Bojím sa mať tretie dieťa kvôli riziku diagnózy
Ahojte ,dlho rozmýšľam o treťom dieťati. Mám 5 ročnú dcéru a 10 ročného autistu.Bojím sa mať ďalšie dieťa kvôli diagnóze aj kvôli tomu ci by som to zvládla nakoľko najviac pozornosti ide k staršiemu synovi Dcérka si želá sestričku aby sa mala ským hrať normálne, tak mi to povedala a veľa ďalších vecí, kto má zdravé dieťa a dieťa s autizmom tak vie očom píšem..Bojím sa no premýšľam či je to voči dcére fér
Ja by som chcela mať tretie dieťa no co ak bude tiež s diagnózou. Mám 35 rokov .Podľa genetických testov je riziko na potomstvo 50 %Co by ste robili na mojom mieste ?
Ja súrodencov mám, ale nemôžem sa spoľahnúť ani na jedného.
Takže nie. To, že by bolo ďalšie dieťa, ešte neznamená, že súrodenci budú najlepší kamaráti, a že v dospelosti si budú pomáhať a môcť sa na seba navzájom obrátiť. U nás toto nefunguje.
Hoci kedysi boli tie vzťahy lepšie. Ale veľmi to ovplyvnil výber ich partnerov.
Ak chceš Ty a manžel tretie dieťa, tak choďte do toho. S tou diagnózu je rozhodovanie samozrejme náročnejšie, ale stať sa môže čokoľvek a komukoľvek (sama som toho príkladom). Ale iba kvôli dcére by som tretie nemala.
@anonym_autor v žiadnom prípade by som ďalšie dieťa už nemala. Ja mam 2 deti bez diagnóz a tretie by som určite už nechcela. Ak by som mala dieťa s autizmom, absolútne by som o ďalšom nepremýšľala. Dcérka nech sa hrá s kamarátkami. Toto by som urobila ja.
@krasneleto ja viem všetko a uvedomujem si to ,lenže rozmýšľam o tom a myslím hlavne na dcéru ci by nebolo fajn keby v budúcnosti mala aspoň jedného zdravého súrodenca na ktorého by sa mohla obrátiť
@anonym_autor mať súrodenca/ov neznamená automaticky, že sa môžu alebo budú môcť v budúcnosti jeden na druhého spoľahnúť… deti bývajú rôznych pováh aj keď sú zdravé, kľudne sa môže stať, že spolu nebudú vôbec vychádzať. A veru stáva sa to oveľa častejšie, ako si ľudia myslia.
Ak ty túžiš po ďalšom dieťati, máš pocit, že ste bez neho neúplní, tak… asi to riskneš napriek všetkému, čo ti tu napíšeme.
Uprimne? Nie nesla by som. Sama pisete,ze vsetka pozornost ide starsiemu,do toho by ste mali male babo,ktore si tiez vyzaduje vsetku pozornost,do toho dalsia zdrava dcera,ktora ma takisto svoje potreby a tuzby. Ja by som to nedala
No, my sme cakali tretie, dcera chcela velmi sestricku, mala 5 rokov a ked sme boli na sone a doktor povedal, ze cakame chlapca, tak sa rozplakala, ze precoooo, ze ona chcela sestricku. Ale tak my sme tam nemali takto diagnozu. A povedala mi, ze "neboj sa mami, nabuduce to bude urcite dievcatko", mala som 37 rokov. Ja som ostala taka, ze no iste nie, ale nic som jej nepovedala. Ked sa narodil, bola z neho unesena, ale aj tak jej chybala sestricka. O 2 roky na to sa jej predsa narodila sestra. Mala 7 rokov vtedy. A ano, tesi sa, zabava ju, starala sa so mnou o nu, oblieka ju. Mala bude mat 3 roky. Starsia ma 10. Ale spolocne hranie tam uz nie je. Skor take, ze ju zabavi, poblazni sa s mladsimi, starsi chlapec 12 rocny uz vobec. Dohliadne, ked treba, ale vobec to s nimi nevie. Dcera ma talent a niekedy viac trpezlivosti a presviedcacieho nadania ako ja 🙃. Ale na "hranie" ma uz kamosky.
Ale rozumiem tomu, ze do buducna, aby mala zdraveho surodenca. Chapem. Nebudete ako rodicia tu naveky. Len ja by som sa uz na Vasom mieste bala. A to velmi. A zaroven aj, ako by ten autista zvladal, ze Ty sa jemu tolko nevenujes. A dcerka by bola uz uplne na poslednej kolaji. Najprv babo, potom autista a kdesi na konci ona. Je to tazke.
