icon

Duphaston počas snaženia sa

klaris234
11. feb 2025

Dobrý den,potrebujem radu snažíme sa o babatko s partnerom a doktor mi predpísal duphaston lieky mám ich brať na 10 deň po MS viete mi poradiť kedy by som ich mala začať brat keďže 9.2 mi začala MS mala by som ich začať brat teda 19.2??

stellarstar
11. feb 2025

10 d od 1 dňa ms

astrid31
11. feb 2025

No mali by sa začať brať až po ovulácii, nakoľko Duphaston ovuláciu zablokuje. Kvôli čomu ich predpísal? úprava cyklu?

klaris234
autor
11. feb 2025

@astrid31 áno aj na úpravu cyklu keďže nemám pravidelný ms a preto sa aj nedari

astrid31
11. feb 2025

Na úpravu cyklu som ho ja osobne brala 16-25 DC, potom prišla menštruácia a tak dookola. Ale ja mám celkovo problém s menštruáciou a viem, že určite neovulujem. Skús si odsledovať ovuláciu (bazálny teplomer, cervikálny hlien, ovulačné testy...) a podľa toho potom treba nasadiť aj ten Duphaston, pretože ak je nasadený skôr, ovuláciu zablokuje a môžete sa snažiť koľko chcete. Folikulometriu ti nerobil? 🙂

lgpd_nika
11. feb 2025

Joj... ak chcete babo, hlaveň si začni sledovať cyklus, kúp bazalny teplomer a sleduj si cervikalny hlien... ak nevieš o com rozprávam rada ti poradím 🙂 brat toto len tak 10DC ak nevieš kedy máš ovulaciu ti nepomôže, práve naopak. Bohužiaľ slovenskí lekári na toto kašlú:( ...a radsej ta potom poslu na umele oplodnenie :( .. prešla som si týmto procesom ❤️ a vďaka tomu ze som sa nedala nahovoriť na hlúposti od lekárov ktorých som nezaujímala ani od tých čo má chceli dotlacit do IVF len aby zarobili som teraz konečne tehu, prirodzene 🙂

3petka
11. feb 2025

@klaris234 No a nie je to skoro na 10 deň? Ja som mala nastavený na 16-ty deň cyklu a veru potom som zistila že mi ovuláciu blokoval. Aj skrz vyšetrenie v CAR. Keď som vysadila po pár mesiacoch som otehotnela, i keď som už nečakala že sa to stane a presne podľa vývoja tehotenstva som mala ovuláciu neskôr.
Podľa mňa by mal dr. najprv odsledovať toto, alebo si to odsleduj ty ovulačnými testami.

klaris234
autor
11. feb 2025

@astrid31 nie nič mi nerobili len nasadili tieto tablety už som ich mala brat minulý mesiac ale bohužiaľ nevedela som ako tak som ich radšej vynechala a nič viac nepovedal mi

astrid31
11. feb 2025

Tak ako hovoria baby vyššie v komentároch. Zamerala by som sa na odsledovaní tej ovulácie. Ak sa snažíte dlhšie, išla by som rovno do CAR, tam vás vyšetria a ovuláciu odsledujú, zistia kde môže byť problém. Ale skôr ako 16.DC by som Duphaston nebrala. 🙂

nikolani
11. feb 2025

@klaris234 "10 deň po MS" - ak to povedali takto, tak to znamená desiaty deň po skončení menštruácie. Takže až ti skončí menštruácia, od nasledujúceho dňa si rataj a na 10ty deň začni s užívaním.

lgpd_nika
11. feb 2025

Nie 10 deň ich fakt neber 🙏, radšej zmeň gynekológa

nikolani
12. feb 2025

@lgpd_nika podľa mňa jej gynekológ nepovedal zle, skôr sa nepochopili.
Na margo toho,
@klaris234 ak ti nie je jasné ako užívať predpísané lieky tak radšej zavolaj svojmu doktorovi a over si to. Na internete ti síce veľa ľudí povie svoje skúsenosti ale každý môže mať užívanie nastavené individuálne

rubi007
12. feb 2025

@klaris234 dobry den, duphason branil aj mne roky otehotniet.... lekar mi zmenil potom na utrogestan 200, ktory sa vklada a nebrani ovulacii....

lgpd_nika
12. feb 2025

@rubi007 aj utrogestan bude blokovať ovulaciu keď sa nasadí v nesprávny čas

rubi007
13. feb 2025

@lgpd_nika treba ho brat od 15 dna cyklu 10 dni 😉 Uz mam za sebou tehotenstva...😉

klaris234
autor
13. feb 2025

@rubi007 čiže keď skončí ms počítať 15 dni a tak ho brat?

