icon

Je plánovanie druhého dieťaťa rozumné rozhodnutie?

6. okt 2024

Poslednu dobu vnimam na roznych stankach na soc. sietach ale aj v sukromnom zivote pripady, kedy mamicka ma jedno dieta do roka/2 - koji cele noci, nevyspata, vycerpana, na vsetko viac menej sama nakolko muži pracuju aj do vecera… chodia pomahat sem tam babky(ak vobec)… a do toho si urobia planovane druhe…. Co to je za zmyslanie ? Len aby mali surodenca za kazdu cenu? Moja kamaratka urobila to iste je to jeden z tychto pripadov. Uz teraz mi vyplakava ze nevie ako to zvladne, ze bude sa k nim musiet nastahovat mama… Čiže chudak babka sa bude musiet starat na dochodku.. co by si mala uzivat leharo life… Odvovodnila to ze ma uz 35 a treba cim skor druhe nech stihnu..Ja som osobne nazoru ze jedno dieta vytuzene nam bohate staci nakolko viem ako dalej chcem karierne rast a mat este aj dost slobody a priestoru pre seba. To zas nemusi chapat niekto iny , co je v poriadku. Len mne pride surodenec za kazdu cenu + uplne znicena matka velmi smutna kombinacia:(

Strana
z2
kukuk29
6. okt 2024

A prečo lutuješ tú kamošku veď to je jej slobodné rozhodnutie... tak nech je unavená ,nevyspatá...s tým musela počítať...a jej rodina vie povedať aj nie ...nemusí jej chodiť pomáhať...Ty sa teš ,že už máš pokoj a ona nech si žije svoj život ako si náplánovala aby stihla aj ďalsie dieťa/i ....Vypočuješ ..povieš aha,ok... Veď na pomoc tam má muža ..🤷🏽‍♀️

majka99999
6. okt 2024

No prekvapenie, zena ma deti a musi sa obetovat. 🙄 My sme mali druhe po 2+ rokoch, aby mal starsi surodenca, prve som rodila skoro v 32 a po 35 som uz nechcela byt tehotna. Nenavidela som porod a to obdobie po tom, kym som sa tak po 2 tyzdnoch zacala citit normalnejsie. Tehotenstvo bolo super, az na unavu v prvom trimestri a tazobu na zaludku. Bola by som tehotna aj 5x, keby to dieta nebolo treba aj porodit. Osobne, prve dieta dobre spalo, az potom neskor boli iste problemy, samozrejme s 2 to bolo narocnejsie, vyriesili sme to skolkou na pol dna, ked mal starsi 3r3m a mensi 10 mesiacov. Keby sa babo nepodarilo do roka, tak idem do prace a dalsie uz nemame. Paradoxne som otehotnela, ked som vybrala nejake skolky sukromne, co pojdem obzriet. Myslim, ze starsiemu surodenec prospel. Ano, boli tazke obdobia. Myslum, ze dnes toho vela analyzujeme, aj ja sa mozem stazovat, ze uz puberta ide a dieta dostalo 2 zo vstupneho testu z matematiky. Ina matka sa moze stazovat, ze 12-rocne dieta sa flaka, nevie ani kde je, nedviha telefon a dostalo 4. Kazdy mame svoj problem a budeme sa stazovat, akoby nikto urcite podobnu hrozu nezazil. Polutuj, vypocuj, je to jej rozhodnutie a jej muz suhlasi. Ked sa k nim nastahuje matka, tak s tym musia tiez vsetci 3 suhlasit.
PS Mama obcas prisla, po porode bola par dni, navarila a upratala (po cisarskom som bola). Nastahovat v ziadnom pripade. Snad kym porodi, prve uz bude lepsie spat.

mimuska328
6. okt 2024

@zuzanockamt ja by som napr medzi deťmi nechcela mat 10r rozdiel ale zas prvé sa čoskoro len narodi a sama neviem aký vekový rozdiel by som chcela ale súrodenca chcem malej dopriať lebo som vyrastala do 12r sama a až potom sa mi narodil súrodenec keď som už v podstate odchádzala z domu najskôr na intrak a potom už sťahovanie preč.. takže v podstate som bola ja "jedinacik" a teraz to tak ma sestra ze je tiež vlastne "jedinacik" a toto môjmu dieťaťu spraviť nechcem

zuzanockamt
6. okt 2024

@mimuska328 Nám to všetkým maximálne vyhovuje 🙂. Spokojnejší už byť ani nemôžeme 😊

princezna_bosorka
6. okt 2024

toz, pre niekoho je ten surodenec podstatnejsi, ako docasne nepohodlie rodicov. Nutit starych rodicov, aby sa starali o vnukov je sproste, ale asi dost bezne.

ps: mam dve deti - 2 r a 6 m, s manzelom to zvladame sami v pohode (jeho rodicia nam pomahat nemozu, od mojich pomoc nechceme). Nemohli sme mat vacsi vekovy rozdiel, lebo uz by asi druhe dieta nebolo a jedinacika som nechcela. Je to narocne, ale nemenila by som ani za nic.

autor
6. okt 2024

Vďaka mamky za nazory 🙂 uplne kazdu z vas chapem, ja sa ani nestaram do jej života, kamaratka mi to sama rozprava.. no planovat babatko a vediet ze to nie je mozno spravny cas je pre mna zvlastne, len preto ze ma tlaci vek a nutnost mat surodenca …Kazda ktora mate 2-3-4 deticky ja vas obdivujem. Kazda to mame inak nastavene, preto ma zaujimal len taky vseobecny pohlad na vec. Moj nazor uz viete 🙂

amelie22
7. okt 2024

Každý nech si robí ako uzná za vhodné. Ja rada športujem a mam aj čas pre seba, 2 deti hneď za sebou by boli zahul to viem, ale malá bude mať teraz 2 roky a vidím ze je čas začať pracovať na ďalšom lebo už by sme to zvládli, už je rozumnejsia, už sa zahrá, už by sa jej ten súrodenec zišiel a kým bude mať 3 bude to ešte lepšie. A keďže druhé dieťa urcite chceme viem ze by som to najradšej stihla v retazovej materskej. Ale každý to ma inak nastavene. Pred rokom som sa na to necítila, ale teraz viem ze už je ten správny čas, že áno síce pri jednej by to už bola super pohoda, ale keď druhé tak teraz. Samozrejme to neznamená, že sa aj podarí...

dobryden
7. okt 2024

Samozrejme ze je mat lepsie viacej deti.

Strana
z2