Je kyretáž pri každom potrate v II. trimestri nevyhnutná?

mariaola
12. sep 2022

Prosím má niekto osobnú skúsenosť s potratom v II. timrstri ?

Hrozí mi prirodzený, alebo plánovaný potrat, bábo má zdravotné problémy. Som v 15 týždni+ 5. Mám obavy z plnej anastézy a záktorku- kyretáž po pôrode. Už som raz mala prirodzený potrat v 9 týždni a všetko sa prirodzene vyčistilo v maternici. Preto ma zaskočilo, keď som sa dočítala, že sa to bežne robí po potratoch. Dávajú lekári šancu aj na prirozené vyčistenie maternice ? Ďakujem krásne.

tanyan
12. sep 2022

Pokiaľ to odíde samé a na kontrole (sono) bude všetko ok, tak nie je nevyhnutná kyretáž. Nie je však vhodné, aby to tam bolo príliš dlho, pokiaľ to tam nemá zostať do úspešného konca. Robí sa to bežne kvôli tomu, že to detailne prečistia a znižujú riziko pozostatkov vnútri a podobne.
Ja som mala celkovú anestézu aj pri vyberaní vnútromaternicového telieska a aj nejaké čistenie som mala v správe. Bolo to úplne v pohode.
Pri pôrode mŕtveho plodu v 33tt som tiež nemala kyret ani anestézu, lebo vyvolávaným prirodzeným pôrodom odišlo všetko (plod aj placenta) a nenastali žiadne komplikácie.

nika_val
12. sep 2022

Mne sa zdá že od 5mesiaca tehotestva keď pride k potratu tak sa vždy musi riešiť takto, nakolko plod je už dosť velky a bohužial treba ho normalne porodiť a potom ešte pripadne aj kyret ak niečo zostane.. ale možno sa mýlim no niečo také som čítala

ivus32
12. sep 2022

@mariaola ahoj mne praskla plodová voda v 17tt,musela som dcérku porodiť,zial mi placenta ostala vnútri tak robili aj kyret,podla mna ak porodis všetko nie je nutný kyret.

anjelikdianka
12. sep 2022

@mariaola V 15 tt ti už budú vyvolávať pôrod a potom ak bude treba tak ta uspia a vyčistia.Ja som mala pôrod/potrat v 23 tt odtiekla mi plodová voda a mna nečistili,všetko som porodila na druhý den ma pzstili domov.O pár dni som mala kontrolné sono a tam boli všetko v poriadky.

petricka22
12. sep 2022

@mariaola v tomto tyzdni uz budes musiet babatko porodit, ale placenta sa este nevie odlupit, cize pojdes este aj na kyret. Drzim palce.

denden77
12. sep 2022

ja som sla po vyvolavanom porode automaticky do narkozy a na kyret...uprimne, ta narkoza bola v tej situacii par minutove vykupenie..

saxano2222
13. sep 2022

@mariaola
mne vyvolavali porod a nebola som na kyretazi. To riziko tam stale je, mozno to zavisi aj od nemocnice, lekara
Drzim palce a posielam energiu 🙏🏻

mariaola
autor
13. sep 2022

@saxano2222 dakujem krásne a v ktorej nemocnici si bola ? Alebo odporúčas ?

saxano2222
13. sep 2022

@mariaola ja som bola v BA v ruzinove. neviem ci tu je nieco na odporucanie, ale oddelenie ako aj sestricky ok az na jednu sluzbu. ale vsade sa najde nieco
hlavne ak je to aktualne pre teba tak nemas velmi cas riesit nejake odporucania a rozhodovat sa tyzden ci?

saxano2222
13. sep 2022

@mariaola keby si mala otazky kludne napis ale teda viem referovat len svoje skusenosti s vyvolavanym porodom (misoprostol) v 20tt bez kyretaze
drz sa ❤️

mariaola
autor
13. sep 2022

@saxano2222 Ja som mala tiež dobré skúsenosti v Ružinove, kde som rodila zdravú dcérku v 2017. Som z BA a Kramáre som zažila tiež a namňa pôsobia nie dobre. Tak radšej by som v Ružinove, ak sa dá vybrať.

