icon

Čo robiť, keď po potrate nedostanem potrebné protilátky?

9. apr 2025

A - krv a po potrate mi nepichli protilátky

Ahojte žienky bola som na opakovanom čistení nakoľko prvýkrát ma vyčistili zle. Zistilo sa že mi nepichli protilátky (injekcia do zadku) a mohla by som mať veľké problémy pri ďalšom tehu. Prešlo viac ako 72 hodín preto by už dopichnut tuná nemohli. Nuž neviem. Stalo sa to reálne niekomu? Ako prebehlo ďalšie tehotenstvo? Mne povedali že hrozí potrat hneď v začiatku. Verím ze medicína pokročilá a dnes už vedia niečo urobiť. Ďakujem za vhlady

majamat
9. apr 2025

nerozumiem nadpisu. co znamena A - krv. akoze skupina A?
co to ma s protilatkami?

majamat
9. apr 2025

co sa tyka protilatok, vedia ich sledovat pocas tehu, ale co vedia s tym urobit to netusim.

elzu
9. apr 2025

@majamat A Rhesus negativni = A -

majamat
9. apr 2025

@elzu vsak som si neuvedomila, ze ot je minus, ja zepomlcka. 😀
a mm ma pozitivne RH?

ninazemna
9. apr 2025

Igamad 1500 IU
sol inj 1500 IU (striek.inj.skl.) 1x2 ml
ZákladnéPríbalový letákSPCPodobné produktyADC KlasifikáciaOznamy ŠÚKL
Kategorizačné údaje
● Maximálna cena 48,55 € 0,00 € (0,0 %)
● Dopl. pacienta max. 3,83 € 0,00 € (0,0 %)
● Úhrada poisťovne 44,72 € 0,00 € (0,0 %)
Vývoj cien a doplatkov
Mesiac Dopl. pacienta
maximálny Úhrada poisťovne
05/25 3,83 € (0,0 %) 44,72 € (0,0 %)
04/25 3,83 € (0,0 %) 44,72 € (0,0 %)
03/25 3,83 € (0,0 %) 44,72 € (0,0 %)
02/25 3,83 € 44,72 €
Podmienky úhrady zdravotnou poisťovňou:
Indikačné obmedz. NIE
Súhlas revíz. lek. NIE
Preskrip. obmedz. Žiadne
Spôsob úhrady AS - ambulantná, čiastočná
Pôvod lieku Originálny liek
POZOR: Úhrada poisťovne sa na liek nevzťahuje, pokiaľ je vydávaný v lekárni, ale len pri poskytovaní ambulatnej starostlivosti lekárom.
Mohlo by vás zaujímať
ADC Interakcie

Igamad 1500 IU
Výdaj
R, Viazaný na lekársky predpis
Typ produktu
Humánne lieky
Legislatívne zatriedenie
Registrované humánne lieky
Registračné číslo produktu
59/0146/05-S
Kód štátnej autority (ŠÚKL)
91630
Názov produktu podľa ŠÚKL
Igamad 1500 IU sol inj 1x2 ml/1500 IU (striek.inj.skl.)
Aplikačná forma
SOL INJ - Injekčný roztok
Výrobca
Instituto Grifols, S.A. (ESP)
Držiteľ rozhodnutia
Instituto Grifols, S.A. (ESP)
Dodávatelia
IMUNA PHARM, a.s. - GRIFOLS (SVK)
Popis a určenie
Liek je injekčný roztok v predplnenej injekčnej striekačke obsahujúcej ľudský anti-D (Rh) imunoglobulín, čo sú špecifické protilátky proti antigénu D (Rh) ľudských červených krviniek. Tento liek patrí do farmakoterapeutickej skupiny liekov nazývaných imunoséra a imunoglobulíny.

Používa sa na:

Prevenciu Rh(D) imunizácie (predchádzanie tvorby protilátok) u Rh(D) negatívnych žien.
Prenatálna profylaxia (ochranné opatrenia v období pred narodením dieťaťa)
Plánovaná prenatálna profylaxia.
Prenatálna profylaxia po komplikáciach v tehotenstve vrátane nasledujúcich prípadov:
Potrat/hroziaci potrat, ektopické tehotenstvo alebo hydatiformná mola (nádor vznikajúci zo zvyškov tehotenstva v dutine maternice), intrauterinná smrť plodu, transplacentárne krvácanie (cez placentu) v dôsledku predpôrodného krvácania, amniocentézy (odber vzorky plodovej vody), biopsie choriónu (biopsia vonkajšieho obalu plodu za účelom vyšetrenia), pôrodníckych manipulačných zákrokov (napr. externý obrat, invazívne zásahy, kordocentéza (odber vzorky krvi plodu z pupočníka), tupý úraz brucha alebo liečebný zásah u plodu).
Postnatálna profylaxia (ochranné opatrenia v období po narodení dieťaťa) - Pôrod Rh (D) pozitívneho dieťaťa (D, Dweak, Dpartial).
Liečbu Rh(D) negatívnych osôb po transfúzii inkompatibilnej Rh(D) pozitívnej krvi (chybná transfúzia) alebo po iných prípravkoch obsahujúcich červené krvinky, napr. koncentrát krvných doštičiek.

