Bojím sa mať tretie dieťa kvôli riziku diagnózy
Ahojte ,dlho rozmýšľam o treťom dieťati. Mám 5 ročnú dcéru a 10 ročného autistu.Bojím sa mať ďalšie dieťa kvôli diagnóze aj kvôli tomu ci by som to zvládla nakoľko najviac pozornosti ide k staršiemu synovi Dcérka si želá sestričku aby sa mala ským hrať normálne, tak mi to povedala a veľa ďalších vecí, kto má zdravé dieťa a dieťa s autizmom tak vie očom píšem..Bojím sa no premýšľam či je to voči dcére fér
Ja by som chcela mať tretie dieťa no co ak bude tiež s diagnózou. Mám 35 rokov .Podľa genetických testov je riziko na potomstvo 50 %Co by ste robili na mojom mieste ?
Chceš dieťa koli dcere? Snád ma kamaratky nie?
Aj moja odkedy nastupila do školky (3r) a videla že deti maju surodencov, tak chcela aj chce (teraz ma 5). No rozhodla som sa na tento krok až teraz, ked som sama chcela..
Nie pre rozhodnutie dcery, lebo sa nema ským hrať a to sa ozaj nemá lebo je jedinacik. Ale mame kamaratky, ihriska atd..
a čo manžel? ako sa k tomu problému stavia on.
mne mm neskutočne pomáhal či ti bude mať kto pomáhať. 3 deti + domácnosť dá zabrať.
najhoršie je že diagn. PAS sa nedajú zdiagn. ešte v tehu.
v zahr, vedia už okolo 6 m povedať že toto bábo má diagn. , ale na sK nie.
bude medzi nimi min. 6-ročný rozdiel, to je už dosť veľa na to, aby boli nerozlučné kamošky, kým ten drobec vyrastie tak dcéra bude v puberte a nebude mať chuť sa hrať so škôlkárom... daj ju na krúžky medzi rovesníkov
@anonym_autor
Dcera bude sa starat, vychovavat? Pochybujem.
Kebyze ti manzel zomrie, si schopna a kvalitne postarat o tri deti?
A co tvoj osobny zivot? Priestor pre tvoje zaujmy? Tvoja kariera? Si mlada - nezahrab sa. Mat dve deti, toboz dieta so specialnymi potrebami, je velmi narocne. Nepridavaj si este viac
Buď spokojná s tým čo máš. Dcéra sa s mladšou sestrou nestihne hrať, tak ako si vo svojich 5-tich rokoch predstavuje, iba ak by si porodila rovno štvorročné dieťa😁. Ešte nie si tehotná, kým porodíš a dieťatko podrastie na "hranie", bude tvoja dcéra veľká a nebude sa chcieť "otravovať" s mladším súrodencom😉.
Nech si dcéra nájde v škôlke na hranie kamarátku aj na čas po škôlke či cez víkend.
Kym by sa dieta narodilo, dcera bude mat cca 7 rokov (mozno viac) a garantujem ti, ze nejake mimino ju bude trapit ako vcerajsi den- mam teraz nieco podobne doma. Ako sa ti dvaja zahraju? Nijako. Okrem toho, kde je napisane, ze to bude "sestricka'? A ak ma 1 dieta diagnozu, uz absolutne by som to neriskovala. Citala som o rodinach, kde maju 2, raz dokonca 3 autistov. Nebolo to vesele citanie...Potrebujes pokusat osud? Mas prilis jednoduchy zivot?
Uprimne, v ziadnom pripade. Ak by dieta nebolo zdrave, co ked vy uz nebudete. Dcera ostane s dvoma surodencami s Dg. Uz jeden je dost velky problem, aj ked nikto z nas nevie do akej miery je funkcny … skor hladaj moznosti, aby bola, co najviac s kamaratkami a na kruzkoch. Ked bude mat 6-7 rokov mozno bude 1 rocne dieta zabavne ako babika ale v 13 jej 7 rocne ju nebude sa zaujmat. A ked zo bude chlapec? Tak ju nebude na hranie zaujmat nikdy.
bude medzi nimi min. 6-ročný rozdiel, to je už dosť veľa na to, aby boli nerozlučné kamošky, kým ten drobec vyrastie tak dcéra bude v puberte a nebude mať chuť sa hrať so škôlkárom... daj ju na krúžky medzi rovesníkov
@anonym_def447 ani keby boli blízko seba vekovo tak nemáš záruku že budú veľké kámošky.
mám dcéry ktoré sú od seba v krátkom časovom slede. všetky 3 slečny s rozdielom do 4 rokov.
skôr sa pobijú a povadia ako veľké kámošky.
