icon

Chceme dieťatko. Ja som študentka, priateľ futbalista

123choco123
16. feb 2015

ahojte 🙂 chcela by som vediet nazor viacerych zienok. Ja som studentka, momentalne koncim Bc na STU FCHPT a chystam sa na Ing studium. Priatel je futbalista a tak isto student. Mam problem PCO a nefunkcnu stitnu zlazu. Velmi tuzim po dietatku, beriem t ako svoj zivotny ciel mat svoje deti. Popri skole opatrujem dvoch chlapcov, a mam tolko susenosti s detmi, ze postarat sa pre mna nie je problem ci o male ci o vacsie. Po skole samozrejme planujem dobre sa zamestnat, nakolko s mojou skolou to nie je problem. Nakolko ma moj gynekolog nahana a strasi, ze v mojom pripade treba otehotniet cim skor lebo neskor moze byt velky problem, s priatelom, s ktorym uz dva roky byvame sme sa rozhodli (aj ked nie este na 100% stale pochybujem), ze sa pokusime o dietatko. Moji aj jeho rodicia su na tom financne dost dobre. Momentalne staviame druhy dom, tento stary nam zostane. Myslite, ze je rozumne mat dieta popri skole a pocitat s tym, ze mi tie dva tri roky budu pomahat rodicia?Priatel zaraba, ale nie su to ziadne miliony. Ja len brigada. Viem, ze mam narok na rodicovsky prispevok cca 200eur a kedze budem studentka aj na prispevok na opateru 230eur + pridavky, atd. Myslite, ze sa to da takto zvladnut? Je tu niekto, kto vychovaval dietatko bez svadby, popri skole?

dianaana
16. feb 2015

@mamulienka30 Prosím ťa, aká objektivita?? Do teraz sme to brali presne z opačného konca - najprv postaviť dom, zabezpečiť sa, mať istú prácu, atď., ale teraz viem, že to malo byť inak! Odkladať dieťa je chyba, a ten - podľa teba malý krok - je čoraz ťažšie spraviť, práve zo zdravotného hľadiska! Neviem o akej objektivite hovoríš. Myslím, že ak má niekto zdravotné problémy a hrozí mu, že nebude mať dieťa, vykašľala by som sa aj na školu, ale dieťa by bolo pre mňa No. 1. Nespoliehala by som sa na rodičov, že mi pomôžu, ale len sama na seba a na môjho partnera. A viem, že by som to zvládla.

mamulienka30
16. feb 2015

@123choco123 - ale na toto vsetko su lieky, doplnky, specialna dieta, prirodne vytazky, mas milion sposobov ako to dat doporiadku najblizsie mesiace... fakt si myslis, ze tie dva roky, co ti chybaju do konca skoly, urobia taky obrovsky rozdiel zdravotne? Lebo pre tvoje dieta tie dva roky skoly popri mame budu strasny zaberak. To, co studujes nie je nejaka trapna socialna praca ci manazment 😝 Ale to dobre vies.

cusmonik
16. feb 2015

@brrrrrciatko hej ale to ich beries ako manzelov .... oni ako "priatelia" niesu samostatna jednotka a posudzuju sa kazdy zvlast so svojimi rodicmi pokial v prvom rocniku nemali ine bydlisko ako rodicia aj potom by este museli preukazat najomnu zmluvu a sudom stanovenu ciastku prispevku od rodicov a az potom by sa im podla tej sudom stanovenej ciastky uznalo vobec nejake stipendium ( kedze ako pisala obaja maju majetnych rodicov tak mozno by im ani nic nevyslo) a ona ako matka by musela dat aj priatela na sud aby mala papier o vyske prispevku na dieta od otca....(neviem presne ako sa to vola... ale presne taky ako je napr.pri rozvode) takze mozno by od skoly nedostali nic. potom aj keby na nich prepisali dom musi pocitat stym ze musi zaplatit dan z nehnutelnosti aj ked je to len dar ( co nebude mala palka ) ale aspon by potom mohli ziadat z uradu prispevok na byvanie ... cca 90 eur mesacne no aj tak nic moc. takze tak ruzovo ze spravime si dieta ako dvaja studenti a stat nam da 600 eur kazdy mesiac asi nefunguje ....a ked hej tak dajte info lebo to by sa spoluziacke zilo 😀

sunshineka
16. feb 2015

@123choco123 nerozumiem,aka ironicka.normalne uprimne som ti odpovedala.

zamilion
16. feb 2015

@123choco123 ahoj. Ja som otehotnela pred 17 rokmi v 3.rocniku pravnickej fakulty a podnikovohospodarskej fakulty. Otec dietata, teraz uz manzel koncil VS a v auguste nastupil do prace. V zimnom semestri 4.rocnika som porodila. Ekonomiu som nechala, pravo studovala bez prerusenia len s individualnym studijnym planom co znamenalo absolvovat polovicu seminarov. Dalo sa to, zvladla som to a promovala s 1,5 rocnou dcerou. ALE bez pomoci rodicov u ktorych sme byvali by som to nezvladla. 16 rocny brat chodil tiez na PNky aby som mohla od malej odbehnut do skoly. A potom tie noci nad skriptami s dietatom na prsniku tiez bolo psycho. Mam skveleho partnera a dcera uz skoro dospela je uzasna a nemenila by som. No keby som neotehotnela nahodou urcite by som si take ukoncenie studentskeho zivota a rozbeh materstva nevybrala. Bola som v jednom kolotoci plnom stresu, prezivala zo dna na den od skusky do skusky a vobec som si dceru nevychutnala kedze isla z ruk do ruk... na to som vsak prisla az pri druhej uz riadnej materskej kolko mi toho uslo.

sissy27
16. feb 2015

@siska53 väčšine z nás by rodičia pomohli, keby bolo treba... aj mne moji... ale prvoplánovo sa na to spoliehať a počítať s tým je absolútne detinské... a nemusíme si ani vymenovávať, čo všetko sa môže stať, že tehotenstvo nemusí byť úplne bezproblémové, že dieťatko nemusí byť úplne zdravé, alebo že to môžu byť bábätká rovno dve, že aj rodičom sa môže všeličo stať... neprajem nikomu nič zlé, to ani náhodou, ale žiaľ, stávajú sa aj takéto veci... preto by si mala slečna plánovať veci tak, ako by na všetko bola sama, nie ako že má okolo seba regiment ochotných ľudí v pozore pripravených skočiť ako ona pískne... jasné, ľudia slušne vychovali deti aj za oveľa horších podmienok a zvládli, ale ísť do toho takto po hlave s ružovými okuliarmi...

dai
16. feb 2015

@123choco123 ahoj... ja len ze tiez mam pco - v22och som bola na operacii a presne to co tebe aj mne hovoril gynekolog - ja som dostudovala, spoznala priatela poriadne, nasla si pracu a otehotnela som 2x hned na prvy pokus...

sunshineka
16. feb 2015

@dianaana presne aj ja si myslim.ak by som mala zdravotne problemy,tak by som sa rozhodla pre dieta.a nezaujimalo by ma,co si myslia zeny na MK.vobec by som sa tu ani nepytala na nazor,lebo maloktora bola v takejto situacii a ak teda aj bola,zrejme ju lekar takto nestrasil

sunshineka
16. feb 2015

@sissy27 tak ale inak uvazujes,ak mas zdravotne problemy a lekar ti povie,ze je najvyssi cas.nemozes porovnavat seba s nou.v tomto ju chapem,len bohuzial blbo to zo zaciatku napisala a fakt to vyzeralo,ze na vsetko caka od rodicov

dianaana
16. feb 2015

@sunshineka Presne tak.. ale oni sa tu chytia každej vety, ktorú napísala, a rozoberajú nie podstatu problému, ale veci dookola 😉

sunshineka
16. feb 2015

@dianaana no ja som sa tiez zo zaciatku chytala,az kym viacej o tom nepopisala.

123choco123
autor
16. feb 2015

@sunshineka prepac zle som klikla na meno uz som sa tu stratila v tejto diskusii

gita17
16. feb 2015

@123choco123 tie zavistlive komentare sa nedaju citat. Kazdy normalny rodic by v tejto situacii pomohol svojmu dietatu. Pokial ti ide len o cas, cim skor mat dietatko, kym to je este mozne, tak v tom nevidim vobec nic divne. Mas cely zivot na to, aby si rodicom ''splatila'' tuto pomoc a oni tiez nebudu vecne mlady. Ja neviem co tieto sliepocky trepu o nevyzretosti a ine somariny. Nebudes setrit peniazky do 40 ked uz aj tak nebudes moc mat babo

mamulienka30
16. feb 2015

To je jedno, uz len napisem posledne - ked ti jeden lekar povie, ze si takmer neplodna, casto je to len 1 nazor, ktory nemusi byt vobec spravny. Su tu stovky pripadov, kedy maju zeny rovnake a horsie diagnozy a otehotneju hned. Naopak "zdrave" zeny bez akehokolvek problemu cakaju na dieta roky. Zajdi na endokrinologiu, zajdi k inemu gynekologovi, najprv si bud ista tym, co ti on hovori je skutocne tak. Potom hladaj riesenia problemu - a to nie je hrrrr otehotniet, ale riesit svoje vajecniky, riesit svoju stitnu zlazu. Nech funguju ako maju. Skoly mas pred sebou len dva roky a nieco. Zbytocne to teraz silis, tlacis, urychlujes. Toto nie je casovy horiziont, na ktorom stoji a pada tvoje zdravie. Ale v zivote sa posunies o hodny kus dalej. Prajem pekny zvysok vecera a trochu popremyslaj. Pretoze my zvysok sme asi fakt sliepky, ktore nemaju o nicom ponatia a nic nezazili, ze...

sunshineka
16. feb 2015

@123choco123 a prepac,ze som sa do teba pustila.teraz ked citam viac o tvojom zdravotnom probleme,normalne sa hanbim za seba,aka som nemozna 🙂 nechcela som ta urazit.aj ked to budete mat zo zaciatku tazke,urcite do toho chodte

123choco123
autor
16. feb 2015

@gita17 viem ze na zaciatku som to nenapisala uplne tak ako som chcela ale je to tak komplikovana situacia, ze sa to neda opisat par riadkami..necakala som take komentare hned od zaciatku veru 😒 prisla som sem hladat podporu, pripadne nejake dobre mienene rady a nie kritiku. moja mama je nezamestnana momentalne ma 45rokov, moj otec je tak isto stary ale ma naozaj skvelu pracu v ktorej sa sam vypracoval.nechcem od nich tisic eur kazdy mesiac!moj priatel je schopny, futbal nema ako konicek, hrava v rakusku, zaraba, chodi do skoly, a dostava aj soc. stipendium + sirotsky dochodok pretoze mu otec umrel a ma mamu, ktora ma druha a su tak isto dobre zabezpeceni.ako vrvaim do toho prveho prispevku som mala napisat viac informacii mozno by sa to tu potom tak nezvrhlo

alexik11
16. feb 2015

Ahoj @123choco123,
priznám sa, nečítala som všetky príspevky vyššie, pretože nerozumiem, čo tým kto sleduje. 😠
Ak chceš mať bábo popri škole, tak si hlavne pozisťuj, čo naväzujúce štúdium obnáša. Ja študujem prírodné vedy, mám povinné labáky, cviká, kombinované štúdium nie je, takže sedím stále v škole. S mužom sa snažíme, ja budem meniť obor, pretože si neviem predstaviť nechať malé bábo len tak doma, aj keď by som mohla. Je super, že Ti vaši môžu pomôcť, hlavne ak budeš pokračovať v štúdiu. Treba si to premyslieť čo sa týka času, technické smery sú ťažké, aby si potom neľutovala.
No a pokiaľ ste s partnerom zabezpečení, chcete obaja dieťa a cítite sa naň, tak nech vám to vyjde. 🙂

libka1
16. feb 2015

@gita17 hlasim sa k sliepockam, kokokodaaaaaaaak 😀
to ze ma niekto iny nazor neznamena ze je sliepka 😉 nie kazdy natahuje ruku a pyta od statu bez toho aby odviedol aspon 1 euro do statnej pokladne.. ale tak kazdy sme iny, ja som rada sebestacna, niekto sa rad necha "podporit"

alby2014
16. feb 2015

AHoj. Ja som sice neotehotnela na vysokej, ale mala som take spoluziacky. Ja ak by som si mohla dovolit ti poradit prv by som si urobila komplet vysetrenia, aj v specializovanom centre, nechala sa prezriet este nejakym doktorom. Zmenila zivotospravu ( pri PCO pomaha schudnut), zacala pit alchemilku, urobila si hormonalny profil, chodila na folukomentriu, riesila...proste sa dala cela dokopy najviac ako je to mozne a to bude trvat aj rok :D Zistila by som si, ci ako tehotna mam na skole pristup do labakov a podobne, lebo su VS, kde bez labakov enmas skusky a do labakov nemozes ako tehotna - myslim,ze ide o chemiu, veterinu etc. Potom by som sa vydala a manzel by musel naozaj mat stalu pracu, aj 700e brigady su len brigady a sla by som na poslednu romanticku dovolenku. Je to tak projekt na rok 🙂 a otehotniet zas v poslednom rocniku nie je tak zle... plus fakt rataj s tym, ze tonie je reklama na pampers. Moja segra prve tri emsiace pregrcala a ja doslova prespala ( a to som mala stastie, lebo inak som bola ok), mozu nastat problemy, ze musis lezat a podobne, takze naozaj vsetko zvaz. Ak chodis na VS mas asi menej ako 25 a teda ja fakt nevidim rozdiel v tom teraz, alebo o rok, ci rok a pol. Ak by som si mohla dovolit timporadit z pohladu starej korcule. Vzdy si predstav, ci to zvladnes, ked budete uplne sami, len vy a vas prijem. Ziadny rodicia, ziadna ich podopora, NIC a ak ano, tak do toho..

maznacik007
16. feb 2015

@123choco123 chod do toho .. aj tak nevies ci tak lahko otehotnies ... nedostanes sice Tolko co si napisala len RP ale tak pokial priatel pracuje to sa da ...

mam dceru s problematickou stitkou berie od 10 rokov hormony stitnej zlazy .. a bude do konca zivota .. a tiez si myslim ze ak jej odporuci lekar nech ma dieta radsej skor ako nikdy ... rodicia ta urcite podrzia...

123choco123
autor
16. feb 2015

@mamulienka30 chodim uz k tretiemu endokrinologovi, prvi dvaja neriesili moju absenciu ovulacie a menstruacie nijako len HAK, teraz som si vybavila primara ktory mi spravil milion testov + genetiku, zmenila som uz aj gynekologa.potvrdil sa u mna PCO, hypofunkcna stitna zlaza, takze nie je to nazor jedneho lekara bohuzial.bez HAK mam menzes ako sm uz pisala 3x do roka
@sunshineka to je v pohode, ja viem, ze som to tam mala napisat trosku inac aby to ludia takto nebrali ze si idem narobit deti ako nasi spoluobcania a nech sa staraju rodicia nech mi prispieva stat. nevies si predstavit ako rada by som sa postarala o svoje deti bez inej pommoci vlastnymi silami a financiami.ale tato situacia je dost tazka, a same niektore viete, ze sa lepsie diskutuje cez forum anonymne

cerez
16. feb 2015

Neviem čo ti dievky radili, ja to zoberiem z inej strany. Máš problém so štítnou žľazou a problém PCO. Veľa žien vie, aký je to problém. Takže rozhodla by som sa pre dieťatko. Finančný problém nemáte. Aj rodina vie pomôcť. A vôbec by som sa za to nehanbila. Školu doštuduješ aj s pomocou rodiny.

sissy27
16. feb 2015

@sunshineka zdravotné problémy, ktoré tu popisuje, má dnes tuším každá tretia a nakoniec väčšina z nich má deti prirodzenou cestou bez zásahu lekárov... na druhej strane kopa žien podľa lekárov 100% zdravých a aj tak sa nedarí... nie všetko, čo lekár povie, je sväté...
a pointa - chce dieťa, priateľ asi tiež, rodičia ochotní pomáhať, lekár odporúča - a ona potrebuje odobrenie z modrykonik.sk?? keď si prečíta súhlasný názor, tak poskočí od radosti, keď nesúhlasný, tak sme zlé, závistlivé a neviemešteaké? hmmm...

sunshineka
16. feb 2015

@sissy27 vsak ty poznas najlepsie jej zdravotny stav...

