icon

Kedy je najlepší čas na dieťa?

17. jan 2025

Ahojte aky mate nato nazor? Kedy je najlepsi cas? Máme 22, sme spolu 3 roky a z toho viac jak rok byvame spolu v podnajme. Ja babo uz strasne chcem a on nie vraj este je cas. Ale zamna nie, chcela by som byt mlada mamina a mat uz malinké.

Situacia dnes po styku bola ze som to zas zacala riesit ze kedy a on ze nevie ze uvidime, teraz budeme mat vyrocie tal ja ze ci skusime on nie a nie. Ja som sa samozrejme rozcitila a rozplakala naco mi povedal ze nemam koli tomu plakat vraj je este cas otocil sa chrbtom a nič. Ja som vysla do obyvaku lebo ved to poznáme. On zamnou ani neprisiel a zaspal. Mne to je fakt luto strasne by som chcela babo zamna to uz nieje moc skoro podla mna ideal vek. Vela báb naokoli uz ma dokonca aj ovela mladsie. Strasne potom tuzim ale viem ze nieje dobre tlacit to moc. Ale on to vidi fakt do dalekej buducinosti zamna (chce kupit dom) a nemyslim ze to pride tento rok. Ja by som do 25ky chcela uz jedno dieta urcite

Strana
z2
any_soj
17. jan 2025

Ja by som v prvom rade neriešila dieťa, ale váš vzťah. On proste dieťa ešte nechce a je to v poriadku. Ty áno a je to v poriadku. Chceš s ním byť napriek tomu? Inak odporúčam skvelý podcast Ako si nezobrat teľa, zvlášť prvá časť 10 spôsobov ako vstúpiť do zlého vzťahu - o tom, čo si všímať na druhom, aké sú znaky toho, či je vôbec schopný skutočnej lásky. Lebo to vôbec nie je také samozrejmé. Mohlo by sa to volať aj Ako nevybrať dieťaťu za otca teľa. https://skpodcasty.sk/podcasty/ako-si-nezobrat-...
Podľa mňa keď budeš v trvalom vzťahu (v manželstve ) s mužom, ktorý nie je teľa, a ak aj ty si schopná nezištne milovať a dovoliť dieťaťu učiť ťa to stále viac, tak vtedy je dobrý čas snažiť sa splodiť dieťa. Ak k tomu máte aspoň jeden prácu, a máte kde bývať (čo môže úplne kľudne na začiatok byť aj podnájom, nemusí byť vlastný byt a už vôbec nie som), a obaja dieťa chcete = ideálny čas na dieťa.

vkatush
17. jan 2025

Takže:
* frajer? Nie snúbenec, nie manžel ?
* Máte skončenú školu, prácu na tpp alebo ty aspoň odrobených 270 dní, úspory, aby ste nežili len z rodičaku?
* Stále miesto na bývanie (mnoho podnájmov nechce rodiny s deťmi a nie to ešte mladý párik s deťmi)? On chce kúpiť dom. Má na to? Máš na to ty? Budete vedieť platiť hypo aj dieťa (lebo niekto má s tým problém aj v 30 a nie to v 22, ale to bola moja druhá otázka vlastne)
* Rovnaké názory na výchovu, budúcnosť? (Aj keď keď sa nezhodujete v tom, kedy dieťa, tak pochybujem. Ale áno, on by ti mohol povedať, kedy plánuje, lebo ak on chce na 30 alebo neskôr, tak to máte diametrálne odlišné názory. A či vôbec naozaj chce)

A v neposlednom rade. Za mňa citové vydieranie partnera v zmysle "Ja som sa samozrejme rozcitila a rozplakala" a potom odísť do obývačky ako malé dieťa, lebo nedostanem, čo chcem (nehovoriac, že hneď po sexe, toto nie je rozhovor a rozhodnutie, ktoré robíš v návale emócií z tvojej strany a nejakého uspokojenia, eufórie z jeho).

