Kedy mať druhé dieťa?
Ahojte mamicky mam taku otazku je tu niekto kto ma medzi detmi niaky maly rozdiel????chcem vediet ako sa to da zvladnut dakujem ;)
aj podla mna je lepsie mat rozdiel aspon 3-4 roky, aj ked mam zatial len jedno...urcite lepsie ako sa zaplienkovat a zamliekovat na 5 rokov...treba si urobit aj pauzu a socializovat sa, nie mat jedno za druhym a zblaznit sa, starsie predsa aj nieco pomoze s mladsim, atd
my mame 20mesacny rozdiel a som velmi spokojna.. len mi je luto, ze uz tretie s takym rozdielom nestihnem.. je to lahsie, lebo prve je este dost male na to aby nejako extra ziarlilo a nervacilo, ale zas na druhej strane dost velke na to, aby chvilku vydrzalo ak je potreba.. vsetko sme si zvykli robit spolocne, deti si krasne rozumeju /aj ked teraz je obdobie bojovania, takze v dni sa vzdy vyskytnu nejake hadky/
ani zaciatky neboli take strasne ako som sa pred porodom bala - vsetko sa dalo zvladnut v relativnej pohode.. nikdy by som nemenila..
btw. nemam problem so socializaciou, tej mam dost v okoli, pauzu by som praveze niesla tazsie, preto si ju ani medzi tretim nechcem urobit..
No ano ale predsa len poznam ludi ktory maju tak 5rokov rozdiel a vzdy to bolo unich tak ze sa ten starsi musel starat o toho mladsieho a ked niekam chcel ist tak nemohol lebo musel byt prinom.a poznam aj takych co maju rozdiel rok a zvladli to povedali ze maju to zasebou deti maju velke a mozu si uzivat
@cica120 Pozri, je to na každom z nás - ty musíš vedieť čo chceš a ako to chceš, samozrejme spolu s mužom. Ako som už napísala, my sme max.spokojní so skoro 6-ročným rozdielom a nie je to o nejakej socializácii a neviem čom...Proste sme to tak chceli a tak sme to aj spravili. Pri prvom dieťati sme si povedali, že nechceme deti po sebe a že najskôr tak keď pôjde syn do školy a tak to aj vyšlo, ani s "realizáciou" sme nemali žiadny problém. 😉
@cica120 no, ak si uz tehotna, tak s tym uz veru nic nenarobis.....a neboj, zvladnut sa da aj mini a aj maxi rozdiel, nikde nemas zaruku, ze pri detoch s vacsim vekovym rozdielom je menej starosti ako s mensim rozdielom....mame rozdiel 4 roky a teda mam sa co obracat 😀 aj ked je uz starsia samostatna v niektorych veciach.
Ja si myslím, že malý rozdiel je super pre deti, lebo sú v jednom veku a sú parťáci, no najmä na začiatku je to ťažšie pre rodičov, keď majú doma dve tak malé deti. Veľký rozdiel je zase lepší pre rodičov, lebo už tie staršie deti vedia pomôcť, ono je podľa mňa ťažšie potom zladiť tie rôzne záujmy, predsa len 10-ročné dieťa zaujímajú už iné veci ako 5-ročné a pod. My máme 19 mesiacov a nemenila by som. Aj keď mať dve deti v období vzdoru alebo puberte tiež nie je med lízať... Podľa mňa je to o tom, na čo sa kto cíti. Ale zvládnuť sa to dá a je úžasné vidieť, ako sa vedia spolu zahrať, majú rovnaké záujmy a majú k sebe fakt blízko.
ja som o 8 rokov staršia od mojej sestry a nemám pocit, že by som našim nahrádzala operku , super detstvo plné pohody a máme sa stále radi , minim.každý druhý deň si aspoň voláme a pod....a preto je aj medzi mojimi deťmi takýto rozdiel, a je to PODĽA MŇA akurát , ale to nevylučuje, že niekomu sa lepšie hodí menší, alebo väčší.neexistuje paušálne správna odpoveď a to je vlastne dobre, nech si každý urobí super podľa seba.
@cica120 tak to, ci sa starsi surodenec musi starat o druhe - tak to uz je na rodicoch ako si to doma zavedu.. ja mam troch starsich surodencov /rozdiely medzi nami je 11r, 9r a 7r/ a rodicia im nejako prilis starost o mna nedavali, len tolko co zvladli a chceli.. aj dnes ked sa o tom bavime, vravia vsetci ze sa o mna starali radi a bavilo ich to..
suhlasim, ze to je na kazdom rozhodnuti, niekomu vyhovuje rozdiel vacsi, niekomu mensi - kazdy je iny..
keby tebe vyhovoval taky rozdiel ako mne, tak sup do toho je najvyssi cas 🙂 .. /uz aj my sa chystame na to tretie, nech rozdiel nie je moc velky../
My mame rozdiel 5,5roka a som spokojna. Absolutne som si nevedela predstavit mat 2 malicke deti za sebou. Starsia je uz rozumna a samostatna, rada pomaha so sestrickou aj ked vobec nemusi, my to od nej necakame. Nemenila by som.
@alchemilkazltozelena ona sa pytala na to,ake je to mat maly vekovy rozdiel. Nie aky je podla nas idealny.
Bola som doma 5r.a nezblaznila som sa. Macimalne som si deti uzila ako sa len dalo. Ale chapem,ze niekoho to nebavi. Skor teraz sa idem zblaznit. Okrem toho,ze mam o dobrych 9hodin menej casu,sa nic nezmenilo. Muz nema kedy pomahat,strasne vela robi stale,hoci to malo uz byt inak..
Ale nelutujem,ze ich mam s 2r.rozdielom. Maly prijal malu perfektne. Skor teraz by to bolo horsie,kebyze ma surodenca... A ani mala by asi teraz surodenca nezniesla..ziarli,ked sa venujem starsiemu.. Asi tak. A z hlafiska mojich deti,mala by mala byt este aspon polroka,rom doma so mnou... Tazko vsetko znasa..od babatka zle znasa odlucenie odo mna.. Ale ja som rada,ze som si hned nasla pracu..len mam vycitky,te nestiham vsetko tak,ako predtym. Takze som rada,ze nie som akurat teraz tehotna..lebo byt tehotna,do toho robota,dieta,cela domacnost..aj ked rodicia vedia pomoct,maju aj svoj vek a nechcem to zneuzivat...
Ako sa hovorí:"Keď chceš Boha rozosmiať, povedz mu o svojich plánoch... 🙂 " Ja mám medzi deťmi 5 rokov rozdiel a tiež som si tak pekne plánovala po prvom, že z materskej do materskej, potom som potratila( rozdiel by bol 3 roky) a kým som otehotnela prešiel ďalší rok a nakoniec je medzi dietkami rozdiel 5 rokov, ale každý deň ďakujem Bohu, že ich mám 🙂 ... Staršia dcérka sestričku ľúbi, vidno to, aj keď sem tam požiari, ale nič strašné... Švagrovci majú 2-ročný rozdiel a deti sa neprehrajú , len sa otĺkajú, ale nevravím, že im to zostane 🙂 ...
Medzi prvym a druhym mam 12 rokov rozdiel a medzi druhym a tretim minutu...fakt neviem, co je lepsie 😀 😀 ale je fakt, ze ti minutovi sa viac spolu zahraju ale aj pobiju, ako s tym velkacom. 😉
Medzi mojimi chalanmi je rok a pol rozdiel. aj ked to nieje a nebolo vzdy lahke , nemozem si uz teraz vynachvalit moje rozhodnutie mat druhe tak skoro . bola som hlavne nato pripravená a oni su teraz velkí kamoši 🙂
@cica120 my mame rozdiel 19 mesiacov a nelutujem. Nevravim, ze je to lahke, ale aj ta radost je potom dvojnasobna.
Mladsia sa vela uci od starsej a zaroven su si fakt partacky. Mozeme si vymyslat aj rovnaky program, kedze su cca na rovnakej mentalnej aj fyzickej urovni.
Ale je na prasky, ked zacnu obe vrieskat a hadat sa o rovnake veci.
