icon

Je 30 až 35 rokov neskoro na prvé dieťa?

15. jan 2024

Čo myslíte, baby? Ak majú obaja partneri prvé dieťa vo veku medzi 30 a 35 je to neskoro?
Skôr to akosi ani na jedného neprišlo, chceli sme sa zabezpečiť... a až teraz prišla táto téma.

Strana
z8
kluska
19. jan 2024

@najjulinka nezartuj, kedysi zeny rodili ako jablon, zacinali skoro a koncili menopauzou. Moja mama je z 12 deti, najmladsia, medzi nou a najstarsou sestrou bol rozdiel skoro 30 rokov. Moj oco zo 7 deti, co si pamatam, tak jeho rodicia zomreli cca pred jeho 60 tkou. Az moji rodicia sa nasli neskoro a neskoro Mali deti, mama v 35 a v 37. A ani na tie casy to nebolo normalne, kedze vacsina mala deti v 20 take. Az teraz je taka doba, ze sa rodi tak neskoro.

nelka93
19. jan 2024

@mircalla v tom veku som dokončila školu a asi si neurobím hneď dieťa keď nemám bývanie a prácu. Keď sa nejako zadarilo tak som v druhom mesiaci potratila. Odvtedy nič. Prešli už skoro 3 roky a prvé dieťa budem mat po 30.ak sa vôbec podarí. Nemyslím ze je to neskoro. Ja si neviem predstaviť mat dieťa v 20.

najjulinka
19. jan 2024

@kluska plnoletost bola od 24rokov. Dievča mohol splnoletniť otec skor a mohla sa vydať, ale vsetky majetkove rozhodovania ostali na otcovi a žiaden muž nechcel jednať so svokrom a sa dohovarať a mať ho v patach..... Kým muž vyštudoval, mal nejaku prax a mohol pracovať sam a uživiť k tomu ženu a deti, tak to trvalo.. ano mohli mať o 10rokov mladšiu ženu, ale muži mali po 30ke bežne.... Moja prababka začala rodiť v 24 rokoch, ale muža mala o 10rokov staršieho a kým umrel stihla porodiť 4 deti za tých 8 rokov (aj ked teda ostať s 4 malými detmi tiež asi nebolo to naj,a le ako vdova už pracovať mohla pokial viem)..... To moja mama ked začala takmer 21 ročná, tak v 36ke mala posledne piate.... U nas v rodine nikto nemal 16deti a pod.... Aj dnes su taki, ale to treba uživiť.... A bolo to tereba uživiť aj kedysi.... Zvykli porodiť viac deti ako mali (umreli malilinke) ale malokto dosiahol až taký počet..... Okolo 4-5 mali....

najjulinka
19. jan 2024

Sekla soms a o generaciu, nie prababka a le praprababka začala rodiť v 24 rokoch (prababka v 29takmer)... no a druhá praprbabka mala dieťa v 36rokoch - prvé a posledné a vek otca sa nezachoval,a le ustnym podanim sa hovorilo, že bol starší..... Proste v tej dobe ked sa dožili vnučat, tak to bolo "na tesnotku" ked umreli na starobu, ak pre niečo ine, tak ani deti nedochovali,,,,

dobromila
19. jan 2024

Ja som mala prvé v 26 a neplánovali sme tak skoro. Posledné v 37 a nechápem, čo sa tu toľko píše o tom, ako 30-tničky už nevládzu. Prvé dieťa bolo katastrofálny nespavec a mal aj zdravotné problémy, takže som bola pri ňom prvý polrok totálne vyflusnutá z nedostatku spánku - vek-nevek. Pokiaľ bolo možné pri ktoromkoľvek dieťati vyspať sa a nájsť si čas na oddych, záľuby, tak som unavená nebola. To, do akej miery vyčerpá matku starostlivosť o dieťa, záleží v prvom rade od zdrav. stavu dieťaťa a od toho, koľko toho naspí a či sa na tej starostlivosti podieľa aj otec prípadne príbuzní aspoň ako občasná výpomoc. Je niečo úplne iné, mať doma spavé vs. nespavé dieťa. Ja vravím, že dieťa je dar a dieťa, ktoré veľa spí - dar dvojnásobný 🤣

dismonika
20. jan 2024

@iwet25 hej, 🤣🤣🤣 ešte teraz rozdýchavam, ale verím, že už len lepšie bude. 😉

gabka123123
21. jan 2024

@alessavandervelden absolútne si to vystihla 👍👍👍

andrea_y
23. jan 2024

@ariola ak to dieťa chceš, a priority máš nastavené správne a vek neriešiš, držím palce, nech sa ešte podarí.

bale1rinka
25. jan 2024

@dobromila no mne dieťa spalo, položila som do postieľky a bolo, mali sme spánkovú poradkynu, vsetko klapalo, mala som oddych, partner pomáhal, kde tu mama a svokra a aj tak som bola unavená a už sami nechcelo v 40tke to čo som normálne zvládala v 30tke, mám 10 ročný rozdiel medzi deťmi. Vek nieje len číslo, TELO NEOKLAMEŠ!!!

elzena2
25. jan 2024

@bale1rinka ale ved teba znicilo to prvé tehotenstvoa to, ze si potreby dietata kladla roky pred 2. tehotenstvom na prve miesto. Ja som po dvoch porodoch v 34 bola fyzicky na tom horsie, ako moja bezdetna 35 rocna kolegyna. Ja som sa stresovala a riešia skolkarske bacily a ona si oddychovala v kupeloch cez víkendy, po praci lenosila na gauci, vyspata vzdy do ruzova. Takže je rozdiel, či máš vo vyssom roku prvé alebo ďalšie. Stitna zlaza,hormony, cukor, vitaminy, tehotenstvo všetko nabura.

bale1rinka
25. jan 2024

@elzena2 vsak ale som pisala ze mam 10 rocny rozdiel...po prvom som bola oddychnuta...a druhe ma "zabilo" lebo som mala 40...aj ked pekne spi,nechorlavie,mam pomoc rodiny...citim rozdiel a deti som mat nemohla...bojovala som s prolaktinom a cystami...proste stale som toho nazoru,ze je to velky rozdiel,som viac unavena a rychlejsie.

Strana
z8