Kedy vlastne môžete otehotnieť?
takze som sa dnes po dllllhom case rozhodol prispiet aj ja svojim nazorom, respektive diskusnou témou.
pozeram na svoju zenu ako vysedava na modrom konovy a z toho som sa stal "cervenym konom" bavite sa tu na rozne temy a sirite medzi sebou ako cenne rady a informacie spolu s totalnymi dezinformaciami a hlupostami z ktorych sa mi niekedy ani ten moj cerveny kon nemá chut na pracovani na nasom buducom potomstve....
tak napriklad pisat ze zena je schopna otehotniet len 12- 24 hodin po ovulacii je asi najhrubsim zrnom ake som sa dozvedel od svojej zeny ktora modreho kona berie ako alfu a omegu informacii o gravidite. ovulacia je proces pri ktorom sa vajicko dostane vonku z "ovaru" resp. vajecnika. samozrejme pred tym ako sa vajicko dostane vonku zena nemoze otehotniet pretoze este vajicko stoji "za dverami". v tomto termine zeny vacsinou boli prava alebo lava strana podbruska pretoze nato aby sa vajicko dostalo vonku musi ovar prasknut (a ako vieme akekolvek rany cloveka bolia) v tom momente sa vo vas zenach spustia hormonalne procesy (kedze ludska nervova sustava funguje na principe stimulova a ovladacim prvkom je hormon tak niektore hormony sa dvihnu aby mozgu dali znamenie ze "mame tu otvorenu ranu treba ju dat do poriadku" druhy hormon oznacuje " na runway mame dozrete vajicko pripravte proces oplodnenia, zacnite tvorit hlien a maternica nech sa pripravi na moznost gravidity"... ano preto sa vam zeny dvihnu hormony pretoze su to len obycajne komunikacne procesy medzi mozgom, hypofýzou a vasymi pohlavnymi organmi. co sa ale stane za tych vasich 12- 24 hodin? za tento cas vajicko putuje vajcovodom od Ovaru smerom do maternice (na jednej z vasich muuuudrych stranok som sa dozvedel ze vajicko putuje do brusnej dutiny - tam su creva a spol - zaujimalo by ma ci ta zena dieta porodila alebo vykadila...) po 12 az 24 hodinach sa vajicko dostane do MATERNICE kde si pekne v jej makkych stenach hovie a caka na oplodnenie. na tychto strankach som sa dozvedel aj to ze spermie putuju do vajcovodov kde sa stretnu s vajickom a tam ho oplodnia a oplodnene vajicko putuje do maternice. ANO! moze sa to stat ale automaticky sa po oplodneni vajicka vysle hormonalny stimul aby sa vajicko zahniezdilo a ak sa vajicko oplodni uz vo vajcovode moze nastat tzv. MIMOMATERNICOVE TEHOTENSTVO (su dva typy k druhemu sa dostanem). moja manzelka mi po precitani N diskusii a n odkazov na ine materske stranky dnes povedala ze spermijky sa do maternice vooobec nedostanu... ze oplodnenie nastava vo vajcovode. aj po letmom pohlade na obrazok zenskych pohlavnych organov je nam jasne ze ak sa ma spermia dostat do vajcovodu musi prejst "brusnou dutinou" zvanou maternica ktora vyzera pre spermie tak ako niekolko futbalovych ihrisk vedla seba. ak muzov vtak beha v posve hore dole a chlap po orgazme ejakuluje tak spermie putuju krckom maternice (uuuuzka trubicka plna hladkeho svalstva) a zrazu sa dostanu na "futbalove ihrisko" kde sa "rozlezu" a cakaju na "prichod hviezdy - vajícka" a to dopadne do maternice cca po tych 12-24 hodinach po ovulacii - teda ak ste sa milovali pred ovulaciou tak spermie