icon

Je dobré mať dieťa v 18. rokoch?

katarinagelova
9. nov 2021

??

terkaaa248
9. nov 2021

@katarinagelova ak si finacne zabezpecena a mas stalu strechu nad hlavou, preco nie?

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
h2
9. nov 2021

@katarinagelova Myslím si, že nie.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
mimi2567
9. nov 2021

@katarinagelova záleží of toho či sa na to cítiš sama, a či máš toho z kým to dieťa chceš mať a z kým vidíš budúcnosť nie len na pár mesiacov, ak vieš že keď budete mať baby a mate kde bývať a všetko okolo toho podľa mňa môžeš mať aj v 18 bábo hlavne držím palce ak sa nato cítiš tak si ho spravte je to len vaše rozhodnutie nie naše 🤍😇držím palce nech sa rozhodne jak sa rozhodnote

kkovacovak
9. nov 2021

@katarinagelova nejde o vek...ak máš vlastný príjem, našetrené, vlastné bývanie, dokončenú školu a vzťah o ktorom vieš že tu nebudeš o 3 roky písať aký je hrozný tak ok. Inak by som si dieťa v 18 neplánovala...vlastne ani v 28 ak nie sú splnené tieto podmienky.

oblecenie99
9. nov 2021

Úprimne si myslím, že nie.

number19
9. nov 2021

Nie.

iwesska
9. nov 2021

Uz sa smyklo,co? 😁No uprimne,v dnesnej dobe je maloktora baba na to pripravena. To nie je ako kedysi,ze 3 generacie zili v jednom dome a vsetci pomahali. Tam,kde to tak je nahodou dodnes,tak fajn,ale inak si ozaj neviem predstavit ktora 18-tka okrem zlatokopky alebo prachateho tatka ma na vlastne byvanie a potreby dieta. A predpokladam,ze ani ukoncene vzdelanie. Neuznavam tehotenstvo v tomto veku v style "budem mat dieta,kto mi daruje vybavicku,plienky,oblecenie..." Kazdy rodic ma byt schopny postarat sa o dieta sam.

diewcatqoo
9. nov 2021

Ked som mala 18, vydrzala som dlho nespat. Nerobilo mi problem ponocovat viac noci po sebe a vela veci som si nepripustala a nebrala tak tragicky ako teraz. Jedine z toho pohladu by to bolo ok - nebola by som v prvy rok asi tak na padrt z nevyspatia a asi by som bola trpezlivejsia pri vychove ako som teraz.
Ale ked som mala 18, bola som nevyzreta, nemala som skoncenu skolu a nebola som zabezpecena. Neviem si predstavit, ze by som musela visiet niekomu s dietatom na krku + mlade mamicky su casto ovela viac poucovane okolim ako sa starat o dieta a pod. Toto by som nezniesla.
Som rada, ze som mala dieta neskor. Stihla som dostudovat, nabrat zivotne skusenosti, co to odzit bez dietata a zabezpecit sa.

kiwi3
9. nov 2021

@diewcatqoo fuha. ja presne naopak, v osemnastich ma nikto nevydurdil z postele skor ako o 9, ked nebolo niekam treba vstavat. po diskotekach som bola mimo cely dalsi den. rovnako aj s nervozitou, cim je clovek starsi, tym viac si uvedomuje, co nema zmysel riesit...
pre mna tehotenstvo v 18tich nie. fyzicky ludia dnes dospievaju skor, ale dusevne su to este decka.

miskakyska
9. nov 2021

Kedysi to bežné bolo....ja som sa vydávala už ako 20 ročná stará dievka🤷😆

annamalaga
9. nov 2021

Nie. Nieje. Nezničí si život. Nie každý to zvládne.

vanda323
9. nov 2021

@katarinagelova Ja som mala a bolo to skoro

diewcatqoo
9. nov 2021

@kiwi3 ked som mala 18-20, dokazala som zurovat cely vikend bez spanku. Teraz som na tom tak, ze na silvestra ak som hore do polnoci, tak som z toho este tyzden rozladena.. cim som starsia, tak tym je to len horsie.
A co sa tyka tej trpezlivosti, cim som starsia, tak tym som menej trpezliva. Kedysi by mi urcite veci a spravanie u deti az tak neprekazalo ako teraz. Stava sa zo mna hrozne uhundrana baba. Na starobu asi skoncim len s mackami 🙂

alenkamodra
9. nov 2021

@katarinagelova plánovane nie. Ja som sa stala mamou krátko po osemnástke, mám maturitu aj vysokoškolský titul, dobrú prácu... ale bez obrovskej pomoci rodičov by som to nedala.

