Chceme dieťatko. Ja som študentka, priateľ futbalista
ahojte 🙂 chcela by som vediet nazor viacerych zienok. Ja som studentka, momentalne koncim Bc na STU FCHPT a chystam sa na Ing studium. Priatel je futbalista a tak isto student. Mam problem PCO a nefunkcnu stitnu zlazu. Velmi tuzim po dietatku, beriem t ako svoj zivotny ciel mat svoje deti. Popri skole opatrujem dvoch chlapcov, a mam tolko susenosti s detmi, ze postarat sa pre mna nie je problem ci o male ci o vacsie. Po skole samozrejme planujem dobre sa zamestnat, nakolko s mojou skolou to nie je problem. Nakolko ma moj gynekolog nahana a strasi, ze v mojom pripade treba otehotniet cim skor lebo neskor moze byt velky problem, s priatelom, s ktorym uz dva roky byvame sme sa rozhodli (aj ked nie este na 100% stale pochybujem), ze sa pokusime o dietatko. Moji aj jeho rodicia su na tom financne dost dobre. Momentalne staviame druhy dom, tento stary nam zostane. Myslite, ze je rozumne mat dieta popri skole a pocitat s tym, ze mi tie dva tri roky budu pomahat rodicia?Priatel zaraba, ale nie su to ziadne miliony. Ja len brigada. Viem, ze mam narok na rodicovsky prispevok cca 200eur a kedze budem studentka aj na prispevok na opateru 230eur + pridavky, atd. Myslite, ze sa to da takto zvladnut? Je tu niekto, kto vychovaval dietatko bez svadby, popri skole?
Ja som tiez studentka, momentalne v druhom rocniku na bc. a mam 1rocne dievcatko. Skolu zvladam, lebo je to velka motivacia, uz len kvoli malej. Teraz aj vdaka tomu, ze ju mam sa mi dari robit skusky na A (hlavne kvoli prospechovemu stipendiu). Nikto nam s malou nepomaha, kedze sme sa kvoli skole a lepsej dochadzke prestahovali do mesta v ktorom studujem (mesto z ktoreho sme sa odstahovali je vzdialene cca 500km). Takmer nikoho tu nepozname, co tiez nie je v nas prospech. Chcela som Ti mojim prispevkom len ukazat, ze aj popri studiu sa da vychovavat a naplno venovat dietatku. A mimochodom mam vela kamaratok z vysky, ktore maju taktiez deticky a normalne studuju na dennom studiu rovnako ako ja. Tak co sa tyka skoly a vychovy da sa to spojit, aj ked nie je to vobec jednoduche. Bude Ta to stat vela odriekania, namahy a prebdenych noci, ale budes vediet, ze to robis kvoli lepsej buducnosti, tak ako pre svoje dietatko aj pre seba. Je to dobra skola zivota 😀 tak drzim palce nech sa uz rozhodnes akokolvek 🙂
@123choco123 mas 24, dietatko urcite budes mat, a nie len jedno 🙂 ale, rob tak ako to citis. ked mas potrebu mat dietatko teraz este pocas skoly, a mas pocit ze sa o neho dokazes postarat, a pomoze ti rodina, aj priatel/ casom manzel, tak maj 🙂 samozrejme ak ti to zdravotny stav dovoli. A jedna moja rada- snaz sa pytat si co najmenej rad od mamiciek tu na MK 🙂 ja som si po narodeni dcery popytala asi 3-4 rady, zakazdym sa tu nasli hlupe opice, ktore ma len sfukli, co som to za zlu mater, a co sa to pytam za kraviny, a ake hrozne veci svojmu decku robim, a ako moje decko velmi lutuju 🙂 odvtedy, NIKDY VIAC ziadne rady od zien z modreho kona. Jednoducho povedane, zi svoj zivot tak, ako to citis, neriad sa tym, co ti na modrom koniku poradia- aj tak sa nestretnes s neviem akym pochopenim :P :P
@liebling98 nejde o to ze by si ma nechcel vziat, ja s doverou co sa jeho tyka nemam vobec ziadny problem.vela sme sa o tom rozpravali a dosi sme k tomu zaveru ze sa urcite vezmeme ale nie teraz pocas studia
podla mna sa mozte zacat snazit hned pretoze ak mas zdravotne problemy moze trvat aj 3 roky kym otehotnies ja som zdrava muz je zdravy mam uz jedno zdrave dieta a uz pomaly rok sa snazime a uz som raz aj potratila co nikto nevie preco ak chces dieta necakaj ano si mozte povedat aj zajtra na urade dieta tak rychlo nemusite splodit
@zuzka_puska asi mas pravdu.po tych prvych prispevkoch som ozaj ostala zarazena.aby mi tu niekto pisal o tom ze som decko a chcem vyzierat stat :D ...ako ja chapem, ze su tu zeny, ktore maju tazky zivot, ale to neznamena, ze teraz sa maju do kazdeho navazat riesit si svoje komplexy. v zivote by mi nedalo napisat niekomu tak hrubo urcite veci, a hlavne ze sa chytili len toho, ze chcem pomoc od rodicov, ktori maju vdaka bohu trosku viac penazi (nie sme/nie su milionari!)