Dcérka by chcela... a ak by bol chlapec a nie dievča? A ak by bolo nedajbože ďalšie dieťa s dg? Dcérka nech si nájde dobrú kamošku a vy nepokúšajte šťastie.
@anonym_autor dcerka by chcela? to je mile... moja chcela prasa, kona, jednorozca, surodenca atd... mam za to, ale ze z nas dvoch som ja ta , co ma rozum a nie 5 rocna... takze dcerka moze chciet... dve deti v dnesnej dobe , jedno postihnute.... a ides sa riadit dcerou? a ked ta muz jedneho dna okasle a netvarme sa , ze sa to nemoze stat... si na tom tak dobre, ze sa budes vediet postarat o tri deti, pricom tretiemu tiez hrozi postihnutie? trochu sa spamataj a zacni rozmyslat racionalne... nie vsetko co chceme, v zivote aj mame... a vonkoncom pardon, za mna absolutne nie, aby v tak dolezitych a zasadnych veciach rozhodoval nazor mojej 5 rocnej dcery
@krasneleto ja viem všetko a uvedomujem si to ,lenže rozmýšľam o tom a myslím hlavne na dcéru ci by nebolo fajn keby v budúcnosti mala aspoň jedného zdravého súrodenca na ktorého by sa mohla obrátiť
Chceš dieťa koli dcere? Snád ma kamaratky nie?
Aj moja odkedy nastupila do školky (3r) a videla že deti maju surodencov, tak chcela aj chce (teraz ma 5). No rozhodla som sa na tento krok až teraz, ked som sama chcela..
Nie pre rozhodnutie dcery, lebo sa nema ským hrať a to sa ozaj nemá lebo je jedinacik. Ale mame kamaratky, ihriska atd..
@natalia328 to viem ale asi som sa zle vyjadrila ,má kamarátov v škôlke ale iné je kamarát a súrodenec,
@krasneleto ja viem všetko a uvedomujem si to ,lenže rozmýšľam o tom a myslím hlavne na dcéru ci by nebolo fajn keby v budúcnosti mala aspoň jedného zdravého súrodenca na ktorého by sa mohla obrátiť
@anonym_autor Prilis si to idealizujes. Nikde nie je napisane, ze si budu rozumiet. A zase, kde je zaruka, ze 3.dieta bude bez diagnozy?
ja mám 3 súrodencov a nerozumieme si nejako veľmi, každý žije svoj život v inom kúte sveta
@anonym_autor a ako vieš s presnosťou, že by bolo zdravé? Ako,ja by som ti dopriala,lenže čo keď bude mať nakoniec dvoch s dg. Zvládneš to potom aj ty sama?
Čo ak by aj bolo zdravé a nebudú si rozumieť tak,ako si to ty predstavuješ.
@anonym_autor moja dcera nema ziadneho surodenca. nie je to nevyhnutnost, aj ked je to fajn. hoci by ona chcela a aj ty by si chcela aby mala jedneho zdrave, no aby neboli 2 postihnuti. na toto mysli.
A keď to tretie ti povie v 5 rokoch ze chce súrodenca, tak budeš mať ďalšie, štvrté, a potom piate, a šieste atď?
@anonym_autor
Dcera bude sa starat, vychovavat? Pochybujem.
Kebyze ti manzel zomrie, si schopna a kvalitne postarat o tri deti?
A co tvoj osobny zivot? Priestor pre tvoje zaujmy? Tvoja kariera? Si mlada - nezahrab sa. Mat dve deti, toboz dieta so specialnymi potrebami, je velmi narocne. Nepridavaj si este viac
@zmrzlinka2021 tak to si dobre napísala,môj osobný život a záujmy sú už dávno fuč, všetko sa točí len okolo syna.
@anonym_autor a ako vieš s presnosťou, že by bolo zdravé? Ako,ja by som ti dopriala,lenže čo keď bude mať nakoniec dvoch s dg. Zvládneš to potom aj ty sama?
Čo ak by aj bolo zdravé a nebudú si rozumieť tak,ako si to ty predstavuješ.
@domka222 ved to ,toho sa bojím hoci by som veľmi chcela
Asi som len chcela počuť vedieť co už dávno viem inak je to pekná predstava no nezvládla by som to ,starať sa o 10 ročného autistu a ktomu malé dieťa
@zmrzlinka2021 tak to si dobre napísala,môj osobný život a záujmy sú už dávno fuč, všetko sa točí len okolo syna.
