Kedy vlastne môžete otehotnieť?
takze som sa dnes po dllllhom case rozhodol prispiet aj ja svojim nazorom, respektive diskusnou témou.
pozeram na svoju zenu ako vysedava na modrom konovy a z toho som sa stal "cervenym konom" bavite sa tu na rozne temy a sirite medzi sebou ako cenne rady a informacie spolu s totalnymi dezinformaciami a hlupostami z ktorych sa mi niekedy ani ten moj cerveny kon nemá chut na pracovani na nasom buducom potomstve....
tak napriklad pisat ze zena je schopna otehotniet len 12- 24 hodin po ovulacii je asi najhrubsim zrnom ake som sa dozvedel od svojej zeny ktora modreho kona berie ako alfu a omegu informacii o gravidite. ovulacia je proces pri ktorom sa vajicko dostane vonku z "ovaru" resp. vajecnika. samozrejme pred tym ako sa vajicko dostane vonku zena nemoze otehotniet pretoze este vajicko stoji "za dverami". v tomto termine zeny vacsinou boli prava alebo lava strana podbruska pretoze nato aby sa vajicko dostalo vonku musi ovar prasknut (a ako vieme akekolvek rany cloveka bolia) v tom momente sa vo vas zenach spustia hormonalne procesy (kedze ludska nervova sustava funguje na principe stimulova a ovladacim prvkom je hormon tak niektore hormony sa dvihnu aby mozgu dali znamenie ze "mame tu otvorenu ranu treba ju dat do poriadku" druhy hormon oznacuje " na runway mame dozrete vajicko pripravte proces oplodnenia, zacnite tvorit hlien a maternica nech sa pripravi na moznost gravidity"... ano preto sa vam zeny dvihnu hormony pretoze su to len obycajne komunikacne procesy medzi mozgom, hypofýzou a vasymi pohlavnymi organmi. co sa ale stane za tych vasich 12- 24 hodin? za tento cas vajicko putuje vajcovodom od Ovaru smerom do maternice (na jednej z vasich muuuudrych stranok som sa dozvedel ze vajicko putuje do brusnej dutiny - tam su creva a spol - zaujimalo by ma ci ta zena dieta porodila alebo vykadila...) po 12 az 24 hodinach sa vajicko dostane do MATERNICE kde si pekne v jej makkych stenach hovie a caka na oplodnenie. na tychto strankach som sa dozvedel aj to ze spermie putuju do vajcovodov kde sa stretnu s vajickom a tam ho oplodnia a oplodnene vajicko putuje do maternice. ANO! moze sa to stat ale automaticky sa po oplodneni vajicka vysle hormonalny stimul aby sa vajicko zahniezdilo a ak sa vajicko oplodni uz vo vajcovode moze nastat tzv. MIMOMATERNICOVE TEHOTENSTVO (su dva typy k druhemu sa dostanem). moja manzelka mi po precitani N diskusii a n odkazov na ine materske stranky dnes povedala ze spermijky sa do maternice vooobec nedostanu... ze oplodnenie nastava vo vajcovode. aj po letmom pohlade na obrazok zenskych pohlavnych organov je nam jasne ze ak sa ma spermia dostat do vajcovodu musi prejst "brusnou dutinou" zvanou maternica ktora vyzera pre spermie tak ako niekolko futbalovych ihrisk vedla seba. ak muzov vtak beha v posve hore dole a chlap po orgazme ejakuluje tak spermie putuju krckom maternice (uuuuzka trubicka plna hladkeho svalstva) a zrazu sa dostanu na "futbalove ihrisko" kde sa "rozlezu" a cakaju na "prichod hviezdy - vajícka" a to dopadne do maternice cca po tych 12-24 hodinach po ovulacii - teda ak ste sa milovali pred ovulaciou tak spermie cakaju na vajicko ako štamgasti na pivo v preplnenom lokále. a to ked dopadne hned maju moznost sa do neho opriet rovno hlavou proti muru. Ale neznamena ze ked vajicko dopadne a spermie tam este nie su ze je vsetko v prdeli? po dopade vajicka do maternice si tam vajicko este niekolko dni pocka a zreje (do 10 dni - podla dlzky cyklu) ked pokles hormonov da hypofýze a mozgu znamenie ze vajicko uz je prezrete a asi nic z toho. vtedy sa zacne maternica pripravovat na ocistu ked sa z nej zacne uvolnovat tkanivo a hlien - co opat sposobuje bolesti (ako akekolvek odstranovanie tkaniva v tele - alebo hojenie) co sposobuje ten vas znamy PMS syndrom lebo to vo vas vo vnutri vrie. ale aj vtedy je este vajicko oplodnitelne ale uz je obalene dost hrubou vrstvou hlienu a tkaniva. no