ja si vsetko necham ulezat v hlave a pravdepodobne vysadim HAK v lete, nasadim nejake bylinky a neham tomu volny priebeh nebudeme nic silit, mame cas 🙂 preto to riesim uz teraz, lebo za 3-4 roky uz toho casu tolko nebude
@123choco123 aky odbor na fchpt studujes? a na aky sa chystas na inziniersky smer? vacsina z nich je totiz narocna. ja tam mam par kamaratov, niektori uz skoncili a niektori su este na inzinierskom a vyslovene cele dni su v skole, aj 12 hodin denne. je vela zien a dievcat, ktore zvladaju aj skolu aj dieta, ale velmi zalezi aka skola to je a bohuzial ta tvoja je narocna. ty by si pravdepodobne musela skolu prerusit, lebo ako tehotna nemozes ist do labaku, podobne je to aj pri kojeni. ak nebudes chodit na prednasky, budes musiet dohnat ucivo inokedy, ale otazka je kedy, kedze vacsina deti nevydzi len tak tichucko sediet a hrat sa aby si sa mohla ucit. nieco sa da dobehnut v noci, ale obavam sa ze na tejto skole to nebude stacit. preto si to dobre rozmysli. ja by som si na tvojom mieste dokoncila bakalara, zacala inziniera, za ten cas mozes brigadovat a setrit si peniaze a niekedy ku koncu 4. rocnika zacala riesit dieta. najlepsie by bolo aby si si nasla brigadu v odbore, ktory studujes, nech mas aj nejaku prax, aby to nebolo take, ze skoncis skolu a budes 2-3 roky doma a prax ziadna
@bandikovajana presne tak to aj beriem, ze sa moze podarit hned ale nemusi...riesila som, ze co ak sa podari hned ci je to rozumne riesit, ale ako som uz vyssie napisala necham tomu volny priebeh
@jana121212 chystam sa na vyrobu papiera drevo celuloza ale nie som este uplne rozhodnuta ...viem, ze je to narocna skola, ale ako som uz pisala, aj teraz popri skole toho vela zvladam, aj flakanie, ale viem ze dieta je narocne na cas a energiu 🙂
@fidka79 podotykam ze studujem cudzie jazyky a kultury a ziadnu socialcnu pracu a uz vobec nestudujem na sukromnej skole. Kto by mi ju asi financoval?
@123choco123 tak tam nikoho nepoznam. kazdopadne drzim palce, nech sa rozhodnes spravne
@123choco123 podla ak mas dobrych rodicov o pomoc ich ziadat nemusis oni sa ti sami ponuknu oni sami si budu vnucatko rozmaznavat a neboj sa dieta nezrujnuje nieje to az take nakladne mat dieta u nas robi iba muz a mame 3 deti a planujeme 4 a podla mna si zijeme nadstandard aj ked mame byt na hypo nie svoj. urcite chodte do toho lebo ide aj o teba cim budes starsia tym horsie sa tvoje telo vysporiadia ci uz z tehotenstvom hojenim po nom a pod. tiez urcite nechcete mat jedinacika a ani rok po roku a tiez cim je clovek mladsi ma viac vitality z babo treba byt 24hod denne
@fidka79
@sylviadzurkohreskova
ziadnu skolu netreba podcenovat 🙂 pre niekoho je technika lahka, ak mu to pali technicky, pre niekoho su jazyky nocna mora....moja skola je casovo narocna len cez skuskove.priznam sa ze som lajdak a na prednasky nechodim ale vdaka bohu skusky zvladam
@jana121212 dakujem 🙂 chcem si t vybrat aj pre to ze budem mat vacsiu moznost uplatnenia nakolko naozaj ludi co to vystuduju je malo, nie preto ze by to bolo tazke ( vo vseobecnosti u nas je Bc tazsi ako Ing) ale preto, ze ich to nelaka, su tam ine zaujimavejsie odbory.ale ako to funguje v dnesom svete, ked chcete dobrurobotu musite mat znamych, moj ocino sa pohybuje v papierenskom priemysle takze mam vacsiu sancu zamestnat sa na dobrom mieste ako keby som vystudovala biochemiu atd
@bandikovajana ano rodicov mam uplne uzasnych 🙂 ale samozrejme nechcem od nich aby mi vychovavali dieta kym sa ja budem flakat.urcite tutosituaciu preberiem aj s nimi, poznaj moj zdravotny stav , videli ma plakat ked mi prisli vysledky, a tiez chcu vnucata a beru do uvahy to, ze ak ich chcu musia mi trosku pomoct
@123choco123 bohaca niekto sa to vie narodit.
dig zeny, sorry, ale ozaj si biektore zasluzia pomenovanie "slepice" ... ked tu otehotnie 18ka, tak ju spixujete, ze nezodpovedna krava ,,, ked chce ist zena na potrat, spixujete ju, ze vrahyna ... ked ma viac deti tak ju spixujete,ze nema z coho zit... ked je starsia prvorodicka, tak ju spixujete, ze co robila doteraz ...
baba ma 24 rokov, nie je to 16rocna standa. a mysli/dufa, ze otehotniet by mohla v horizonte dvoch rokov. to je 26 a mozno aj vzhladom na jej diagnozy najvyssi cas. ak ma este 3 roky studovat, potom robota kvoli materskej a uz ma hned 30 a ani nemusi otehotniet. obe mojesestry v jej vekuuz mali deti.jedna jedno, druha dve. ja zas som prve rodila hlboko po 30ke, kazda sme nastavena inac ...
v celej tejto miestami ozaj trapnej diskusie som nasla zaujimave veci: je to ozaj zavist, ked jej vycitate, ze jej pomozu rodicia? paveze ja si myslim, ze je zodpovedna, ked to s nimi diskutuje. tiez jej zavidite, ze je sebavedoma a mysli si, ze si najde rpacu? a frajera futbalistu?
@123choco123 nic si z toho nerob. ono moze ozaj nastat blby scenar, kedby ti mimco rucalo za usami 24/7. ale ja napr, kebymi maleho mal kto kocikovat, by som pri nom zvladla VS v pohode. cez den spi 4 hodky v kociku a v nocisa mi nebudi odkedy sme prisli domov. takze ak bymi ho starke pokocikovali, tak by som sa mala v poho kedy ucit/konzultovat.
@123choco123 ja som si tiez myslela, ze zvladnem a houby. na Ing. makas na svojom výskume, cele dni si v labaku (doslova) a este sa ti to nakoniec moze aj cele dokaslat a ides nanovo. ak teda nemas sice fchpt, ale odbor zdravu výživu ci čo to tam bolo. a okrem toho, kopec spoluziakov s tou najlepsou fakultou sedí doma nezamestnanych. ono to nie je len o titule
@nasta55 rodicov si nevyberame a myslim ze zavist v tomto pripade vobec nie je na mieste
@123choco123 to neni vyuzivanie kto ma fungujucu rodinu tak spolu harmonizuju aj ty si budes potrebovat oddychnut na vikend nech povaruju alebo cez tyzden a najviac ta bude babo stat ked sa narodi cela vybava ako kocik postielka oblecenie kozmetika ale potom je to uz iba plienky kazdy mesiac sem tam hracka a oblecko podla toho ako bude rast papat bude mliecko co mas zadarmo ak mas stastie a kojis a potom co bude papat tak do roka, roka a pol je asi tolko ako ked si ty nalozis viac a nezjes ;) to ani nepocitis tie mini porcie a to neni hamba ze ti rodicia povaruju lebo idete na veceru alebo do kina tak to ma byt a uvidis ze ked ho budete mat tak ho budu rodicia pytat aj ked nebude treba moja ma 4 roky a neviem ju dat na viac ako den k babke a to viem ze bude o nu ako vo vaticke postarane :D ale ja ju neviem pustit este :D
@ukulela presne tak...ja som nikde nenapisala, ze o mesiac idem rodit...my len zaciname planovat a moze to naozaj trvat niekolko rokov.urcite mi bude pomahat aj priatel ak sa podari 🙂 obidve maminy dokonca mam este aj svoje obidve starke....viem ze dietatko moze byt uplakane, kolikave, nebude spavat...ale s tym treba pocitat.a viem...a ano mozno mam az vela sebavedomia, ale v dnesnej dobre ho treba 😎 netreba sa opustat a predpovedat 10rokov dopredu ze si nenajdem robotu
@bandikovajana asi takto nejako to beriem aj ja :D vie mze prvotna vybavicka da riadne zabrat, ale nepotrebujem mat najnazckovejsi kocik (aj ked mam uz vysnivanu Inglesinu s tymi zaclonkami v retro style 😀 ) ale kocik postielka a taketo veci s daju kupit aj na bazari takze nebudem potrebovat neviem kolko tisic eur
@123choco123 chod spat....🙂 🙂 ...si to tu rozprudila celkom...🙂
@applede myslim ze to bude dobr napad :D mam velmi zaujimavu prvu skusenost na MK
