Antidepresíva a snaha o tehotenstvo

simonaprava
12. mar 2021

Ahojte.

Užívam antidepresíva, máme s manželom po 30tke a uvažujeme pomaly nad dieťatkom. O možnostiach tehotenstva a liečby som sa rozprávala so svojou psychiatričkou.

Tá mi na moje prekvapenie povedala, že snažiť sa o dieťatko môžeme aj počas užívania mojich antidepresív. V prípade, že by mi vynechala menštruácia, upravila by mi lieky na najnižšiu možnú dávku. Podľa jej slov užívanie antidepresív nemá negatívny vplyv na vývoj plodu v ranom štádiu.

Musím sa priznať, že ma táto informácia veľmi prekvapila a zneistila. Vždy som si myslela, že pre otehotnenie je potrebné buď znížiť dávky antidepresív na minimum alebo liečbu ukončiť. Neradi by sme riskovali zdravotné problémy dieťatka. Príde mi riskantné brať lieky a snažiť sa o dieťa.

Brala tu niektorá z vás antidepresíva a snažila sa o dieťa? Všetko bolo v poriadku? Čo vám k tejto téme povedal váš lekár? Pokojne aj do IP, je mi jasné, že psychické zdravotné problémy sú intímna záležitosť.

Ďakujem krásne za vaše skúsenosti, prípadne aj odborné vysvetlenia, ak sa tu nájdu aj medičky.

Krásny deň. dievčence. 🙂

dmk_1
12. mar 2021

Lekarka by mala vediet najlepsie, ze co vravi, vie, akevlieky beries. no mne zase lekarka vravela, ze pri liecbe antidepresivami ziadne dieta, ani nech neskusam. Urcite by som vyuzila dalsi nazor lekara, mozno podpori, mozno vyvrati.

simonaprava
autor
12. mar 2021

@dmk_1 Presne ten istý názor povedala lekárka pred rokmi mojej mamine, keď ma čakala. Odvtedy síce prešlo 30 rokov a lieky sa vyvíjajú, ale tiež sa mi to nezdá, že brať AD a snažiť sa o dieťa je úplne bezpečné. Hľadám reálne skúsenosti mamičiek, nerada by som riskovala zdravie vytúženého dieťatka. :(

deti95060810
12. mar 2021

čo lekár to iný názor... 😉
ale brať AD a plánovať tehu nie je dobrý nápad....

luccija
12. mar 2021

@simonaprava buď ich potrebuješ a tak je jedno či si tehotná či nie.Je tu xy príspevkov kde ženám po otehotneni znížia či zmenia AD a potom príde k relapsu nehovoriac čo je po pôrode.Nejak tomu nerozumiem pokým neplánujem dieťa môžem ich brať a, keď otehotnieť už nie som chorá nepotrebujem ich?
Robím v zdravotníctve sú AD, ktoré sa môžu brať sú ženy, ktorým sa výraznú zhorší psychika v tehotenstve únava, zvracanie, placlivost a tie, ktoré sú v euforii.Nie je povinnosť liečbu AD prerušiť.Ak človek v tehotenstve vie vysadiť AD a cíti sa dobre žiadne lieky ani nepotreboval😊

juliet86
12. mar 2021

napis na mamila.sk resp si pozri v ich poradni je k tomu k AD dost. existuje ktegorizacia AD 1 2 3 4 5. co beries? existuju studie na google scholar aj k breastfeeding a AD. zalezi naozaj co beries a ako dlho. skusala si psychoterapiu? mas depresiu? manio depresiu? nutkave myslienky? uzkosti? paniku? ide o to co je mensie zlo ;)

sonnenshein
12. mar 2021

@simonaprava Brala som AD pred, aj pocas tehotenstva, a mala je absolutne zdrave a bezproblemove dieta, po bezproblemovom tehotenstve. Jedine, co nebolo tabulkove, bolo, ze si pockala do 41+0tt, kym sa jej uracilo sa narodit :D

janapeterjana
12. mar 2021

@simonaprava brala som dlhé roky pred tehotenstvom aj počas tehotenstva. Snažili sme sa znížiť dávky na minimum. Syn sa narodil predčasne, ale ja by som to asi nespájala.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre