icon

Do mája 2016 budeme tehuľky

tinka881
16. dec 2015

Ahojte baby. Tým, kt. sa to nepodarilo do Vianoc, tak zakladám novú skupinu. A verím, že rok 2016 bude pre nás šťastným 🙂 @juliett99 dobre si mi poradila nazov, dakujeeem srdco moje 😉

kachita
5. jan 2016

@horalka007 gratulujem! Mna tiez skolila viroza, ale prisla naraz aj s ms.

butterfly333
5. jan 2016

@horalka007 prečo vysoko rizokova?

matilda72
5. jan 2016

tak prvý úspech v skupine už máme @horalka007 😀 takže vyzerá to s nami nádejne 😎 takže šup šup ďalšie nech sme v tom všetky do jedného 😀

zunajda
5. jan 2016

Ahojte....môžem sa k Vám pridať?

butterfly333
5. jan 2016

@zunajda jasne šup sem k nam.

matilda72
5. jan 2016

@kachita sviňucha jedna 😀 unás je to naopak muž je chorý ako nikdy tak dúfam, že to nechytím. tak sa musíme dať do kopy aby sme boli fit 😉

horalka007
5. jan 2016

@butterfly333 lebo som predtym 2x vo vyssom stadiu tehotnosti spontanne potratila, mojim chlapcom do poslednej minutky bili srdiecka, ale moje telo zacalo bezne rodit kontrakcie vsetko v 18 a 14 t a 3x mi od 28 t urdziavali tehotenstvo, ale to som uz uzivala 2x2 utrogestan a pichala som si do brucha na zriedenie krvi... od 32 t som bola bez krcka maternice otvorena, dalo by sa povedat, ze moj maly tam bol iba silou vole, alebo skor kedze som veriaca tak zazrakom sa drzal...tak preto ma doktor sleduje, kazde 2 t by som k nemu mala chodit na kontrolu a tak...

kakatulik
5. jan 2016

@horalka007 jeeeminecky a kolko mas zijucich deti ak to nie je teraz bolestna otazka 😔

butterfly333
5. jan 2016

@horalka007 ja som prišla o 4deti 6tt 7tt 13tt 22tt plus mi operovali nezhub nador na maternici to som ležala na onkologii. No a mám dve deti aj to som bola pri oboch zašivana a cele tehu som musela ležat v nemoc. A to v 22tt som rodila mrtve.

horalka007
5. jan 2016

@kakatulik jedneho chlapceka mam narodeneho v 36 t ale je uplne fit, len pri porode som mala rupturu maternice i vaginy, uz som si myslela, ze dalsie sa mi nepodari a po pol roku snazenia sa zadarilo, ten posledny mesiac som nasadila feminbion to su vitaminy, niekto povie ze je to blbost ale ked zene chybaju vitaminy tak tazko sa otehotnie. Aj pri tom chlapcekovi co mam som si ich nasadila a tiez som potom po mesiaci otehotnela.. Ale teda ja hovorim ked clovek veri Bohu nie je nic nemozne... 🙂

horalka007
5. jan 2016

@butterfly333 to su smutne veci kto nezazije nepochopi... Ja by som bola stastna keby sa mi este jedno podarilo...ale keby nie tesme sa z toho co mame... Ja to teraz tak prezivam moj maly ma 2 r a uvazujem co s nim bude ak by som musela lezat v nemocke a teraz je na figu aj to, ze uz asi 3 roky tu serklaz cize zasitie nerobia aspon tak mi to povedali 2 primari v 2 roznych nemockach...

kakatulik
5. jan 2016

@horalka007 ach ...si zlata..drzim ti palce a j vsetko co maaaaa a posielam srdiecko....jasne ked Boh chce,aj sekera vysteli 🙂

butterfly333
5. jan 2016

@horalka007 prečo nerobia serkláž?mne ju robili 2X a ak sa mi podarí tehu tak ma budu musiet zašit znova.

horalka007
5. jan 2016

@kakatulik dakujem, vsetkym tu drzim palce nech sa to podari... A modlim sa za vsetky, ci veriace, ci neveriace, nech ma kazda sancu stat sa mamou... ☺

horalka007
5. jan 2016

@butterfly333 no ja som vlastne v kazdom tehotenstve bola otvorena aj v tom 14 aj 18 aj s mojim malym a bolo to za tieto posledne roky a uz ma nezasili. V posledny raz som sa zacala otvarat z vnutra, mali moznost ma zasit a nezasili nechali ma 5 t v nemocke, ze to je zastarala technika, ktora sa v medicine uz nepouziva a ze v ramci unie by nemala byt robena... Ani tie co so mnou lezali uz nezasili...

maja367
5. jan 2016

@horalka007 gratulujem a nech vsetko dobre dopadne 🙂

maja367
5. jan 2016

@kachita ja som skorpion :D a chapem ...