A ja som sa napr nechcela nadlho vyradit z pracovneho zivota, takto sa po styroch rokoch vratim do prace a mam uz dve deti. Svagrina mala jedno, 3 roky na materskej, rok v praci, potom znova materska 3 roky a zas rok v praci a este sa im aj tretie podarilo a zas 3 roky na materskej. Take pre mna nie je.
A este moja skusenost so 4 rocnym rozdielom. Synovcovia su o 4 roky starsi od dcery a idem z koze vyskocit od nervov, ked sa spolu hraju. Lebo oni uz maju inu uroven hry, spustaju sa z kopcov na autach, hraju sa s kladivami, sekerkami a podobne a to podla mna fakt nie su vhodne aktivity pre 3 a 1,5 rocne deti.
@cica120 matka zvladne vsetko ;) podla mna je lepsi mensi vekovy rozdiel..cca 2 roky
rozdiel medzi deťmi máme aj veľký aj malé.
Syn sa narodil v r. 1995. Keď mal 11 rokov narodila sa dcéra, o 2,5 roka ďalšia dcéra a potom o 18 mesiacov zas ďalšia.
Nič sme neplánovali, všetko je úplna náhoda.
V súčasnosti je syn 3- tiak na VŠ, dcéry chodia do 2 a 4 tr. ZŠ a posledná má 5,5 roka.
nas krpec ma 16 mesiacov a druhe by sme uz prijali, aj ked by sa hned zadaril, tak uz bude rozdiel 25 mesiacov... ja som za maly rozdiel, aj ked viem, ze prvy rok je urcite narocny. mam priklad v mojej mamine aj svokre, my s bratom sme 15 mesiacov od seba, muz so svagrom 18 a maminy prezili 😀 na latkovkach, bez umyvaciek, automaticka pracka tiez nebola samozrejmost, tak si vravim, ze prezijem aj ja 😀 😀 😀
keby som mala 20 rokov, mozno by som to este nechala tak, ale vidim na sebe, ze som len stale pohodlnejsia (mam 29) a ak by som po RD isla do prace, uz by som sa na dalsie dieta asi nedala... uz by sa mi nechcelo to znovu vsetko riesit, takto si to dufam jedno po druhom vypiplem a potom, ked sa budu spolu hrat, tak si aj kavu zahoruca vypijem 😀 😀 😀
Čiže, čo z napísaného vyplýva? 🙂 Každý je spokojný s takým rozdielom ako má a budeš aj Ty 🙂 .Takisto to každý zvládol, lebo musel a aj keď niekedy je to o nervy pri všetkých deťoch, tak sa človek zmobilizuje, lebo musí!! 🙂
To ti nikto nepovie ako budes zvladat mensi vekovy rozdiel, nakolko nie su dve mamicky ktore rovnako prezivaju zhodny rozdiel. Zalezi na tolkych faktoroch: individualny priebeh tehotenstva, miera pomoci manzela, rodiny, celkove podmienky zivota pod ktorymi sa skryva x faktorov, potom velmi velku rolu hra povaha oboch deti, ich osobnosti a ako si vzajimne sadnu, ake narocne resp. nenarocne bude mimco...a to vseto vytvori navysost osobity koktejl, ktory ukaze ako to budes pocitovat. Jedna to da lavou zadnou a sla by do toho znova, inu to doslova zavali az tak, ze sa roky nedostane na net aby o tom podala spravu.
Uz to ze o tom vobec premyslas uz nieco naznacuje, u mna by napr. skor nez okolo 3 rokov starsieho neprichadzalo dalsie do uvahy, skratka to bolo tak drazdive dieta, ktore natolko zamestnao mna a muza ze sme doslova padali na hubu, a ze napriek tuzbe, nebola sanca, a slo to az neskor. Niekto to schyta naopak, prve v pohode a druhe ho zaskoci. Ale moze byt aj pohodaci...zjendodusene povedane.
Najlepsi a najvhodnejsi cas je vsak vtedy ked ti veli srdce. 😵

@cica120 vsetko sa da zvladnut.
Co je maly vekovy rozdiel? Ja mal 2r.a3tyzdne a pre niekoho je aj to maly rozdiel...