@anonym_autor nie, už by som to nechala tak.Aj dve deti zabezpečiť do života je dosť.Dcera by chcela rovesníčku nie bábätko o chvíľu pôjde do školy budeš mať povinnosti az az
@krasneleto ja viem všetko a uvedomujem si to ,lenže rozmýšľam o tom a myslím hlavne na dcéru ci by nebolo fajn keby v budúcnosti mala aspoň jedného zdravého súrodenca na ktorého by sa mohla obrátiť
@anonym_autor som dospela a mam sestru s rozdielom 6 rokov, starsiu. Nepamatam, ze by sa so mnou niekedy hrala. Lebo ked ja som mala 5 - ona 11 a iné zaujmy. Ked ja som bola 10 ročná a velke dieta, ona mala 16 a pubertacka. Ked ja som bola pubertacka 18rocna,ona uz bola dospele ziena. Takze z hladiska kamosky nic moc. A teraz, ona zije milion km daleko a ledva sa vidime raz za rok. Kebyze mam problem, neobratim sa k nej - ale mamzel abo kamoske. Mozno tetu co mam. Takze súrodenec nie vzdy je ten blizky kamos
ahojko moj nazor (mam 2x PAS doma) ak chce dcerka niekoho na hranie, mozete chodit k susedom, kamaratkam nepotrebujete dalsie dieta domov, najma ak starsi je tazsi stav (nepises neviem). dolezitejsie vsak je ci to dieta chcete vy rodicia a ci by ste ho dokazali prijat aj s diagnozou (hoci aj s inou ako pas) nakolko kym porodis tak moze ubehnut este vela vody. tiez si treba uvedomit ze dcera uz moze mat 7-8 rokov a v tom veku uz bude skolacka a bude mat svet inde, ine zaluby, zaujmy, skola, povinnosti.... a urcite s takym velkym vekovym rozdielom sa spolu hrat nebudu, akurat v dospelosti mozu mat k sebe blizko. drzim palceky v rozhodovani
Aj keby si mala zdravé dieťa, aj tak si nemusia rozumieť.
Urcite by som do toho nesla. Starat sa o neho budes ty,nie dcera. A nemusi to byt autista. Moze byt zdrave,ale aj inak postihnute. Vzdy je to risk. Nikto nema zarucene zdrave dieta. Mna tiez dcera nahovarala na dalsie,no kedze mam 2 deti s diagnozami, ani nahodou mi to nenapadlo.
@anonym_autor riziko 50%? Uf, tak na polovicu počítaš s tým, že bude autista? Závidím ti ten optimizmus 😮
@anonym_autor nemusí to tak vôbec byt ja mám 5 deti a autistka je len najmladšia ja by som do toho išla
Moje 2 dcery s 3 rocnym rozdielom si viac nerozumeju ako rozumeju. Uvidime ako v dospelosti. A mladsia mi niekedy hovori ze chcela by radsej aby jej kamaratka bola jej sestra. Vidis mat sestru vobec nemusi znamenat ze si dobre rozumeju
Čo ak bábätko nebude zdravé? Čo ak bude zdravé, ale bude príliš náročné, tzv.neodložiteľné? Čo ak sestrička zistí, že mama musí venovať príliš veľa času bábätku a začne naň žiarliť, príde vzdor. Bábätko nie je bábika. Nedá sa odložiť, vypnúť. Dcéra nastúpi do školy, budeš sa jej musieť venovať, synovi tiež, bábätku tiež. Zvládneš to? Čo ak synovi bude bábätko vadiť? pomaly vstupuje do puberty, u detí nastávajú zmeny, u PAS niekedy nepredstaviteľné.
Poznám veľa rodín s deťmi s PAS. Sú rodiny s jedináčikom. Sú rodiny s piatimi deťmi, kde PAS má len jedno. Sú rodiny, kde PAS má každé dieťa. Poznám rodiny s nulovou genetickou záťažou a napriek tomu sa PAS objavila zas.
Verím tvojej túžbe. Mne by strach nedovolil mať ani druhé, nie to ešte tretie. Rozhodnúť sa musíte vy dvaja. Nech ti tu už my napíšeme čokoľvek, starostlivosť bude na vás.
@anonym_autor dcéra má 5. Keby sme brali do úvahy že sa dieťa podarí hneď (co môže aj o pol roka o rok) tak sa malé narodí keď bude mať dcéra 6.
Kým z toho bude niečo schopné na hranie, prejdú tak 4 roky kedy si bude vedieť minimálne zmysluplne hádzať loptu. Dcéra bude mať už 10, pôjde do puberty.
Myslím ze tvoju dcéru bude viac baviť steniatko ako súrodenec. So psíkom sa bude môcť hrať od začiatku a ešte dlho potom.