marhulka13
9. apr 2025

Tu záleží aj akú krvnú skupinu ma manžel

autor
9. apr 2025

@marhulka13 na to sa nepýtali, povedali ze po každom pôrode a potrate je potreba to pichnúť

majamat
9. apr 2025

a vies aku ma krvnu skupinu?

marhulka13
9. apr 2025

Ja mam za sebou 5 tehotenstiev, z toho len 2 deti a pichli mi ju iba dvakrát.

ninazemna
9. apr 2025

Používa sa na:

Prevenciu Rh(D) imunizácie (predchádzanie tvorby protilátok) u Rh(D) negatívnych žien.
Prenatálna profylaxia (ochranné opatrenia v období pred narodením dieťaťa)
Plánovaná prenatálna profylaxia.
Prenatálna profylaxia po komplikáciach v tehotenstve vrátane nasledujúcich prípadov:
Potrat/hroziaci potrat, ektopické tehotenstvo alebo hydatiformná mola (nádor vznikajúci zo zvyškov tehotenstva v dutine maternice), intrauterinná smrť plodu, transplacentárne krvácanie (cez placentu) v dôsledku predpôrodného krvácania, amniocentézy (odber vzorky plodovej vody), biopsie choriónu (biopsia vonkajšieho obalu plodu za účelom vyšetrenia), pôrodníckych manipulačných zákrokov (napr. externý obrat, invazívne zásahy, kordocentéza (odber vzorky krvi plodu z pupočníka), tupý úraz brucha alebo liečebný zásah u plodu).

xsuzannex
9. apr 2025

Ak ma tvoj muz rh negativ tak ti ju pichat netreba. Mam tri deti, inj som dostala len 2x, nakolko druha dcera po mne zdedila rh faktor

veselo_neveselo
9. apr 2025

Nezalezi aj, v ktorom tt si bola? Pokial viem, ak este len uplne na zaciatku, pod 12tt, tak netreba a nic ti nebude.

mimuska328
9. apr 2025

Prvý potrat vysmiali ma všetci že čo riešim. Ja - muž + a samozrejme nikto mi nič nepichol. Druhý potrat už nasledoval aj kyret kde to hneď riešili a pichli mi Rhegu potom som mala tretie tehotenstvo kde mi sledovali protilátky a našťastie bolo úspešné 🙏 mala pri pôrode ma síce muzovu skupinu krvnú ale môj rh faktor tak mi nemuseli pichat. Ja verím tomu ze niečo na tom bolo

elzu
9. apr 2025

@veselo_neveselo pří kyretáži se podava Rh profylaxe vždycky, když je žena Rh negativní, protože se mechanicky porusi bariera, ktera oddeluje materskou krev a krev plodu.

elzu
9. apr 2025

Pokud je otec Rh negativní, jak uz zmínili ostatní, tak si nemusis dělat starosti, ze to bude mit následky pro dalsi těhotenství.
Ale ze nepichli Rh profylaxi je jednoznačně chyba, protože po kyretáži se u Rh negativních matek musi zabranit Rh imunizaci matky.
V praxi se nezjistuje, jakou skupinu ma otec, protože platí pravidlo „matka jista, otec nejisty“. I kdybys tvrdila, ze ma otec negativní Rh Faktor, nikdo z lekaru nema jistotu, ze je skutecne otcem. Pokud ma manzel pisemny doklad o Rh negativite, tak muzes profylaxi odmítnout, lekar to musi ale timto zpusobem i zdokumentovat.

kiki68
10. apr 2025

@veselo_neveselo pichaju aj pod 12tt, zial moze to robit problemy. Ale aj nemusi.

kiki68
10. apr 2025

@elzu presne toto, akonahle pride k tomu kontaktu krvi matky a plodu, tak sa picha preventivne. Aj pri krvacani v tehu.

elzu
10. apr 2025

@kiki68 Existuji sice vyjimky, kdy se profylaxe delat nemusi, ale kyretaz mezi ne nepatří.

linda5678
10. apr 2025

Ahoj, neviem kolko po to treba najneskor pichnut no trvala by som na tom v kazdom pripade, po kyretazi je to pre zeny s Rh neg. KS standard a treba na to mysliet a upozornit lekara-bez ohladu na krvnu skupinu muza. Dalsie tehotenstvo ti budu 3xkontrolovat protilatky no len tvoje, ako je na tom babo sa zisti az po porode-hrozi mu novorodenecka zltacka

kiki68
10. apr 2025

@elzu No to iba ked po porode maju uz potvrdenu krv z labaku. Ale inak je lepsie pichnut, aspon u nas pichaju aj v tehu led nevyjdu v labaku, predvcerom mi dali ten shot v 29tt

kiki68
10. apr 2025

@linda5678 24 hod iba maju na pichnutie rhophylacu. Preto hned po porode ide krv babatka do labaku. Po kyrete som mala hned ako som sa prebrala o dve hodky injekciu

elzu
10. apr 2025

@kiki68 spontanni potrat, medikamentozni ci instrumentalni potrat, stejne jako interrupce maji jina kriteria Rhesus Prophylaxe nez pokrocile těhotenství.

