icon

Inseminácia a viera

teressa30
3. okt 2018

Ahojte, prosím dievčatá, odpovedajte tie, ktorých sa to týka... viem, že každý má nejaký názor, ale potrebovala by som naozajstné skúsenosti, nie rady...
Viem, že ste tu mnohé, ktoré to beriete celkom inak, ale mňa zaujímajú názory tých, ktorí mali v sebe vnútorný rozpor, kde sú hranice, nedostala som totiž nikde jasné odpovede.
Rozprávali ste sa s nejakými kňazmi alebo veriacimi lekármi o inseminácii, resp. o umelom oplodnení? S čím ste sa stretli?
Píšte tie, ktoré ste ju z hľadiska viery nepodstúpili aj tie, ktoré áno...❤

Strana
z8
katharines
14. dec 2018

@kakatulik tak o com pises? Lebo uz som skor pisala i o native protokole, ake z toho povstavaju mozne problemy.

alantroj
14. dec 2018

Ja chapem ze su rozne rizika. Kocka sa pytala na realnu skusenost alebo debatu s knazom. Ja som pisala lebo kamoska to na viackrát s knazom riesila, aj ked az ex post. No a co povies tehotnej zene? Ja trosku parafrazujem ale mne den pred svatbou povedal knaz...vsetko je relativne, dnes ak budete spat so svojim chlapom je to hriech a zajtra ak by ste odmietla je to hriech.
Moju kamosku povazujem za jednu z najlepsich a najobetavejsich mam a podla mna by tento svet prisiel ovela, keby ona nebola mama a keby tu nebol jej syn. Su vorom ako sa v rodine ma k sebe spravat.

kakatulik
Autor odpoveď zmazal
vendulka80
14. dec 2018

Ja som veriaca ale v mojom prípade som sa otázkou viery absolútne nezaoberala. Prvé dieta som mala prirodzene a druhé sme nemohli mat 8 rokov. Po sérii vyšetrení a op.vykonoch mi lekár povedal ze by bolo dobre ist na umelé oplodnenie lebo je minimálna šanca, ze sa to podari prirodzene. Tak sme šli. Ano... mohla som sa na to vykašľať, ved jedno dieta mame...a vyhovárať sa na vieru a podobne. Ale ta túžba dat dcére súrodenca aby v tomto hnusnom svete nebola sama a vychovať ďalšieho človeka bola milion krát silnejšia ako vsetko ostatne. Lenze umelé sa nepodarilo. A teraz co. Mala som upadnut do depresie ze som podla cirkvi urobila strasny hriech? Ani nahodou. A nakoniec to dopadlo tak, ze sme počali dieta uplne prirodzene...čiže asi panbozko nebude az taky krutý a nehádže šable z neba na bezdetné pary ktore nemaju inú možnosť len vykonať ten “strasny skutok” a ist na umelé. Tu sa oháňajú maminky svedomím a vierou ale takmer kazda jedna maju podla ich slov “chvalabohu” dieta prirodzenou cestou. Ani pápež, ani kňazi, nikto sa nevie vcítiť do zeny, ktorá deti mat nemoze.

katharines
14. dec 2018

Lenze pri inseminacii nejde o oplodnenie v skumavke, ktore vzdy prebieha selektivne. Pristupuje sa k tomu, ak je tam napr. silna alergicka reakcia zeny, pripadne ine. Tiez by tam nemalo ist o selekciu.

katharines
14. dec 2018

@kakatulik chapem, ale i to obnasa mnohe rizika.

kakatulik
14. dec 2018

@katharines aj ja chápem a myslím že vieš o čom píšeš.

katharines
14. dec 2018

@vendulka80 pozri, neplodnost vdaka mnohym vplyvom prudko stupa. Mnohe vieme, co to je. Ale opakujem, ak vies, ze pri umelom ide o zivoty tvojich deti, ktore mnohe zomru, lebo ak sa uvolni viacej vajicok, tak predsa sa nevyhodia, tak by si to isto prehodnotila. A co sa tyka viery a Boha. On je milosrdny a nie pomstichtivy a chce pre nas dobro. To neznamena, ze ked si pocala prirodzene, ze ivf bolo predtym v poriadku. Urcite to treba po duchovnej stranke poriesit, ak si veriaca. Mnohi netusia o com ivf je, zial.

