icon

Je sebecké mat dieťa v 39. rokoch ženy a v 43. rokoch muža?

14. dec 2020

Nie je sebecké mat dieťa v 39 partner 43 voči dieťaťu? Prosim hlavne názory tých báb ktoré sa bud narodili rodičom v neskoršom veku alebo ak maju samé deti v vyššom veku.
Pripadne v akom veku ste rodili vy a koľko mal partner. Viem je tu viac diskusii na tuto tému aj som čítala. Aké myšlienka mat dieťa ma neopúšťa no na druhej strane uvažujem ci je to správne ci budeme mat dostatok energie a ci to uz nie je neskoro mame jedno dieťa o druhé sme prisli.

Strana
z3
anett63
21. dec 2020

Môjho manžela mal svokor ako 50 rocny a mamina 41 ročná, bol ich 4 dieťaťom. Tento vek otca uz pokladám za hraničný,(mamina mu zomrela ked mal 14 rokov a teraz riešime svokrove zdravotne problemy a celkovo starostlivosť o neho, ma 80 rokov a je to náročné). Mame male dieťa a ďalšie na ceste a je to škoda, ze nie je mladší, nema žiadny vzťah k synovi ani vnúčatku😪. Avšak som vďačná, za ich rozhodnutie, nakoľko by som nestretla takého úžasného manžela 😃Ale dnesna generácia rodičov je úplne ina, vidim to na mojich rodičoch, v 50 tke otec hráva tenis, fotbal, mamina si chodí zacvičiť, na rýchlu chôdzu, takže sa to neda porovnávať kedysi a teraz. Ak sa nato cítiš bude to dobre rozhodnutie, hlavné je, že sa babo narodí do milujúcej rodiny.A veľa závisí od zdravotného stavu rodičov, napr moji rodičia su v 50 aktívni ľudia a napr. sestra ma svokrovcov v rovakom veku a ked sa na nich pozeram, pripadá mi to ako keby mali o 20 rokov viac ako naši. Držím palce.

pragmaticka
21. dec 2020

Ja mam 37, doma dve male deti a je to teda masaker..prve som.
mala v 30,druhe v 34 a teda davaju nam zabrat!Viem si predstavit ze keby som ich mala skor,bolo by aj viac energie a trpezlivosti a nebola by som tak prehnane starostliva..v tomto veku by som uz dalsie babatko nedala! Kazdy to mame ale nastavene inak.

lorilla
21. dec 2020

Tiez nemyslim ze je to sebecke, ja prezivam to iste...mam 39rokov, jedno dieta uz mam a tiez som tento rok prezila to co ty...velmi by som velmi chcela dieta ale mam strach...ale ja myslim ze keby som neprezila tento rok nevydarene tehotenstvo asi by som isla do toho hned bez vahania...teraz vaham vzhladom na to co som prezila plus ten vek😳kazdy den nad tym premyslam....

jaskolka
21. dec 2020

Ja, som sa narodila rodičom po 40tke. Momentálne nemám ani jedného rodiča, otec zomrel, keď som mala 16 a mama, keď som mala 24. Ťažko povedať, ako to je a bude, ja sama, som teraz porodila prvé dieťa, mam 37,ale manžel je mladší

basska_b
21. dec 2020

Moji strýko a teta boli prekvapení, keď v 45 rokoch sa stali do tretice rodičmi. Nečakali to. Veď kto by to čakal. Trošku už ale okolo syna nevládzu. Idú do dôchodku a syn maturuje. Strýko prišiel pred pár rokmi o prácu a skončil na antidepresivach, že ako rodinu uživí. Ale môj muž je päťdesiatnik, máme dve malé deti... zatiaľ to dáva, je to vždy o tom človeku, aku ma životnú energiu, choroby - to netušíme nikdy, kedy aká príde. Nie je to sebecke. To dieťa dostane život, to je najväčší dar. Veľmi to ocení... inak by nebolo.

biela_sova
21. dec 2020

Ahoj autorka, nie je to sebecke ale urcite vystavis ortiel dietatu v tom, ze v 35ke bude riesit problemy ludi, ktori maju po 60tke. Skratka vek nepusti, po 70tke je ta mysel uz ina, moze sa stat, ze bude mat akoby viac deti (zaratani seniori) a behat okolo vsetkych. Treba sa zamysliet aj ci mate vo svojom okoli aj sirsir pribuzenstvo dietatu (napr Tvoja sestra, manzelov brat), ktori napriklad nemaju deti. Lebo v tom pripade aj starostlivost (fyzicka aj financna) spadne opat len na plecia dietata. Potom sa lahko moze stat, ze sa stara naraz o 3 domacnosti (svoju, vasu a trebars Tvojej sestry). A vyhori.
Obzvlast dcery si poriadne ani neuziju svoje vlastne pokojne materstvo, lebo servisuju v jednom kole svojich pribuznych. Obzvlast ak sa prihodi vaznejsia choroba u jej seniorov.
V mojom blizkom okoli su 4 taketo deti statsich rodicov. 3 sa nevydali. Nemali popri stsrostlivosti o rodicov a pribuzenstvo "cas" randit a vydat sa, alebo ked napadnik videl, aky kriz si nesu, nebol ochotny ho niest spolu s nimi.
Jedna baba ma 40, vydala sa a ma dieta, no rozviedla kvoli tejto (asi hlavne financnej) tiazi.
Ale teda spolocny faktor vsetkych 4 pripadov je nedostatocna financna rezerva ich starsich rodicov, ostali na holickach financne. Hovorime o priemernych slovenskych pomeroch a teda senioroch poberajucich priemerny klasicky/invalidny dochodok.
ALE. Pokial ste financne dost zabezpeceni na dochodok (je to tazke uvazovat nad tym takto mladi), v tom zmysle, ze mate odlozene prostriedky na lieky, liecebnu statostlivost, popripade upratovacku do Vasej domacnosti / iny servis do domacnosti alebo denny stacionar pre seniorov), chodte do toho.
V tom pripade to nie je egoisticke. A vyhliadky nasej generacie co do mentalneho a fyzickeho zdravia oproti tej predchadzajucej su ovela priaznivejsie, ked sa ma dieta narodit do milujuceho prostredia, nie je o com <3