No, my sme cakali tretie, dcera chcela velmi sestricku, mala 5 rokov a ked sme boli na sone a doktor povedal, ze cakame chlapca, tak sa rozplakala, ze precoooo, ze ona chcela sestricku. Ale tak my sme tam nemali takto diagnozu. A povedala mi, ze "neboj sa mami, nabuduce to bude urcite dievcatko", mala som 37 rokov. Ja som ostala taka, ze no iste nie, ale nic som jej nepovedala. Ked sa narodil, bola z neho unesena, ale aj tak jej chybala sestricka. O 2 roky na to sa jej predsa narodila sestra. Mala 7 rokov vtedy. A ano, tesi sa, zabava ju, starala sa so mnou o nu, oblieka ju. Mala bude mat 3 roky. Starsia ma 10. Ale spolocne hranie tam uz nie je. Skor take, ze ju zabavi, poblazni sa s mladsimi, starsi chlapec 12 rocny uz vobec. Dohliadne, ked treba, ale vobec to s nimi nevie. Dcera ma talent a niekedy viac trpezlivosti a presviedcacieho nadania ako ja 🙃. Ale na "hranie" ma uz kamosky.
Ale rozumiem tomu, ze do buducna, aby mala zdraveho surodenca. Chapem. Nebudete ako rodicia tu naveky. Len ja by som sa uz na Vasom mieste bala. A to velmi. A zaroven aj, ako by ten autista zvladal, ze Ty sa jemu tolko nevenujes. A dcerka by bola uz uplne na poslednej kolaji. Najprv babo, potom autista a kdesi na konci ona. Je to tazke.
@anonym_0dced1 uff máte pravdu😪
@anonym_autor nemusí to tak vôbec byt ja mám 5 deti a autistka je len najmladšia ja by som do toho išla
@andrejka1974 och ako vám závidím v dobrom..Ze ma vaša dcéra toľko súrodencov,nie rozhodla som sa ze riskovať nebudem
A nechce súrodenca na hranie lebo je doma odstrcena? Nemyslím to v zlom, ale pokiaľ sa venuješ hlavne staršiemu tak možno chce niekoho pre seba. S ďalším dieťaťom by si mala ešte menej času
Aj ja veľmi túžim po treťom dieťatku, mám zdravého syna a dcérku so zrakovým postihnutím, je riziko, že aj ďalšie dieťatko by mohlo mať toto postihnutie. Ale môj manžel už nechce dieťa, neviem sa s tým zmieriť.
@anonym_autor alebo dvoch poatihnutych, o ktorych sa bude musiet neskor starat
@anonym_autor alebo dvoch poatihnutych, o ktorych sa bude musiet neskor starat
@gabrielamodrykonik Preco by sa musela starat? Nemusi. Jej deti to nie su.
@gabrielamodrykonik Preco by sa musela starat? Nemusi. Jej deti to nie su.
@anonym_8b7128 Nemusi, ale ak bude mat dobru vychovu, srdce a emocie, prirodzene jej to na krku ostane ako jej moralna povinnost, pretoze su to jej surodenci, tiez jej krv, a ktori budu odkazani aj na jej pomoc. A treba ratat s tym, ze rodicia tu nebudu vecne. Preto vedome plodit postihnute deti, nie je zodpovedne ani k postihnutym detom, ktore nikdy nebudu uplne schopne viezt samostatny zivot a ani k zdravym detom, ktore nebudu moct uplne viezt svoj zivot, pretoze tam budu surodenci, o ktorych sa bude treba zaujimat, starat, financne podporovat atd.
Aj ja veľmi túžim po treťom dieťatku, mám zdravého syna a dcérku so zrakovým postihnutím, je riziko, že aj ďalšie dieťatko by mohlo mať toto postihnutie. Ale môj manžel už nechce dieťa, neviem sa s tým zmieriť.
@viktoria3333 Ty si tu uz raz pisala... Prosim ta navstiv psychiatra. Tolko zien ti aj empaticky vysvetlilo, ze to nie je dobry napad a ty si schopna opat toto napisat este aj pod cudzim prispevkom. Potrebujes regulernu liecbu od odbornika.

@anonym_autor lenže v tvojom veku a vzhľadom na to, že už jedno autistické dieťa máš je riziko, že ani to ďalšie nebude zdravé. A namiesto zdravého súrodenca, na ktorého sa dcéra môže obrátiť, bude mať dvoch chorých o ktorých sa bude musieť do konca života starať, až tu ty a tvoj manžel nebudete
@bashka80 toto nie je povinnost starat sa o surodenca, zial vela rodicov s tym rata, ale nevieme ako to dopadne. Ci tam bude taka vola a vztah