Je sebecké mat dieťa v 39. rokoch ženy a v 43. rokoch muža?
Nie je sebecké mat dieťa v 39 partner 43 voči dieťaťu? Prosim hlavne názory tých báb ktoré sa bud narodili rodičom v neskoršom veku alebo ak maju samé deti v vyššom veku.
Pripadne v akom veku ste rodili vy a koľko mal partner. Viem je tu viac diskusii na tuto tému aj som čítala. Aké myšlienka mat dieťa ma neopúšťa no na druhej strane uvažujem ci je to správne ci budeme mat dostatok energie a ci to uz nie je neskoro mame jedno dieťa o druhé sme prisli.
V zahranici su starsi rodicia bezne, odchod do dochodku este neskorsi, su zeny, ktore nevladzu aj v 30 tke zalezi aky si typ cloveka, ci chce dieta sutodenca, dovod preco ho chces ty, ako ste na tom financne, zdravotne
@zuzanka.zuzu Ani slovom som sa nezmienila o kvalite rodičovstva starých či mladých rodičov. Áno, je sebecké, keď sa proste dvaja rozhodnú, že sa ZAČNÚ snažiť o dieťa v štyridsiatke. Ako ich môžete dať na rovnakú váhu s tými, ktorí sa snažia dvadsať rokov a dieťa majú, po trápeniach, iba v štyridsiatke? No nie je to to isté a nie je to jedno. Nič nemám proti nikomu, každý nech si žije ako chce, ale NIE JE TO TO ISTÉ.
A je uplne zbytocne sa pytat tych, ktori boli detmi starsich rodicov bola doba, kedy sa rodilo okolo 20 tky v 43 r boli casto uz stari rodicia.Dnes nevies v skole na rodicovskom ci to je mama ci babka.Moja sestra ma v skolke mamicku, ktora ma 43 r a otec 60r to je nezodpovednost
moje dve švagriné sa narodili svokrovcom, keď mali cca 40 rokov..z pohľadu dieťaťa: obe boli smutné, že rodičia s nimi nikde nechodili.. či po hradoch, do prírody, na kúpalisko alebo dovolenku k moru.. a cca v tom veku okolo 12r mali problém zo strany spolužiakov ,,to po vás prišiel dedo?" ,,nie, to je náš ocko" ,,nejaký starý je" čiže posmešky, ktoré sa v danom veku dosť ťažko znášajú.. lebo je to prosto taký vek u detí, kde vás trápi asi všetko.. takže ja len toľko k tomu, že je treba pracovať na kondičke, na zdravotnom stave a ,,nezostarkieť" keď mi rozumiete 🙂 ako ono u svokrovcov bol problém aj s tým, že oni boli v 50tke aj dosť umorení, lebo mali finančné a pracovné problémy, čiže u nich to vyzeralo tak, že toto ma bolí, hento ma bolí, nevládzem.. plus svokor pred dvoma rokmi (vo veku 57r, švagrinky sú aktuálne pubertiačky 16r) prekonal 2násobnú mozgovú mŕtvicu (a má po nej problémy s chôdzou, výdržou plus nejaké mentálno emočné-treba sa oňho starať).. čiže ja by som povedala, že smelo do toho, ale na tieto aspekty dať v budúcnu pozor 🙂 moje švagrinky svojich rodičov milujú nadovšetko, to som si istá, ale tieto veci ich v ich živote zatrápili.. a ešte k vekovému rozdielu detí.. môj manžel a ešte jedna švagriná, sú od nich o 10r starší.. môj manžel mi tak hovoril, že keď sa narodili, že sa veľmi k nim nemal (mal okolo 15r a chcel bratov :D ), ale teraz majú veľmi blízky vzťah 🙂
@drzaopica keď ti potom dieťa takýchto nezodpovedných rodičov po ukončení medicíny zachráni život, daj si facku 😝