nattyond
17. jan 2025

Ja mám 28 a prvé dieťa. Moje “podmienky” pri plánovaní boli:
1. Mať vlastné bývanie - váš príjem sa zníži a je oveľa ťažšie kúpiť a našetriť s dieťaťom
2. Mať partnera, ktorému môžem 100% veriť a je ochotný sa o mňa postarať keď som chorá/unavená/mám toho veľa v práci/mám zlú náladu. Toto je dôležité, keďže po pôrode som bola fakt ležiaca “troska” a všetko bolo na ňom. On sa krásne staral a znáša aj moje zmeny nálad kvôli nedostatku spánku.
3. Dieťa až po svadbe - najmä kvôli právnym výhodám ako majetok, dedenie, rovnaké priezvisko, vdovský dôchodok ak by k tomu prišlo.
4. Určitý míľnik v kariére - keďže kariéra pôjde bokom na pár rokov a všetky dávky sa odvíjajú od platu.
5. Mať pocit, že sme si dostatočne užili s priateľom/manželom - keďže s bábätkom sa musíte veľa prispôsobovať a život sa zmení, tak sme pocestovali, pochodili po wellnessoch, turistikách, atď Samozrejme, že s dieťaťom život nekončí, ale dosť sa zmení a my sme vedeli, že sme si samých seba užili do sýtosti a vzťah pôjde na chvíľu na vedľajšiu koľaj, lebo vkuse riešime len malého človeka 😀
6. Veľa veľa komunikácie - sme typy, ktoré mali vykomunikované koľko detí, čo chceme od života, dlhodobé plány, čo budeme robiť ak by sme deti mať nemohli, ak by jeden z nás ochorel, ako sa budeme stavať k svokrám a ich radám, že naša rodina je priorita, ako komunikovať emócie, frustráciu a podobne. Je veľmi dôležité mať aj spoločne hodnoty a názory na život.
7. V neposlednom rade - obaja sme dieťa 100% chceli, ani jeden nebol dotlačený k tomuto kroku.
Ver mi, mám 3 mesačné bábätko a je to oveľa ťažšie ako som si predstavovala, byť celý deň doma s plačúcim a nespiacim dieťaťom v mojom prípade a vedieť ovládať svoje emócie, aby náš vzťah toto všetko vydržal. Je to obrovská skúška a záťaž, ktorá stojí za to.

miadi
17. jan 2025

Ty znies ako male decko co si chcelo vydupkat od rodicov novu hracku Lebo aj ine baby v skolke ju uz maju .. Ved len rok žijete v podnajme, Teba vobec nezaujima ci mate kde byvat co tomu dietatu ponuknut. Tlacis na frajera a reves ze ty si uz ready . Lebo ty chces byt mlada mamicka . Takymto stylom mozes byt mlada single mamicka u tvojich rodicov v tvojej detskej izbe. Lebo ty mas nejaku predstavu ako budes davat fotky na insta a chodit po ulici s paradnym kocikom ako tie ostatne baby co poznas.,Lebo iny to maju tak Musis aj ty. Ani netusis aka je realita materstva.Tvoj frajer rozmysla lepsie ako ty, Zatial je iste len to ze chce dom ci v nom bude chciet aj teba je vo hviezdach. Ani nevies ci ta chce za ženu a ty by si hnet plodit chcela. Ideal vek by si mala Keby ste boli manzelia a mali svoje byvanie. Takto mas Len 22r a frajera a podnajom. Sorry ak ti to znie kruto ale taka je realita.

vikisisi
17. jan 2025

Baby majú úplnú pravdu, dieťa nie je bábika a nie je to len fotky s kočíkom na IG

lasona
17. jan 2025

Určite počkať, za prvé nie ste manželia, ( niečo sa stane a si v riti, takto by si bola ako tak chranena) bývate v podnájme...najprv porieste svoje bývanie.. veľa ludi nechce deti do podnájmu. . Koľko máš odrobene? Budeš mat nárok na materskú? Materstvo nie je med lízať. Preveri aj pevne vztahy

ina2405
17. jan 2025

Máme v rodine mladých manželov - 25r, už majú bábo maličké. ALE zarábajú obaja krásne, pracujú z domu. Najprv spolu chodili, žili a potom sa zobrali.
Čo máte vy? Aké základy pre to, mať dieťa? Nielen finančné. Keď sa zoberiete a muž sa bude chcieť o vás starať a bude to schopný robiť, tak potom rozmýšľaj nad dieťaťom.

belllinka
17. jan 2025

@lasona ako bude chranena, ked budu manzelia?