maja367
5. jan 2016

@nataliuska jeej krasne si matidle72 zapriala az som sa fakt rozplakala 🙂

zunajda
5. jan 2016

@butterfly333 ...som tu a všetkým nám prajem 2// na teste

nataliuska
6. jan 2016

@maja367 no ja velmi obdivujem zeny, ktore prekonaju stratu babatka.. A matilda72 je tak pozitivny a prajny clovek.. A co ty? Dlho sa snazite?

mia295
6. jan 2016

No dievky ja asi tento mesiac vynechavam kedze som tak chora ze ma dvojdavku mega silnych ATB a hned na druhy den sa ohlasila mykoza :( tak ale stale na vas myslim ze vy budete uspesne 🙂

kikulka25
6. jan 2016

Žienky, myslite, že tetanovka môže mať nejaký vplyv na otehotnenie, resp. na veľmi skoré štádium tehu ( ak to veľkou náhodou vyšlo)? V štvrtok idem na preockovanie.

denidi
6. jan 2016

@kikulka25 neviem to s urcitostou,ale neda sa ti teda pockat este a riesit to potom,ked uz budes vediet na com si?

kikulka25
6. jan 2016

@denidi praveze radsej by som ju absolvovala cim skor, kedze kazdy mesiac by som mohla potenciálne otehotnieť, tak nech to mám za sebou a mozeme sa pokojne snazit. Asi sa spýtam lekarky, kym ma zaockuje. Dúfam, ze ta hlasna truba = sestricka rozhlasi po nasej dedine, ze sa snažíme o mimi ☹

denidi
6. jan 2016

@kikulka25 ved hej,no myslela som,ze keby pockas aspom do prveho dna ms (ale sak bodaj by uz neprisla) a hned potom si ju dala pichnut 🙂 no na dedinach je to tak,klebety sa siria rychlostou blesku 😀 😀 😀 ale ved hej opytaj sa lekarky,ved nakoniec,mozno to vobec nevadi,alebo vygoogli 🙂 alebo mozno ti este niektra babenka poradi 🙂

denidi
6. jan 2016

@kikulka25 mozem sa opytat,ci ta tvoja dr volala na tetanovku,lebo teraz sa tak zamyslam nad tym,ze ja vobec nemam ani paru,kedy som si ju davala pichat ,asi budem musiet volat mojej dr,nech mi kuk do karty

denidi
6. jan 2016

TOPlist
Očkování těhotných žen proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli
Určeno pro širokou i odbornou lékařskou veřejnost
Očkovat těhotné ženy se zpravidla obecně nedoporučuje. Ne však proto, že by očkování vedlo k ohrožení těhotné ženy nebo jejího plodu, ale protože nejsou známé dostatečné klinické údaje očkování během těhotenství. V těchto případech se nechává na rozhodnutí lékaře, aby posoudil prospěch a riziko daného očkování. K tomuto rozhodnutí lékaři pomáhají dostupné informace a určitá specifická doporučení.

U nás zatím není běžně dostupná vakcína proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli určená pro dospívající a dospělé osoby. Ve světě je dnes situace jiná a tyto vakcíny si postupně nacházejí uplatnění v praxi.

Prozatimní doporučení (ACIP, 2006) pro použití vakcíny Td (kombinované vakcíny proti tetanu a záškrtu pro dospělé osob) a Tdap (kombinované vakcíny proti tetanu, proti záškrtu se sníženou koncentrací a proti dávivému kašli s acelulární složkou ve snížené koncentraci) u dospívajících osob (11-18 let) a dospělých osob (19-64 let), kterým nebyla v minulosti podána vakcína Tdap, přináší určitou regulaci podmínek, kdy očkovat i kdy neočkovat těhotné ženy.

1) Rutinní očkování po porodu s vakcínou Tdap: ženám, které v minulosti nebyly očkovány s Tdap, lze podat po porodu vakcínu Tdap ještě před propuštěním z porodnice, pokud očkování s vakcínou Td bylo provedeno před více než 2 lety; v opačném případě, je lze rovněž očkovat jen za specifických okolností. Nebylo-li toto očkování provedeno ještě v porodnici, pak je možné ho provést kdykoli později. Očkování s vakcínou Tdap nahrazuje očkování s vakcínou Td. Bylo-li očkování s vakcínou Td provedeno před kratší dobou než 2 roky, je třeba zhodnotit nežádoucí účinky po předešlém podání vakcíny Td. Dostupné informace limitují podání Tdap po předešlém podání Td/Tdap vakcíny (<2 roky) z důvodu zvýšeného rizika lokálních i systémových nežádoucích účinků. Lékař individuálně zhodnotí prospěch očkování proti dávivému kašli a jeho případné rizika.