miska3711
9. nov 2021

@katarinagelova ja som tiež neplanované otehotnela v 18 porodila priatel pracoval takze sme sli do podnajmu . Skolu som si dokoncila o 2 roky pribudla dalsia .Teraz mam 30 rokov chceli by sme dalsie no uz mam nejake zdravotne problemy takze vsedko zalezi od okolnosti

n820p
9. nov 2021

@katarinagelova jasné že je to Ok, pokiaľ to ty tak cítiš. Ja mám 20, manžel 23, máme syna a chystáme sa na ďalšie. Po finančnej stránke sa ale máme nadmieru dobre. Takže každopádne nejaké to finančné zabezpečenie aby si zvládala bežný chod domácnosti bude potrebné.
Mimochodom, nepočúvaj ženy ktoré tu na MK majú tendenciu urážať viac-menej každú mladšiu ženu len aby si ony dokázali, že sú niečo viac. Je to tvoj život, nikto ho za teba žiť nebudeme, preto sa rozhodni podľa seba 🙂 a prajem veľa šťastia!

simona139469
9. nov 2021

Moja kamarátka, otehotnela neplánovane v 18tich rokoch. Mala niečo malo po 19tke keď sa im narodila dcérka, a oni su tak šťastní. Mala ma už 2 roky a zvládli to všetko vpohode.
Ak sa na to cítiš a máš to dieťa s kým mat ( nie že chcem dieťa tak ho mám s prvým ktorý príde) a ak vás vieš zabezpečiť a máš už po škole atd… tak prečo nie?

marca12
9. nov 2021

Zalezi od toho,ci je zena vyzreta,ci ma kde byvat,ci ma financie na domacnost a podobne. Ak v 18 dieta,tak len s dobre zabezpecenym muzom,teda takym,ktory ma pracu a vie sa postarat o rodiny. No podla mna je lepsie,ak si uz nieco zena odzije. Skusi si,co je to chodit do prace a ako sa zarabaju peniaze,to sa na brigadach nenaucis.

eternity24
9. nov 2021

@katarinagelova Tiez si myslim, ze to vobec nemusí byt zle. Skor ide o to, ako sa k celej situacii postavíš. Ak ti pomoze aj rodina a partner, mas to v suchu. Škola sa da dokončiť aj neskor. Dokonca si mozes potom spraviť aj VS alebo pracovat Určite niesi ani prva, ani posledná. Moja teta mala prvé dieťa v 17. Z jej 3 deti je prave prva dcéra pre ňu ta naj. Mat dieťa v hocijakom veku ma svoje výhody aj nevýhody.Ide iba o to, ci to chces, lebo ak aj mas pomoc rodiny , hlavná zodpovednosť bude na tebe. Cize v prvom tade musíš chcieť babatko ty.

tncka
9. nov 2021

@katarinagelova na tom nie je nic dobre

michaela66
9. nov 2021

Ja som ostala tehotná ako 18 ročná bolo to ťažké obdobie lebo som sama bola ešte dieťa a akurat som mala pred maturitami musela som ti potom dokončiť školu vrátiť sa na dva roky znova do skoly lebo pri malej som to nezvládala dávať chodit iba na skúšky tak som sa musela znova vrátiť do skoly aby som mala aspom maturitu ale samozrejme neľutujem teraz mám 30 dcéra má 11 a neviem si život bez nej už predstaviť mame veľmi dobrý vzťah to sa nedá ani opisat teraz čakáme druhé babatinko a veľmi sa somnou teší ako mi bude pomáhať už je predsa vecsia ale ja si stále hovorím,že nedovolím aby moj dcéra mala tak skoro deti nech si ešte užíva koľko môže a stačí úplne neskôr ale človek to niekekdy neovplyvní ale našťastie som mala kamošky ktoré boli tiež take mladé ako ja doteraz sa stretávame a naše deti si najlepšími kamarátmi takze no na jednej strane nesťažujem sa ale bola to aj trosku iná doba ako dneska …

andulka1988
9. nov 2021

@katarinagelova ako si to vezmeš ... Je veľa faktorov

sissy27
9. nov 2021

@katarinagelova vzhľadom k tomu, že dnešní 18-roční sú poväčšine študentmi strednej školy, tak to nie je veľmi dobrý nápad. Ak sa už ale stalo a rodičia pomôžu, tak sa to zvládnuť dá. Ale bez pomoci okolia, resp. ak partner nie je za vodou a schopný živiť seba, teba, dieťa a ešte sa aj fyzicky postarať o dieťa a domácnosť aby si si mohla v kľude aspoň zmaturovať, to nepôjde. A ja osobne by som nechcela byť na nikom závislá…

scorpionflower1
9. nov 2021

@katarinagelova V tejto dobe nie. Mozno tak pred 50 rokmi.