metuzalem
21. dec 2020

Podla mna je to v poriadku. Dakedy davno by to bolo mozno divne lebo ludia sa nedozivali ako teraz..a zeny rodili od 18 bezne takze v 40tke uz boli vyrodene. Hlavne ako sa citis ty po fyzickej stránke. Apropo moj muz ma takych rodičov, mama mala 38 a otec 43

michaelka_
25. dec 2020

Mať dieťa vo vyššom veku nie sebecké je to odvaha!

fiffinkaa
25. dec 2020

nie je to sebecké..sebecké je nemať deti..vo vyššom veku je to však náročnejšie, aj keď teda sú tu mamičky ⁴⁰tnicky co sa predháňajú ako všetko perfektne zvládajú, aj také sú verim...ale je rozdiel rodiť v 24 a v 40..z vlastných skúseností, tretie dieťa som rodila ako 37 rocna, tehotenstvo môže byť úplne ok, alebo aj nie, u mňa bolo veľmi fyzicky náročné, prvé dve som ani nevedela že som tehu..nočné vstávanie uff, skrátka sme unavení, nevládzeme s manželom už tak ..svoje záľuby, koníčky všetko musí počkať..alebo to chce lepší manažment ako máme my, heh...plus zdr.problemy s chrbticou..samozrejme to že neľutujeme je pre každého jasné..dieťa je dar Boží..

autor
27. dec 2020

@metuzalem a ako vnímal ako dieťa ze ma starší h rodičov? Moja mama sa narodila ako posledné dieťa rodičom vo veku 41 a 43. Nemala som pocit ze je tym poznačená a to bola generácia pred touto. Samozrejme beriem aj názory, ze je to vela mat v tomto veku deti, na druhej strane nezazlievam ani rodičom, ktorí sa rozhodnú a ich maju.
Mam kolegyňu co rodila v 41tke tretie dieťa úplne v pohode to vnímam. Ďalšia kolegyňa v 40tke 4te dieťa tiez som sa nato pozerala prirodzene. Ale seba hodnotím kriticky, a neverím si volajako, ze to zvládnem. Predsa uz mame 9r a zrazu opäť male v noci vstávať kŕmiť vsetko učiť znova..... neverím si v tomto.
Pred prvým som takto vobec nerozmyslala. Neviem preco sa nad tym zamýšľam

sono2
27. dec 2020

Teraz je doba že všetci začínajú neskôr!
A ženy sa viac o seba starajú. Sú iné možnosti. Bežné ženy sa chodia davat omladzovať atd. Už to neni len že hviezdy a moderátorky a tým budeš v 60tke vyzerať mlado uvidíš. Iné je to už tá náročnosť atd. To vás môže zaskočiť, predsa nieje dieťa ako dieťa my máme teda dve vrtule relatívne s krátkym odstupom som o niečo mladšia od teba a máme teda miestami čo robiť. Človek je už naučený na kľud atd. To už mať nikdy nebudeš. Ale tak ostatné je ok. Akurát toto.

sono2
27. dec 2020

Jaj veď máš dieťa. Do toho sa dostaneš! Neboj

metuzalem
28. dec 2020

Vnimal to normalne, hoci spoluziaci mali rodicov v takom veku, ze ti jeho by mohli byt ich rodicmi 😊 ale je taky kludas, zvyknuty sa nikam neponahlat vychovany je dobre, nakolko ho naucili robit, akurat v tomto veku ho trochu vytacaju lebo hovorí ze starym ludom sa neda nic vysvetlit, ze je iná doba a tak... vysvetluje im dookola ze sa maju setrit, teplo obliekat, nebyt dovercivy ale to akoby hrach na stenu hadzal. Maju proste zastarale sposoby na vsetko.
No ak sa fyzicky citis dobre,.tak preco nie...

silviaeli
6. máj 2021

@ivkazba ahoj..ako to zvladas?..aj ja mam 42 a uvažujeme ešte 🤰🏻

tami2014
6. máj 2021

Mama ma mala v 38. Musim povedat, ze sa mi cely zivot venovala viac, ako spoluziackam ich ovela mladsie mamy. Mala aj oveľa viac trpezlivosti.

lenka_932
Autor odpoveď zmazal
bankulienka
14. jún 2024

@ivkazba
@ivkazba mali ste dobré tehotenstvo? Ja tiež by som chcela otehotnieť v tomto veku.

Strana
z3