ali08
13. sep 2022

@mariaola ja som bola v 17tt a bábätku prestalo bit srdiečko tak som išla do nemocnice na cistenie v celkovej narkóze, bohužiaľ vycistit ma sa im nepodarilo tak mi vyvolávali porod 4dni (4dni som mala kontrakcie)nakoniec som sa ani tak neotvorila tak ma znova už iný doktor vyčistil zase v plnej narkóze to už sa podarilo a na druhy deň som išla domov , po prepusteny z nemocnice som po týždni išla k svojej Dr a na sone Dr.zhrozena ze ma nevycistili úplne mi pichla vyvolavacku a povedala ze ak to so mňa nevyjde tak budem musieť ísť znova na cistenie ale chvalabohu všetko so mna vyšlo.nechcem strašiť ale chcem len napísať ze keby to išlo prirodzene bola by som vtedy veľmi ale veľmi rada lenže babo bolo 3tyzdne v bruchu už mrtve a samo to nešlo ani som o tom nevedela.

mariaola
autor
13. sep 2022

@ali08 Fuuu, to ma moc mrzí čím si si misela prejsť 😢. Žena by to chcela mať čím skôr za sebou a takto sa to komplikuje 😓.

petricka22
13. sep 2022

@ali08 hrozne, si silna zena! Takto ta vytrapit. To boli masiari a nie doktori.

ali08
13. sep 2022

@mariaola ani nehovor. Mam doma 2 chlapcov ale ti boli CS takže som.ani netušila co ma čaká nikdy som kontrakcie nezažila a už keď som myslela ze to je ono bolesti tak mi dali ďalšie tabletky a ze už viac nemôžu lebo mi za 3dni dali maximum (aj sestričky hovorili ze to je dávka pre kona)tak mi dali ešte balónik na otvorenie krčka a aj tak sa nič nestalo.nqjviac ma štve ze to bolo malinke babo ale trpela som.ako pri normálnom pôrode.Bolo to v TN nemocnici ale fakt záleží ktorí Dr to robí,sestričky boli super a veľmi sa snažili alebo mi to nanič keď hl.slovo mali doktori

ali08
13. sep 2022

@petricka22 ďakujem, je to teraz mesiac,fyzicky som ok len psychicky to ešte boli ale mi ženy sme silné a veru to co mi porobili neprajem nikomu.proste sa na mne vyriadili,hl.to prvé cistenie ta Dr.to robila asi prvý x lebo ma ešte potom kontrovali ci mi neprepichli močový mechúr.a najlepšie bolo keď mi po zákroku oznámili ze ma nevycistili dobre a ze na druhý deň po sone uvidia co dalej, ja rada ze už to mám za sebou a na druhy deň sok ze ved oni mi tam nechali bábo a vcelku mi nič neurobili.no proste celé zle.

petricka22
13. sep 2022

@ali08 boze, to ako keby ani cloveka neoperovali, ale nejake zviera na jatkach…
Ja som musela podstupit dva kyrety kvoli zamlcanemu potratu a druhe bolo mimomaternicove, ale ani tak to nebol taky masaker, ako toto.

petricka22
13. sep 2022

@ali08
@mariaola drzte sa dievcata, musime byt silne a zvladnut to. Je to velka bolest a tazky udel, ale zas na druhej strane len my vieme dat zivot.

ali08
13. sep 2022

@petricka22 presne tak.myslela som ze som silná ale niesom, denne nato myslím.u nás to bolo ťažké rozhodovanie a nakoniec keď už sme sa aj tešili prišla rana ktorú sme nečakali.