vendulka80
14. dec 2018

@katharines ano, mas pravdu. Ale bohuzial, neda sa stale rozmýšľať len nad tym, co by bolo keby...ja som vedela co ma caka. Ale bola som šťastná ze mi zobrali len jedno vajíčko lebo viac som nemala. Paradoxne som vtedy ďakovala Bohu aj za to. Jednoducho tu platia len 2 možnosti. Bud zena alebo par dieta chcu a podstúpia umelé lebo to dieta chcu vychovať, dat mu lásku a nerozmýšľajú nad tym kolko x deti týmto zabili alebo sa začnú zaoberať takýmito otázkami a povedia si ze radsej ostanú bezdetni alebo si adoptujú. Tu neexistuje možnosť, ze najprv podstúpim zákrok a potom filozofujem nad etnickými otázkami. Ked sa takýto spôsob podari, treba sa venovať tomu dieťaťu a byt dobrou matkou. Alebo otcom. A nie polemizovať o tom, co by bolo keby.

vendulka80
14. dec 2018

@vendulka80 preklep...etickymi otazkami😉

zoja82
14. dec 2018

mám jednu otázku, je podľa kresťanov, ktorí odsudzujú iui a ivf v poriadku, ked si kresťanská žena dá nasadiť progesterón, aby sa jej plod udržal? Lebo je to umelo vytvorený hormón a používa sa pre účely asistovanej reprodukcie...a tu tiež sa už ovplyvňuje príroda a Božia moc..

katharines
14. dec 2018

@vendulka80 ja rozumiem, no pozrime sa na to takto: ak vrah zabije niekoho a casom lutuje a ide na spoved, dostane rozhresenie, ale to neznamena, ze bolo dobre to, co spachal. Tak ani ivf nie je dobra volba. A samozrejme, ze deticky treba lubit a vychovavat ich, ak sa narodili z ivf, oni za to predsa nemozu. No povedomie je potrebne sirit. A okrem ineho je aj cesta naprotechnologie, ktora je uz aj na SK, a ktora riesi prvotne priciny pri zachovani moralnych i ludskych principov. O tom tiez vela ludi nevie, ze uz su na sk tusim 3-4 ambulancie.

katharines
14. dec 2018

@zoja82 tak si odpovedz sama, je dobre ludi liecit, alebo nie? Progesteron ma za ulohu udrzat plod, ak zena ma problem z jeho produkciou.

katharines
14. dec 2018

@zoja82 a su aj prirodne zdroje progesteronu.

katharines
14. dec 2018

@zoja82 a ide primarne o zachovanie zivota, ktory bol pocaty prirodzene

zoja82
14. dec 2018

@katharines súhlasím s tebou, su aj prírodné zdroje...ale toto je moja skusenost, ze ta osoba ani netusila, ci ma problem s progesteronom, len si ho hned dala predpisat, aby neriskovala nic

zuzada29
14. dec 2018

@zoja82 ja mám len laický názor, ale pri umelom oplodnení ide o to že to nie je prirodzené spojenie muža a ženy kde má pôsobiť duch svätý a tak vznikne nový život. Preto ak žena prirodzene otehotnie a tak užíva progesteron tak to je iné. A aj neveriaci lekár mi povedal, že je to len v Božích rukách, keď som krvácala na začiatku tehotenstva, že ani oni nič nezmôžu, keď to má odísť tak odíde.

katharines
14. dec 2018

@zoja82 ak ide o zachovanie zivota, ktory sa pocal prirodzene, tak aj duphaston je ok, pretoze o nicom inom lekari nevedia.

januska41
14. jan 2019

@catherinah aj já poprosím o odpověď v IP, aj máte skusenosti. Ďakujem

Strana
z8