@anonym_autor
je len otazkou casu, kedy takto vyhoris a potom uz nepoozes ani detom. Je velmi dolezite mysliet aj na seba lebo tym myslis aj na ludi vo svojej rodine
@anonym_autor neviem , trochu si to idealizujes... surodenci sa v dospelosti nemusia bavit vobec... to len teda ako dovod... ak tu vy nebudete, tvoja dcera bude mat dost na starosti brata... uz to je viac ako dost... surodenci sa nerobia, aby dieta malo surodenca.. .moja je jedinacik a ma svojich kamaratov susedov, sesternice, particku... neznamena to ale ze tieto vztahy zotrvaju... surodenecke vztahy nic nezarucuju, vonkoncom nie peknu spolocnu rodinnu buducnost...
Asi som len chcela počuť vedieť co už dávno viem inak je to pekná predstava no nezvládla by som to ,starať sa o 10 ročného autistu a ktomu malé dieťa
@anonym_autor niekedy musime rozmyslat aj racionalne, nie len srdcom...
A moj syn chce súrodenca tiež a nie hocijakého chce aby to bolo ázijský braček lebo také babetka sa mu páčia a len takého súrodenca chce 😄 Čiže idem si hľadať otca môjho budúceho dieťaťa 😁
@anonym_autor nemala by som. Ja som si dala sterilizaciu po 2 dieťati, pretože v 2 tehu som mala cukrovku v tehu, v prvom len na diéte, v druhom už na nočnom inzulíne, čo tehu to horšia cukrovka. Chcem tu byť pre moje dve chvalabohu zdravé deti, nepotrebujem si robiť ďalšie a nedajbože bude choré, predčasne narodené atd, pretože už v druhom od 30tt mali problém ma nastaviť na inzulín, bola 4 týždne nekontrolovateľná aj som absolvovala hospitalizáciu. Stačí.
@anonym_autor A čo keď nebude zdravý alebo to bude chlapec a dcéra bude chcieť sestru opät? Nemôžeš sa riadiť dieťaťom preboha, uvažuj normálne.
Mám dvoch autistov, ak by bol druhý zdravý, tak by som išla do tretieho. Ale to som ja. Rozhodnúť a všetko zvážiť musíte len a len vy rodičia.
3tie len a len kvoli Vam ze ho chcete Vy. Ziadne take ze dcera chce
@anonym_autor lenže v tvojom veku a vzhľadom na to, že už jedno autistické dieťa máš je riziko, že ani to ďalšie nebude zdravé. A namiesto zdravého súrodenca, na ktorého sa dcéra môže obrátiť, bude mať dvoch chorých o ktorých sa bude musieť do konca života starať, až tu ty a tvoj manžel nebudete
Na zvazenie, zalezi co chcete ako rodina. Chapem, ze sa bojis, ked ide o autizmus, pozri sa do rodiny aj sirsej, ci tam mate divnych ludi, v oboch liniach. Je mozne, ze ten autizmus bola nahoda, je mozne, ze ked to mate v rodine, tak by to uz bolo vacsie riziko. Ale napr ja mam AS, cize spektrum autizmu, moje deti nie podla vsetkeho. Ale ist do dalsieho dietata, to musis chciet Ty.Vela ludi odporuca pri tomto riziku nasadit vit D a Omega 3, ze to ma znizit riziko defektu pri vyvine. U nas je z oboch stran dost podivinov. Cize u nas je to zazrak, ze deti to uplne obislo.

@anonym_autor dcerka by chcela? to je mile... moja chcela prasa, kona, jednorozca, surodenca atd... mam za to, ale ze z nas dvoch som ja ta , co ma rozum a nie 5 rocna... takze dcerka moze chciet... dve deti v dnesnej dobe , jedno postihnute.... a ides sa riadit dcerou? a ked ta muz jedneho dna okasle a netvarme sa , ze sa to nemoze stat... si na tom tak dobre, ze sa budes vediet postarat o tri deti, pricom tretiemu tiez hrozi postihnutie? trochu sa spamataj a zacni rozmyslat racionalne... nie vsetko co chceme, v zivote aj mame... a vonkoncom pardon, za mna absolutne nie, aby v tak dolezitych a zasadnych veciach rozhodoval nazor mojej 5 rocnej dcery