kubkovan
17. jan 2025

Áno vek na to máte, ale zázemie nie. Radšej bábo neskôr keď budete na to pripravený obaja. Ako ja som zastanca, že bábo až po svadbe, ale tak dá sa aj bez toho samozrejme. No bez svojho bývania, čo je len podnájom by som do toho rozhodne nešla. Najskôr otázku byvania vyriešite, našetrite si a potom téma bába podľa mňa môže ísť. No zatiaľ si môžete vykomunikovať, predstavy aké máte, kedy čo a ako. Ak sa nezhodnete v základných témach, ťažko sa vám bude spolu žiť a časom pravdepodobne pojdete od seba, lebo ty budeš chcieť to a on nie, alebo opačne a stroskotá váš vzťah na tom. Ono chcieť bábo je pekna vec, ale treba sa aj postarať. Treba už rozmýšľať ako dospelá, keď chceš dieťa. Budete zvládať hypotéku, aby ste mali pre bábo zazemie? Budete vedieť pokryť všetky náklady, nie len keď budeš na materskej, ale na aj na rodičaku?

sarachmelikova
17. jan 2025

Ja budem mať tento rok 25. Dcérka s ami narodila v 23. Lenže my sme to zobrali po starom "ako by to malo byť ". Sme spolu od 15 rokov. Od 21 rokov me bývali sami, mali sme obaja prácu a sme aj manželia. Našou podmienkou bolo mať nejaké peniaze našetrené, mať svoje vlastné bývanie a my sme chceli byť aj manželia(ale veľa kamošiek čo má v mojom veku deti, tak nie sú a dokonca aj bývajú u rodičov) . Ale hlavné bolo to že sme obaja chceli a boli sme na to pripravení. Takže ak jeden nie je pripravený a nechce tak radšej by som do toho na silu nešla.

balerina2025
17. jan 2025

22 je malo. uzivaj. ak sa mate radi netlac na pilu , radsej si prv vybudujte zazemie, nasetrite dake peniaze, aby ste potom, ako niektori, neboli zavisli od davok od statu. nehovorim, ze mate cakat do 30tky, ale na dieta je potrebny aj nazor partnera a ked on este necchce tak skus este tak rok dva pockat. uvidis kam sa posuniete.

olimuc
17. jan 2025

Mas 22 a rozum 15 rocnej … ja chcem… Dieta nie je babika a iba pekne, usmievajuce sa na fotke. 1. On nechce - keby ste mali 30+ tak sa zamyslam ako dalej ale mas 22. 2. Nemas/ nemate vlastne byvanie 3. Ako to mas zariadene s pracou? 3 roky budes doma a potom co? Dalsie? Skolka, skola, OCR atd … mas 22 a k tomu asi umerne mladych rodicov … si si ista, ze vsetko zvladnes bez pomoci?

nattyond
17. jan 2025

@belllinka je chránená v prípade manželovych zdravotných problémov, smrti a pod. - https://rodinka.sk/vazne-veci/stat-pre-rodinu/1...

saxana000
17. jan 2025

Naozaj mate este cas.porieste si vztah vlastne byvanie urobte financnu rezervu. ani sa mu necudujem ze sa mu nechce do dietata s frajerkou a v podnajme ty sa k tomu tiez nestavias ako dospela ale ako rozmaznane dieta ktore si postavilo hlavu ze chcem chcem a chcem.lebo druhi maju.dieta je zavazok dvoch ludi na cely zivot a malo by byt vytuzene a planovane..

svetlonos
17. jan 2025

@belllinka
normalne. Nikto nejde do vzťahu s tým, že druhy i mladý môže zomrieť ale stáva sa.

3petka
17. jan 2025

Nemáte ani vlastne bývanie. Čo tak najprv toto poriešiť? A ďalšia vec dieťa nie je hračka. Musíte byt s tým stotožnení obaja nie len že ty chceš.