123choco123
autor
16. feb 2015

@alby2014 schudnut nepotrebujem moja vaha je v norme vdaka bohu lebo keby ma ma este aj to trapit tak dakujem pekne :D aj ja som rozmylala nad tym ze prvy rok Ing by som sa dala dokopy pomocou byliniek, doplnkov vyzivy..prosim ta co je to ta folukomentria? 🙂

ittanka
16. feb 2015

Ja ti fandím,ak to tak cítiš...Ja som otehotnela neplánovane v 17-tich,pred sebou som mala ešte rok strednej školy.Mamina mi pomohla,zmaturovala som ok,o pár rokov som vyštudovala ďalšiu školu.Dnes mám 25 ročného syna a 21 ročnú dcéru.Som veľmi rada,že ich mám a viem,že to bolo vtedy správne rozhodnutie.Moja dcéra porodila v 20-tich,mám malé vnúčatko,snažím sa jej pomôcť tak,ako moja mamina voľakedy mne.Som na ňu hrdá,na jej rozhodnutie porodiť a vychovať dieťatko.Napriek tomu,že som si vtedy dáávno vypočula dosť negat.vecí,ako to nezvládnem a pod.,som to zvládla.Mám šikovné a dobré deti,dobrú prácu.Takže,veľa šťastia,rozhodni sa ,ako cítiš a nech ti to vyjde...

sissy27
16. feb 2015

@sunshineka presne tak ako aj ty 😀

123choco123
autor
16. feb 2015

@sissy27 kazda tretia zena ma to co ja? vies vobec nieco o tych diagnozach? moje vysledky TSH pri prvom odbere na endokrinologii mali hodno tu 100 (norma je myslim max do 4), moj lekar na mna ozeral ako na vyjav ze ako je to vobec mozne, ze pred nim stojim v takom stave (ZIVA!!) beriem kazdy den EUTHYROX 125mikrog. vies aka je to silna davka?
ja nechcem odobrenie, chcem sa poradit, chcem si precitat skusenosti ci dobre ci zle....a uz duplom nepotrebujem tvoj suhlas! najdi si inu diskusiu prosim pretoze tvoje prispevky su plne zla

alby2014
16. feb 2015

@123choco123 Folikometra je, ze ti lekar sleduje, ci a ako ti rastu vajicka, ci pukaju, ci dochadza k ovulacii, vela dievcatam pomaha aj driling vajecnikov, co je tiez operacia a robi sa pri laparoskopii, ked sa zistuje, ci mas vobec prechodne vajcovody. je velmi velmi velmi vela moznosti.

danieli
16. feb 2015

ja ti babatko velmi prajem, sama som chcela deticky co najskor, kvoli chorobe, nemyslim si, ze by si dva roky studia nezvladla s babatkom, ved len pokym otehotnies a moze to byt dlho a potom tehotenstvo trva 40 tyzdnov a to uz budes mat skolu davno skoncenu, pokial mas podporu v rodine, to by som uz vobec nevahala, kolko rodicov pomaha lebo jednoducho deticky doniesli domov deticky a oni pomahat chcu ci nechcu, ale musia, ty na to ides s rozumom a rodicia to iste pochopia, byvanie budete mat, financne zo zaciatku mozu tiez pomoct, mas skvely zaklad vo svojej rodine, urcite sa do toho pust, naco ti bude o 5 rokov dom, skola a peniaze, ked tvoja jedina tuzba sa kupit neda 🙂

123choco123
autor
16. feb 2015

@ittanka dakujem 🙂