rubi007
13. feb 2025

@klaris234 nie, od zaciatku cyklu sa to pocita.... cize ako dostanes menstruaciu je prvy den ... a na 15 den sa zacina brat 😉 Aspon mne tak lekari vraveli a tak som to uzivala ja

lgpd_nika
15. feb 2025

@rubi007 nie ... treba ho brat po ovulacii.... ak má ovulaciu na 11-14 deň cyklu platí co si napísala, ak má ovulaciu 16 18 alebo 20 deň cyklu tak si ju akurát vyslovuje a bude to brat zbytočne ....

lgpd_nika
15. feb 2025

*vyblokuje.... nie každá žena (skoro ziadna) neovuluje presne 14. deň cyklu, preto je dôležité si cyklus sledovať (cervikalny hlien/poloha krčku a bazalna teplota) ... pri snahe o tehotenstvo(hlavne ak sa nedari) je to kľúčové... inak nevieš kedy ovulujes a ci vôbec... iba ze by si chodila každý mesiac pravidlene na folikulometriu k lekárovi

mmirka02
16. feb 2025

Mne tiež stále predpisuje duphaston a ani nevie kedy mám ovuláciu... A to by sme chceli bábätko ... Začala som si merať bazalnu teplotu,ale ten graf je hrôza , vôbec sa v tom neviem vyznať 😐

rubi007
16. feb 2025

@lgpd_nika mne doktorka (specializovana na pocatie ) vysadila hned duphaston a nasadila utrogestan. Dovod? Duphaston blokuje ovulaciu 😉

lgpd_nika
17. feb 2025

@mmirka02 odfot ukaz pomôžeme🙂

lgpd_nika
17. feb 2025

@rubi007 poďme si to zhrnúť.... Duphaston ci utrogestan su lieky ktoré nám dodávajú progesteron, ja som napríklad brala Progestanelle... čiže rovnaké lieky len pod iným názvom/značkou. Naše telo prirodzene tvorí progesteron - ale nie stále - začne ho tvoriť PO ovulacii, keď sa z folikulu uvoľní vajíčko a prazdny folikul sa premení na žlté teliesko - práve toto teliesko zabezpečuje tvorbu progesteronu.... niektorým ženám sa toho progesteronu tvorí malo a preto môžu mať ťažkosti s otehotnenia (konkrétne s uhniezdenim vajíčka v maternici), preto sa im dáva tento umelý progesteron (utrogestan, duphaston, progestanelle).... pokiaľ ho ale žena začne brat pred ovulaciou, teda vtedy keď ho jej telo nemá tvoriť, stane sa ze sa ovulácia zablokuje a neprebehne.... preto je veľmi dôležité si sledovať ovulaciu a nasadiť tieto lieky až PO ovulacii

rubi007
17. feb 2025

@lgpd_nika jj, s tym suhlasim... ze sa nema brat pred ovulaciou👌 ale utrogestan asi menej blokuje, kedze mi to tak bolo vysvetlene doktorkou 😉

denidi
17. feb 2025

@rubi007 duphaston je syntetický progesterón a ovulaciuvneblokuje,narozdiel od utrogestanu,progestanelle,a amalgenu,ktoré ovuláciu blokuju
Duphaston tak maximálne dokáže jemne narušiť štruktúru sliznice,pokiaľ sa nasadí príliš skoro,ale ovulaciu nezablokuje preto,že je to syntetický progesterón a pokiaľ nedôjde k uvoľneniu folikul a vytvoreniu žltého telieska a následného vzostupu progesterónu a tým pádom aj zvýšeniu bazalnej teplote,je duphaston absolútne bezpredmetný.
Pomáha jedine vtedy,ak už telo produkuje svoj vlastný progesterón a to takým spôsobom,že ho udržuje v optimálnej hladine.
Keď je duphaston nasadený ešte pred ovuláciou,tak nedôjde ani k zvýšeniu bazalnej teploty.
Kdežto,keď sa nasadí utrogestan, progestanelle alebo amalgenu,tak k vzostupu bazalnej teploty dôjde.

rubi007
17. feb 2025

@denidi 3 roky na duphastone bez sance...po utrogestane sa nam podarilo 2x otehotniet 😉 Doktorka asi vie, co hovori 😉

denidi
17. feb 2025

@rubi007 v poriadku🙂 neodpovedala som preto,aby som spochybňovala slová tvojej lekárky.
No evidentne bol duphaston v tvojom prípade bezpredmetny.
Mohla ti ho vymeniť za utrogestan už skôr.
Ale tak dôležité,že to dobre dopadlo🙂

rubi007
17. feb 2025

@denidi nemohla,pretoze to nie je moja gynekologicka ale vyssie pracovisko 😉

denidi
18. feb 2025

@rubi007 ...každopádne ak aj nesúhlasis s tým,čo píšem,že duphaston ovuláciu neblokuje.
Len prosím ťa nepíš,že ani utrogestan ovuláciu neblokuje.
Ten ju zablokuje na 100% ak je nasadený skoro.

rubi007
18. feb 2025

@denidi ja vravim co povedala doktorka 😉 a presne povedala od ktoreho dna brat utrogestan....