@123choco123 presne 🙂 na bazare kupis aj nove a o polovicu lacnejsie a tiez na zaciatok ti stat tusim 800 e da pri narodeni
@majusqwa ano viem ze to nie je len o titule treba robit aj nieco naviac
@bandikovajana ano 🙂 a od 4 parov starych rodicov urcite tiez nieco dostane :D (prve vnuca, prve pravnuca) budu ho rozmaznavat, ani nejde o tie peniaze tak ako o cas a energiu
ja vám fandím...tiež som otehotnela počas školy, porodila som krásne zdravé dieťa a ten pocit, že ho mám je k nezaplateniu...je pravda, že ja som porodila tesne po Ing. štátniciach a keďže mi bolo zo začiatku zle, neviem ako by som sa plne venovala štúdiu ale písala si vyššie, že nepotrebuješ chodiť na prednášky, ide ti to aj bez toho, tak potom v tom nevidím problém...my sme študovali externe a postupne počas 5 rokov otehotnelo fuuu, no kopa báb, všetky porodili, niektoré aj dvakrát stihli a všetky školu skončili..že nie na Áčka? a koho to trápi?? to, že tu niektoré zhadzujú tvoju školu sa netráp, málokto vie, že absolventi tvojho odboru sú maximálne žiadaní a je ich nedostatok, lebo to nie je "sociálna práca, ktorú skončí každý...
a čo sa pomoci rodičov týka, k tomu ti napíšem asi toľko...žiadny starý rodič si neodpustí, aby občas niečo drobcovi kúpil, alebo dal len tak peniažky...keby aj nie, priate má stabilne tých 700 si písala plus k tomu tvoj rodičák, s brigádou radšej nerátajme, lebo to už by bolo priveľa aj na superženu si myslím...ale každopádne, je to 900€, ako čo tu ženské riešia?? niekto vyžije s minimálky a ešte aj ušetrí...dieťa nie je lacný špás, to je pravda, ale prvotnú investíciu (kočík ak nekúpiš mega drahý - postieľka - výbavička) ti pokryje príspevok pri narodení dieťaťa čo je niečo cez 800€ a potom už v podstate kupuješ ako bolo spomenuté plienky, papanie, oblečenie...ale ako nech sa na mňa nikto nehnevá z tých čo tu písali, že to finančne nezvládnete, my neživoríme, kupujem plienky normálne, mlieko musíme bohužiaľ UM ale aspoň na predpis, oblečenie kupujeme ale nie stále, bábo rastie, ale netreba si predstaviť, že každý týždeň mu kupuješ (plus, ako to tu väčšina robí, malé veci hodia na bazárik a z peňazí kupujú ďalšie, to je koníkovská realita, ale zas, prečo nie, veď bazárik je na to) a teda mesačne sa určite vojdeme tak, že keď zaplatíme hypo, poistky, sporenia, chod domácnosti, jedlo, telefóny, veci pre drobca, tak sa s prehľadom vojdeme do platu tvojho priateľa...
a hlavne, každá jedna čo tu kritizovala si myslím, že aspoň raz nechala svoje dieťa u rodičov a šla si vybaviť čo potrebovala - alebo ho tam nechala na prázdniny alebo tak...veď to nie je hanba...to že oni idú vybaviť nákupy alebo úrady je to isté, ako keby si si ty šla vybaviť labák alebo cvičenie...aspoň takýto štýl pomoci som si ja predstavila, že očakávaš od rodičov
akokoľvek sa rozhodneš, mať dieťa je dar...a tak, ako ho vychovajú milionári, tak ho vychovajú aj študenti, pretože láska sa nedá určiť sumou, akú na dieťa vynaložíš...koľko ľudí radšej kúpi drahú hračku aby mali na chvíľu od dieťaťa pokoj - to nie je láska...to, že ty túžiš po bábätku je minimálne o niečo väčšia šanca, že ho budeš ľúbiť viac ako tie, čo majú dieťa neplánovane a nei sú s tým stotožnené
ja ti teda držím palce aby si sa správne rozhodla a prajem ti, aby sa ti zdravotne podarilo zlepšiť trošku svoj stav tými doplnkami a bylinkami čo si písala a že porodíš toľko zdravých a krásnych detičiek, koľko budete chcieť

@123choco123 nuž, ja som asi staromodna, ale ja by som najprv riešila svadbu. Ja by som nechcela dieťa s človekom, ktorý si ma nechce vziať. Tiež by som najprv skončila školu, máš už len 2 roky. Za ten čas sa daj dokopy zdravotne a potom to bude ľahšie.