I v pokročilém těhotenství na zaklade stanovení krevní skupiny mininka pomoci NIPT Screeningu se v pripade negativity dítěte protilátky pichat nemusi.

Jinak ano, je to tak- ze pokud nebyl NIPT proveden nebo je miminko v NIPT screeningu pozitivni, tak se samozrejme picha vzdy samozřejmě i pri vaginalnim krvaceni, invazivních zákrocích, nehodach, autonehodach, zraněních matky s uderem do bricha atd.

kiki68
10. apr 2025

@elzu akurat ze NIPT Test neudava krvnu skupinu dietata ( mala som 2x vyssiu radu), iba pohlavie, syndromy, microdeletions a tieto geneticke veci. Cize tuto uplne neviem aky NIPT toto udava.

elzu
10. apr 2025

@kiki68 ale udává, jen je třeba si za to připlatit. V Rakousku je to součást běžné praxe, u nas v Německu taky, pracuju s tim denně. Ale je možné, ze na Slovensku lékaři tuto možnost aktivně nenabízí.
Pokud na Slovensku tato moznost zjistit krevni skupinu NIPT testem neni, tak ano, plati, jak pises, ze v pokročilem těhotenství se ve výše zmíněných situacích Rhesus profylaxe píchá preventivně.

kiki68
10. apr 2025

@elzu konkretne v Rakusku to 2x robili mne, nedalo sa uz nic tam extra dat. Pred 5 rokmi to bola najvyssia rada testov a teraz ta vyssia, maju este jednu. V ziadnej to nie je ponuknute. Aky je nazov toho Niptu? V AT mame nejaky zakladny ( robi aj KH), za cca 150 eur, 3 syndromy. Nic ine tam nie je mozne, potom mame Nifty ( 3 rady ), tie som mala ja, potom Harmony( zo mala kamoska), tiez bez moznosti krvnej skupiny. Cize kto to realne ponuka v AT? Pozerala som aj tie packages od napr Fetomed a tiez to tam nebolo. Iba USG screening a Combined Test ( tie toto vobec neriesia), tiez som combined absolvovala

kiki68
10. apr 2025

@elzu v Rakusku je to predpisane zakonom totiz, medzi 28-30 tt musi prebehnut u rhesus neg matky profylaxia a 25- 28 je povinne kontrola protilatok. To sa musi udavat v Mukipass a spolu s OGTT to predkladas na poistovnu, inak sa vyrazne krati KBG. Profylaxiu hradi poistovna v tomto pripade, nakolko je to povinne pre starostlivost o tehotnu

ninazemna
10. apr 2025

Napr. Medirex: Neinvazívne testovanie RhD statusu plodu z krvi matky

Pre tehotné je k dispozícii vyšetrenie RhD statusu plodu z krvi matky, ktoré vykonávame v našich laboratóriách. Ide o neinvazívnu prenatálnu genetickú identifikáciu RhD statusu plodu na základe analýzy voľnej fetálnej DNA z krvi tehotnej ženy.

Diagnostika Rh faktora je dôležitá z hľadiska rizika inkompatibility matky a plodu. Ak je matka RhD- a plod RhD+, môže dôjsť k tzv. izoimunizácii, keď sa začnú tvoriť po vzniku červených krviniek plodu do krvi matky protilátky anti-D.

Metóda sa využíva na stanovenie Rh skupiny plodu u Rh negatívnych matiek. U tehotných RhD negatívnych žien sa zvyčajne pristupuje k profylaxii anti-RhD protilátkami, bez overovania prítomnosti RhD antigénu u plodu. Imunizácia proti RhD antigénu je pritom jednou z najčastejších príčin závažných hemolytických ochorení plodu a novorodencov. Stanovenie RhD faktora pomocou neinvazívnej genetickej diagnostiky z krvi matky je spoľahlivým nástrojom na diagnostické stanovenie RhD statusu plodu. Vďaka tomuto testu je možné imunizáciu obmedziť len na opodstatnené prípady.

Vyšetrenie musí byť indikované gynekológom alebo genetikom a je možné ho podstúpiť od ukončeného 10. týždňa tehotenstva. Výsledok je k dispozícii do dvoch týždňov.

Cena 140 €. ZS

linda5678
10. apr 2025

@ninazemna fiha toto je pre mna uplna novinka, ze sa da zistit RH babatka uz pocas tehotenstva a podla toho postupuju 👍👍 Doteraz mi tuto moznost nikto nespiminal a pritom NIPT som vzdy absolvovala-aj tie co robi Medirex. Vzdy dali len preventivne Rhegu, ci uz tehotenstvo bolo uspesne alebo nie

ninazemna
10. apr 2025

@linda5678 V ponuke Medirexu už v roku 2022. ZS