@zuzudrnda no ja nepoznam (nevylucujem ze to nie je mozne, iste sa nehoda stala sem tam, ale urcite to nebolo pravidlo a urcite to nebolo CASTO) v casoch mojich starych mam, takuto staru rodicku.. lebo zacali v 18-20tke a do 30tky tych 4-5-6 deti stihli v pohodicke, ziadne 5 rocne rozdiely medzi detmi neboli. Aj susedku mam teraz 75rocnu a ma 6 deti (posledne boli dvojicky), ani jedno nebolo po 30tke, elbo presne sme to ratali pri vinecku pred nejakym casom... A to teda aj moje babky, aj tety, aj pratety maju po 4-7 deti... vsetky... po 40tke uz niektore aj babky boli.... uz partnerova mama vravela, ze bola oproti rovesnickam pozadu, a to rodila 24rocna (a mimochodom jej mama mala 5 deti, dozila sa tiez okolo 90r a vsetky mala pekne zaradom, rozdiely su tak rok - dva, neviem ci posledna sestra nieje tak ze 3-4rrr rozdiel.. ale urcite nic po 40tke, lebo to by sa moj drahy hral so svojim ujom na prazdninach;) suseda lekarka pred 80tkou rodila hned po VS, cize asi ani take, ze cakali "po skole" nebol dovod cakat na 50tku... ;)
Ani medzi mojimi rovesnikmi/spoluziakmi nepamatam, ze by bol nejaky takyto vyskyt starych rodicov.. za to si pamata, ze ked sa mi narodil brat (mala som 14r) tak sa dost divili vsetci okolo, v skole som bola rarita... a to bol rok 97, cize ziadny stredovek... mama mala 33 rokov.
Autorka, je to kazdeho osobna vec, ak sa na to citia a su fit, nevidim dovod... teraz je to bezne. Myslim, ze to nie je zdrave a vela krat ani prirodzene, ale urcite nic na odcudzovanie.. niektori ludia si dlho aj partnerov hladaju...
@zuzudrnda presne, aj ja tak poznam. Oco ma 57, jeho sestra 40. Medzi nimi dalsich 5 surodencov. Dedo mal 45, ked sa narodila najmladsia. A mamininy rodicia tiez tak. Babka mala sestru o mesiac starsiu ako svoju prvorodenu dceru.
@amelie2017 ano, genealogia v rodine je velmi zaujimava a velmi zaujimave je citat stare matriky pri zostavovani rodokmenu, dostupne na internete. Takto starsi neboli pravidlo, ale ani vynimka.
@zuzudrnda ono raritou bolo, ak sa narodilo prve dieta po 40, ale 6.,7.,10. bezne. Hlavne ak bola rodina krestansky zlozena, nebolontonnic vynimocne. Proste zena rodila, pokial mohla.
Ja som sa máme narodila v 35 a otec mal 38...sestry sú o 15 rokov staršie...poviem pravdu že ja tak neskoro mať deti nechcem...od malého malinká som si uvedomovala že sú starší a že tu nebudú so mnou tak dlho akoby som chcela ...s maminou máme úžasný vzťah teraz má 65 otec 68 ja 30 sestry 45 a poviem pravdu že sa neskutočne bojím koľko tu ešte budú pretože choroby vekom pribúdajú jednoducho to telo neoklames...tiež si uvedomujem že moje deti s nimi nebudú toľko koľko by mali ani s nimi už nevládzu jednoducho nechcem o nich prísť a závidím každému kto má mladších rodičov z toho hľadiska že si ich môžu ešte kopec rokov užívať...nie rodičia sa mi menej kvôli veku nevenovali ale keď si vezmem že by somohla mať rodičov 50nikov čo mozu mať ešte min. 20rokov života pred sebou tak mi je z toho úzko ...ja som mala prvé dieťa v 20ke (chcene) a druhé v 28(chcene) a som rada že si nás deti užijú ešte kopec rokov...keď si vezmeš že dieťa budeš mať v 40ke a keby sa tak rozhodlo aj tvoje dieťa nemusíš sa vnucat ani dožiť! Takže áno mne to príde sebecké