cakaju na vajicko ako štamgasti na pivo v preplnenom lokále. a to ked dopadne hned maju moznost sa do neho opriet rovno hlavou proti muru. Ale neznamena ze ked vajicko dopadne a spermie tam este nie su ze je vsetko v prdeli? po dopade vajicka do maternice si tam vajicko este niekolko dni pocka a zreje (do 10 dni - podla dlzky cyklu) ked pokles hormonov da hypofýze a mozgu znamenie ze vajicko uz je prezrete a asi nic z toho. vtedy sa zacne maternica pripravovat na ocistu ked sa z nej zacne uvolnovat tkanivo a hlien - co opat sposobuje bolesti (ako akekolvek odstranovanie tkaniva v tele - alebo hojenie) co sposobuje ten vas znamy PMS syndrom lebo to vo vas vo vnutri vrie. ale aj vtedy je este vajicko oplodnitelne ale uz je obalene dost hrubou vrstvou hlienu a tkaniva. no ak sa k nemu dostanu spermie moze sa oplodnit s tym ze sa pravdepodobne oplodnene uvolni a vymenstruuje. ale ak sa aj v PMS oplodni vajicko a zacne sa vyplavovat smerom tym istym ako prisli spermie moze nastat (s velmi nizkou pravdepodobnostou ale stava sa) zahniezdenie oplodneneho vajicka niekde v krcku maternice alebo v posve a vtedy vznika mimomaternicove tehotenstvo - alias pruser jak svina... najcastejsie sa tak stane ak je pouzity tampon a vajicko sa oprie o stenu posvy a tampon sa dlho nevyberie vznikne dostatok casu na to aby sa uhniezdilo aj v tak neprajnych podmienkach. ak sa to nestane vajicko opusti vasu maternicu ako sucast tej cervenej emulzie ktora z vas vyteka a vtedy ste neprijemne jak vred na zadku (sorry milacku). po opusteni vajicka vase telo je az do najblizsej ovulacie neplodneeeeeee. AMEN
ocakavam reakcie ze "nieeeeee tak tomu nieje" a potom vam zacnem posielat odkazy na stranky na ktorych su "spravne informacie"
s pozdravom vas cerveny kon
ps. keby som dlhsie nereagoval tak prosim o strpenie nie som tu tak casto ako moja zenuska 🙂
no to s tym tamponom je sila... a mimomaternicove tehotenstvo v posve, hmmmm 😀
moj chlap dlho veril tomu, ze zena je plodna kazdy den v roku. tiez dobre, ze??? 😎
@cervenykon srcko, ale neplet si lutealnu fazu cyklu s dlzkou moznosti oplodnenia🙂)moznost oplodnenia je iba pocas ovulacie, lutealna faza pripravuje maternicu na uhniezdenie a ked pocas ovulky nedojde k oplodneniu, tak lutealna faza konci menzesom, ak dojde k oplodneniu, nastava pocas tejto fazy uniezdovanie.
@cervenykon 😀 😀 😀 vidiet, ze si technik......venuj sa radsej tomu a menstruaciu a vsetko okolo nej nechaj na nas a nepchaj sa nam do remesla 😉
@katren wikipedia je zdrojom informacii ktore kontroluju ludia administratori ktorí sa delia na odbornikov na dane temy (ja som pridaval fyzikalne temy a tie mi recenzovali fyzici) takze ak je tam spociatku zla informacia casom sa vymaze alebo opravi. najhorise je hladat informacie z wikipedie o velmi cerstvych a nepoznanych veciach. ale pozeral som aj zahranicne weby. hoci je pravda ze vacsina stranok o tehotenstve su stranky podobne modremu konovi v zahranici a potom stranyk z mediciny.
ta sme še pobaveli 😀
@igiana lebo vajicko sa "nemeni" ale to zlte teliesko tak ho tam nekreslili 🙂 vajicko sa vypudi pri menstruacii v prakticky rovnakej podobe ako pri ovulacii..
