Inseminácia a viera
Ahojte, prosím dievčatá, odpovedajte tie, ktorých sa to týka... viem, že každý má nejaký názor, ale potrebovala by som naozajstné skúsenosti, nie rady...
Viem, že ste tu mnohé, ktoré to beriete celkom inak, ale mňa zaujímajú názory tých, ktorí mali v sebe vnútorný rozpor, kde sú hranice, nedostala som totiž nikde jasné odpovede.
Rozprávali ste sa s nejakými kňazmi alebo veriacimi lekármi o inseminácii, resp. o umelom oplodnení? S čím ste sa stretli?
Píšte tie, ktoré ste ju z hľadiska viery nepodstúpili aj tie, ktoré áno...❤
baby, ďakujem vám za myšlienky, ja viem, čo hlási cirkev všeobecne, a bola som presvedčená, že nikdy nebudem musieť rozmýšľať nad týmito vecami, ale rada by som si prečítala niečo o tom, ako ste si prešli podobnými rozpormi, lebo môcť mať v pohode detí bez problémov a mať presvedčenie je jednoduché... aj ja som si myslela, že ho mám. teraz sa len snažím zistiť, kde sú hranice... nechcem ich totiž prekročiť, ale na druhej strane, chcem využiť možnosti, ktoré sú k dispozícii...
@teressa30 ja ti drzim palce, nech sa rozhodnes akokolvek, ano, ja som tiez necakala, ze nieco taketo budem musiet riesit, lahko sa to hovori, tazsie sa kona, kazdopadne, ak mas v okoli nejakeho rozumneho knaza, tak sa porozpravaj, nas je napriklad tak pokrokovy a dobry clovek, ze som z neho mala fakt dobry pocit, aj ked na tuto temu som sa s nim nebavila zrovna, stale je to tvoje telo, z tvojho tela a z tela tvojho partnera, takze ja v tom nevidim nic zle, predsa ide o vas dvoch a preco by si sa mala trapit cely zivot, ze si nevyskusala vsetky dostupne moznosti? mojho muza otec je velmi pobozny, naozaj velmi, ked sme mu povedali, ze co je vo veci a kolko sa uz trapime a ked sme mu potom povedali, ze teda, sa toto podarilo, tak sa rozplakal od radosti a neriesil absolutne ziadne odsudzovanie alebo tak
@teressa30 podla mna by si sa mala rozhodnut ty sama...das predsnot cirkvi alebo detom?? len preto ze i viera ,,zakazuje,, inseminaciu ci umele oplodnenie si ochotna sa vzdat toho mat deti?? sama si musis urcit priority....lebo ano su zeny ktorym povedali ze deti mat nebudu a mali ich prirodzene ale bohuzial su aj zeny ktore tie deti prirodzene mat nemzu...ak nie si v skupine snazilky tak sa tam pridaj a sama ub´vidis ako sa niektore zeny snazia viac ako 10 rokov a deti stale nemaju....a tiez by som sa dlho nespoliehala na to ze mozno sa podari..nepises kolko mas rokov ale raz moze prist vek kedy tie vajicka uz nebudu take kvalitne a potom moze byt neskoro aj na umele oplodnenie aj na vsetko...ja mam 2 deti a tretie na ceste a ta laska je neskutocna..toho by som sa ja nedkazala vzdat ani za nic....
@teressa30 Ja som práveže presvedčená o tom, že tie hranice sú určené veľmi jasne a baby ti tu už o nich napísali - jednoducho je to proti náuke cirkvi. Podľa mňa by si najlepšie urobila, keby si si našla nejakého veriaceho doktora. Ten by ti najlepšie poradil o všetkom, čo sa týka vhodnosti liečby.
Ja som praktizujúca katolíčka, chodím pravidelne do kostola, navštevovala som cirkevnú školu a mám na to super spomienky a bolo pre mňa dôležité vydávať sa v kostole, aby moje manželstvo bolo sviatosťou, ale čo sa dialo na predmanželskej príprave bolo pre mňa silné kafé. O manželstvo skoro nešlo, ale celá príprava sa točila o sexe – kde, ako a kedy to môžu manželia robiť. Drísty (sorry ale inak to nazvať neviem) ako:
Častosť sexuálnych stykov v manželstve určuje žena, ale Boh nerád vidí, ak sa manželovi odopiera...
Antikoncepcia je dielo satanáša...
Predmanželský sex odčiníte, ak budete v manželstve zdržanlivý...
Jediná povolená metóda ako sa vyhnúť otehotneniu je sledovanie si plodných dní. Osobne nevidím rozdiel v tom, či sa chránim mechanicky (použitím kondómu, či prerušovaný sex) alebo mám sex cielene len v neplodné dni. Úmysel je ten istý. Ale podľa pani, čo nám to prednášala, akurát pri tejto činnosti nie je dôležitý úmysel ale metóda (pokrytectvo jak mraky podľa mňa)
Orálny sex medzi manželmi je amorálny
A ešte mnohé podobné „perly.“ Úprimne hanbila som sa v tej chvíli, že som katolíčka.
Na inseminácii nevidím absolútne nič zlé. Chápem, ak je niekto proti umelému oplodneniu, tu je to morálne hľadisko komplikovanejšie, lebo ide o živé embryá. Ale nazývať ženu, čo podstúpila takúto procedúru masovou vrahyňou (aj toto mám z predmanželskej prípravy) je podľa mňa za čiarou.
Nám sa s manželom nedarí otehotnieť. Ešte len začíname podstupovať rôzne vyšetrenia a hľadať kde je problém, ale ak by došlo na to, že umelé oplodnenie je moja jediná možnosť mať dieťa, asi by som ho podstúpila. Už sa tou myšlienkou zaoberám, stále dúfam, že to nebude môj prípad, ale ak by to mala byť moja jediná šanca... tak ju využijem.
Cirkev nie je neomylná (čo dejiny viac ako uspokojivom dokázali), tvoria ju len ľudia. A staranie sa do sexuálneho života manželov je prežitok a nezmyselný dogmatizmus.
@titla Ďakujem ti za vyčerpávajúcu odpoveď 🙂 na našej náuke našťastie takéto "perly" neboli, my sme už v tom štádiu po vyšetreniach a síce máme stále šancu otehotnieť prirodzene, je tam malá šanca. Každý pár má naozaj iné problémy, v každom prípade dúfam, že vy nebudeme musieť nič podobné podstúpiť... Nechcem skrátka urobiť niečo, čo budem ľutovať a mať deti len preto, že jednoducho chcem... ale zároveň nechcem odmietať niečo, čo nie je zlé...
@teressa30 ako som napísala už predtým, aj keď pôjdeš na inseminaciu, tak je len na tom hore či sa to podarí, oni len pomôžu priblížiť spermie k vajíčku, ale proces počatia je len na vyššej sile 🙂 ivf je už čo sa týka ničenia "nepotrebných " embryi, už o dačom inom, ale poznám pár veľmi kresťansky založený, pravidelne sa s pánom farárom navštevujú, a boli na viac neúspešných cykloch ivf, po pár rokoch sa im podarila adopcia.. to je fakt len o tom ako sa k tomu postavis ty.. niesom konkrétne kresťan, ale verím že tam hore je niekto kto o našich životoch rozhoduje, vyššia sila? Osud? Pán Boh? To je na každom osobne čo si vyberie, len mi príde kus blbé teória ze na prvom mieste je pán boh a až potom rodina...
@teressa30 Ja rozumiem tvojej dileme. Sama nie som celkom stotožnená s umelým oplodnením, keď si predstavím, že aj keby som sa dočkala svojho vytúženého bábätka, niekde môžu ostať ostatné ostatné embryá zmrazené. Však to budú svojim spôsobom tiež moje deti. Sama neviem.
Ale ak by mala tá situácia nastať, budem sa riadiť svojim a manželovým svedomím a presvedčením a nie názorom tretieho človeka a už vôbec nebudem brať do úvahy postoj katolíckej cirkvi.
@teressa30 bavili sme sa o tomto veľmi kresťanský založenou kamarátkou, uviedla mi nejaký prípad neplodnosti z biblie, detaily si už presne nepamätám, ale bolo to dačo také že žena nemohla otehotnieť. . Ako napísala niektorá pani tu predomnou, je dosť blbé riadiť sa "nejakým dokumentom " z neviem kolkeho storočia... Čo ak ta pani z príbehu z biblie mala nejaký zdravotný problém, len sa to vtedy neriešilo? Zato jej pán boh nedoprial mať deti? To by v dnešnej dobe nemala polka ľudí deti... neplodnosť je problém dnešnej doby a netýka sa len žien čo majú 35+ rokov, veľa krát sa trápia oveľa mladšie ročníky... životospráva? Množstvo chemikálií vo všetkom? Hormóny v kremoch? Alergie na všeličo možné? Naši rodičia, čo nás rodili pred 25 rokmi to nevedia pochopiť že sa nám nedarí mať deti... Čo potom dokument z 8.storočia?
@titla vieš, ja som si myslela, že by som do týchto vecí nešla, ale až teraz chápem páry a ženy, ktoré do toho išli... je to naozaj ťažké. o umelom zatiaľ nechcem rozmýšľať, ale bojím sa, že budem musieť, resp. nebudem mať silu odmietnuť, aj keď s tým tiež nie som stotožnená... možno len za nejakých iných podmienok... je to ľahšie pre ženy, ktoré k tomu majú jasný postoj, či už pozitívny alebo negatívny, ja nejako v tomto tápam a stále hľadám odpovede...ďakujem ešte raz za všetky názory ❤
Choďte na dovolenku, zabudnite na plodenie deti a prídete traja 🙂
@lenqua_12325 keby to tak jednoducho slo, tak su CAR prazdne.
@lenqua_12325 vďaka, ale nejde len o snaženie, máme aj zdravotné problémy... keby to bolo len o myslení, bolo by to iné. z dovolenky sme sa pred týždňom vrátili...
@teressa30 ahoj..ja som sa rozpravala s knazom insemenacia nie je nic hrozné a aj o umelom tiez pohode...nevedela som co robit moja sestra aj s agor silné veriaci nevedia o tom...nam umele vyslo hned na 1krat aj vklad...
No tak ti poviem veda strašne velmi pokrocila a preco tak nepomoct parom ???? Niekto pogie ovplyvňovanie zivota ...a ttansplatacis?? Chemoterapia? Lieky potrebné na fungovanie orgánov? To je co? Ved takisto ovplyvnuju lekari to ze predlžujú umelo zivot.
Dalsie argumenty ze je oplodnenych vela vajicok a tym akoby potraty lebo nepreziju všetky-ale ved to je to ako led sa oplodni vajicko v maternici nevyvija sa dalej dojde k potratu to je ako ked sa dalej nevyvija a,sleduju ho...tak neviem ja som sa dlho rozhodovala nas ivf ale cakat dalsie roky a mme toky pribudaju takže sme sli do toho...neľutujem.
@teressa30 ja len tolko..... ak je Boh vsemocny tak on rozhoduje o tom ci sa ivf podari alebo nie.... velakrat sa ivf nepodari.... a embrya ktore vzniknu sa daju darovat neplodnemu paru. pozri katechizmy hovoria jasne masturbacia je hriech. a aj inseminacia je hriech. takisto ako aj prerusovana suloz.... takze sama si to rozmysli....
@maminka1986 ďakujem ti za tvoju skúsenosť 🙂
@teressa30 este dodam..ja pco bez ovulacie..manzel malo pomale spermie takze 4roky snaženia a skusili sme fakt od cajov hormonslnej jogy ,vypocet podla jonasa,-ten je len pre ZDRAVE PARY atd atd insemenaciu az ivf..
Kef budes tehotna bude ti v tej chvili jedno vsetko a ked porodis zabudneš na vsetko...
Cirkev zakazuje vsetko az je to trápne...pritom mnohi knazi maju deti ci sex akurat to suspendovani Lajcha knaz sam potvrdil!!!
Len NECAKAJ NA ZAZRAK ak mas po 30!!! Roky ti bežia a starnes ....takze cim skor tym lepsie.
