feb 2024

Ahojte, potrebujem si trošku vyliať emócie a myšlienky... No zaujímalo by ma, ako zvládate keď sa nedarí a opäť príde ms. My sa snažíme už cca 3 roky, niekedy je to ok, ale niekedy som z toho dosť na dne. Veľa vyšetrení za sebou ešte nemáme, lebo máme dosť aktívny život a šli sme na to tak voľnejšie, hlavne zo začiatku. Ja som dávnejšie bola operovaná na slepé črevo a hneď na to ďalšie 2 operácie, lebo prvá nedopadla dobre a stále som mala v bruchu zápal. Povedali mi vtedy, že možno nebudem môcť mať deti. Hlavne teda zrejme kvôli priechodnosti vajcovodov. Toho vyšetrenia som sa bála a dlho som sa odhodlávala, ale teraz v januári som bola na HSG a vyšiel mi ľavý priechodný, čo je asi celkom pozitívne. Tak snáď by to mohlo ísť aj prirodzene. Okrem toho mi tiež moja gynekologička hovorila, že mám viac testosterónu a je problém s ovuláciou, ale poradila mi inofolic. Keď ho beriem, tak ovuláciu mám (robila som si pár krát aj test na potvrdenie, ale viem to aj podľa hlienu). Tento cyklus hneď po hsg sme sa teda intenzívne snažili a aj ovulácia podľa hlienu bola. Nie som si úplne istá či práve z ľavého vaječníka, ale myslím, že áno. Takže som celkom dúfala, ale testy negatívne a aj ms už došla. A mala som z toho dnes riadne náladu pod psa a celkom nepríjemné stavy. Ďakujem pekne každému, kto to dočítal a zaujímalo by ma, ako to prežívate vy a aj akékoľvek rady. Prajem všetkým, čo sa snažia, nech sa čo najskôr podarí ❤️

slovenka753
3. feb 2024

Zamerala som sa na iné aspekty života. Inak z toho človek zosalie. A úprimne, obmedzila som kontakt s kamarátkami čo majú malé deti a o ničom inom sa rozprávať nevedia.

domkakvet
3. feb 2024

@leila432 prestat na to mysliet, ked to nebudes ocakavat, tak to pride.

andrejkap123
3. feb 2024

@leila432 asi nenapisem nic pozitivne ale ja som sa zrutila psychicky. Myslela som ze sa zblaznim ze nidky nebudem mama 😢. Muzovi som revala, no hrozne… Musela som aj odist z koníka zo skupiny Snažilky lebo uz som ani to nedávala… ludia okolo mna otehotnievali na prvý krát a my nic. Podarilo sa ten mesiac čo prislo to zrutenie.. Uprimne ani neviem ako. Ovulacne testy som si ten mesiac robila, ziadny pozitivny… depka znovu….Aktualne Som v 9tt ale stále neverim a neplodnost ma okradla o “uzivanie” si tehotenstva… stale myslim na to najhorsie… a neverim ze tam je 🙁 jaj a snazili sme sa 2,5 roka. Skoro tri. Trhá mi srdce ze nie kazdy clovek vie mat dieta ked chce a ze niektorym to trvá hrozne dlho. Zelam ti aby si si co najskor nasla 2 ciarky… posielam objatie.

michaela329
3. feb 2024

@leila432 my sa s tým boríme 10 rokov. A moja rada-neodkladajte návštevu centra asistovanej reprodukcie. Pre môjho gynekológa som bola tip top zdravá. Ovulácie ako hodinky... potvrdené folikulometriou. No to nič neznamená. Treba viac vyšetreni, halosperm, endokrinologicka, imunologiu a aj hematologia. A aj genetika - o svoje prvé bábätko som prišla kvôli genetickej vade. Takže žiť treba ako obvykle - koníčky, cestovanie a priatelia...no neodkladajte to a nečakajte. My už sme podali žiadosť o adopciu. Rady tipu "nemysli na to" a "choďte na dovolenku" mi už otvárali nožík vo vrecku 🙄

mikitilik29
3. feb 2024

@leila432 skúste navštíviť čím skôr centrum na umele oplodnenie.