paulina291
Autor odpoveď zmazal
lucia13022023
17. jan 2025

My sme mali dieťa na túto dobu skoro, ale obaja sme to tak chceli a sme obaja vyspeli, "mladosť" sme si užili dosť skoro, v 18 sme presne vedeli, čo chceme v budúcnosti tak sme na tom makali.
Ja som mala 20, muž 23 kedy sme si veľký, čisto nový trojizbový byt, a nebola to hypotéka z roku 2007, ale z roku 2022. Ja som pracovala, robila vysokú, muž taktiež mal veľmi dobre platený job.
V roku 2023 sa nám narodilo dieťa. Čiže ja som mala 21, muž 24. Pre nás ideál. Žijem si v podtste svoj sen, ale veľmi som makala, aby dieťa malo správne podmienky pre život.
Vieš ono dieťa nie je len tak. Nie je to pekne, zlaté miminko. Stojí peniaze, musíš byť psychicky pripravená na veľa vecí, musíš mat podporu od partnera, musíte sa zhodnúť na výchove, byt kompatibilni... A to isté platí o mužovi. Ak on pripravený nie je, nechoďte do dieťaťa lebo ty chceš.
Keby idem do dieťaťa kedy by som ja chcela, mam ho možno aj v 18. Ale vedela som, že mám určite body ktoré musím dovtedy splniť, tak som makala. Keby ich nesplním do mojej 25, tak ešte dieťa nemám, chápeš.
A na vašom mieste by som poriesila určite peniaze, bývanie. Nech máte nasporene, nech ste vo svojom..

cyberk
17. jan 2025

Ked deti chcu deti… dospej najprv, dieta nie je hracka. S holou ritou s kamosom sa rozmnozovat, to je take.. slovenske 🙄

simona1998
17. jan 2025

Ja mám 22 a som momentálne tehotná 🙂 mame svoje bývanie , obaja už dlhšie pracujeme na neurčito čiže mame úspory a sme zabezpečení a dokonca sme už aj manželia . Vždy sme takéto témy rozoberali spolu .. treba veľmi veľmi komunikovať ohľadom takýchto veci . A nie sa riadiť len tým “ja chcem “ .. to by bolo pre mňa ako chlapa totálne odpudzujúce

alenamihal
17. jan 2025

Uzi si este zivot,slobodu..cestujte,vzdelavajte sa a hlavne maj dobry kapital do buducna...doba je tazka a dieta je dost narocne v tejto dobe ,co sa tyka financii...kludne este par rokov pockaj..ja som vzdy chcela ma neskor deti...isla do zahranicia,spoznavala som svet atd...prve dieta som mala az 33.r...daj si este 2-3 roky ...25tka je super cas na dieta ...netlac na priatela ,lebo to neskonci dobre,.ked tlacis na chlapa v tychto veciach..musite byt pripraveni na dieta obidvaja..

katkaseiner
17. jan 2025

@nattyond pekne zhrnuté, mam na to velmi podobny pohlad, u nas este rozhodovalo to ze sme docasne zili v zahranici a stavali doma dom - cize cas prichodu domov, svadbu sme tomu prisposobili a potom prislo na rad najst v SR pracu, muž zacal studovat vš, odrobili sme si tych minimalne 270dni aby som nala doma matersku... Stihnute tesne po 30ke, hoci plan bol mat dieta do 30ky...zial obcas treba planovat aj hlavou, nedá sa vzdy srdcom... tiež som tuzila po dietati uz v 25 ke ale uvedomovali sme si ze sa na to treba aj pripravit

kleopatra114
17. jan 2025

Pekne , že ty chces. Ale si nan hlavne finančne pripravená ?mas úspory pri výpadku príjmu ? Budes mat matersku? Si pripravená mentalne aj fyzicky na to, že dieťa sa nemusí narodiť uplne zdravé?

luccija
17. jan 2025

Aspoň on ma rozum, že chce najprv dom a potom dieťa.Pomozes mu s financovaním, aby ste ho mohli mať čím skôr?prepáč, ale vek nie je jediné čo je treba mať na dieta

nynia
17. jan 2025

Najlepsi cas je podla mna ked budes financne zabezpecena aby si potom o par rokov alebo mesiacov nevyplakavala ked nahodou sa nieco medzi vami ako partnermi stane, ze nemas z coho zit a nedaj boze, ze ti neplati vyzivne a kazdy mesiac budes netrpezlivo cakat kedy konecne a ci vobec ti pridu od neho peniaze.

ivik4
17. jan 2025

Za mna nie vek, ale podmienky na zivot. Zodpovedny partner,byvanie a praca.
Ja som tiez chcela dieta do 25tky , aj som si ho vybojovala . Kazdopadne ja by som dieta neskor nechcela, ale to som ja. O tom som sem diskutovat neprisla , kazdy chce v inom zivotnom obdobi.

