icon

Je skoro na dieťa?

katarina6856
10. okt 2022

Ahojte, nevedela som ako nazvať diskusiu, tak vysvetlim o čo ide.
Mam 21 rokov, už takmer rok sme zasnúbení s priateľom a radi by sme mali dieťa. Chcem podotknúť, že máme svoje bývanie, auto a všetko potrebné. On pracuje na plný úväzok (popritom externe študuje posledný ročník VŠ), ja študujem (3. Ročník Bc.) a zároveň pracujem, čiže nás nezivia rodičia a o všetko sa starame sami. Minule ma ale zaskočila reakcia mojich rodičov keď som spomenula, že nechcem pokračovať v štúdiu (na Mgr.), nakoľko si chceme založiť rodinu. Ich reakcia nebola vôbec príjemná, pritom sami mali v cca tomto veku mňa. Vravia, že je na to čas, mám si dorobiť školu atď. Chápem, že chcu aby som mala vzdelanie, no dobru prácu si viem nájsť aj s titulom Bc. Aj teraz pracujem v zahraničnej firme, kde mám dobré miesto. A okrem toho nikde nie je napísané že si ten druhý stupeň nedorobim počas materskej (externe). Čo mám robiť? Mám si ísť za svojím a mať dieťa aj za cenu že s tým rodina nebude súhlasiť? Najviac sa bojím ich reakcie ak by som otehotnela. Okrem toho sa má vôbec nepýtajú na svadbu, ani nič s tým spojené. Jednoducho ako by ich zaujímala len škola a nič iné, a to celu moju rodinu...

Strana
z3
bluka2
10. okt 2022

Tiež by som počkala. Cestovať sa síce dá aj s deťmi a prešla som s nimi pol sveta, ale musím uznať, že lepšie sa cestuje bez nich 😂

jasminkaj
10. okt 2022

@katarina6856 čo znamená "máme vlastné bývanie"? Vo veku 21 rokov ak máte vlastný byt bez hypotéky, tak vám gratulujem (naozaj úprimne). A ak to tak je, kľudne maj dieťa aj teraz.
Ak ste v podnájme alebo splácate hypotéku, jednoznačne uprednostni školu ako ti radia rodičia. Na dieťa treba byť finančne zabezpečený na nejaký rok-dva-tri, aby ste potom nestresovali 😉

ivangeline
10. okt 2022

Ako myslis ale jasne..ze je jednoduchsie dokoncit skolu..popritom kludne svadba a dieta az po. Nevies,ake bude tehotenstvo a dieta a ci tu skolu dokoncis a co bude o par rokov a ani ako budete s peniazmi a s pracou... Lepsie je mat skolu za sebou.

svetlonos
10. okt 2022

@katarina6856
Ak po dietati velmi tuzite tak si ho urcite budete chciet uzit v pokoji. Ja si neviem predstavit studovat popri malom dietati. Kedy by si nan mala potom cas ? Vzdy by nieco islo bokom, vacsinou to dieta, domacnost, skola. Pokial nie si genius, ktory ma super pamet tak ozsj neviem. Jasne, ze by si to nejak zvladla ale za aku cenu? Pokial je zena nastavena na studium popri matetskej a je v pohode, ze bude s malym malo casu, tak ok. Ale neuzijes si ho tak. Potom si predstav, ze by rodicia ochoreli a nema ti kto s malym pomoct. A nevies ako ti bude na materskej, casto sa stava, ze uvazujes ci sa radsej najjes alebo vyspis. Nieto este ucit sa. Sestra si tak zacala skolu popri malom. Rodina daleko. Manzel pracovne max vytazeny. Rychlo prestala.
Viem si predstavit dokoncit skolu ked pojde maly do skolky a ty by si ten cas venovala skole.
Na druhej strane ta chapem. Tiez ny som bola mala rafa deti v 20tke, ako kamoska. Najstarsie ma uz 28 najmladsie 11, nas 2,5 😁 takze ona o 7 rokov vsetky deti dospele a my zacinajuceho pubertiaka😁🙈 Ale nezlaci ta v tvojich rokoch cas este, tie dva roky by som asi dostudovalaba posledny polrok uz skusala 🙂 Prajem vam vsetko dobre 🙂👍

marianarem
10. okt 2022

@katarina6856 Da sa, moja mama dorobila externe pri mne, dve moje spoluziacky pocas VS otehotneli (jedna ako prvacka) a skolu dorobili dokonca interne. A nemali ani kazdy den k dispozicii babky. Dalsia kamoska vystudovala pocas MD s dvomi detmi externe cele 5 rocne studium a dalsia spravila doktorat. Ja ich vsetky obdivujem, ja by som to nedala, ale mnohych zien to mozne je. .
Ked uz tuzite po dietati tak preco nie. Byt 30tnicka a mat uz odrastene deti je podla mna supsr. A mladi ludia lepsie zvladaju aj nedostatok spanku.