anjelicek26
3. feb 2024

Choďte do centra. Jeden vajcovod je len pár šancí do roka,či bol muž na spermiograme nikde nevidím? Slepak je hrúza,mne druhý raz minulý rok v marci odstranovali laparkou zrasty vyse hodiny a ano pricinou operacia slepaka kedysi.. jeden vajecnik pretoceny a nepriechodny vajcovod,proste cele zle. Dali dokopy co sa dalo a po 1.5 roku snaženia čakáme maleho chlapčeka.. ešte 8 týždňov
.. je to zázrak,lebo sme to už vzdali..

matus7030
3. feb 2024

@domkakvet túto radu nechce počuť podľa mňa žiadna žena /pár, ktorý trpí neplodnosťou.
Ja by som za túto vetu poslala už každého do čerta. Nemysli na to, choď na dovolenku, uživaj si a to príde..toto môže napisať len niekto, kto si tym niekoľko ročným snažením v skutočnosti neprešiel.

matus7030
3. feb 2024

@leila432 po 3 rokoch snaženia už odporúčam návštevu CAR. My sme tiež dlho deti nechceli, potom som sa pred 30 zobudila, že by bolo už aj fajn mať dieťa, ale nie je všetko vždy tak, ako si vysnívame. A už 4 roky som v tom kolotoči snaženia, 4x potrat, milion vyšetrení, návšteva centra...snáď sa to raz podarí.
A psychicky je to naozaj veľmi náročné, musiš si len sama v hlave upratať ako to je, a hlavne VERIŤ, že raz to dieťa mať budeš.
A nevyžiadané rady ako...daj sa do kludu, chod relaxovat, chod na dovolenku, nemysli na to...môže dať podľa mňa len človek, ktorý si neplodnosťou neprešiel.

michaela329
3. feb 2024

@matus7030 vo mne to vždy vyvolalo pocit, že sa málo snažím a moc na to myslím...aj to som nemala predsa. Ľudia to nemyslia zle, ale toto je veru brutálne toxická "rada"

leila432
autor
3. feb 2024

Ďakujem vám pekne, ste super. Muž na spermiograme bol, mal tam nejaké hodnoty mierne hraničné, ale nič strašné. Tiež berie nejake doplnky, čo mu tam odporučili. Na to HSG som bola v Brne a mám s tým výsledkom zájsť za lekárkou znova tam, je to CAR, ale bola som zatiaľ len na tomto vyšetrení, takže budem s ňou riešiť čo ďalej. Len sme chceli pár mesiacov vyskúšať, lebo som čítala aj moja gyn mi hovorila, že práve po tom vyšetrení sa často podarí. V Brne si to musím platiť sama, keďže mám SK poistenie, takže som tomu chcela dať šancu najprv ešte. Ale vraj sú tam super, tak snáď nám pomôžu..

michaela329
3. feb 2024

@leila432 to aj mne tvrdil, ze po hyfosy to pojde...potom po laparke to pôjde... atď. Odporúčam skupinu IVF skúsenosti tu na mk. Veľa sa tam dozviete. A ďalší postup konzultovať s CAR. Tam sú fakt odborníci. Môj muž strašne chcel ešte skúšať a nechcel ísť do IVF...tak som mu otvorene povedala, že už len štatistika nepustí - za tých vtedy 5 rokov ani ťuk.... samozrejme, že sme mali neodhalené problémy.

medda_beda
3. feb 2024

Po roku som to začala riešiť už len tak, že robím čo treba, ale keď má prísť MS nedúfam.
Poviem si, že ok prišla a pokračujem ďalej.Vôbec neprispôsobujem svoj život budúcemu dieťaťu.
Emocionálne to už neriešim.
Čaká ma laparka a genetika.
Doteraz sa skoro nič nenašlo takže to nechávame tak a šetríme na IVF.

leila432
autor
3. feb 2024

Okrem toho, ešte sem napíšem jednú skúsenosť. Už pred rokom som chcela ísť na HyCoSy v Košiciach, aj som bola objednaná a došla som tam. Ale doktor najprv robil ultrazvuk a našiel mi endometrickú cystu na pravom vaječníku. Takže HyCoSy už nerobil a poslal ma na operáciu. Lenže ten lekár ktorý ma mal operovať, keď videl rozmer tej cysty (je malá tuším okolo 2cm) a keď videl moje dorezané brucho, vravel že to nemá význam operovať a hlavne by to bolo riskantné. Že s takou cystou by neoperoval zrejme ani ženu bez predošlých operácií, že to nemá taký vplyv. Takže túto lek. správu som poslala späť do KE a tam pán dr znova, že to sa musí operovať aj keď som prizvukovala, že mám dorezané brucho... tak ma poslal za nejakým prof do Prahy. Tam som aj chcela ísť, ale dalo sa len v stredy večer, čo som nemohla. Tak som našla práve to Brno, kde majú aj nejaký certifikát na endometriózu. Tak tam som bola prvýkrát kvôli tomu a rovnako mi tá lekárka potvrdila, že to netreba operovať a že mám ísť na to HSG. Takže takto nás pán doktor ponaťahoval a zbytočne som sa stresovala z možnej operácie...

