Kedy prestať fajčiť pred snažilkovaním?
Ahojte dievčatá!
pomaly uz pomyslame na babatko, a priznam sa uz mi moje telo zacina coraz silnejsie vraviet ze je ten spravny cas 🙂
som fajciarka, nie tuha, v najhorsich dnoch max 10 cigariet.
partner mi dal podmienku, ze minimalne rok pred otehotnenim nesmiem fajcit... 😖
ako argumentovat? ja viem, ze fajcenie nie je spravne, ale nechce sa mi cakat ROK,,, 😒
vopred vdaka za rady/nazory .
R
@renatka1985 jaj akoze rok nemas fajcit a az potom pojdete na snazenie?A co on je mimo ci co?
@renatka1985 ja som prestala fajcit rok pred zacatim snazenia a bolo to tak planovane. Povedali sme si, ze je dobre, aby sa moj organizmus ocistil, kedze v nom bude rast novy zivot. A ze radsej pockame ako si mame spatne nieco vycitat. A som rada, ze som sa tak rozhodla. Urobila by som to znova. Ak prestanes hned, ukazes partnerovi, ze si ochotna prinasat obete, mas k tomu zodpovedny pristu, dietatko vazne chces a chces prenho to najlepsie. Myslim, ze je vzdy lepsie, ak je pred otehotnenim rocna pauza od cigariet ako ked je to mesiac predsa sa to telo precisti viac, aj ked urcite nie celkom.. a podla mna ani on nebude pocitat, ci je to uz presne 12 mesiacov. Len to neodkladaj a prestan hned. Od zajtra rana proste nefajci a uvidis aky bude prekvapeny 🙂
@renatka1985 podla mna je to trosku aj skuska vztahu a tvojej osobnosti.mozno aj tvoj partner to vnima tak, ze ak dokazes prestat a vydrzat zdrava, tak si schopna byt matkou.resp. si mozno chce byt isty ze jednak znovu nezacnes, a tiez ze nebudes neuroticka odvykajuca fajciarka a zaroven tehotna.
ten stav telesneho a psychickeho odvykania je casto narocny, najma vo vypatych situaciach a v suvislosti so vsetkymi tvojimi navykmi.nemusi to trvat mesiac, moze trvat roky kym si upraces myslienky a zo dna kedy si odopries cigaretu sa stane den, kedy v zlej situacii, ked este aj cigaretu uvidis, ta to ani nenapadne.
neviem preco si chces spajat krasne cakanie na materstvo s odvykackou, ktora moze byt spojena
s abstinencnymi priznakmi, nehovoriac o zdravotnom hladisku, kedze ten mnam decht co drzis v plucach urcite prenika aj do tela a tak rychlo neodide.
so zavislostami je u nas v rodine viac nez vela skusenosti a viem, ze zavislost je dozivotny stav, cize zavisly nikdy nie je uplne vylieceny, ale iba abstinujuci. to plati aj o cigaretach. v tazkych zivotnych situaciach ma zavisly clovek sklon rychlo sklznut k starym "zvykom".
Necuduj sa partnerovi, ze chce mat zdravu matku svojich deti. zavislost je choroba, to nie je ziaden vtip, ale
skusenost
Uplne zbytocne tu polemizujete,chlap nerozmysla takto 😉
@renatka1985 Nie som lekar, ale myslim si to. Tie jedovate latky sa z tela vyplavia rychlo. Skody napachane na tvojich organoch sa predsa na dieta preniest nemozu. Co teoreticky moze byt problem je poskodenie vajicka, ale s tym nic nenarobis. Aj matky-nefajciarky mozu mat niektore vajicka poskodene.
Mne osobne pride rok ako zbytocne dlha doba. Ale rozhodnutie je na vas. Pripadne sa porad s lekarom, ak to chces mat od nejakej studovanej hlavy 🙂
@omnia23 nemam pocit ze su vsetci chlapi z rovnakej seriovej vyroby..moj muz je velmi zodpovedny clovek a sam ma takto tlacil vo vztahu k tomu, aby som prestala, aj ked vtedy vobec neslo o snazenie.viem ako to vnimal a prezival a viem, ze keby vtedy chcel dieta, urcite by potreboval vediet ze som ochotna a schopna navzdy prestat.
ked som sa ho pytala aky je rozdiel v tom, ze som fajcila ked sme sa spoznali a neskor, ked chcel aby som prestala, tak mi vysvetlil, ze ked chlapom na zaciatku az tak na zene nezalezi, resp s nou neplanuju buducnost, je im jedno, ze je fajciarka. akonahle by vsak mali mat fajciarku za zenu a matku svojich deti, tak to vidia inak.
u mojho muza to tak bolo a ked sme sa dostali do "vaznejsieho" stadia nez je len chodenie a prvotna zalubenost, vyzadoval aby som prestala
@omnia23 ja by som povedala, ze praveze moze byt. sama zakladatelka temy pisala o tom, ako skusala prestat a ze sa jej to podarilo len na 3 mesiace.partner tieto veci urcite vnima, aj ked nevylucujem, ze je to nejaka forma odkladu a strachu, ale to uz tu nevyriesime, mozme premyslat len o tom co vieme a co napisala, a teda sa bavime o zavislosti ako takej
@omnia23 tak tu sa asi zhodneme, ale ja bohuzial vidim aj do zavislych "hlav" a poviem ti, ze to urobi obrat v mysleni. namiesto myslienok na to, ze skoncis, lebo chces nieco ine ta stale len napada, ako by si mohla pokracovat. bez ohladu na rozne deadline ktore jej urcil priatel, keby tak rychlo chcela zacat snazilkovat, urcite by pisala, ze prestala,alebo je rozhodnuta prestat teraz.ale ona pise ze fajci, a fajcit chce kym sa este bude dat.
aspon tak to vnimam ja. a ked pride ta chvila, kedy jej partner odsuhlasi snazenie sa chce potykat s odvykanim, aj to len preto, ze bude musiet.