@teressa30 ahoj, necitala som prispevky, co ti pisu ostatne baby. Ja som tiez veriaca a na umelom oplodneni sme boli. Beriem to tak, ze ak by Boh nechcel, tak sa nam nepodari ani to umele, kedze nikde nie je napisane, ze to musi vyjst. Proste sme vyuzili moznosti mediciny, ako by sme ich vyuzili aj v pripade inej choroby, kedze to, ze ja aj manzel mame nejaku diagnozu, beriem ako medicinsky problem. Takze my sme do toho sli a nelutujem.
@alasea 👏👌 presne ako píšeš aj my tak isto. Zázrak mi tu behá práve po dome a ja Vam pisem ;)
@maminka1986 ďakujem 🙂 mám 28, takže ešte nezúfam, ale tiež mám mierne pco a manžel zlú morfológiu, čiže čiže je to dosť biedne... myslím, že ste sa snažili dosť dlho... a isto to stále veľa síl, takže tú vytúžené bábätko musela byť obrovská radosť ;)
My sa snazime 4 roky. IUI aj IVF odmietam. Viem, ze je to zle a nevedela by som zit s tym, ze som si dieťa "vydupala" za cenu hriechu. Radšej budem žiť s čistým svedomim bez dieťaťa. Ak Boh bude chcieť, dieťa nam da. Dokazom toho su pary, ktore boli vyhlasene lekarmi za beznadejne prípady a napriek tomu maju viac deti. Trvalo mi tiez dlho, kym sme dospeli do tohto stadia, boli sme aj na konzultacii v CAr, ale to nas prave presvedcilo, ze NIE. Pretoze uz viem ako to funguje. A nikto mi nebude vyberat spermiu, ci dokonca hotove emryo, ktora ma prezit a ktore (uz s dusickou, cize dieťa) nechaju ako neschopné umriet.
A nie je to to iste ako ked sa to deje v tele zeny prirodzene.
@teressa30 ak mas pCo, tam ti IUI aj tak nepomoze.
@maminka1986 mna kope v bruchu a som stastna, ze je ako je 🙂
@lienka737 🙈🙈🙈 budes si buchat hlavu o stenu a plakat ze si nemala dieta aj za ru cenu "hriechu" a závidieť inym ze maju deti...čo ine ma zmysel pre zenu ak nie dieta? Lutujem ta ako vazne uprimne lutujem uz teraz...
@teressa30 dakujem vyronila som vela dlz plakala modlila prosila zavidela...keby BOH nechce neda ani toto aby bolo aby bolo ivf atd. 28 je pomerne dost na som v 29 otehotnela v 30 rodila.....
Ženy ja sa vám divím..tak najskôr tu riešiť aký je to hriech ak žena ide na umelé oplodnenie hlavne že vám nevadilo keď vás muž šiel na spermiogram?? Ako tu čítam ajasturbacia je hriech....a by som chcela vedieť či si odjakživa sledujete ovulaciu a nepoužívate ochranu?? Lebo veď aj kondóm je hriech...mám pocit že pre vás je hriech len to čo vám vyhovuje....napadlo vám niekedy že ak je Boh taký spravodlivý a tak si ho tu zastavate prečo vás vôbec dostal do tejto situácie ..prečo vám ten Boh nedopraje deti?? Veď deti sú to najcennejšie a to najkrajšie čo môžete mať....ja som bola veriaca..nie nejak extra ale sviatosti mám sobáš v kostole no časom som začala premýšľať a pochybovať...a potom som v roku 2015 potratila svoje dieťatko...ak by Boh bol nedovolil by to...nedovolil by všetko zle a odvtedy som neveriaca....chápem ľudí ktorý veria sama som verila ale nechápem ľudí ktorý vedia zájsť tak ďaleko že su schopný dať na prvé miesto Boha a až tak rodinu a deti???

@tyrkysova_kobyla pokrytecke je to, ze sa tu tvaris, ze je normalne vychovavat 10 deti v jednej izbe, a nauka ako taka by sa mala prisposobit pomerom a nie zit v 8 storoci stale, skromne pomery, su skromne pomery, ale bieda je uz druha vec, podla mna ma kazdy vychovat tolko deti, kolko zvladne
, ale toto ideme uz totalne od temy, ktoru tu zakladala autorka