svetlonos
17. jan 2025

Zeny ti tu dobre píšu. Si hlupa a naivná! Vidíš len ciel = dieta! Ale ten cely proces vidieť nechceš. To nie je len spraviť a porodiť. Peniaze? Budu, ak áno koľko? Muz musí zarobiť v tomto pripade ci chce ci nie! Hypotéka, dom splátky? Je to nápor na peňaženku aj psychiku brutálny! Ja som na hypo ostala sama po čase, bez deti a boli to masaker. Robila som v podstate len na hypo! A on musí okrem toho uživiť ešte aj váš! Z rodicaku veľmi nenavyskakujes. Kúpiš plienky, mlieko a si v haji zelenom! Je to brutálna zodpovednosť v prvom rade a nie to ťuťu muťu s bábätkom. Koliky, nevyspatie, dieta stale na rukach uplakane. Ty nebudeš vedieť keď náhodou same zaspi, ci sa najesť, uvariť, upratat alebo spat tiez!
Ja som cestou na wc výsuvná tu ovocnú výživu a isla spat. Domacnost v tom čase cista katastrofa, Muz prišiel z prace, uvaril a správal kuchyňu.
Ziadne babky a podobne. Mali sme síce len najom, ale tu nie je problém mat najom aj s detmi.
Ja som mala odrobebene, muz pracoval, bol zodpovedný! My sme ale na rozdiel od teba vedeli, do čoho ideme, ze dieta nie je len o nechráni, tuleni sa. A vies co? Aj tak nas to veru oboch riadne prefackalo a mali sme po 30tke! Try mesiace som mm odsavala, maly slabo ťahal. Stále sa bavíme o zdravom detati a o tom, ze v noci som sa vyspala, keďže maly jedol a hneď zaspal!
Dievča dospej! Ty si dospela len na papieri
ale by ta stret s realitou polozil.

carrot_apple
17. jan 2025

nik ti na 100percent nepovie, kedy. Ja som v 22rokoch behala po diskotékach a užívala si život a neľutujem, robila som si školu, deti som mala rada,ale vôbec ma to nelákalo, okolo 27 som pocítila, že už by to mohlo prísť a v 29 som rodila=teraz viem, že neskoro. Pre mňa by bolo ideálne v tej dobe a za podmienok aké som mala okolo 25 mať dieťa. Mala som vlastný byt, prácu, mamu poruke. Nič viac mi nechýbalo, až teda, partner s kt. by som to dieťa mala😂 Neviem aká je tvoja situácia, ale podľa mňa 22 rokov je skoro, ak máš bývanie a prácu a uživíš sa, OK, ale ak partner momentálne necíti, že je ten čas, máš 2možnosti, užívať si život, budovať, alebo ho nechať a hľadať iného, no neviem, kto za plného vedomia v 22rokoch chce dieťa..mám tri deti, a poviem ti, bez vlastného bývania by som ich nemala radšej, tu už sa to miešta s rodičmi, pomocou, pôžičkami, neustálou honbou za peniazmi aby deti mali, stres a žiadny život skutočný, s tým súvisí vzťah k partnerovi, hádky, tona toho je, hlavne keď on ešte nechce,aby ti nevykryčal, že : veď ty si chcela dieťa, tak sa staraj...

belllinka
17. jan 2025

@lucia13022023 aký super džob si mala popri vysokej, že si si dokázala našetriť rezervu, keď budeš doma na rodičáku, našetriť 20 percent na byt a ešte aj mať dostatočne vysoký príjem na hypo? Píšeš, že si v 20-ke otehotnela, čiže v 19-ke si skončila strednú a za ten jeden rok si to všetko stihla?

stanulienkat
17. jan 2025

Kolko rokov mas odrobenych? Aku financnu rezervu mas? Byvanie mas? Ci sa o 5 rokov po materskej zobudis, ze mas holu rit, dieta a pred rozvodom. To, ze rodia aj mladsie si nevsimaj. Bud su nezodpovedne, alebo osadnici. Na dieta mas cas, ste velmi mladi. Tieto detske lasky malokedy pretrvaju. Mate cas este zopar rokov. Aby ste mali zaklad,byvanie, financie, dozreli..

Strana
z2