icon

Je 30 až 35 rokov neskoro na prvé dieťa?

15. jan 2024

Čo myslíte, baby? Ak majú obaja partneri prvé dieťa vo veku medzi 30 a 35 je to neskoro?
Skôr to akosi ani na jedného neprišlo, chceli sme sa zabezpečiť... a až teraz prišla táto téma.

muchacici
18. jan 2024

Podľa mňa neskoro, ja som mala prvé v 32 a druhé 35, ale mňa to teda riadne vyciciava. Tiež som prišla o svoj komfort, nezávislosť, a je to dosť náročné v tomto veku sa starať o dve malinké deti. Nehovoriac, že oni pôjdu do puberty a ja budem stará baba, možno sa nedožijem vnúčat a nebudem tu pre nich, keď ma v 40-tke budú potrebovať. Je to aj iný zaberák po fyzickej stránke. Áno, je to trendy a aj normálne, moje detičky milujem a som za nich vďačná, ale pre mňa osobne je to náročné a skôr vyčerpávajúce. Nevravím, že pre mladších je to lážo-plážo, ale verím, že o čosi ľahšie byť s tými prťavými drobcami

zuzi0911
18. jan 2024

Prvú som mala v 19 r,druhú v 20 r a teraz tretie v 33r .
Je to rozdiel. Aj co sa týkalo tehotenstva ,pôrodu. No zas si viac dokážem syna teraz uzivat . Vychutnávam si každý moment ,venujem sa mu na 200% ,som ,ale viac precitlivena,bojazlivejsia a únavu je viac citit ,no mam väčšiu trpezlivosť, je to pre mňa čarovné obdobie momentálne.

adima3377
Autor odpoveď zmazal
alienkami
18. jan 2024

Ja prvé v 32, druhé v 34. Nie je to ideálne. Som rada, že som ich nemala neskôr. Ale dá sa to zvládnuť. Ak sa na to cítite a ste pripravení, tak neváhajte choďte do toho! Ako písali vyššie, mladší už nebudete a ja doplním , že ani stroj času nemáte. Takže je zbytočné riešiť čo by bolo keby...
Nie je to neskoro. Máte najvyšší čas.

aoi
18. jan 2024

U nás aj 40 ročné majú bábetko. Nie je nikdy neskoro kým človek zvláda 🥰

vevapeto
18. jan 2024

Úplne akurát si myslím, hlavne v tejto ťažkej dobe. Treba sa najprv zabezpečiť finančne a hlavne bývanie.

nika_23
18. jan 2024

Práve dnes som sa na túto tému bavila s kolegyňou.Ja mam 33 ona 44 rokov.Obe mame dve deti,ja som stihla obe pred 30tkou a ona ma 14 rocne dvojicky cize v podstate rovnako.Vravela mi ze po 40tke uz zacina citit ako rapidne jej klesa energia a nevie si predstavit mat doma skolkara nebodaj babätko.V blizkom okoli mam viacero maminiek ktore rodili po 35,dokonca aj po 40,niektore prve,niektore tretie dietatko.A teda vidno rozdiel ze proste nemaju energiu sa tym malym detom venovat.Moj subjektivny nazor,pokial tomu nebrani zdravotny stav,neodkladat to prilis.Nehnutelnosti si na druhy svet nevezmeme,deti tu po nas ostanu.Ja napr.som zacala zas studovat pri dvoch skolkaroch minuly rok.Cize aj to sa da ak by sa chcel niekto odvolavat na to,ze najprv studium,kariera.Asi je to o celkovom nastaveni a prioritach.

martinusska
18. jan 2024

Ja ako zdravotník,aj ako matka,ktorá rodila v 21 a druhé v 30,tak môžem povedať,že je to už neskoro.Po tej 30 už začnú rôzne zdravotné problémy,preto je to pre matku ťažšie,aj rizikovejšie pre dieťa.Ako mladá,okolo 25 je najvhodnejší vek.

evica8370
18. jan 2024

Ahoj je to individuálne, ja som prvé mala v 32. , druhé 35 a tretie v 38. A prečo tak neskoro? Hold nepodarilo sa dovtedy nájsť vhodného partnera 😊 a to som si v puberte hovorila ze chcem mať deti ako 20rocna 😁

dismonika
18. jan 2024

Ja som rodila svoje 3 deti vo veku 31, 32 a 33 rokov. Povedala by som, že najvyšší čas. Mali sme 3 deti za 3 roky a to najstaršia bude mať v už apríli 10 rokov. Teraz v 40-tke by som už rodiť nechcela. Ešte dlho som sa dávala po tých 3 pôrodoch dokopy (aj keď samé o sebe boli veľmi ľahké a rýchle). Potom som ešte aj ochorela a dokonca aj jedno z detí mám s diagnózou.
Ináč som šťastná-prešťastná, že to tak vyšlo a tie deti máme, lebo dlho to nešlo. No ak by som vedela niečo zmeniť, ubrať mne a aj manželovi 5-6 rokov pri tom všetkom čo teraz máme... ani neviem prečo. Tak to cítim 😉

giannkak
18. jan 2024

Ja som mala v 32 prvé a 38 druhé

iwet25
18. jan 2024

@dismonika to si mala riadne náročné takto skoro po sebe 3 deti

mimi3008
18. jan 2024

Podla mna v dnesnej dobe je to uz normalka

bell_28
18. jan 2024

urcite to nie je neskoro. Ja som mala prve dieta v 30tke a druhe v 33ke. Pre mna to bol praveze idealny vek

vecicky1805
18. jan 2024

@ivik4 tu si nevšímaj o tej sa tu vie že je to strašne zakomplexovaná osoba..