medda_beda
3. feb 2024

@domkakvet Alebo nepríde :D.
Netreba to písať s takou istotou.
Treba ukľudniť psychiku, ale netvrdila by som žiadnej žene, že to raz príde.

zuzuliatko18
3. feb 2024

Nam sa zadarilo po viac ako 5 rokoch, obehavali.sme vysetrenia, cakali vysledky a medzitym nasli pozemok a so.slusnym adrenalinom sa rozhodli pre hypo a stavbu domu. Podarilo sa ozaj vten mesiac, ale po dlhej dobe sme nemysleli na dieta, ale riesili ci naozaj ten pozemok, ci financne vsetko vyjde a pod. A teda druha vec, tak nejak sme sa V to leto rozhodli, ze zacneme riesit adopciu.

leila432
autor
3. feb 2024

@andrejkap123 gratulujem a teším sa s vami. Všetky príbehy, keď sa po dlhom snažení podarilo mi dávajú nadej. Dúfam, že sa ti podarí naplno sa tešiť a užívať si to.

marianarem
3. feb 2024

@matus7030 Je to absolutne nerealizovatelna rada. Niekto na to naozaj po case prestane mysliet a v podstate sa s tym zmieri, ale to je proces, trva vacsinou roky a vedie k nemu tazka cesta. Ale je to zhruba asi ako radit smutiacej vdove, ze ma prestat smutit za manzelom. A pridava to snaziacej sa zene este stres z toho, ze si to sama kazi, lebo na to mysli.
Urcite su pary, ktorym sa to.podarilo, ked uz to vzdali a venovali sa niecomu inemu. Ale poznam aj pary, ktorym sa to podarilo, aj ked na to mysleli. Aj ja som na to myslela a podarilo sa nam.

rurutiax
4. feb 2024

Šup do CAR. My sme sa snažili vyše roka, nedarilo sa, brala som lieky na menštruáciu a bola som stimulovaná gynekologičkou. Keď ovulácia neprišla ani po stimulácii, padla mi diagnóza PCOS a poslali nás do centra. Ovuláciu nemám už roky. Menštruáciu bez liekov ani nemám. Bola to rana. Ja som ani len netušila, že som neplodná. Prvý cyklus IVF sa podaril, do mesiaca som ostala tehotná a už mám polročnú dcérku vedľa seba. 🙂 Za mňa nečakať.

michaela329
4. feb 2024

@leila432 ale on vás nenatahoval. Mne sa podarilo otehotnieť až po druhej laparke, kedy mi okrem tumoru (ktorý sa najskôr rok javil ako endocystacca 3.5 cm) odstránili aj endometriózne ložiská. Tiež ma môj Dr nechcel najskôr poslať na operáciu, lebo bola druhá v priebehu 2 rokov, ale bez nej by som neotehitnela, endometrióza je svinstvo. Skús zájsť za profesorom Bielikom ešte. On je expert na endometriózu tu na SVK.

lalylily
4. feb 2024

Bohuzial to, ze mas jeden vajickovod priechodny, nemusi znamenat aj ze je funkcny. Vo vajickovodoch su take ako keby "metlicky" (riasinky), ktore maju posuvat vajicko smerom do maternice ale neexistuje ziaden test na to ci tie funguju alebo nie. Mne po case povedala doktorka, ze v pripadoch ze jeden je nepriechodny, je velka sanca na to ze aj ten druhy nefunguje (napr. tam bola infekcia ktora jeden uplne zablokovala a druhy iba znefunkcnila). Tym ako dlho sa ti nedari a kvoli operaciam to moze byt aj tvoj pripad (ale samozrejme nezelam ti to)..
Ja by som rovno isla do CAR a skusila parkrat IUI, ked mas ovulaciu na spravnej strane a ked nie tak rovno na IVF. Ja som mala rovnaky problem, snazili sme sa 3 roky.. Nakoniec som uz nemala velmi nervy skusat IUI, je to na nervy, ked tam prides a zisti sa opakovane, ze ovulacia je na nespravnej strane... IVF u mna vyslo na prvy raz a teraz uz odratavam tyzdne do porodu. drzim palce 🙂