mamutka
10. okt 2022

Každé dieťa je iné. Nemá zmysel počítať príspevky kde sa píše, že počas materskej dotycna dokončila školu. Skôr si treba pozrieť príspevky o prebdenych nociach, deťoch, ktoré ani po x mesiacoch neprespia cez deň aspoň 2 hodiny v kuse a v noci sú hore aspon 5 krát. To je bežná realita. K tomu problémy s dojčením, zápal prsníka a pod. Repertoár je naozaj bohatý. Je pekne mat deti skoro, ale žena je potom v pozícii, že ma malú materskú, ak vôbec nejakú a úspory absolútne žiadne. Nulové. Keď sa niečo stane, tak ma sakra problémy. A je tu veľmi veľa tém o tom, čo sa medzi dvomi ľuďmi dokáže pokaziť, keď sa narodí dieťa. Je to obrovská skúška vzťahu a to si málokto uvedomuje.

katarina6856
autor
11. okt 2022

@jasminkaj áno máme vlastný byt, po starých rodičoch, s tým že sme si ho sami prerobili

mamutka
11. okt 2022

@katarina6856 ja by som k bytu po starých rodičoch napísala, že je síce fantastické, že nemáte hypotéku na byt, ale zároveň ste tie najťažšie veci, ktoré mladí musia vybojovať získali veľmi ľahko. Tým myslím to, že (ak sa nestalo nič mimoriadne) sa ešte možno ani nepoznáte, čo sa týka prístupu k vážnym starostiam, ako sa chlap zachová, keď niečo nejde podľa predstáv, keď na niečo zrazu nie sú peniaze, keď je kríza, treba si doslova odtrhat od úst a pod. To uz ty musíš vedieť ako bol váš vzťah už prevereny skúškami. Rodičom sa nečuduj, nechcu aby si mala v takom veku priveľa starosti na hlave, no ak všetko zvládnete a dobre to pôjde, tak určite budú nakoniec šťastní. No priprav sa na to, že musíte všetko zvládnuť tak, aby ste od nich už nič nemuseli žiadať. Všetko finančne utiahne muž, aby si nemusela od bábätka hneď utekať do prace a pod? Máš nasetrene? Lebo aj keď on poplati co bude treba, ver tomu, že rezervu potrebovať budeš. Mate odložené úspory, z ktorých sa dá par mesiacov žiť, keby niečo a nesiahnete na ne, ani keď ostaneš doma?

lias3915
20. jan 2023

@katarina6856 ja som rodila keď som mala 23 a všetci na mna pozerali akoby som mala 12. Pritom všetci v rodine mali v mojom veku už dávno deti. Gyndoš mi povedal že pravdepodobne deti mat nebudem, keď som otehotnela bolo to ako zázrak. A čo sa týka zázemia a starania sa o rodinu po tej finančnej stránke treba hľadieť na plat 🙂 ale je vela rodín ktoré to zvládajú naozaj z minima takze si myslím že nebude problém. Nie všetko je o škole 🙂 len robiť vysokú vramci materskej a po materskej je dosť zahul 🙂 ale všetko sa dá zvládnuť. Ja mám napríklad “len” strednú s maturitou a materskú som mala 1200. Tiež som plánovala dorobiť si výšku popri materskej ale jednak by som to nestíhala keďže muž je skoro stále v práci a ja by som nemala kde nechať malú keď by som mala prax alebo skúšky a druha vec je že to vychádza cca 2500€ ročne s cestovným plus si platiť za prax 🙂 takze som sa na to vykašľala lebo v mojom prípade ide len o papier, na výplate by mi to urobilo možno 30-50€. Je to len na tebe. Dnešná doba je taká že pokial má žena menej ako 30 všetci ju budú odsudzovať že je ešte primlada a keď už bude mat viacej ako 30 že je pristará. Ľuďom nevyhovieš 🙂 rob tak ako ti káže srdce 🙂

Strana
z3