2) Ochrana proti tetanu a záškrtu u těhotných žen: Podle ACIP se doporučuje Td booster během těhotenství v případě, že předešlá dávka Td byla podána před více než 10 lety. Toto očkování lze odložit na období po porodu, je-li prospěch z očkování s vakcínou Tdap (tj. ochrana proti dávivému kašli) pro ženu významnější. Dostatečná ochrana proti tetanu je splněna pokud:
- těhotná žena je mladší 30 let a byla v dětství kompletně očkována s vakcínami obsahující tetanickou složku a poslední dávka byla podána během dospívání.
- těhotná žena je starší 30 let a byla v dětství kompletně očkována s vakcínami obsahující tetanickou složku a během poslední doby dostala minimálně 2 booster dávky tetanické vakcíny.
- těhotná žena má protektivní hladinu protilátek specifických vůči tetanu vyšší než 0,1 IU/ml (stanoveno ELISA).

3) Séria 3 dávek podávaných během těhotenství - použití vakcíny Td a Tdap u těhotných žen: Podle ACIP doporučení lze toto očkování (Td) u těhotné provést, jeli potřeba zajistit ochranu proti tetanu a záškrtu. Za jistých okolností může lékař zvážit prospěch a riziko nahradit vakcínu Td za vakcínu Tdap. Je-li třeba očkovat těhotnou ženu s vakcínami Td nebo Tdap, pak se preferuje období 2. nebo 3: trimestru.
Těhotenství není kontraindikací pro použití Tdap. Bohužel údaje týkající bezpečnosti a imunogenity očkování s vakcínou Tdap nejsou u těhotných žen dostupné. Je-li podávána vakcína Tdap během těhotenství, transplacentární mateřské protilátky by mohly chránit dítě proti dávivému kašli v ranném období života novorozence. Ty pak mohou interferovat s dětskou imunitní odpovědí na dětské očkování (s vakcínou DTaP) a snížit tak účinnost ochrany vůči dávivému kašli.

4) Situace zvyšující riziko nákazy dávivým kašlem: Je možné posoudit rizikové situace, při kterých je vhodné očkovat těhotnou ženu s vakcínou Tdap a to zejména vůči dávivému kašli: mladistvá těhotná (zvýšené riziko přenosu u dospívajících), těhotná pracující ve zdravotnictví, pečující o malé děti nebo těhotná pracující v komunitě se zvýšeným rizikem přenosu dávivého kašle.

5) Tetanická profylaxe při zranění: Podle doporučení ACIP se Td booster podává v případě zranění těhotné ženy, pokud byla očkována před víc než 5 lety. I v těchto případech je možné vakcínu Td zaměnit s vakcínou Tdap ve specifických situacích.
Nekompletní nebo neznámá historie očkování: Těhotné ženy, které nebyly v minulosti očkovány 3 dávkami tetanické vakcíny by měly být očkovány od počátku (3 dávky). Dvě dávky vakcíny Td by měly být podány během těhotenství tak, aby byla zajištěna protekce vůči mateřskému a neonatálnímu tetanu. Vhodné schéma u těhotných představují 2 dávky Td, podané v intervalu 4 týdnů. Jako třetí dávku je možné podat vakcínu Tdap 6 měsíců po podání 3. dávky (tedy až po porodu). Individuálně je rovněž možné nahradit vakcínu Td vakcínou Tdap (během těhotenství).

6) Kontraindikace pro Td a Tdap:
- Vážné alergické reakce v anamnéze (např. anafylaxe) na jakoukoli složku vakcíny Td nebo Tdap.
- V případě vakcíny Tdap (ne však vakcíny Td) anamnéza encefalopatie (např. koma nebo dlouhodobý záchvat, křeče) bez identifikované příčiny během 7 dní po očkování s vakcínou obsahující složku proti dávivému kašli.

7) Upozornění a důvody pro odložení očkování s vakcínou Td a Tdap:
- Guillain-Barré syndrom s nástupem do 6 týdnů po předešlém očkování s vakcínou obsahující tetanickou složku.
- Mírné nebo závažné akutní onemocnění.
- Arthusova reakce v anamnéze po předešlém podání vakcíny obsahující tetanickou a/nebo difterickou složku před méně než 10 lety.
- u dospělých nestabilní neurologické podmínky (např. cerebrovaskulární příhoda, akutní encefalopatie atd.).
- U dospívajících jakékoli progresivní neorologické obtíže včetně progresivní encefalopatie nebo nekompenzované epilepsie (až do doby stabilizace se nedoporučuje očkovat).

M.Petráš

Přidáno: 21/05/2007
TOPlist

denidi
6. jan 2016

@kikulka25 tu som ti cosi pridala

kikulka25
6. jan 2016

@denidi ďakujem veľmi pekne za vyčerpávajúcu odpoveď 😉
Ja by som aj počkala na MS, ale už mám 42. DC a stále neprišla a tehotná nie som ☹ neviem, či je to inifolikom, začala som ho brať v decembri

kikulka25
6. jan 2016

@denidi mne doktorka povedala minulý rok, keď som bola chorá, aby som v januári prišla, budem mať 28 a že po 15 rokoch preockovavaju. Výzva mi neprišla žiadna, asi už neposielajú.