Kedy je najvhodnejší čas pre lekárku mať dieťa?
Ahojte, tie co ste z fachu, kedy je podla vas najidealnejsie mat dieta? Na skole? Tesne po skole? Pred atestom? Po ateste?
V mojom okolí po atestácii a rovno dve deti za sebou.
Asi pre každého inak... Ja som mala po ateste, ako 32 a 33,5 ročná. Bolo super, ze som sa mohla plne sústrediť na atestáciu, pri malých deťoch si to neviem predstaviť, ani pri väčších, nemôžeš ich dlhé týždne úplne ignorovať.. Ale mojom okolí veľa žien to dalo aj s (malými) deťmi, isto závisí aj od daneho človeka....
Ak by som bola spoznala manžela skôr, zrejme by som do atestácie nečakala s deťmi. Určite by som ale nechcela riskovať, že kvôli dieťaťu nedoatudujem náročné štúdium, čiže počas školy by som do toho nešla.... Hned po skole zase znamená nižšiu materskú, rodicak...
moja susedka na škole...v druhom ročníku.
a potom druhé už po škole. A ako pozerám na nete má aj tretí stupeň... no niekomu to asi myslí...
Keď je ready ona a aj otec dieťaťa. Všetko ostatne sa dá doladiť
@akje su drop off daycare.. Kto si moze dovolit a chce si dieta uzit ostane doma kym ide dieta do statnej skolky v 4r. Niekto mà nanny. ( vacsinou ked maju tych deti 3+) a Niekto ma nocne a denne ze sa rodicia vystriedaju obaja v praci aj obaja s dietatom len to sa zas moc nevidia. Dalsi to riesia s part time ze robi len cez vikend trebars manazerka vo fast foode a jej muz je cez vikend s detmi. A este su aj taki ze 2dni volne v tyzdni mà dieta mama 2dni otec a dalsie dedkovci. Ale vacsina to riesi s daycare
@akje vies co zalezi aky mà ta mama job . Niekedy to je ze ta nanny odnesie to dieta do daycare a tie vacsie na school bus stym ze potom mà niekolko hodin pauzu a vyzdvihne tie deti. Celo denne su velmi drahe to mà malo kto. Potom su aj take sukromnicky co su na dochodku alebo mami doma a strazia niekolko drobcou 3-4 a idu s nimi do detskeho centra do parku .ale tam je vzdy riziko ze to nie je take bezpecne ako normalne daycare. Bol pripad niekde tusim v BC ze 3r si Sam otvoril dvere v dome kde ho strazila taka sukromnicka a utopil sa v susedovom bazene. Hoci Neviem ako sa tam dostal Lebo tu je zakon ze bazen musi byt oploteny prave koli bezpecnosti. Ale take male deti nehoda sa raz dva moze stat ked nanho nik neda pozor.
Atestacia a neskor. Tesne pred 40.
Poznám jednu, 3 deti dala počas výšky, teraz sú už riadni školáci a ona vyštudovaná, atestovaná s vlastnou ambulanciou 🙂. Má môj obdiv.
Autorka, ešte ma napadlo - určite mat deti pred otvorením vlastnej ambulancie.... U nás jedna doktorka v 40tke sa dočkala detí (vtedy našla vhodného partnera), a ambulanciu zrušiť nemohla, zobrali by jej licenciu.... Dlhodobý zástup namiesto seba nenašla, takže s prvou dcérou bola doma 6tyzdnov, s druhou 4mesiace (rozdiel medzi deťmi 12mesiacov). Potom nastúpila do práce, robila od rána a stalo sa, ze po 5tej poobede ešte volala z prace na oddelenie, že posiela k nám pacienta....
Ak si zamestnanec nemocnice, môžeš ostať na MD a RD tak dlho, ako chceš...
vtedy, keď sa na to bude cítiť, že to zvládne 🙂 Tak isto to riešia nielen lekárky, ale aj ostatné ženy, či už vyštudované, alebo nie. A každá má iné priority. Pre niektorú najprv dokončiť štúdium, pre inú vybudovať si kariéru, iná zas túžbu cestovať. Správny čas vo všeobecnosti neexistuje, ani pre lekárky 🙂
Na toto nieje univerzálna odpoveď, otehotnela som po 4 rokoch praxe v práci, čiže ako keby pred atestacnym rokom, ale mne to nevadí, o dieťa sme sa snažili 2 roky, plánujem sa po polroku- roku vrátiť do pár služieb 1-2, mesačne do práce ak to pôjde,aby som z nevypadla z praktických úkonov, atest počká, rodina nie, už teraz som mala problém otehotnieť 🤰
Za mna po ateste, ucit sa na atestaciu s dietatom je masaker. Ale da sa to zvladnut, mam kolegyne, ktore otehotneli po 1-2-3 rokoch od nastupu do prace po skole.
Dieťa ťažko naplanujes,nikdy nevies ako dlho bude trvať kým sa podarí. Ako lekárka vieš,že po 30 ide plodnosť dole a po 35 výrazne klesá kvalita vajíčok. Sesternica lekárka plánuje otehotnieť počas prípravy na atestáciu, ale má PCOS,takže vie že to nepôjde ľahko,sna o rodine sa však vzdať nemieni vzdať.

Moja family doctor mala dieta po 30ke a po roku bola zas v praci takto to vyhovovalo jej. Mala svoju prax a nevypadla na dlho. ( a tu je materska rok)