Je 30 až 35 rokov neskoro na prvé dieťa?
Čo myslíte, baby? Ak majú obaja partneri prvé dieťa vo veku medzi 30 a 35 je to neskoro?
Skôr to akosi ani na jedného neprišlo, chceli sme sa zabezpečiť... a až teraz prišla táto téma.
@mircalla v tom veku som dokončila školu a asi si neurobím hneď dieťa keď nemám bývanie a prácu. Keď sa nejako zadarilo tak som v druhom mesiaci potratila. Odvtedy nič. Prešli už skoro 3 roky a prvé dieťa budem mat po 30.ak sa vôbec podarí. Nemyslím ze je to neskoro. Ja si neviem predstaviť mat dieťa v 20.
@kluska plnoletost bola od 24rokov. Dievča mohol splnoletniť otec skor a mohla sa vydať, ale vsetky majetkove rozhodovania ostali na otcovi a žiaden muž nechcel jednať so svokrom a sa dohovarať a mať ho v patach..... Kým muž vyštudoval, mal nejaku prax a mohol pracovať sam a uživiť k tomu ženu a deti, tak to trvalo.. ano mohli mať o 10rokov mladšiu ženu, ale muži mali po 30ke bežne.... Moja prababka začala rodiť v 24 rokoch, ale muža mala o 10rokov staršieho a kým umrel stihla porodiť 4 deti za tých 8 rokov (aj ked teda ostať s 4 malými detmi tiež asi nebolo to naj,a le ako vdova už pracovať mohla pokial viem)..... To moja mama ked začala takmer 21 ročná, tak v 36ke mala posledne piate.... U nas v rodine nikto nemal 16deti a pod.... Aj dnes su taki, ale to treba uživiť.... A bolo to tereba uživiť aj kedysi.... Zvykli porodiť viac deti ako mali (umreli malilinke) ale malokto dosiahol až taký počet..... Okolo 4-5 mali....
Sekla soms a o generaciu, nie prababka a le praprababka začala rodiť v 24 rokoch (prababka v 29takmer)... no a druhá praprbabka mala dieťa v 36rokoch - prvé a posledné a vek otca sa nezachoval,a le ustnym podanim sa hovorilo, že bol starší..... Proste v tej dobe ked sa dožili vnučat, tak to bolo "na tesnotku" ked umreli na starobu, ak pre niečo ine, tak ani deti nedochovali,,,,
Ja som mala prvé v 26 a neplánovali sme tak skoro. Posledné v 37 a nechápem, čo sa tu toľko píše o tom, ako 30-tničky už nevládzu. Prvé dieťa bolo katastrofálny nespavec a mal aj zdravotné problémy, takže som bola pri ňom prvý polrok totálne vyflusnutá z nedostatku spánku - vek-nevek. Pokiaľ bolo možné pri ktoromkoľvek dieťati vyspať sa a nájsť si čas na oddych, záľuby, tak som unavená nebola. To, do akej miery vyčerpá matku starostlivosť o dieťa, záleží v prvom rade od zdrav. stavu dieťaťa a od toho, koľko toho naspí a či sa na tej starostlivosti podieľa aj otec prípadne príbuzní aspoň ako občasná výpomoc. Je niečo úplne iné, mať doma spavé vs. nespavé dieťa. Ja vravím, že dieťa je dar a dieťa, ktoré veľa spí - dar dvojnásobný 🤣
@alessavandervelden absolútne si to vystihla 👍👍👍
@dobromila no mne dieťa spalo, položila som do postieľky a bolo, mali sme spánkovú poradkynu, vsetko klapalo, mala som oddych, partner pomáhal, kde tu mama a svokra a aj tak som bola unavená a už sami nechcelo v 40tke to čo som normálne zvládala v 30tke, mám 10 ročný rozdiel medzi deťmi. Vek nieje len číslo, TELO NEOKLAMEŠ!!!
@bale1rinka ale ved teba znicilo to prvé tehotenstvoa to, ze si potreby dietata kladla roky pred 2. tehotenstvom na prve miesto. Ja som po dvoch porodoch v 34 bola fyzicky na tom horsie, ako moja bezdetna 35 rocna kolegyna. Ja som sa stresovala a riešia skolkarske bacily a ona si oddychovala v kupeloch cez víkendy, po praci lenosila na gauci, vyspata vzdy do ruzova. Takže je rozdiel, či máš vo vyssom roku prvé alebo ďalšie. Stitna zlaza,hormony, cukor, vitaminy, tehotenstvo všetko nabura.
@elzena2 vsak ale som pisala ze mam 10 rocny rozdiel...po prvom som bola oddychnuta...a druhe ma "zabilo" lebo som mala 40...aj ked pekne spi,nechorlavie,mam pomoc rodiny...citim rozdiel a deti som mat nemohla...bojovala som s prolaktinom a cystami...proste stale som toho nazoru,ze je to velky rozdiel,som viac unavena a rychlejsie.

@najjulinka nezartuj, kedysi zeny rodili ako jablon, zacinali skoro a koncili menopauzou. Moja mama je z 12 deti, najmladsia, medzi nou a najstarsou sestrou bol rozdiel skoro 30 rokov. Moj oco zo 7 deti, co si pamatam, tak jeho rodicia zomreli cca pred jeho 60 tkou. Az moji rodicia sa nasli neskoro a neskoro Mali deti, mama v 35 a v 37. A ani na tie casy to nebolo normalne, kedze vacsina mala deti v 20 take. Az teraz je taka doba, ze sa rodi tak neskoro.