icon

Chcem tretie dieťa. Kedy je ideálne ho mať?

xlucia
9. feb 2011

... ale neviem sa rozhodnut ktora alternativa je lepsia
bud pokracovat v materskej teraz, alebo ist o rok do prace a mat tretie potom. v prve variante sa mi nepaci byt tak dlho doma, ale medzi detmi by bol maly vekovy rozdiel. mam pocit ze po takom case na materskej sa uz nikde nikdy nezamestnam ☹ .
v druhej variante sa mi nepacia vacsi vekovy rozdiel medzi detmi
ake mate vy skusenosti?
tiez sa mi nepacia reakcie okolia, ked zistia ze uvazujem este nad babetkom... ako keby to nebolo normalne alebo co.
ake mate skusenosti vy?

kaktusik007
10. feb 2011

@maja22 no byvanie u svokry nezavidim 😀 😀 😀 😀 ja mam v pohode svokru, ale byvat len ak by sme stavali kusok od nej, inak ee 😉 my sme si tiez nakreslili sami, povodne prizemny 10x11,5 cca, ale asi to prehodnotime (zmena pozemku) na poschodovy a asi 8x8 ci 8x10... alebo menej.. neviem 😉
ja by som styri malicke izbicky rozhodne v dome nechcela... ja som skor riesila aby mali detsku aspon 17m2, s tym, ze by sa v podkrovie dalo zobytnit ak by to bolo nutne, a tam by bolo potom opat dalsich 40m2... a ak by neboli financie, tak by sa tlacili v jednej izbe 😀 😀 😀

maja22
10. feb 2011

@kaktusik007 ja mám svokru tiež v pohode, chce to zvyk a kompromisy a dá sa 🙂 Nie je panovačná, čo je veľké plus 🙂 Môj muž nechce o spoločnej izbe ani počuť, súkromie nadovšetko 😀 Aj tak tam budú viacmenej len spávať, príp. sa učiť, lebo tipujem, že celý náš život bude v obývačke a kuchyni a to máme v slušných rozmeroch 🙂 Už len aby naše predstavy boli zrealizovateľné....

katecameron
10. feb 2011

@xlucia tak ku tejto teme sa tak trosku pripajam reakcie okolia na 3deti v dnestnej dobe su ponekud divne ja sama mam 3deticky ked som cakala 3 strasne som sa tesila ale ked sme to oznamili rodine ostali sme nemilo prekvapeny skoro vsetci nam vynadali ze niesme normalny A NACO NAM TO BUDE ze SME NEZODPOVEDNY a reci podobneho typu som sa napocuvala habadura nato sa s kludom priprav aby si vedela reagovat mna taketo reci velmi ranili vsetci cela todina sa za nas hanbili mozno aj hanbia bolo mi to luto lebo povodne som chcela 4deticky nop teraz mam taky zly pocit len z toho ze mame 3 ze 4dieta uz asi nehozí inak je to uplne chore ze drujhy sa starju do tychto veci lebo co oni nas chovaju a zivia?! 😠 😠 😠 😠 Z muzovej rodiny nam nikto nic neda ani deti na prazdniny nezoberu ale piskovat budu joj keby som sa ja rozkecala do zajtra neskoncím DRZ9M TI PALCE aby to nebolo u teba tak krute ako u mna no ja keby som mohla volit este raz tak by som sla do roboty a potom neskor mala 3 Ja som prípad ze som mala deticky po sebe cize 8rokov som v kuse na Materskej a mam pocit ze ked najmladsí odrastie nikto ma nezamestna bojím sa toho ze sa nezaradím spat do pracovneho zivota a penazí nikdy nieje dost

kaktusik007
10. feb 2011

@maja22 ja vidim jednu vec - manzel pochadza z troch deti, mali 3 izbovy byt, cize spolocnu detsku izbu -- surodenecky vztah je uplne v pohode a bezproblemovy, pomahaju si, su si oporou, myslia jeden na druheho a chcu si dobre navzajom... my s bratom sme vyrastali v 4 izbovom byte, cize asi od mojich 8 rokov som mala vlastnu izbu, patricne sme sa separovali navzajom a ten vztah to dost poznacilo a je to citit.... odhliadnuc od inych veci, co sa medzi mnou a mojim bratom stalo, proste nechcem, aby moje deti vyrastali kazde zvlast v inej izbe, aj preto ten domcek nedimenzujem nejako extra vela... si s manzelom hovorime, kedysi ludia zili v 2 izbach (vratane kuchyne) a mali priemerne 5 deti a pohoda.... takze... aj o tom to je 😉
@katecameron to, ze sme nezodpovedni, som si ja napocuvala detto... a to prosim cakam iba druhe... ☹

katecameron
10. feb 2011

@kaktusik007 no mi pri druhom este nie ja ked som sa vydavala uz vtedy mi svokra rozkazala ze nesmieme mat viac ako dve deti teda povedala to takto ze mame mat iba jedno najcviac dve

ssonusa
10. feb 2011

@xlucia - ahojcek,,, ja ti mozem napisat k tomu "vacsiemu" vekovemu rozdielu - medzi dcerami mam 5 rokov rozdiel a nemozem si to vynachvalit... Prvu som si "uzila" lebo bola do 5 rokov sama a potom uz bola dost velka na to, aby neziarlila ako niektore 2 rocne deturence co maju surodenca, dala si vela veci vysvetlit, pomahala mi atd... (tym nechcem povedat, ze vsetci starsi surodenci robia "problemiky" pri narodeni miminka ale poznam vela takych pripadov)
Neviem ci v tvojom pripade by islo este o vacsi rozdiel - ak ano - napr. medzi mnou a segrou je 8 rokov rodziel a to uz by som ja asi nechcela... Ja si sestru z detstva skoro vobec nepamatam, ked som ja zacala ako tak vnimat okolie. ona uz behala s chalanmi po vonku, ked mna pomaly zacinali zaujimat ine veci a aj chlapci 😉 , tak ona odisla na intrak a videla som ju raz za 2 tyzdne - zblizili sme sa ako poriadne sestry vlastne az ked som sa aj ja vydala a odvtedy je nas vztah uplne super- len to detstvo s nejakym "surodencom" mi chybalo...

katecameron
10. feb 2011

najviac ma ranilo to ze vlastne moja mama svoje najmladsie vnuca zapreli vobec sa nepriznali v rodine ze maju dalsie vnuica a to Vili mal uz 1rocik a nasa rodina to vobec nevedeli a stara mat mojho muza nam strasne vynadala horsie ako keby som niekoho snad zabila alebo co

kaktusik007
10. feb 2011

@katecameron mila svokra... 😒 a to o dalsej rodine... no parada.... 😠
@ssonusa tak ono sa hovori, ze ak je medzi detmi uz 5 rokov, tak nevychovavas vlastne surodencov, ale vychovavas dvoch jedinacikov 😀 😀 😀

kibuk
10. feb 2011

tak aj ja sa pridam 🙂 mam tri detičky a nedala by som ich za svet 🙂 aj ked vynosit ich bolo problemovo ale su tu 🙂 o tretom manžel neuvažoval ale nakoniec povolil 😅 a podaril s krasny syncek 🙂 tiež finančne nevyskakujeme a ideme brat hypoteku na kupu bytu-vlastneho a rada pletiem papierove košičky a stretavam sa s maminamy a ich detičkami 🙂 a po mm strane sa na nas oborili ci sme normalny ze tetie dieta a to aj vidiet ako sa svokra sprava ale mne je to uz jedno deticky su moje no nase 🙂 a navzajom sa maju velmi radi

drobik1
10. feb 2011

ahojte baby..aj my sa snazime teda chceme tretie dieta len ci vyjde neviem..mame uz 10rocnu dceru a 2 rocneho syna a ten rozdiel medzi nimi je uplne na nic... 😝 .je to hrozne vela preto sme sa rozhodli mat tretie kym je maly este taky aky je..chcem aby nebol medzi nimi velky vekovy rozdiel lebo potom sa nema s kym hrat ani nic.. 😉 .a je to dost na figu..ja len dufym ze sa nam to podari do konca tohto roka.. 🙂 .drzte palce

ssonusa
10. feb 2011

@kaktusik007 😀 Vidis, to som este nepocula... ale mne sa tych 5 rokov paci, lebo sa vazne mozes venovat najprv jednemu, potom sa narodi druhe, ked ma cca rok, ide to prve do prvej triedy-cize vacsina maminiek je na materskej a ma tak viac casu sa venovat aj prvacikovi... je ked starsi z "najhorsieho v uceni" vonku, tak ti zacne prvacikovat to mensie... a potom sa na chvilu zrazia na zakladke a maju dost spolocneho... aspon nase takto boli a bolo to fajn... 😉

maja22
10. feb 2011

@kaktusik007 Aj ja mu hovorím, ale nedá si povedať, tiež má ešte brata a sestru, ale on je najmladší s 9-ročným vekovým rozdielom, všetci traja sú za oddelené izby pre rôzne záujmy, inak vzťah majú v pohode... Takže uvidíme, hlavne, aby sme sa na tú stavbu zmohli, to je teraz najdôležitejšie... 🤐

maja22
10. feb 2011

@katecameron to je hrozné počúvať také reči 😖 Blbé je to od cudzích, nieto ešte od vlastnej rodiny... 😒

maja22
10. feb 2011

@drobik1 držíme 😉

ada11
10. feb 2011

tak pridávam sa aj ja 😉 ja mám tiež 5 ročný rozdiel medzi bambuľkami a mne to tak vyhovuje 😉 nehovorím, že je to ideálne, pretože pre každého jue ideálne niečo iné 😉 medzi tehotenstvami som si niečo aj odrobila a teda vôbec mi nebolo ľúto odísť na MD, práve naopak, veľmi som sa tešila. teraz by som mala nastúpiť v auguste do práce a teda vôbec si to neviem predstaviť 😉
my ešte nie sme úplne rozhodnutí, že chceme tretie dieťa, ale túžba po ňom je /teda hlavne u mňa/ 😉 aj kebyže sa rozhodneme, tak zase s cca 5 ročným rozdielom 😉 len ja dosť váhama to hlavne v sitáciách, keď sú deti choré 😉 no a bojím sa , či by som to zvládla aj fyzicky, predsa človek aj vekom trošku spohodlnieva 😉 /resp. menej vládze/ 😉 ďalší fakt je, že som mala 2 skekcie a pri prvom tehu ťažkú preeklampsiu, ale aj tak tá túžba proste je a viem, že ak nebudeme mať to tretie dieťa, tak stále budem myslieť na to, aké by to bolo ho mať 😉

katecameron, to čo píšeš je staršné 😠 nechápem ako takto môže zmýšľať hlavne rodina 😕 😕 😕

zuzanalv
10. feb 2011

Ahojte,super tema ,ja mam troch a nemenila by som za nic .Mame sice vacsi rozdiel,ale tak sme to planovali a podla mna to bolo lepsie ,starsi mi uz aj dohliadli na maleho aj ho vonku povozili,dalo sa na nich spolahnut.

ela2710
10. feb 2011

@ada11 ahoj, myslim, ze tak je to fajn, ten 5 rocny rozdiel, my sme tri sestry, sestra je odo mna mladsia o 4roky, a dalsia o skoro 14 rokov 🙂 mamina ma mala v 19, sestru v 23 a druhu sestru v 33, a s tou najmensou sme jej aj pomahali 🙂 no myslim, ze clovek tretie dieta naozaj musi chciet, predsa mat tri deti, to su uz ine financie...

zuzanalv
10. feb 2011

Aj my sme tri a medzi mnou a najmladsou je 10 rocny rozdiel,ale rozumiem si s nou lepsie ako s tou druhou,s vekovym rozdielom 3 roky. 😉

ela2710
10. feb 2011

@zuzanalv podobne, sice ta mala ma 5 rokov, a ta druha 14, tak myslim, ze ta 14-rocna ma uplne ine nazory nez ja, casto sa chytime medzi sebou 🙂

zuzanalv
10. feb 2011

no presne je to v rozdielnosti nazorov a niekedy sa mi zda ze ta najmladsia je moja rovesnicka

zuzanalv
10. feb 2011

@ ela2710 a pozeram mas male babo,sestry Ti aj pomozu nie?

xlucia
autor
10. feb 2011

@ssonusa no 5 rokov to je pre mna neprijatelne vela, to su dve samostatne jednotky, ja mam so sestrou rozdiel 4 roky, a uz to bolo vela, rozdielne zaujmy atak...
odhliadnuc od toho ze ak si tri roky na materskej, nastupis do roboty, prvy rok si viac doma s chorym dietatom a ten dalsi co by mal byt pokojnejsi zostat tehotna... no to nie je moc dobra volba
@katecameron mna by to neprekvapilo, boli sme odsudeni uz pri druhom tehu, naco nam je, starsi bol velmi narocny na starostlivost, a taky maly rozdiel, to sme pokkaslali,...najviac ma poslala do kelu moja mama. este mi aj vynadala. no proste vrchol drzosti. sklamala ma velmi........ved to dieta musim vynosit, porodit aj vychovat a uzivit ja.

ssonusa
10. feb 2011

@xlucia 😉

syslica
11. feb 2011

Ahojte, ako tak pozerám, Slovensko nevymrie a na naše dôchodky bude mať kto pracovať 😀 Pripájame sa aj my, manžel razí heslo "sysľov nikdy nie je dosť!" akurát že naši dvaja sú teraz v predškolskom a predškôlkarskom veku, treba sa im intenzívne venovať, tak som celkom rada, že aktuálne ešte tretie bábo nečakáme. Zvažovali sme aj finančné hľadisko a potrebu väčšieho domova pre sysliu kolóniu (dokonca aj radu astrológa)... a výsledok? Pokúsim sa asi o rok,dva...hoci mi nikto nezaručí, že príroda bude spolupracovať... rozhodne ešte takú syslinku by sme brali 🙂

Čo sa týka rodiny, moja mama dosť verí astrológii, a nejaký "odborník" jej povedal, že budem mať 4 deti, tak sa s tým zmierila... zato svokor sa už pred rokmi zaujímal, načo nám budú v našom vysnívanom domčeku 2 detské izby a odporúčal zvážiť antikoncepciu (a to sme mali len 1 dieťa!). Tak ma to nasrdilo, že mu to dodnes neviem odpustiť...

zuzanalv
11. feb 2011

to tretie malo byt aj u nas dievcatko podla vypoctou jednej astrologicky -vestici 😉 a je to Kubko,samozrejme ,ze som tomu neverila na 100% ,ale chceli sme hlavne zdrave babo a kedze sme mali dvoch chlapcov , dievcatko by sa mohlo zadarit....

kaktusik007
11. feb 2011

@xlucia a robi tvoja mama rozdiely teraz medzi nimi??? lebo toho sa ja dost boijim... tiez mi vynadala, ked zistila, ze som tehu a cakame druhe a detto citim voci vlastnej matke z tohto titulu hodne velke sklamanie....
maleho zere doslova a do pismena, o druhe, co je este v brusku, nejako ani nejavi zaujem, ako dopadli poradne.... tak sa obavam, ze starsieho bude rapidne preferovat.... a ze na nas, rodicoch, to bude potom usmernovat a drzat v rozumnych medziach... ☹ ☹ ☹
@zuzanalv ale ano, dievcatko by sa mohlo do tretice zadarit, avsak ono dolezitejsie je aby babatko bolo zdrave... co na tom, ze bude treti chalan 😉

zuzanalv
11. feb 2011

@kaktusik007 no nam lan stvrte ak by sa zadarilo 🙂 ,no momentalne nad tym nerozmyslame,aj tri su dost,jasne len nech je zdrave,s tymto tretim som mala problemy aj tak je trochu predcane,ale uz vsetko ok

kaktusik007
11. feb 2011

@zuzanalv to je hlavne 😉 ja som mala problemy hned s prvym, pytal sa na svet 4x predtym ako by bolo vhodne, nakoniec sme to ustali do 41tt 😉 a teraz ani neviem pomaly ze som tehu, teda odhliadnuc od kopacnov v brusku, tazsieho zohynania sa a podobnych veci... 😉

kaktusik007
11. feb 2011

@traktor chcela by som sa ta spytat... sme tu s
@maja22 riesili bytovu (domovu 😀 ) otazku, tak ze ako je to u vas s detskymi izbami... ak by si to teda mohla zverejnit a nie je to tajne 😉 asi starsie dievcata maju spolocnu izbu, chalani ako?? ked je medzi nimi taky rozdiel??? alebo vsetky styri deti mas v jednej??? 🙂

xlucia
autor
11. feb 2011

@kaktusik007 moja mama nejavila absolutne ziadny zaujem ani pri jednom tehu, o poradne o nic, s druhym som bola aj na rizikovom, ale ked sa narodili tak ich ma rada, svojim sposobom, Sama zavola malickokedy ze ako sa mame alebo take nieco, ani ked su u nas tak sa s nimi sama od seba nejde hrat, ale ked ju zavolaju tak sa podla svojich moznosti zapoji. alebo pomoze umyt ruky im, ci nakrmit, ale ked starsi zacne trucovat ide od neho