Kedy je vhodné plánovať dieťa po 30. roku?
Obaja mame tesne po 30tke, sme spolu 2 roky, zijeme spolu takmer od zaciatku. Moja dilema je, ze neviem kolko este mozem cakat. Viem, ze ludia maju rozne problemy s pocatim, tak to nechcem podcenit. Obaja sme aktivni sportovci, nemame nadvahu ani ine zdravotne tazkosti. Chceli by sme mat dieta o 2-3 roky ale to uz budem mat 35 a ked sa len vtedy zacneme snazit, tak sa to moze natiahnut na ovela dlhsie. Zaroven si neviem predstavit byt tehotna uz v tejto chvili, tak sa ani nemozeme zacat snazit hned. Citim taku jemnu casovu tiesen.
Podla mna o nic neprides, vsetko vies robit aj s dietatom. Aj si zivot uzivat. Mozes nadalej sportovat, dovolenkovat, stretavat sa s kamaratmi. Teraz si v najlepsich rokoch, plna energie. Dieta nie je balvan na nohe. Ja robim vsetko ako predtym, samozrejme prve mesiace to bolo narocne, ale cim je dieta starsie, tym viac viete spolu zazit. Moze sa stat, ze sa vam nebude darit a cas bezi neuprosne rychlo. Ak je ten pravy neodkladala by som to.
Ked si este chces uzit zivota bez dietata a nie si si ista, ci dva roky vo vztahu nie su malo, pockala by som. Mas dva padne dovody. Dieta ti zivot obrati naruby, pokial nebudes mat pomoc, budes vacsinu casu s dietatom, nebudes mat uz cas uzivat si zivot sposobom, ako to mozes a chces robit teraz. Podla mna nemas o com velmi rozmyslat, ked to takto citis, este pockaj.
@bludna nikto nemá vešteckú guľu, aby ti vedel povedať, ako rýchlo otehotnieš. To, že športuješ je síce pekné, ale ešte nič nemusí znamenať. Ja som otehotnela tesne po 30 hneď na prvú šupu. 😅
Ja neviem my sme nic konkretne neplanovali, byt tehotna som si nevedela predstavit ani ked som tehotna bola, ani ked som cakala druhe a ani teraz si neviem predstavit ake to je byt zas tehotna :D ale ja mam tendenciu nejak doslova veci neplanovat 🙂
Pred 30tkou som chcela prve, podarilo sa hned. Pri druhom to v 32 rokoch trvalo skoro rok (kazdy mesiac som si smutne a nestastne otvarala balicek vloziek). Ked sa druhe narodilo, citila som enormny rozdiel, nevladala som tak ako v 28 sa starat o babo. Po 33 ale zacali aj zdravotne problemy, mne ci manzelovi, starneme a zacne sa to prejavovat. Ja osobne som rada, ze som to stihla ako som stihla, konecne pred 40tkou mozem zase cestovat uz aj s detmi, generacne si este stale rozumiem viac ako "stare matky" so svojimi detmi. A ano, chces si este uzit, kym budes mat deti. Treba sa ale pozriet aj na potom, ako budes zit, aj to dieta, ako velmi mu budes oporou a budete si rozumiet (stara mu velmi nepomozes) a to si casto zeny neuvedomuju, lebo sa sebecky divaju len na to, ze JA si teraz uzivam, nezaujima ma co bude potom. To je moj pohlad, kedze som si tym celym presla a nikdy nevies, co sa prihodi/stane. Nech sa ti dari akokolvek sa rozhodnes.
@bludna Tvoj partner moze ist kludne na spermiogram, nestoji to vela, nepotrebujes na to papiere, vymenny a tak. Budete hned vediet, ci aspon z jeho strany je to ok.
Ja ale za seba vidim problem inde. Prve som mala v 34 a dnes ma dcera 14 a bolo/je to ok. Druhe sa podarilo az ked som mala 39, a vtedy sa mi to zdalo ok, ale uz po 43 som citila, ako to ide pomalicky s vykonnostou u mna dole, unava sa zacala objavovat a to dieta to dobre nechape, ked ma 4 roky. Potrebuje ta na rozne aktivity a pre mna osobne je to uz nesmierny zahul ist do roboty, po robote nieco doma upratat, navarit a este sa venovat v primeranej miere dietatu. Uz mam 48 a byvam podrazdena a to dieta si zasluzi pozornost rodicov. A to podotykam, ze som clovek s obrovskym mnozstvom energie, sportovy typ s vrtulou v zadku, co nevie chvilu obsediet. Myslim, ze idem aj do prechodu, co je dalsi emocionalny zahul a to nie je dobre ani pre to 14 ani to 9 rocne. Toto mi nikto nepovedal, pretoze volakedy mali ludia deti v 20-25 a toto vobec nebola tema. Moja mama bola v prechode, ked som ja mala 25 rokov a byvala uz mimo, takze sa ma to tak nedotykalo.
Ja sa priklanam k tomu, aby si pockala, ak sa naozaj na to necitis (podla mna citit sa na to na 100% mozno nikdy ani nebudes). Ale rozhodne necakajte pridlho. Pokial ste si vy ako par isty, ze chcete byt spolu, chcete dieta, tak nie je o com. Ja budem mat v 50ke maturanta, moja svagrina 9-rocne dieta. Ja by som napr. nechcela v takom veku zacinat pubertu so svojim dietatom. Moj strop na rodenie deti bol 35 rokov. Nakoniec som rodila ako 33-rocna, ale s tym, ze som nikdy nechcela viac ako 1 dieta. U vas to moze byt ine. Takze riadte sa svojimi pocitmi, tehotenstvo je len zaciatok.

Ja som rodila pred 40tkou, s otehotnenim som nemala ziadny problem, podarilo sa hned, v tehotenstve som tiez nemala nejake problemy. Moja znama sa snazila okolo 30tky asi 3 roky, nakoniec maju dieta z umeleho oplodnenia.
Cize niekedy je to uplne naopak, ako by clovek cakal.