@omnia23 zavislost je psychicka choroba, aj ked ma samozrejme fyzicky aspekt, kedy kratkodobo po "vysadeni" pretrvavaju abstinencne priznaky. tie zmiznu za par dni. to co ostava zavisle, je tvoja hlava.
zavisly moze byt clovek, co fajci jednu jedinu cigaretu denne a dokonca dokaze cielene na casom ohranicene obdobie prestat (vid mamicky ktore prestanu do porodu, do ukoncenia dojcenia)
a naopak su ludia, ktori by sa rozhodli ze budu 2 tyzdne fajcit krabicku denne, a vobec by sa zavislymi nestali.
zavislost je to, ze ti ta latka ovplyvnuje myslenie a spravanie a meni ho.
ja tieto mechanizmy poznam nielen z vlastnej skusenosti, kedze sa pohybujem aj medzi abstinujucimi narkomanmi. to co bezny clovek v spravani, pisani a mysleni nevidi ti skuseny clovek hned vycita medzi riadkami. zavislost akoby hovori a kona prostrednictvom zavisleho (ber to obrazne) a mozes tu zavislost vycitat z viet, ktore clovek hovori a z jeho spravania
@omnia23 a ja zase viem, ze zavislost absolutne nezavisi od mnozstva cigariet na den. zavisly byvaju aj ludia, co fajcia 1 denne.nie je to slabsia zavislost, alebo zavislost od ktorej sa lahsie unika.
je uplne jedno kolko cigariet vyfajcis, odvykanie je rovnake, iba po fyzickej stranke je pre telo lahsie prezit bez nikotinu, ak dostavalo male mnozstvo. ta fyzicka cast je ale uplne najmenej a to s cim treba cely zivot bojovat je v hlave
to je hlupa otazka hned treba prestat fajčit telo sa čistí tuším až 7 rokou aj viac ....bola som aj ja silna fajčiarka a nefajčím chvalabohu 6rokou
A najlepšie je vobec nezačat
dievcata, ja nemam abstaky, vydrzala som bez cigariet v pohode. mne najviac chyba ten socializacny element...ist sa vykecat s kolegami alebo proste len na vzduch predychat kym niekoho poslem do prdele 😉
ja by som sa rada vratila k teme ktoru som mala na mysli a sice - ak zena nefajci pocas tehotenstva a skonci uz pocas vedomeho snazenia sa - ako /ne/moze jej predchadzajuce fajcenie ovplyvnit zdravie plodu?
hm? 😖
@renatka1985 no celkom v pohode asi nie, ked fajcis opat ;) to je najvacsi problem - socialny aspekt fajcenia..
@renatka1985 Mas pravdu, tu psychicku zavislost je ovela tazsie prekonat! Uz bojujem druhy den a mam uz aj obdobia, ked si na cigaretu nespomeniem 😀
Co sa tyka fajcenia pred otehotnenim, tak muzom ovplyvnuje aj kvalitu aj pohyblivost aj DNA spermii, cize moze sposobit geneticke poskodenie plodu. Muzi maju ale tu vyhodu, ze spermie sa im tvoria priebezne, takze ak zacnu zdravsie zit, budu mat aj lepsie spermie.
Zena, kedze uz ma urcity pocet vajicok pri narodeni, ovplyvnuje ich kvalitu stale. A fajcenie, podporuje rychlejsie odumieranie vajicok (skor nastane menopauza), kvalitu a rychlost dozrievania. Cize nemusi dozriet kazdy mesiac, pripadne moze mat problem sa uchytit v maternici... Neviem, ale ze ci sme si teraz tym fajcenim poskodili uz vsetky vajicka nezvratne alebo ako to je...
@renatka1985 - dolezite je predovsetkym nefajcit v tehotenstve. Ano toxiny a vsetky jedy sa z pecene, pluc odplavia az za 7 rokov, ale to zdravie dietata neovplyvnuje, ale tvoje. Dietatku ta pecen stale krv poriadne prefiltruje a aj pluca mu poslu kyslik. Len je dolezite mu aktivne neuberat kyslik - pri fajceni sa ti znizuje hladina kyslika v krvi a dieta sa fakticky pridusa kazdym nadychom cigarety a aj hodinu trva, kym sa to dostane do normalu. Plus teda ziaden nikotin a ina chemia v krvi, ktora prechadza cez branu placenty. Lenze to je vsetko pripad aktivneho fajcenia, nie zeny, ktora fajcit prestala. Ono s tym cisto teoreticky seknut, ked zistis, ze si tehu. Lenze vela zien to nedokaze, prave kvoli zvysenemu stresu, nevolnostiam, preto fakt - ked tuzis po dietatku - prestan uz pred otehotnenim. Je neospravedlnitelne si v tehu zapalit co i len jednu. Ale argument tvojho priatela neobstoji - ano tvoje telo sa bude regenerovat dlhsie - ale dietatko tym ohrozene nebude.

@omnia23 no ved to ja prave neviem 😀 rok vysiel z hlavy mojho milovaneho...ale preco prave rok, ja netusim. a preto som napisala sem, ci nahodou nejaka argumentacne zrucnejsia nebude vediet poradit 😝