bbalin
18. jan 2024

Nie, nie je to neskoro, u vás možno teraz nastal ten správny čas, držím palce nech sa podarí a nech si užiješ materstvo 🍀 ale na vašom mieste by som to neodďalovala, predsa len nevieš, či sa podarí hneď alebo nie

alzbet24
18. jan 2024

Ja mam 30, muž 41 no stále sa obaja cítime na 20. Tiež sme sa chceli najprv finančne zabezpečiť, aby dietaťku nic nechýbalo. A to ho ešte stále neplánujeme. Možno tak na rok, o dva.
Takže vôbec to nie je neskoro. 🙂
Veľa šťastia. 🙂

katarinka289
18. jan 2024

Vobec nie.Mali sme to rovnako.Najskor sme zarabali,postavili dom a prve som mala v 32r., v 35 druhe. Nic nam neuslo a keby som mala vratit cas,nic by som nemenila

iv1rozali
18. jan 2024

Je to normálne ja som rodila 35 ročná. Moja švagriná mala 40.

katarinka289
18. jan 2024

@muchacici sa smejem.Napisala si presny opak mna 😁😄😊 Rodila som v rovnakom veku 32 a 35. A aj teraz sa citim mlado. Studujem,cvicim,deti aj domacnost zvladam uplne v pohode

iv1rozali
18. jan 2024

Čo tam vrásky, hlavne keď sme zdraví.

feb13
18. jan 2024

Moja skusenost - tehotenstvo, porod, regeneracia po porode, dojcenie, starostlivost o novorodenca... vsetko je tazsie po 35 ako pred. Rodit v 27 a 37 je obrovsky rozdiel. Ja by som radila kazdemu, ze nie prve ale posledne dieta mat do tych 35.

muchacici
18. jan 2024

@katarinka289 Sranda 😃 obdivujem ženy plné elánu čo sa s radosťou a plné energie starajú o deti. Pre mňa sú to samé povinnosti, nie, že mi to prináša radosť a dobíja baterky, skôr vyčerpáva, už teraz sa cítim ako starena, Judíniová-Beňová 😄 Ale ja nie som ten stereotypný materský typ. Milujem svoje detičky, ale potrebujem viac priestoru iba pre seba, aj na sebarealizáciu, neviem to skĺbiť a nájsť balans, no a nedá sa to momentálne, takže najmä kvôli tomu 🙂)

evica8370
18. jan 2024

@feb13 no tu musím oponovať, mala som 3 pôrody a práve ten v 38 bol najľahší a najrýchlejší a aj zotavenie bolo rýchle. Starostlivosť o bábo také isté ako predošlé dve 😉

elsaanna1
18. jan 2024

@zuzi0911 akurát som si všimla tvoj komentár a presne ako ja si rodila ja tak isto len že v 19 tke 1 v 20,2, 24 tretie a 4 ,32 teraz mám 33 a pre mňa je to síce krásne ale aj únavné

jenny686
18. jan 2024

Ako neskoro na co? Myslis vas po zdravotnej stranke? Alebo ci ho budes schopná odprevadzat na kruzky? Ja mam 37 a doma 16 mesacne babo. 😀

elsaanna1
18. jan 2024

@jenny686 to by som ja už nedala.mam33 rokov a doma najmenší 18 mesiacov a konec mi je máš teda môj obdiv

nelly6
18. jan 2024

Ja som mala prvé a zatiaľ posledné v 37 🙂

kikuska_wedge
18. jan 2024

Ja ti neporadím ohľadom tehotenstva, lebo ja mám všetky deti adoptované, ale k starostlivosti ti uvediem príklad, že ak chceš, všetko sa dá. Prvé dve som si adoptovala v 35. Potom v 42 tretie, a to bábätko. No a k tomu bábätku mi do pol roka pribudli viac menej neplánovane ďalšie dve deti, o ktoré sa starám. Takže z dvoch som rovno skočila na päť. Som zdravá, ale v tomto veku mi už diagnózy pribúdajú. To proste ide vekom a nič s tým nespravím. Lenže čo mňa osobne nezabije, to ma posilní a neexistuje, aby mi niečo stálo v ceste, aby som sa o tie deti nepostarala. Milujem ich viac, ako čokoľvek, takže ak ma niečo bolí, alebo od únavy padám dole "hubou", pekne stisnem zuby a som úplne najšťastnejšia a najspokojnejšia, že ich mám a za nič na svete by som to nemenila. A pekne si každý deň užívam mega veľa pusiniek, objatí a túlenia. A keď doma zakričím, že potrebujem to objatie, tak je to ako stádo splašených slonov, čo sa za mnou ženú. A ten pocit je na nezaplatenie a vynahradí mi tú každodennú drinu. Lebo prevádzkovať našu domácnosť, je ako prevádzkovať penzión. PS: a výchova dieťaťa nie je žiadna veda ako jadrová fyzika. Netreba sa na to pripravovať, ani sa nič učiť. Stačí len pekne žiť a veľmi ho ľúbiť. A problémy čo prídu, riešiť cestou.

zacharovi
19. jan 2024

Urcite treba zacat, potom uz to bude len tahsie 😊 Ja mam 3 deti, ale je to uzasne, najprv som sa bala, ale nemenila by som ani za nic ♥️ Su to moje najvacsie lasky po manzelovi 😘