ak sa k nemu dostanu spermie moze sa oplodnit s tym ze sa pravdepodobne oplodnene uvolni a vymenstruuje. ale ak sa aj v PMS oplodni vajicko a zacne sa vyplavovat smerom tym istym ako prisli spermie moze nastat (s velmi nizkou pravdepodobnostou ale stava sa) zahniezdenie oplodneneho vajicka niekde v krcku maternice alebo v posve a vtedy vznika mimomaternicove tehotenstvo - alias pruser jak svina... najcastejsie sa tak stane ak je pouzity tampon a vajicko sa oprie o stenu posvy a tampon sa dlho nevyberie vznikne dostatok casu na to aby sa uhniezdilo aj v tak neprajnych podmienkach. ak sa to nestane vajicko opusti vasu maternicu ako sucast tej cervenej emulzie ktora z vas vyteka a vtedy ste neprijemne jak vred na zadku (sorry milacku). po opusteni vajicka vase telo je az do najblizsej ovulacie neplodneeeeeee. AMEN
ocakavam reakcie ze "nieeeeee tak tomu nieje" a potom vam zacnem posielat odkazy na stranky na ktorych su "spravne informacie"
s pozdravom vas cerveny kon
ps. keby som dlhsie nereagoval tak prosim o strpenie nie som tu tak casto ako moja zenuska 🙂
@cervenykon opäť chytáš za slovíčka.. tentoraz @molka .. sexom 3 dni pred ovuláciou môže dôjsť k otehotneniu a ona vtedy nie je ešte ani plodná.. to je to kúzlo 😀 😀 .. mimochodom.. vraj sa takto dajú splodiť dievčatá, lebo spermie nesúce xx majú dlhšiu výdrž
akurat som teraz rozmyslala, ze co idem na konikovi robit, lebo nejak v sukromnej nik nepisal, este ze prispel cervenykon 😀 😀 😀
@cervenykon a ja mam este jednu otazku, neda mi to......ako je mozne, ze zena otehotnie aj tesne pred menzesom?????ked potom cez menzes z nej vsetko vytecie von???aj s odlupenou sliznicou maternice, kde by malo byt teoreticky aj vajicko????
mimochodom k PMS: PRED - POČAS - PO Menstruačný Syndróm :D vy ho proste obcas mate furt :D ale to len tak mimo temy 🙂
mna teda tiez v skole ucili ze vajicko sa oplodni so spermiou uz vo vajcovode, kde sa zacne aj delit a do maternice putuje uz niekoľkobunkove embryo, ktoré sa uhniezdi..a mimomaternicove tehotenstvo vznika ked je vo vajcovode na ceste k maternici nekaka prekazka....ale o tom mimomaternicovom tehotenstve v krčku a vagine 🙂)) som teda nepocula...to su asi nejake vykomfabulovane fantazie...
@cervenykon 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 precitaj si prirodovedu zo siedmeho rocnika.....PMS je PredMenstruacnySyndrom
alebo napr. tu:
http://primar.sme.sk/c/4116952/predmenstruacny-...
a uz konecne daj aj tie tvoje skvele overene odkazy 😉
😀 tvoja zena bude mat radost ze ma takeho akcneho nastudovaneho chlapa :D
@cervenykon tiez mimo temy - ked pred-pocas -po... to by som uz nenazvala PMS, ale nejako inak...ale ty hadam vies, preco si sa s nou ozenil 😉
@katren katren uz si pocula o zenach ktore aj tehotne mali prvy resp aj druhy mesiac menstruaciu? predpokladam (este som neupozornil na to ze nemam vystudovanu medicinu - som gynekolog amater s jednou pacientkou 😀 ) no kedze sa na ludske telo pozeram ako technik a viem ako funguje (teda priblizne) informacna siet (mozno aj neuronova) a ze ludske telo je postavene na kontrole mnozstva hormonov a ak su hormony v zlom stave tak telo vseobecne reaguje nie tak ako by sa ocakavalo. to je tak ako ked sa zle napise pocitacovy program - scasti funguje ale v niektorych stavoch sa sprava divne lebo dostal zle informacie uz na zaciatku. ak sa po oplodneni vajicka nedostavi dostatocna "hormonalna" odpoved tak telo sa moze tesne po oplodneni vajicka este dostat do stavu "vytvor menstruaciu" a potom sa aj to vajicko "spláchne" ak je vsak dostatocne pevne zahniezdene tak ani ta prva (vacsinou slabsia) menstruacia vajicko neodtrhne a vyvíja sa dalej. (neviem ako to potom riesia lekari ale predpokladam ze podavaju zenam hormony... (niektore s tym mozno mate skusenosti podelte sa o ne)
@cervenykon hormóny??? Aké a prečo? Pri prvom dieťati som mala ešte prvý mesiac tehotenstva menštruáciu, ale hormóny som žiadne neužívala.
@cervenykon ano, niektore zeny mavaju aj pocas prvych mesiacov tehotenstva v case, kedy by mali menstruaciu, slabe krvacanie, ktore vsak suvisi s kolisanim hladiny hormonov. Ale pocas nej nedochadza k odlucovaniu sliznice maternice, je to len slabe krvacanie a trva kratsie ako menstruacia. Lekar zvykne predpisat hormony pocas tehotenstva vtedy, ak sa objavi akekolvek krvacanie, pretoze nie vzdy sa da jednoznacne dokazat, akeho povodu je to krvacanie.
@cervenykon tak sa ako technik-odbornik kukni na domacu siet, zablokuj obcas modreho konika (aj tak byvaju vkuse nejake vypadky) a mas pokoj a pekny vecer s manzelkou😉
A kupte si spolu dobru knihu o gynekologii ked chcete mat nastudovanu aj teoriu, ale najlepsie je vykaslat sa na teoriu.
Ja normalne rozmyslam ze to navrhnem mojmu muzovi nech mi to tu blokne, ved tu clovek len zabija cas a pritom by sa dalo robit tolko uzitocnych a zaujimavych veci ...
A este skus zabranit tomu aby si predplatila casopis Mama a ja ... to je rovnaky odpad a je to tiez navykove ... som to donedavna kupovala napriek tomu ze som po prvom prelistovani vzdy nadavala ake su tie clanky povrchne a 100 krat recyklovane
tu je obrazok menstruacneho cyklu z wikipedie (uz vidim tie ohlasy na wikipediu...)
ak niekto nevie citat dobre grafy tak si to mozeme aj popisat 🙂 ja rad citam grafy 🙂
takze: prvy riadok ukazuje ze vajicko jednoducho nemoze byt oplodnene pokial je ukryte pod "skrupinkou" vajecnika
po vypudeni z vajecnika je AŽ 10 dni ochotne pracovat na vasom potomstve.
na druhom riadku je teplota (vy ju poznate ako bazalnu teplotu) ktora samozrejme ohlasi zmenu hormonalneho stavu. skuste sa porezat kdekolvek na tele tak sa vam v momente zdvihnu hladiny niektorych hormonov a zaroven aj lokalne teplota pretoze autoimunitny system sa snazi v tej lokalite opravit skody napachane cudzim telesom (pri porezani nozom alebo ak vajicko "prethne blanu vajecnika")
velmi dolezity je treti riadok ktory nam podava informaciu o niektorych hormonoch a ich funkciach
takze taky estradiol predpokladam z obrazku pripravuje telo na stav ovulacie -"pozor blizi sa moment" v technike sa tomu hovori "koncovy kontakt"
lutenizacny hormon - zeleny - vyzera ze informuje o radikalnej zmene v organizme to moze byt ta rana alebo to bude ten cerveny "folikulostimulacny hormon" - jeden z nich pracuje s tou autoimunitou -- priznam sa nemam sajnu
Progesteron - je jednoznacne informacny hormon (pre mozog ktory informuje mozog o tom v akom stave je vajicko - ked je na zvihnutej urovni vajicko je "oplodnitelne" a ak klesne telo sa ma pripravit na menstruaciu.
ak by som chcel vytvorit ROBOTA ktory by mal vediet rodit tiez by musel mat snimace pre hlavny procesor ktore by ho informovali o stave tam dole... ;) tak ak som to ponal prilis technicky - sorry som chlap s technickym zameranim 🙂
@cervenykon no pocula som o nich.....ja som mala tiez normalne menzes, kedze prvu dceru sme splodili pocas menzesu a syna 2 dni pred nim a potom som ho normalne dostala......ziadne hormony som neuzivala
a ak chces citat skusenosti, tak pouzi vyhladavac, je tu kopec diskusii s temou "tehotenstvo a menstruacia" 😉
@molka tu prvu "menstruaciu" si vela zien zameni za normalnu, ale potom uz zvycajne citia ze su tehotne - nevolnosti a pod., niektore zeny maju tu "menstruaciu" aj 3x po sebe. Ale niekto ma pozitivny test aj par dni pred MS, tak ak zacne v case MS krvacat, tak uz moze dostat od lekara tie hormony
@cervenykon kde mas v tom nakrese nakreslene vajicko, ktore zije 10 dni? Zlte teliesko, ktore vznika po prasknuti folikulu funguje tych 10 dni, dovtedy udrzuje sliznicu, aby rastla a nezacala sa odlupovat. Ale ak dovtedy nedostane signal od oplodneneho vajicka, ze ma fungovat dalej, tak zanika a sliznica sa zacne odlupovat a zena krvaca...
@cervenykon sorry, ale toto vsetko sa da vygooglit, na to nemusis mat medicinske vzdelanie.....
a wikipediu beries ako ten spravny a presny zdroj informacii????? 😕

@cervenykon zenske telo produkuje v obdobi pred prasknutim folikulu tzv. plodny hlien, v ktorom spermie vedia prezit aj 3-5 dni a vedia si teda pockat na vajicko... A to vajicko ma zivotnost 12-24 hodin... Potom uz je neoplodnitelne...