@cervenykon 😀 😀 😀 tak to uz aj uja googla mozme povysit na odbornika 😀 😀 😀 😀 😀
@cervenykon vajicko sice existuje az do menstruacie, ale oplodnenia schopne je len do tych 24 hodin po ovulacii, potom uz straca tu schopnost. Ved si vygoogli ak mi neveris 😉
@cervenykon Fertilizace – splynutí plazmatické membrány spermie se zevní membránou oocytu (kapacitace spermie), spermie penetruje zona pellucida oocytu akrosomálními hydrolytickými enzymy a proniká do perivitelinního prostoru oocytu, oocyt spermii fagocytuje, vzniká oplodněné vajíčko (zygota), ta se začne dělit a vytvoří se morula (16 buněk), vajíčko se mezitím dostává z VEJCOVODU do dělohy jako blastocysta (6 dní po ovulaci)
na nete sa daju najst celkom dobre lekarske ucebnice v ENG, len je to ovela dlhsie citanie 😉
Kokso....aby mi tu technik!! pisal, ze kedy mozem otehotniet a vysvetlovat mi menstruacny cyklus, ktory mam uz 13 rokov ......a este aj podla infosiek z wikipedie......no koncim 😅
No téma jak vyšitá 😀 😀 😀 😀
@cervenykon chceš sa stať gynekológom? 😕 alebo máš nejakú prácu, kde niečo vypustíš a čakáš na reakcie? A potom to zapisuješ?
Dobre dobre, zatiaľ sa bavím 😉 😉 😉 😉 😉 😉
@cervenykon prosim skor ako zacnes pisat sprostosti a tvarit sa ako vystudovany gynekolog, tak pouzi aspon google na zakladne informacie. Mam najradsej ked sa chlapi zacnu bavit o niecom o com nemaju ani ponatia a este su presvedceni ze maju pravdu. Skus si najprv precitat par odbornych clankov od gynekologov a tak nieco napis aby si sa nestrapnoval.
http://zena.atlas.sk/na-pociatku-noveho-zivota-...
http://primar.sme.sk/c/4116770/mimomaternicove-...
http://www.ludske-telo.estranky.cz/clanky/oplod...
http://primar.sme.sk/c/4116818/pocatie.html
http://www.antikoncepcia.com/tehotnost
tvoj vyrok : aj po letmom pohlade na obrazok zenskych pohlavnych organov je nam jasne .
Prosim nepozeraj letmo. Pozri si to normalne a nepozeraj na to ako na schemu motora a sam prides na to aku sprostost si napisal.
a prosim daj linky z ktorych cerpas tie informacie lebo si ma normalne dostal do kolien. 😀
Oceňujem záujem mladého muža - technika o fungovanie ženského menštruačného cyklu, ale v jeho manuáli je niekoľko hardvérových chýb. Ale ak už siahame po wikipedii, odporúčam aj link na článok o žltom teliesku: http://sk.wikipedia.org/wiki/Žlté_teliesko. Jedine žlté teliesko totiž prežíva tých 10-14 dní po ovulácii a v prípade, že nedôjde k oplodneniu, zaniká a žene začína menštruácia. To však v nijakom prípade neznamená, že súčasne je vajíčko takto dlho schopné oplodnenia, to by už asi na koníkovi nebolo veľa žien, lebo všetky by boli dávno tehotné. A možné oplodnenie tesne pred, počas alebo po menštruácii súvisí iba s tým, že sa buď posunula ovulácia, alebo výnimočne prebehli dve ovulácie v rámci jedného cyklu. Žena totiž nie je robot, nefunguje podľa presného, jediného správneho algoritmu - každá žena je iná, každý cyklus je iný...a občas sa dejú aj zázraky...
Este jedna rada. Pocuvaj manzelku. Lahni a oplodnuj ked ti kaze, lebo ked to budete robit podla teba tak sa potomka ani nedockate. Iba v pripade keby si sa nahodou smykol vo svojich vypoctoch. 😀 😀 😀
@cervenykon fuuuha si zabil!ale este neviem co 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@cervenykon
Co takhle to trochu upřesnit? S čím začneme?
1. ovulace je děj, kdy se Graafův folikul natolik vyklenul stěnou ovaria, až stěna praskne a vajíčko se se svými obaly a folikulární tekutinou vyřine na povrch ovaria-tento děj u každé ženy nastává v jinou dobu, zpravidla však 14dní před poslední menstruací-záleží to na délce cyklu, hormonální profilu ženy a jejím zdravotním stavu...
2. po ovulaci se vyprázdněný Graafův folikul mění ve žluté tělísko-vylučuje estrogeny a velké množství progesteronu...
3. po ovulaci je vajíčko zachyceno rozšířeným ústím vejcovodu-ampulou-a za součinnosti stahů hladké svaloviny vejcovodu a míhání řasinek epitelových buněk sliznice vekcovodu je neseno směre k děloze...
4. dojde-li k oplozující souloži, pak se nejčastěji v ampulární úseku vejcovodu vajíčko potkává se spermiemi...
5. nedojde-li k oplozující souloži, vajíčko do 24hod zaniká, vytvoří se mnohem menší žluté tělísko a pokles progesteronu vede k počátku menstruace...
6. po ejakulaci při oplozujícíc souloži se do pochvy dostane 20-40mil spermií, ty jdou rychle do děložní dutiny a odtud dovejcovodu, kde se smísí se sekrety ženských pohlavních orgánů-spermie jsou rychle rozptýleny až k ampulárnímu úseku vejcovodu , kde se potkávají s vajíčkem-probíhá složitá chemická reakce, jejímž výsledkem je proniknutí jediné spermie, oplození vajíčka a obnovení diploidní sady chromozomů...
7. oplozené vajíčko pak putuje do dělohy, cesta mu trvá zpravidla 7dní, následně niduje-zanoří se do sliznice dělohy a dál až někdy příště...
Největší chyba v tvém příspěvku spočívá ve výroku, že po oplození tělo okamžitě vyšle stimul, aby došlo k zahnízdění, protože to není pravda-oplozené vajíčko se sedm dní rýhuje (tzn.dělí) cestou do dělohy, až po té se zanořuje do dělohy (případně jinam, pokud mu v cestě něco zabrání)...
Co se týká mimoděložního oplodnění-je to velice složitá problematika, která se nedá shrnout jen pár větami-oplodněné vajíčko skutečně může odcestovat do břišní dutiny-v tomto případě ženě hrozí náhlá příhoda břišní-akutní krvácení, které ji může ohrozit na životě-příčiny bývají různé-nejčastěji jsou to srůsty v oblasti vaječníků po prodělaných zánětech, po opakovaných potratech, vrozených anomáliích pohlavních orgánů... Oplodněné vajíčko se stejně tak může zahnízdit ve vejcovodu, který nahlodá tak moc až praskne, přičemž ženě hrozí to samé. Oplodněné vajíčko může docestovat až do krčku dělohy, vzácně ještě níže, opět může nahlodat orgán až do svalu, či jej úplně prostrhnout. Jsou to velice rizikové stavy, které by se měly včas rozpoznat.
Žádné tělo není stroj a i když fungujeme na stejné bázi podle jednotných pravidel fyziologie, ale každý přecejenom facháme tak trochu jinak-neexistuje 100% pravidlo, jak se co má dít...medicína je sice věda a hodně toho ví, ale každý z nás je jedinečný...
A jsme i jedineční v tom, jak se chováme, kde hledáme informace, čemu věříme, jak velkou hodnotu tomu přikládáme, jak komunikujeme se svými partnery, čemu věříme, a do čeho vkládáme naděje...mnoho žen potřebuje nakopnout právě tady, aby našlo odvahu jít dál a řešit svůj problém jinde...mnoho žen se cítí samo ve svých ženských problémech a tělech...s nohými ženami o jejich trápeních chlapi nemluví, bagatelizují jejich problémy, zlehčují je...mnoho žen o tom mluvit ani se svými muži neumí...noho žen potřebuje jistou anonymitu...mnoho žen se upne na představu, že jim právě tady někdo pomůže...
A jestli je to dobře nebo jestli je to blbě, to nám nepřísluší soudit, hm?
Kdo chce si najde odpověď u zaručeného zdroje, kdo chce jen pokecat a nebýt v tom sám si bude hledat ´"poklepání po rameni" tady...ale ty, jako chlap, pán všeho tvorstva, to bohužel nerozsoudíš!!!