lebo to viem porovnať z pohľadu dieťaťa ale aj napriek tomu ďakujem rodičom za život a zato že ich mám a beriem aj to že nie každý môže mať dieťa okolo 20ky ..niekto nenájde partnera niekto má zdravotné problemy niekto na dieťa jednoducho nie je vyzretý ...ja som pri prvej vyštudovala aj vysokú školu a aj sme chodili po dovolenkách čiže pojem chcem si užívať je mne smiešny ale uznavam keby som v druhom živote asi by som s prvým predsa čakala asi do tej 25ky človek je predsa vyzretejsi...to je len môj názor 🙂 ale dieťa je dar a keď sa zadarí aj v 40ke smelo do toho určite sa na vás hnevať nebude ale len tešiť zo života 🙂
no neviem. Moja mama mala v 45 dieta - moja sestra. Teraz je na strednej skole ... no a uz 3x ma skusenost ze mame zomreli kamaratky. Mama ma 62 rokov a teda nejake take ze mama sa jej postara o vnuca nehrozi. Ak sa ho vobec dozije, tak je jasne, ze sa o dieta nebude moct postarat. Je na tom blbo fyzicky. Je to aj tym, ze ked ma zena v neskorom veku dieta tak je unavena. Je to citit = nemoze len tak lezat. Musi behat, zarabat, starat sa - a co si budeme, je to vycerpavajuce. Samozrejme ze sa to na nej podpisalo. Ja potom co to mam z prvej ruky by som nikdy dieta vo vyssom veku nemala.
A podotýkam že 4 roky po mamine čo mala mňa rodila sestra čiže medzi mnou a neterou sú 4roky takže skôr my sme boli ako sestry
@simca06022011 ja som mala veeela spoluziaciek, co boli deti splodene, aby rodicia za komancov nemuseli platit staromladenecku dan (t.j. ked ich najmladsie dieta dosiahlo 18r. a rodicia boli este stale ekonomicky aktivni). Najvacsi vekovy rozdiel medi najstarsim-najmladsim surodencom bol 25 rokov- a asi ani nemusim hovorit, ze zeny rodili nad 40r...takze rarita to veru nebola. A rodit 10 deti plus ani nehovorim, co bolo normalne do polovice minuleho storocia...
Moja mamina ma dnes už 60 rokov, babka mala 37 a dedko 40, keď sa narodila. Mala o 14 rokov staršieho brata, ona prišla neplánovane. Mala rodičov veľmi rada, postarala sa o nich v starobe. Nikdy sa nesťažoval, že ma starších rodičov.
V mojom okolí vidím ženy rodiť okolo 40, sú vitalnejsie, ako voľakedy ženy v rovnakom veku. Poznám aj takú, ktorá rodila cca 38 ročná, už mala 14 ročnú dcéru, a hovorí, že výchova 2.dietata je oveľa lepšie, viac si to užíva, je spokojnejší, ako v 20-tke.
Ohľadom toho, ze ja ako babky nepomôžem s vnúčatami. Tak nad tym nerozmyslam z dôvodu, ze aj ja bývam od rodičov ďaleko a svokrovci zomreli mladi keď moje prvé dieťa malo iba rok.
Mna najviac trápi ako sa na mna budú pozerať ľudia v okoli a ci to fyzicky zvládnem....
Ako som pisala.... moja mama ma 71r a vnucata od malicka zvlada bravurne. O 10r mladsia svokra netusi, co ma s nimi robit a ako ma na ne ist.
Mama nam je velkou pomocou.
Myslím ze kazdy kto chce mať dieťa by vedel nájsť nejakú sebecku chybičku koli ktorej ho nemať. Je sebecké mat dieťa aj keď rodicia majú nízke IQ, sú fyziky skaredy? Keď majú v rodine dedičné ochorenie? Je sebecké aby bolo jedinacikom a malo všetko alebo je sebecké mat veľa detí ale menej peňazí?
Co je vlastne sebecké, nemať deti alebo ich mat?
Ja som mala 23, muž 20. Teraz mame uz 6rocneho, dedko ma 48. A jeho kamarat, rovnako stary, o 2roky 50, bude mat teraz prve babatko 🙂
Podla mna je to na vas s partnerom,ako sa obaja citite.ja mam 38 a dve male deti a veru,som uz unavena,aj vek citim,dalsie uz by som nezvladla.ja som totiz typ,kt.sa potrebuje vyspat,aby bol schopny fungovat v relativne normalnom stave (takze dalsie nocne vstavanie okolo babatka by som uz nedala,aj ked mi to obcas este chyba😁).nemam rodicov,ani starych rodicov,takze "odlozit" aspon na par hodin nemam komu.muzova mama je este mlada a pracuje,tak sem tam ich vezme na hodku,dve,ale tiez ma svoj zivot🙂a ako sa vravi,povinnost sa postarat maju rodicia.cize by som to zvazovala skor z toho pohladu,ci to zvladnete,ak uz ste zvyknuti na urcite pohodlie
PS: bratrancova zena porodila v 44ke,dlho aa im nedarilo,on ma 39 a veruze to uz nie je med lizat,aj oni vravia,ze uz ich to dost vycerpava
@ludkka0407 v koľkých rokoch si mala deti ak sa smiem opýtať? Ja prvé v 29 ma 10r druhé malo byt tento rok žiaľ v 20tyzdni ukončene tehotenstva. Veľmi by sme chceli druhé, veľmi sa aj bojím byt tehotná, aj vek.... vsetke okolnosti, napriek tomu túžba je.
Mam zmiešane pocity, túžba sa bije s rozumom 😌
Moje prve,skoncilo potratom v 16tom tyzdni,mala som 33 rokov. Potom sa mi narodilo dievcatko,ked som mala.takmer 35 a chlapcek,ked som mala takmer 37.v oboch pripadoch mi deticky spali max.dve hodinyv noci,takze som bola na pokraji nervoveho zrutenia (pri druhom o to viac,ze som sa chcela venovat aj dcere a cela domacnost na mojej hlave).ked si rozhodnuta,tak smelo do toho,drzim palce
PS: pri oboch porodoch som mala problem s placentou a dalsie tehotenstvo mi gynekolog neodporucal
Ahojte, registrovana som tu uz 14 rokov, a veru nacitala som sa tu tu blbosti az az...Ake sebecke len moze byt priviest na svet dieta? Ved to je dar, pozehnanie, cista laska a stastie. Vek je len cislo. Ja som v novembri oslavila 37, manžel bude mat v januari 43 a veru babetku sa nebranime. Nase dcery maju 13,13 a 9r a vsetky si velmi nelaju surodenca. Dokazem si to užasne představit. Sme vesela aktivna, stastna rodinka a nic nam nezabrani rozrastat sa. V nasom okoli pozname rodiny, ktore maju deti po 40Tke a je to uzasne.
Iste ze nie, ja som sa vydala (druhykrat) v 38,dieta prišlo v takmer 40. Co by na tom malo byt sebecké nechápem..
nie je to sebecke, v nasom okoli, je mnoho takych parov, pokial sa vam podari, tak ludi z okolia do toho nic

Tazko najst odpoved, ak je to prve nie je nad cim rozmyslat.Druha vec je, ze budete v dochodku a dieta na VS financie... pomoct mu so startom do zivota, byt starsi rodicia prezivat po 50 tke pubertu generacny rozdiel...teraz sa citia vsetci velmi mlado po 50 tke prichadzaju choroby.Zase nemalujme si zivot na ruzovo isla by som do toho iba, ak som zabezpecena podnikam ci mam fajn job a nebudem v 45r hladat s malym dietatom pracu.A teraz pozitiva byt starsim rodicom musis sa udrziavat v kondicii, nemas cas zleniviet....myslim, ze dieta bude taky zivotabudic.Nechala by som to na nahodu a riadila sa srdcom.Moje kamaratky maju 47r.+ prechod clovek nema tolko energie plus starosti o rodicov v dochodkovom veku....nepocuvam ine len ako su unavene, trpia nespavostou prechod vie byt neprijemny na par rokov
Ale isla by som do toho napriek negativam sanca si myslim je velka neverim 5% u mna v praci je momentalne boom zien po 40 tke, ktore su prirodzene tehotne po kratkej dobe.
Na vekovy rozdiel medzi detmi nepozeraj