juliet86
4. feb 2024

@leila432 kolko mate rokov? a preco ti tak zalezi na prirodzenom otehotneni? my sme sa tiez snazili tri roky a potom ivf na prvykrat. kedine co by som spatne zmenila je ze by som do centra isla skor

leila432
autor
4. feb 2024

@michaela329 myslela som len skôr preto, lebo sa vôbec nezaujímal o predošlé diagnózy a nespravil mi ani to HyCoSy vtedy. Tak som kvôli tomu behala a až teraz mám vlastne výsledok toho vyšetrenia. Ale ak to bude problematické naďalej tak to určite budem riešiť. Ale zatiaľ sa mi to nijak nemení a 3 lekári povedali, že to nemá vplyv tak ideme hľadať najprv iné príčiny.

leila432
autor
4. feb 2024

@lalylily o tom som ani nevedela, že toto ešte môže byť problém. No zrejme pôjdeme skúsiť v blízkej dobe už niečo. Som rada za každú radu, aspoň ma to nakopne k činu.

leila432
autor
4. feb 2024

@juliet86 ja budem mať v marci 29 a manžel má 33. Až tak nezáleží. Aj sme sa bavili, že pôjdeme na umelé, ak bude problém. Skôr sme teraz chceli skúsiť kvôli tomu, že po HSG je väčšia šanca. Nie o veľa a nemusí to pomôcť.. A ešte v tom sú aj také veci, napr. prerábame dom a ešte to chvíľu potrvá, ja si popri práci dokončujem štúdium a tak. Viem že vždy bude niečo, tak sa objednám do toho Brna a uvidíme čo ďalej.

mmm2mmm
4. feb 2024

@leila432 úprimne za seba poviem že nech sa snažím na to akokoľvek nemyslieť a byť v pohode tak vždy keď príde MS ma to zlomí ..chce sa mu plakať a kričať...za radu nrmysli na to a bábätko príde v správny čas by som vlepila facku ...toto nedokáže pochopiť nikto kto to nezažil...
Úprimne , ak by to takto bolo tak antikoncepcia neexistuje lebo staci na to myslieť a nepodarí sa 🙈🙈🤣
S manželom máme dávno po 30 snažíme sa viac ako ti roky... samozrejme chodím do CAR dúfam že to prinesie úspech....pre mňa najhoršie je keď vidím ako ostatní mne blízki ľudia už majú po dve tri deti ktoré vidím vyrastať a už chodia do školy do škôlky a samozrejme ich mali keď chceli nie sú to deti "náhody" ....

girlie_konik
4. feb 2024

@leila432 okrem centra ti radím aj terapiu. Normálne si pohladaj psychológa a dohodni termín. Je to určite veľká psychická záťaž, tak si dovol uľaviť si takto 🙂

leila432
autor
4. feb 2024

@girlie_konik áno aj to ma zaujímalo, či to niekto rieši aj takto. Lebo občas je to fakt dosť ťažké.

domkakvet
4. feb 2024

@matus7030 nepresla som si tym, to je pravda, ale by si sa cudovala kolko zien v mojom okoli otehotnelo prave vtedy, ked uz tomu prestali davat sancu a povedali si, ze to uz riesit nejdu, asi kvoly tomu, ze tlacenie na pilu prinasa so sebou stres a vtedy sa asi tazko otehotnie.

domkakvet
4. feb 2024

@medda_beda ved to, ze treba ukludnit psychiku.

mmm2mmm
4. feb 2024

@domkakvet 🙈takúto radu si vážne nechaj pre niekoho komu sa nedarí pár mesiacov 😊(a to myslím v dobrom )..ak sú to roky evidentne to nebude psychika ale iný problém ....a aj keď stres robí svoje nie je to on čo spôsobí roky neplodnosti ....ak by stačil "len stres" tak sa nerodia deti za vojny, hladomoru, po znásilnení alebo vystresovanym pubertiakom