Mé informace jsou z učebnice EMBRYOLOGIE PRO PEDIATRY, Učebnice pro lékařské fakulty, Prof. MUDr. Zdeněk Vacek, DrSc, Univerzita Karlova v Praha, Nakladatelství a vydavatelství JP, Praha
no vidim ze ste sa vsetky chytili 🙂 otvoril som diskusiu pre to aby ste pozerali na informacie o tehotenstve ktore su aspon trocha erudovane - hodil som sem par myslienkovych pochodov aby som videl ako sa niektore zeny zavisle na MK okamzite zacali zliezat ako muchy na hovno 🙂 smozrejme ze som nedal linky pretoze som vsetko cerpal z vlastnej hlavy - vedel som ze presvedcit zeny ktore na tejto stranke preliezli hadam kazdu temu by bolo zbytocne presviedcat o detailoch ktore davno poznaju. ale najviac sa mi paci posledny odkaz od NEXY ktora mi tu pridala niekolko linkov. stranky ktore obsahuju ESTRANKY.sk nemozete predsa mysliet vazne ako "plnohodnotne stranky - to uz skor google 🙂 estranky je server na ktorom si kazdy moze vytvorit akukolvek stranku podla sablony a pchat na ne svoje myslienky ako ja na zaciatku tejto diskusie 🙂
na zaver chcem este podakovat pani KATREN ktora mi duchaplne oponovala a ostatne ktore jej pekne nabijali 🙂 tesi ma ze su stranky na ktorych ste bohyne 😅
ja sa idem pre istotu odregistrovat aby sa tu po mne nepatralo :D
@katren to Modrovskému ani netreba hovoriť aby nebol smutný 😀 😀 ☹
ale vďaka @cervenykon je tema stále na prvých priečkach a kopec žien ani netuší koľko je hodín 😉
Otázka na @cervenykon foto profilu je real?
@cervenykon júúúj, škoda ☹ ☹ ☹ ☹
@cervenykon ešte pekný obrázok špeci pre teba 😀
@cervenykon pekne sa odregistruj a poriadne sa opi, lebo vesmír a ľudská hlúposť sú nekonečné, ale o tom vesmíre pochybujeme...ako povedal jeden múdry človek (asi budeš poznať) 😀
Ešte trošku poštuduj 😀 nech aspoň na obzore vidno trošku nejakú tú hranicu neznalosti 😀
@cervenykon K tvému grafu...asi sis spletl pojem žluté tělísko a vajíčko...vajíčko je vypuzeno při ovulaci, po něm zůstává prázdný Graafův folikul, který se mění podle toho, jestli dojde k oplodnění nebo ne:
-------pokud k oplodnění DOJDE: žluté tělísko se mění na corpus luteum gravitatis-udržuje hladinu progesteronu na vysoké hladině, dokud jeho funkci nepřebere placenta 🙂
------pokd NEDOJDE: žluté tělísko se mění na corpus luteum menstruationis-je menší než těhotenské, neprodukuje tolik progesteronu, klesne jeho hladina a menstruace se dostaví...
Vajíčko je buď oplodněno do 24hod po ovulaci nebo zaniká...žluté tělísko si žije dále svým životem...

@cervenykon este som sa zabudol vyjadrit k poslednemu riadku grafu. na zaciatku je menstruacia kde sa este vajicko nachadza v tele zeny ale uz sa oplodnit moze iba ak velmi komplikovane. od toho 7 do 13 dna je zena bez vajicka - to je obdobie velmi oblubene pre muzov kedy si nemusia az tak davat pozor. (az na tie dni tesne pred ovulaciou kedy je pravda s tym ze spermie nieco v tele zeny vydrzia... sliznica maternice "napucnieva" tak aby sa pripravila na zahniezdenie vajicka a objemovo rastie - to je to tkanivo ktore sa vyplavuje pocas menstruacie spolu so vsetkym tym nepotreb nym odpadom okolo toho 🙂