petricka22
13. sep 2022

@ali08 cas vylieci vsetky rany. Ja som sa roky trapila prvym potratom. Dnes uz to beriem ako sucast nasich zivotov. Prezila som a musim ist dalej. Aj vy to zvladnete. Mate cas. Mate uz deticky a mate sa z coho tesit a pre koho tu byt.

mariaola
autor
13. sep 2022

@ali08 Fu to je fakt horor 😢. Ja som tiež po dvoch CS a netuším, aký je prirodzený pôrod. Raz som mal v 9 týždni potrat a prirovnala by som bolesť k silnej menštruácii s kŕčami, ale dlho to netrvalo…

mariaola
autor
13. sep 2022

@ali08 To čo je za hrozný prístup lekárov, podla mňa maximálne odfláknutý postup 😥🫣.

ali08
13. sep 2022

@petricka22 áno to je pravda, chalani sú už veľký, samostatný len predsa malo to byt dievčatko a všetko bolo v poriadku co sa týkali zdravia preto to o to viac boli a aj ta otázka ze prečo.viem ze to chce čas a ďakujem za vypočutie je to prvý x co takto píšem verejné,predtým mi to nešlo nedalo sa

mariaola
autor
13. sep 2022

@petricka22 presne tak ❤️

mariaola
autor
13. sep 2022

@ali08 Joj moc ma to mrzí, že akurát dievčatko, ktoré si si tak priala 😥. Tehotenstvo nie je žiadna sranda a každé je iné. Och nejak to musíme zvládnuť aj psychicky sa zahojiť.

elzu
13. sep 2022

Ne, kyretaz se v tomto tydnu tehotentvi nesmi vynechat, odborne gynekologicke spolecnosti doporucuji od 13+6 medikamentozni vyvolání potratu, potrat a nasledne vycisteni delohy. Moc me mrzi, co prozivas…a posilam spoustu energie.

ali08
13. sep 2022

@mariaola no mňa nechali vytrapit doslovne vyzrat si to.velmi som sa bála ze co ma čaká ale ze až tak som netušila.proste na mne skúsili všetko a najhoršie ze analgetiká vôbec nezaberali a bolesti som mala 4dni .perlička bola posledný deň 3hod pred čistením Dr.chcel asi niečo skúsiť ze mi otvorí krcok tak mi kliešťami otváral krcok cítila som ako mi tam s nimi točí (bola som v plnom vedomí a kontrakciami),prepichol mi plodovu vodu a teda zaviedol balónik, to som vydržala 1 hod s nonstop kontrakciami ale už takými ze to išlo do brucha (ze tak nemali strach ze mi tie tlaky môžu roztrhnúť maternicu)vtedy sa Dr.zlutoval a opýtal sa ma ci chcem vycistit to bola nedeľa a tvrdili ze v nedeľu neoperuju no zrazu sa dalo a koli mne všetko zapli,zavolali ľudí a išlo to akurát že ma teda nevycistili úplne a mohla som za ten týždeň dostať otravu krvi ale koho by napadlo ze po 6dnovom horore neurobia kontrolné sono predtým ako ma pustia domov

petricka22
14. sep 2022

@ali08 si clovek povie, ze ho hadam v 21. storoci nenechaju v bolestiach. A celkovo hrozne postupy, neviem, ci by som tu nemocnicu nezalovala. Kazdopadne to uz mas za sebou. To je najdolezitejsie a uz sa z toho len zotavit dusevne.

lucinka5051
14. sep 2022

@mariaola nie vždy je kyret potrebný... mne v 17tt zistili, že babatku nebije srdce. Pichli mi vyvolavacku a porodilo som aj babatko aj placentu. Zavisi od toho ako sa vycistis. Kazde telo je ine...kyret sa robi az ked je to nevyhnutne ako mi lekar povedal lebo vzdy je tam risk poskodenia maternice. Drzim palce nech to dobre dopadne.

mariaola
autor
14. sep 2022

@lucinka5051 ďakujem krásne ❤️

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre